Greška

Došlo je do greške.

Na prvi pogled: Sony VPL-VW500ES 4K projektor

26.01.2015 21:25 | 1 Multimedija

Dragoljub Radovanović

Budimo iskreni - svako od nas mašta da jednoga dana budemo u mogućnosti da u svojoj kući ili stanu napravimo mini bioskop. Prvi i najvažniji limitirajući faktor je što takav projekat iziskuje poveću sumu novca, koji uključuje ne samo kupovinu projektora, već i adaptiranje prostora, kvalitetno platno i sve druge sitnice. Kada se sve to stavi na papir i sabere, mnogi jednostavno odustanu od ideje i kupe veći Plazma ili LCD televizor. Ipak, za one koji su obožavatelji gledanja filmova i za 4K entuzijaste, Sony je spremio projektor koji "nije toliko skup". Postoji razlog zašto je ovo išlo pod navodnike, jer nešto preko 11 hiljada evra definitivno nije mala cifra, ali je ipak dosta prihvatljivija u odnosu na cenu vodećeg Sonijevog VW1100 4K projektora koja iznosi čitavih 23 hiljada evra...


Pružena nam je šansa da pogledamo kako ovaj "jeftini" VW500ES funkcioniše u praksi, i da se divimo 4K rezoluciji i kvalitetu slike koji za ovaj novac jednostavno mora biti odličan, oko toga nema dileme. Kupiti ovakav projektor i onda štedeti na platnu jednostavno nije preporučljivo, a u našem slučaju slika je projektovana na kvalitetno platno veličine od 120 inča, koje je motorizovano i izlazi iz plafona.

Večeri gde će se gledati fudbal ili filmovi će biti pravo uživanje uz jedan ovako kvalitetan projektor

Možemo slobodno reći da su to barem muškoj populaciji neki detalji koji nas navode da kažemo "ovo je život". Ne samo da imate ogromnu dijagonalu za gledanje u svojoj kući i simulirate bioskopsko iskustvo, već će večeri samo za muškarce gde će se gledati fudbal ili filmovi biti pravo uživanje uz jedan ovako kvalitetan projektor. Opet kažemo, ko može sebi da priušti, iskustvo je daleko bolje u odnosu na plazma ili lcd televizore.

Dizajn

Sony VW500ES nikako nije mali projektor, pa to treba imati na umu kada se planira montiranje istog. Potrebno je lepo ga obezbediti na kvalitetan nosač, pošto je težak čitavih 14 kilograma. Crne je boje i izrađen je od mat plastike, tako da ne privlači otiske prstiju kada imate potrebu da podesite ili priključite nešto od konekcija. Najimpresivniji element je ogroman objektiv koji je smešten u centralnom delu i sastoji se od čak 18 staklenih elemenata.

Sony VW500ES nikako nije mali projektor, a njegova masa iznosi čitavih 14 kilograma

Oko njega nalazi se zlatni deo koji nas pomalo podseća na zupčanik, a sa leve i desne strane tu su rešetke za ventilaciju, pošto možete zamisliti koliko je hlađenje bitno za projektor ove veličine. Blago ispod su i lampice za Standby i za upozorenje ukoliko nešto nije u redu sa projektorom. Sa leve strane projektora su kontrolni dugmići, dok su sa desne konekcije kao što su - LAN, USB 2.0, dva HDMI 2.0 ulaza, RS-232 konektor, dva 12V trigera i IR risiver port za WHDI risiver.

U praksi

Kao što možete zamisliti, projektor u ovom cenovnom rangu poseduje ogroman broj podešavanja i opcija, od kojih su mnoge i za profesionalnu kalibraciju slike. Postoji osam predefinisanih režima slike - Cinema Film 1 i 2, Reference, TV, Photo, Game, Bright Cinema i Bright TV, kao i standardna podešavanja svetline, kontrasta, temperature boja, oštrine, itd. Korisnički interfejs je u monohromatskoj varijanti, kombinacija sive i crne boje i podeljen je u sedam kategorija. Od bitnijih stvari treba pomenuti da VW500ES poseduje SXRD 4K panel. Dok ste u našim testovima televizora nailazili na standardne rezolucije ekrana od 3840 x 2160 tačaka, ovaj Sonijev projektor poseduje takoreći pravu 4K rezoluciju od 4096 x 2160, što znači da je aspekt zapravo 17:9.Šta uopšte treba znati kada je u pitanju kvalitet slike ovog modela? Pa pre svega, ovo je svakako najbolji 4K projektor koji smo imali prilike da vidimo, tako da je slika prosto fantastična. Ono što uvek sačinjava dobar kvalitet slike zavisi od dva najvažnija faktora - statični kontrast i dubina crne boje. Tu je naravno i svetlina slike, koja pomaže da se ostvari taj odnos između najsvetlije i najtamnije oblasti slike (kontrast), a lampa VW500ES modela je deklarisana na čak 1700 lumena. Ono što je nas najviše zadivilo u celoj ovoj priči je koliko se projektori danas približavaju plazma i LCD televizorima po pitanju dubine crne boje. Upoznati ste verovatno da je za projektor potrebna što mračnija soba. Dubina crne boje nije savršena kao na plazmi, ali je i dalje veoma dobra u ovom slučaju.

