Greška

Došlo je do greške.

Mountain Lion u akciji (video)

10.08.2012 19:00 | 119 Software/Web
Mountain Lion u akciji (video)

Apple OS X 10.8 sa oznakom Mountain Lion je novi operativni sistem za Mac računare. Apple je smanjio cenu operativnog sistema i rešio da nove verzije predstavlja češće nego ranije, pa tako ne čudi što Mountain Lion vidimo samo godinu dana nakon predstavljanja 10.7 Lion verzije sistema.

Branko Mitić

Mountain Lion u akciji (video)


Istina, zli jezici će reći da Lion nije bio brz i stabilan sistem kao 10.6 Snow Leopard, ali je Lion bio logičan i neophodan korak u razvoju OS X sistema, zbog težnje za integracijom sa iOS uređajima, putem iClouda. iCloud je takođe osetljiva tema, jer nema sumnje da ovaj servis nije savršen i zaokružen. Ipak, Apple nije klonuo duhom sa relativno teškim razvojem i prihvatanjem iClouda i samo godinu dana kasnije, značajno bolji rezultati i mogućnosti mogu da se vide sa Mountain Lion operativnim sistemom, a uskoro i iOS 6 verzijom za mobilne uređaje.Mountain Lion 10.8 košta svega 16 evra i zahteva 10.6 Snow Leopard verziju sistema, zbog neophodne instalacije sa Mac App Store. To znači da je Mountain Lion već drugi Mac sistem koji je ponuđen korisnicima u potpuno elektronskoj formi. Posedovanje Snow Leoparda nije jedini uslov za korišćenje, već postoje i određeni hardverski.Podržani modeli su:

iMac (Mid 2007 ili noviji)
MacBook (Late 2008 Aluminum, or Early 2009 ili noviji)
MacBook Pro (Mid/Late 2007 ili noviji)
MacBook Air (Late 2008 ili noviji)
Mac Mini (Early 2009 ili noviji)
Mac Pro (Early 2008 ili noviji)
Xserve (Early 2009)Modeli koji podržavaju AirPlay Mirroring:

iMac (mid-2011 ili noviji)
Mac Mini (mid-2011 ili noviji)
MacBook Air (mid-2011 ili noviji)
MacBook Pro (early 2011 ili noviji)

Najbitnije novine Mountain Lion 10.8 verzije Mac operativnog sistema, predstavljamo u video formi.


Safari
 

 

 

 

Notification Center
 

 

 

 

Sharing
 

 


Notes
 

 

 

 

 

Nastavak

 

Reminders
 

 


Messages
 

 

 

 

 

Ostalo
 

 


Postoje dva razloga zbog čega se korisnici Mac računara lako odlučuju za novi operativni sistem. Prvi razlog je taj što je sama instalacija novog sistema veoma brza, laka i faktički bez rizika. Programeri "trećih" aplikacija stabilne verzije sistema imaju na raspolaganju nekoliko meseci ranije i uglavnom sve aplikacije podržavaju novi sistem, čak i pre nego što se on pojavi. Drugi razlog leži u ceni sistema, koja je pedeseti, stoti, pa čak i dvestoti deo cene nekog Mac računara. Tako da se slobodno može reći da je simbolična.

 Zbog svega toga, korisnici ne zamere kada Apple napravi sitne greške ili isporuči nesavršene i nedovršene servise, kao što je bio iCloud u Lionu. Tako da Apple može na miru da unapređuje OS X, bez prevelikog pritiska. iCloud je sada značajno poboljšan, a bitnije od svega je da je Apple bolje od svih svestan eventualnih propusta i budućnih problema.Mac Power korisnici će i dalje sve svoje profesionalne poslove odlično moći da urade i u Snow Leopardu, ali povećanje prodaje Mac računara i enormna popularnost iOS uređaja, zahteva promene koje su viđene u Lionu i Mountain Lionu. Sve u svemu, način na koji Apple fino šteluje OS X je krajnje ohrabrujući i predstavlja dobar put u budućnost. Mountain Lion je bogat mogućnostima, pogotovo ako koristite iOS uređaje, ali bitnije od toga jeste da je veoma stabilan i prilično brz sistem.


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Na prvi pogled: OS X Mountain Lion 10.8 DP

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509