Greška

Došlo je do greške.

Na prvi pogled: Cooler Master Cosmos SE

30.09.2013 11:11 | 1 Hardver
Na prvi pogled: Cooler Master Cosmos SE

Cooler Masterova Cosmos serija kućišta je jedna od veoma prepoznatljivih, zbog nekoliko veoma upečatljivih karakteristika. Prvi model se pojavio, sada već davne, 2007. godine i predstavljao je jedno od najboljih rešenja za entizijaste koji su želeli kućište koje odskače od proseka. Nakon toga, pojavio se Cosmos S kao jeftinija opcija, a negde u međuvremenu se pojavio i Cosmos Pure. Na kraju smo, ne toliko davno, dobili i Cosmos II sa kojim je uveden i novi termin u svet kućišta - ultra tower. Naravno, ovaj gigant je većini ostao dostupan samo za gledanje na slikama, a kao što je to uobičajeno, sada je stigao i osveženi model koji je daleko pristupačniji. Nosi ime Cosmos SE, a sa sobom donosi karakterističan dizajn uz unapređene mogućnosti

Nebojša Todorović

S obzirom na to da je Cosmos SE najnoviji model u ponudi Cooler Master, ne čudi što se jedini dostupan primerak zatekao upravo na CeHa sajmu u Beogradu. Ukoliko ste ga posetili, sve su šanse da ste videli novu verziju Cosmosa, jer se našla upravo na štandu jedne poznate domaće IT prodavnice. Mi smo se sa kućištem upravo tu i susreli, i potrudili se da vam utiske prenesemo što detaljnije. 

Iako je osetno manji od Cosmos II modela, SE je i dalje kućište čije dimenzije odgovaraju "Big-Tower" standardu. Sa 263.8 x 569.4 x 524.4 mm predstavlja jedan od većih primeraka iz Cooler Masterovog asortimana, a dimenzije su dodatno uvećane čeličnim šipkama koje služa za njegovo prenošenje. Što se vizuelnog utiska tiče, jedan pogled na ovo kućište i jasno je da se radi o proizvodu iz Cosmos porodice. Tu je prepoznatljiv dizajn, kao i upotreba premium materijala koje ćete retko sresti kod "običnih" modela.
 


 

Cosmos SE ipak ima nešto konvencionalnija rešenja u odnosu na Cosmos II. Na primer, bočne stranice se ne otvaraju poput vrata na kolima, niti imaju plastični "tapacirung" sa unutrašnje strane. Upotrebljeni su klasični bočni paneli, kao i kod svakog drugog kućišta, a leva stranica ima transparentni deo izrađen od pleksiglasa. Materijal i debljina lima su veći kako bi Cosmos SE imao robusnost i čvrstinu poput ostalih članova porodice. Dok je "šasija" kućišta izrađena od čelika, ručke su tipično izvedene od aluminijuma. I pored ovakvog odabira materijala, uzimajući dimenzije u obzir, masa je prilično razumna - 10.8 kilograma.
 

 

Frontalni deo kućišta je napravljen u obliku mrežice sa oblikom saća. Ova mrežica je izvedena od metala, a na njoj je smešten logo proizvođača. Iznad se nalaze tri panela koje možete jednostavno ukloniti kada želite da otkrijete 5.25-inčni slot za optičke uređaje. Ovo rešenje smo već videli kod Cosmosa II, ali i još nekih Cooler Masterovih kućišta.
 


 

Ispod mrežice su smeštena dva ventilatora prečnika 120 milimetara. U pitanju su tihi ventilatori koji su osvetljeni LE diodama, a koje po potrebi možete ugasiti putem tastera na prednjem panelu. Alternativno, možete ih zameniti sa jednim ventilatorom od 140 mm, ukoliko vam iz bilo kog razloga fabrička postavka ne odgovara. Mrežica se uklanja jednostavno, povlačenjem sa donje strane, tako da je čišćenje i eventualna intervencija na usisnim ventilatorima izuzetno jednostavna i praktična. Povrh svega, napred je moguće montirati i radijator do maksimalnih 360 mm.Ispod prednjih ventilatora su smeštene dve fioke za uređaje za smeštanje podataka. Moguća je montaža bilo SSD ili HDD-ova, s tim što ovo nije posebno praktično rešenje ukoliko često ubacujete ili vadite "storage" uređaj. Jednostavno, X-Dock je daleko bolje rešenje, iako će i ovaj sistem poslužiti. Jednostavno, bolje imati nekakav sistem eksternog pristupa jedinicama za smeštanje podataka, nego nikakav, zar ne?Sa gornje strane smo takođe našli mrežicu, a zaštitna maska koja je nosi se ovog puta uklanja putem jednog šrafa koji se nalazi na zadnjoj strani kućišta. Ispod se kriju izduvni ventilatori, koji su montirani sa unutrašnje strane kućišta, a o njima ćemo nešto kasnije reći više.Prednji panel je prilično jednostavan, posebno kada se uporedi sa osetno skupljim Cosmosom II. Ipak, najkorisnije mogućnosti su tu, poput četiri USB porta, od kojih su dva USB 3.0. NIje izostavljen ni prekidač za gašenje osvetljenja na ventilatorima, dok je sve ostalo standardno. Moramo priznati da u ovom cenovnom rangu nedostaju neke specifičnije mogućnosti kao što je čitač kartica, kontrola broja obrtaja ventilatora i sl. Sa druge strane, ono što je tu je odlično, pa su sami tasteri izuzetno kvalitetni, a pozicija USB i audio konektora sjajna ukoliko vam kućište stoji ispod stola.
 