Postoji osam predefinisanih režima slike, a projektor poseduje pravu 4K rezoluciju od 4096 x 2160 piksela

Takođe jedan vrlo bitan aspekt kvaliteta slike je tačnost boja. VW500ES poseduje Triluminos oznaku, pa nudi širok gamut boja, koje su ujedno i po našoj ličnoj proceni dosta tačne. Pitanje koje verovatno mnogi sebi postavljaju je čemu 4K rezolucija kada u ovom trenutnu ima vrlo malo pravog 4K materijala? Ideju o kvalitetu prikaza u 4K rezoluciji smo jednostavno morali da steknemo iz raznih demoa i promotivnih materijala. Ne možemo reći da je to loša stvar, jer svejedno daju uvid u kvalitet slike koji nas čeka u narednom periodu kada 4K bude masovnije dostupan. Sa druge strane, voleli bismo da sada možemo da ubacimo Bluray disk i pustimo neki akcioni film u 4K rezoluciji. Možda krajem ove godine.


Prednost 4K projektora je ipak i to što skalira materijal u ovoj rezoluciji, mada to nikako ne može da se poredi sa izvornim UltraHD materijalom. 1080p razvučen na 4096 x 2160 - ili manje ukoliko film poseduje crne trake - izgleda veoma solidno, ali vrlo je očigledan taj nedostatak detalja. Imali smo i prilike da pokrenemo PS4 i divimo se kako Diablo izgleda na 120 inča, i to je prosto neopisiv utisak, posebno ako ste ozbiljniji ljubitelj igara. Na sledećoj strani ćemo vam ostaviti fotografije i pokušati da vam dočaramo kako sve to izgleda, ali ništa ne može zameniti taj utisak koji steknete kada kvalitet slike ovakvog projektora iskusite uživo. Takođe smo isprobali i 3D mogućnost ovog modela, uz aktivne 3D naočare koje ne idu u paketu, i moramo priznati da je iskustvo treće dimenzije vrlo dobro odrađeno na VW500ES Sonijevom projektoru.
Primeri kvaliteta prikaza


4K:

1080p:


Zaključak

Ukoliko bismo se (neslano) našalili, naš savet bi bio da svaki dan odvajate novac u kasicu prasicu, pa ćete možda za nekoliko godina imati dovoljno da se počastite Sony VW500ES projektorom. Šalu na stranu, ukoliko imate finansije da obezbedite kupovinu projektora i kvalitetnog platna, onda je ovo nešto najbolje što možete da kupite. Zapravo, druga najbolja stvar, jer je na prvom mestu Sony VW1100 čija je cena duplo veća. Nama je drago što nam je omogućeno da iz prve ruke vidimo kako sve to izgleda na 120 inča u 4K rezoluciji, iako je u pitanju ovaj model od "samo" 11 hiljada evra.


Naše oduševljenje kvalitetom prikaza je bilo veliko, i ukoliko postoji šansa da negde ovakav ili sličan projektor u radu iskusite i sami, toplo vam savetujemo da ne propustite priliku. Na kraju krajeva, pitamo se koliko je isplativ 4K projektor u ovom trenutku? Iskreni da budemo, svi ti demoi i prezentacije u ovako visokoj rezoluciji su vrlo privlačni, ali više služe da istim zadivite prijatelje. Ovakav projektor će biti potpuno isplativ istog onog trenutka kada budu krenuli Bluray filmovi u 4K rezoluciji, a po nekim prognozama, to se može desiti ove godine...

Ukoliko imate finansije da obezbedite kupovinu projektora i kvalitetnog platna, onda je ovo nešto najbolje što možete da kupite

Prednosti

- Fantastičan kvalitet slike
- Dubine crna boja odlična za jedan projektor
- Tačne boje
- Nivo detalja u 4K rezoluciji je izuzetno visok

Mane

- Cena van domašaja prosečnom kupcu
- 3D naočare nisu uključene u paket

Cena: oko 11.000 evra

Zahvaljujemo se gospodinu Igoru Manetoviću, predstavniku lokalne kancelarije kompanije Sony

Komentari

0 Dodaj komentar

Editorijal: Projektori i njihove karakteristike

Test: Epson 3LCD Full HD Projektor EB-U32

10304
10305
10306
10307
10308
10309