Greška

Došlo je do greške.

Na prvi pogled: Cooler Master Cosmos SE

30.09.2013 11:11 | 0 Hardver
Na prvi pogled: Cooler Master Cosmos SE

Cooler Masterova Cosmos serija kućišta je jedna od veoma prepoznatljivih, zbog nekoliko veoma upečatljivih karakteristika. Prvi model se pojavio, sada već davne, 2007. godine i predstavljao je jedno od najboljih rešenja za entizijaste koji su želeli kućište koje odskače od proseka. Nakon toga, pojavio se Cosmos S kao jeftinija opcija, a negde u međuvremenu se pojavio i Cosmos Pure. Na kraju smo, ne toliko davno, dobili i Cosmos II sa kojim je uveden i novi termin u svet kućišta - ultra tower. Naravno, ovaj gigant je većini ostao dostupan samo za gledanje na slikama, a kao što je to uobičajeno, sada je stigao i osveženi model koji je daleko pristupačniji. Nosi ime Cosmos SE, a sa sobom donosi karakterističan dizajn uz unapređene mogućnosti

Uvod

Nebojša Todorović

S obzirom na to da je Cosmos SE najnoviji model u ponudi Cooler Master, ne čudi što se jedini dostupan primerak zatekao upravo na CeHa sajmu u Beogradu. Ukoliko ste ga posetili, sve su šanse da ste videli novu verziju Cosmosa, jer se našla upravo na štandu jedne poznate domaće IT prodavnice. Mi smo se sa kućištem upravo tu i susreli, i potrudili se da vam utiske prenesemo što detaljnije. 

Iako je osetno manji od Cosmos II modela, SE je i dalje kućište čije dimenzije odgovaraju "Big-Tower" standardu. Sa 263.8 x 569.4 x 524.4 mm predstavlja jedan od većih primeraka iz Cooler Masterovog asortimana, a dimenzije su dodatno uvećane čeličnim šipkama koje služa za njegovo prenošenje. Što se vizuelnog utiska tiče, jedan pogled na ovo kućište i jasno je da se radi o proizvodu iz Cosmos porodice. Tu je prepoznatljiv dizajn, kao i upotreba premium materijala koje ćete retko sresti kod "običnih" modela.
 


 

Cosmos SE ipak ima nešto konvencionalnija rešenja u odnosu na Cosmos II. Na primer, bočne stranice se ne otvaraju poput vrata na kolima, niti imaju plastični "tapacirung" sa unutrašnje strane. Upotrebljeni su klasični bočni paneli, kao i kod svakog drugog kućišta, a leva stranica ima transparentni deo izrađen od pleksiglasa. Materijal i debljina lima su veći kako bi Cosmos SE imao robusnost i čvrstinu poput ostalih članova porodice. Dok je "šasija" kućišta izrađena od čelika, ručke su tipično izvedene od aluminijuma. I pored ovakvog odabira materijala, uzimajući dimenzije u obzir, masa je prilično razumna - 10.8 kilograma.
 

 

Frontalni deo kućišta je napravljen u obliku mrežice sa oblikom saća. Ova mrežica je izvedena od metala, a na njoj je smešten logo proizvođača. Iznad se nalaze tri panela koje možete jednostavno ukloniti kada želite da otkrijete 5.25-inčni slot za optičke uređaje. Ovo rešenje smo već videli kod Cosmosa II, ali i još nekih Cooler Masterovih kućišta.
 


 

Ispod mrežice su smeštena dva ventilatora prečnika 120 milimetara. U pitanju su tihi ventilatori koji su osvetljeni LE diodama, a koje po potrebi možete ugasiti putem tastera na prednjem panelu. Alternativno, možete ih zameniti sa jednim ventilatorom od 140 mm, ukoliko vam iz bilo kog razloga fabrička postavka ne odgovara. Mrežica se uklanja jednostavno, povlačenjem sa donje strane, tako da je čišćenje i eventualna intervencija na usisnim ventilatorima izuzetno jednostavna i praktična. Povrh svega, napred je moguće montirati i radijator do maksimalnih 360 mm.Ispod prednjih ventilatora su smeštene dve fioke za uređaje za smeštanje podataka. Moguća je montaža bilo SSD ili HDD-ova, s tim što ovo nije posebno praktično rešenje ukoliko često ubacujete ili vadite "storage" uređaj. Jednostavno, X-Dock je daleko bolje rešenje, iako će i ovaj sistem poslužiti. Jednostavno, bolje imati nekakav sistem eksternog pristupa jedinicama za smeštanje podataka, nego nikakav, zar ne?Sa gornje strane smo takođe našli mrežicu, a zaštitna maska koja je nosi se ovog puta uklanja putem jednog šrafa koji se nalazi na zadnjoj strani kućišta. Ispod se kriju izduvni ventilatori, koji su montirani sa unutrašnje strane kućišta, a o njima ćemo nešto kasnije reći više.Prednji panel je prilično jednostavan, posebno kada se uporedi sa osetno skupljim Cosmosom II. Ipak, najkorisnije mogućnosti su tu, poput četiri USB porta, od kojih su dva USB 3.0. NIje izostavljen ni prekidač za gašenje osvetljenja na ventilatorima, dok je sve ostalo standardno. Moramo priznati da u ovom cenovnom rangu nedostaju neke specifičnije mogućnosti kao što je čitač kartica, kontrola broja obrtaja ventilatora i sl. Sa druge strane, ono što je tu je odlično, pa su sami tasteri izuzetno kvalitetni, a pozicija USB i audio konektora sjajna ukoliko vam kućište stoji ispod stola.
 


 

Na kraju, tu je LED osvetljenje koje služi za indikaciju rada računara. Predstavljena je u obliku dugačke tanke štrafte na prednjoj stranici, a osvetljenje je plave boje. Isti važi i za LED osvetljenje koje uokviruje tastere na kontrolnom panelu.
 

 

Specifikacije
  • Model Cosmos SE
  • Format Big Tower
  • Podržani formati ploča ATX, MicroATX, Mini-ITX
  • Dimenzije (mm) 263.8 x 569.4 x 524.4
  • Masa (Kg) 10.8
  • USB 2.0 2
  • USB 3.0 2
  • Audio 2
  • Broj ventilatora (u paketu) 3
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master CM690 III

Cooler Master V series

10203
10205
10206
10207
10208
10209