Greška

Došlo je do greške.

Na prvi pogled: Cooler Master G series

02.11.2013 21:30 | 1 Hardver
Na prvi pogled: Cooler Master G series

Cooler Master polako mora da počne malo da se pozabavi "čišćenjem" sopstvene ponude, jer smo došli u situaciju da je jednom prosečnom korisniku zaista teško da prepozna šta mu treba i šta se zapravo sve nalazi na tržištu. Kada samo pogledamo modele koji su u ponudi u rasponu od 50 do 80 evra, možemo naći GX, GX Lite, GM, GX II, a sada i G. Nova napajanja nose oznaku G500, G600 i G700, a smeštaju se između GX i GX Lite serije prema ceni i performansama...

Mi ćemo se pozabaviti kratkim pregledom dva modela, koja nose oznaku G500 i G700. Dakle, najslabiji i nasnažniji u gami. Pakovanje je praktično identično za oba modela, a isto važi i za sadržaj, konstrukciju, pa čak i veći deo specifikacija. Razlike su prilično male i svode se na kontinualnu snagu koju mogu da isporuče, dok su u svakom drugom smislu sva tri modela u seriji potpuno ista.
 


Kutija je prilično bazična i primetno manje atraktivna u odnosu na skuplje modele, kao što je to recimo V serija. Ipak, poseduje solidan broj informacija o samom proizvodu. Tu su podaci o implemenitranim zaštitama, kao što su OVP, OCP, OPP itd. Ne izostaje ni potpuna tabela sa specifikacijama koje deluju prilično obećavajuće, kao ni razne druge informacije o implementiranim tehnologijama.

 


 

Kako je u pitanju napajanje kod koga su karakteristike u glavnom fokusu, pa se uštedelo na ostalim, manje bitnim aspektima, propratni paket je prilično skroman. Uostalom, tu nema mnogo što bi moglo da vam posebno nedostaje. Lepo je to što se kod skupih modela dobijaju torbice i slične sitnice, ali je mnogima najbitnije da krajnja cena bude što niža bez kompromisa na samom uređaju.
 


 

U pogledu kablova tu je standardni 20+4 pina ATX naponski kabl, kao i 8-pin CPU konektor. Lepa vest je da su tu čak četiri 6+2pin priključka za napajanje grafičkih kartica. To znači da ne bi trebalo da bude problema čak ni u scenarijima sa više zahtevnijih grafičkih karti. Ruku na srce, ne bismo isprobavali limite sa dva Radeona HD 7970 GHz čiji je ukupni TDP preko 500 W, ali svakako verujemo da neće biti mnogo korisnika koji će sa nekim od ovih napajanja opsluživati high-end računare.
  

Na polju ostalih konektora, tu je pregršt SATA i četvoropinskih molex priključaka. Konkretno, korisnicima je na raspolaganju devet SATA napajanja. Takođe, tu su četiri klasična 4-pin molex konektora, kao i jedno napajanje za stari dobri Floppy.
 

Nastavak

U pogledu izrade, novi G700 i G500 praktično izgledaju veoma nalik na GX proizvode. Kućište je ofarbano u mat crnu boju koja deluje prilično uobičajeno za današnje standarde. Komponente hladi tihi ventilator od 120 milimetara koji se kod nas ponašao veoma dobro tokom rada. Novi mehanizam kontrole se ponaša jako dobro i iako nije reč o napajanjima koji pripadaju novom talasu sa hibridnim hlađenjem, G700 i G500 su izuzetno tihi.
 


Što se specifikacija tiče, G700 i G500 obećavaju. Pre svega treba pomenuti bronzani 80 PLUS sertifikat efikasnosti što je u današnje vreme, ruku na srce, sve češća pojava i kod jeftinijih modela. Tu je i garantni rok od tri godine, a smatramo da bi bio daleko bolji potez da su obezbedili svih 5 godina kao i kod GX serije, kako bi poverenje kupaca bilo potpunije. Specifikacije su sasvim solidne, a Cooler Master naglašava da sve ide preko jedne + 12 V grane koja kod G700 može da isporuči 55 A, odnosno 38 A kod G500 .
  

Ugrađene su komponente kompanije Enhance Electronics, a već smo dizajn ove kompanije sretali u GX i Silent Pro Gold modelima. Ipak, ostaje da se proveri u praksi kakve rezultate daje redizajnirano rešenje, jer je GX serija bila često podložna skokovitim naponima prilikom promene intenziteta opterećenja.
 


 

Na zadnjoj stranici nema mnogo detalja, jer su prisutni samo naponski priključak i "I/O" prekidač.
 

 

Iako nismo testirali napajanja u klasičnom smislu te reči, isprobali smo ih sa našom test konfiguracijom. Oba napajanja su obezbedila stabilan rad dok smo koristili GeForce GTX 760 Ti, a u slučaju G700 modela čak i kada smo ubacili i drugi. Imajući u vidu da naša test konfiguracija poseduje Core i5 2500K procesor overklokovan na 4.5 GHz, sve ovo je više nego dobro u nekom okvirnom smislu. Kako će nova G serija napajanja proći na tržitšu, vreme će pokazati.
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Uporedni test: računarska kućišta od 30 do 60 evra

Test: Cooler Master CM690 III

10203
10205
10206
10207
10208
10209