 

Na kraju, tu je LED osvetljenje koje služi za indikaciju rada računara. Predstavljena je u obliku dugačke tanke štrafte na prednjoj stranici, a osvetljenje je plave boje. Isti važi i za LED osvetljenje koje uokviruje tastere na kontrolnom panelu.
 

 

Specifikacije
  • Model Cosmos SE
  • Format Big Tower
  • Podržani formati ploča ATX, MicroATX, Mini-ITX
  • Dimenzije (mm) 263.8 x 569.4 x 524.4
  • Masa (Kg) 10.8
  • USB 2.0 2
  • USB 3.0 2
  • Audio 2
  • Broj ventilatora (u paketu) 3
 

Nastavak

Na zadnjoj stranici se može pronaći jedan klasičan ventilator, bez osvetljenja koji je napravljen od mat plastike. Tu su i tri gumom zaštićena otvora kroz koja se mogu provući creva od vodenih hlađenja. Tradicionalno za gejmersko kućište tu je i sistem zaštite periferija od krađe ukoliko nosite računar na javne događaje. 

Na dnu se nalazi mesto za montažu napajanja sa dodatnim ispustom, kako bi se zauzelo manje mesta u unutrašnjosti kućišta. Vrlo praktično i pametno rešenje.
 

 

Sa donje strane, Cosmos SE je kompletno zaštićen od prašine, što je za svaku pohvalu. Ne samo da je fini filter montiran ispod napajanja, isto je učinjeno i na prednjem delu poda. Bitno je napomenuti i da je njihovo uklanjanje radi čišćenja olakšano, jer se mogu ukloniti bez otvaranja kućišta. Treba primetiti i to da iako deluje da se oslanja na metalne šipke, Cosmos SE zapravo oslonjen na gumene nožice koje ostvaruju odličnu trakciju sa podlogom tako da je mala verovatnoća da se javi klizanje. Posebno kada je kućište puno hardvera koji dodaje na ukupnoj masi.Enterijer je prostran, što smo i očekivali od jednog "Big-Tower" modela. Raspored je prilično jednostavan, bez ikakvih eksperimenata. Prosto, nije bilo potrebe za eksperimentima kako bi se dodatno dobilo na prostoru, jer je kućište više nego dovoljno za svaku konfiguraciju. Organizacija je zapravo odlična. Ispod slotova za optiku se nalazi čak šest slotova za SSD/HDD uređaje, koji su orijentisani pod uglom od 90 stepeni kako biste mogli da ih izvadite povlačenjem prema sebi. Sa dva za eksterni pristup, omogućena je ugradnja čak osam uređaja za smeštanje podataka od 3.5 inča.
 


 

Uz rekonfiguraciju slotova od 3.5 inča, možete dobiti čak 18 slotova za SSD-ove što iako nismo proveravali, mora da predstavlja neki rekord. Naravno, možete samo intervenisati na određenim slotovima, kako biste dobili neki broj između 8 i 18 koji vam odgovara. Zbog mogućnosti montaže velikog radijatora napred, čitav enterijer je malo smanjen. Ovaj kompromis će ceniti samo oni kojima je neophodna montaža radijatora baš napred. Svi ostali će žaliti za dodatnim prostorom. Naravno, enterijer je kompletno crn, a tu su veliki backplate, pregršt prostora za kabliranje, kao i otvori zaštićeni gumom.
 


 

Kao što smo već i pomenuli, na "plafonu" kućišta se nalazi jedan ventilator od 120 mm koji takođe nije osvetljen LED-ovima. Do njega je moguće dodati još jedan istih dimenzija, ili jednostavno smestiti radijator za vodeno hlađenje dužine do 280 mm. Ovo je odlična mogućnost Cosmosa SE, jer možete u njega smestiti ceo vodeni sistem sa dva radijatora, bez potrebe da uopšte imate eksterne elemente.
 


 

{pagebreak} {pagebreak title="Zaključak"}


Zaključak

Cooler Master je sa Cosmos SE ponudio kvalitetno napravljeno i sjajno dizajnirano kućište iz visoke klase, po nižoj ceni od one koju trebate da platite za Cosmos II. Ipak, imamo utisak da Cosmos SE žrtvuje neke karakteristike koje možete pronaći i na jeftinijim modelima kao što su Silencio. Na primer, frontalni panel bi mogao biti bogatiji, jer je reč o premium proizvodu. Samo kućište će postati dostupno u Srbiji za oko dve nedelje od datuma izlaska ovog teksta, po ceni od oko 160 evra.
 


 

U svakom drugom smislu, Cosmos SE je odličan proizvod. Kvalitet izrade je na veoma visokom nivou, tu su mnogobrojne mogućnosti od kojih bismo izdvojili sistem putem kog možete montirati do 18 SSD-ova, prostor za dva radijatora od 280 (gore) i 360 mm (napred). Ostale, manje specifične karakteristike za pohvalu su veliki broj fabričkih ventilatora, četiri USB konektora, praktične ručke za nošenje i veoma atraktivno osvetljenje tastera i indikatora rada napred. Kao što možete videti, prednosti itekako nadjačavaju nedostatke, tako da je Cosmos SE bez dileme kućište za preporuku.
 

 

Prednosti:

- Dizajn i kvalitet izrade
- USB 3.0
- Prostranost
- Mogućnosti za kabliranje i praktičnost uopšte
- Prostor za 18 SSD-ova ili 8 HDD-ova
- Prostor za radijator od 360 mm napred
- Filteri za prašinu

Nedostaci:

- Pomalo siromašan prednji panel
- Smanjena unutrašnjost zbog prostora za radijator napred
- Cena (uslovno)

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master CM690 III

Cooler Master V series

10203
10205
10206
10207
10208
10209