Greška

Došlo je do greške.

Microsoft Edge: Windows 10 Creator's Update noviteti

17.07.2017 11:09 | 3 Software/Web
Microsoft Edge: Windows 10 Creator's Update noviteti

Nakon više tekstova o Windows operativnom sistemu, red je došao i na Microsoft Edge pregledač. U najnovijem Windows 10 izdanju, odnosno poslednjoj iteraciji nazvanoj Creator’s Update, standardni pregledač je dobio mnoštvo unapređenja za razne grupe korisnika. Noviteta ima i kada govorimo o „običnim“ korisnicima, kao i o biznis korisnicima. Pogledajmo stoga šta je sve doneo Creator’s Update kada je Microsoft Edge u pitanju. Za početak, govorićemo o novitetima za standardne korisnike.

Filip Majkić

Za vas smo izdvojili najznačajnije novitete kojima može da se pohvali Microsoft Edge. Neke od opcija i mogućnosti zaista deluju veoma korisno i upotrebljivo. Istovremeno, neke stvari su zaista jedinstvene, premda ne sumnjamo da se pomoću raznih ekstenzija i dodataka drugi pregledači već „naoružavaju“ opcijama nalik na ono što je doneo Edge. No, krenimo redom. Šta sve smatramo najinteresantnijim novitetima koje je doneo Microsoft Edge u poslednoj velikoj verziji?


Set tabs aside for later

Ova odlična mogućnost faktički omogućava da trenutnu sesiju jednim klikom sačuvate kako biste joj mogli pristupiti kasnije u trenutku po vašem izboru. Vrlo elegantno i jednostavno. Kada želite da pozovete te tabove natrag, dovoljno je da kliknete na jedno dugme i pokazaće vam se pregled odloženih tabova. Nakon toga ih možete sve ponovo aktivirati, ili samo one koje u tom trenutku želite.


 mesetaside.jpg


Reč je o vrlo zgodnoj opciji, koja je nalik na Sesije ili Foldere u nekim drugim pregledačima, ali je izuzetno zgodna i radi na jedno dugme. Zbog toga je zaista od velike ispomoći svima koji imaju naviku da otvaraju veliki broj internet stranica u tabovima. Grupe tabova se sortiraju po datumu, odnosno trenutku kada ste određenu grupu tabova rasporedili na ovakav način.


Show tab previews

Još jedna zgodna opcija za sve koji otvaraju veliki broj tabova se krije odmah pored „Open new tab“ tastera. Klikom na strelicu se aktivira pregled koji može biti veoma koristan ukoliko više niste sigurni šta je na kom tabu i šta vam je potrebno u datom trenutku. Jednostavno na ovaj način možete da dobijete pregled stranice i da koristite ono što vam je potrebno.


 meedgetabprivju.jpg


Čitač elektronskih knjiga

Microsoft je u svom pregledaču omogućio čitanje elektronskih knjiga, što je usko vezano sa jednim širim potezom. Naime, sa Creator’s apdejtom je i Windows Store osvežen novom opcijom – Books kategorijom, odakle je moguće kupiti knjige i pristupiti im. U prodavnici je dostupno bukvalno stotine hiljada naslova iz najraznovrsnijih kategorija, a Microsoft je sklopio partnerstva sa vodećim izdavačima digitalnih naslova kako bi obezbedio široku podršku svojoj prodavnici, koju je potom direktno integrisao u Windows okruženje.


 mereader_edge.jpg


Deo te integracije je i sposobnost Edge pregledača da funkcioniše kao čitač elektronskih knjiga. On to zapravo radi veoma dobro! Microsoft je procenio da je Edge dobar za čitanje PDF-ova i možemo se složiti sa tim. Knjige možete pronaći u Microsoft Edge Hub-u. U pregledaču se pojavi ikonica knjige preko koje se istoj može pristupiti i moguće ju je čitati baš kao da ste u posebnoj aplikaciji, iz brojne funkcionalnosti klasičnih reader aplikacija. Možete promeniti fontove, pozadinu i druge stvari.


mestorebooks.jpg


Uz sve ostalo, tu je i integracija sa Cortanom, digitalnim asistentom, ali u Srbiji postoje određeni problemi sa Cortanom, odnosno lokalizacijom. Pošto imamo određeno iskustvo sa digitalnim knjigama, rekli bismo da je mana koncepta koji je Microsoft primenio nedostatak mobilnih aplikacija, odnosno verzija koje bi se čitale na manjim ekranima i na drugim platformama. Sa druge strane, ukoliko koristite neki ultrabuk ili Surface tablet, iskustvo će vam biti odlično! Knjige su u EPUB formatima, a kao što smo rekli, Edge može da služi i za čitanje PDF-ova.


Olakšana migracija

Edge je dobio i važnu mogućnost za svakoga ko želi da pređe sa drugog pregledača, a Microsoft to svakako želi da podstakne. Sada je tu “Import from another browser...” opcija, koja će prebaciti sve što je potrebno iz drugog pregledača kako bi obezbedila nesmetano iskustvo korišćenja. U teoriji, svi bukmarkovi, omiljena mesta, ali i istorijat i drugi podaci koji se čuvaju u drugim pregledačima će biti bezbolno prebačeni u Edge zarad maksimalnog komfora u korišćenju. Naravno, prilikom ovakvog procesa, uvek je moguće da izbije poneki problemčić, ali bi sve u suštini trebalo da lepo radi.


Unapređenja performansi

Edge je zasnovan na EdgeHTML 15 standardu, za koji Microsoft obećava da je bolji, efikasniji i štedljiviji nego ikada. Kompanija tvrdi da je Edge 12% efikasniji prilikom renderinga u novoj verziji u odnosu na staru, da je potrošnja, odnosno korišćenje procesorskog vremena značajno niže u odnosu na Chrome (do 31% niže), Firefox (do 44% niže)  i Operu, kao i da je realna potrošnja najniža od svih pregledača, što bi automatski trebalo da znači da je Edge najštedljiviji i da će vaša baterija duže trajati ukoliko koristite upravo Edge pregledač.

efficiency1.jpg 

Odzivnost je još jedan značajan parametar u realnom životu. Džaba su svi sintetički testovi ukoliko pregledač “teško skroluje”, odnosno ukoliko se značajno uvećava osećaj opterećenja tokom izdavanja komandi. EdgeHTML 15 je dobio unapređenja i u tom smislu, redukujući vreme potrebno da se reaguje na komande korisnika, čak i tokom učitavanja same stranice koje bi se eventualno odvijalo u pozadini. Speedometer benčmark daje jasnu prednost novoj verziji Edge pregledača, dostupnoj samo pod Windows 10 operativnim sistemom, u odnosu na ostale varijante Edge-a.

efficiency2.jpg

measures.jpg


Zaključak

Toliko od nas za ovaj put. U narednom periodu ćemo se osvrnuti i na opcije i mogućnosti koje su vezane za korporativne korisnike. Drugim rečima, govorićemo o novitetima koji se odnose na poslovne korisnike, rad u umreženim, biznis okruženjima i benefite koje Microsoft Edge donosi u toj sferi.

speedometer.jpg

Znate i sami da je internet često ograničen u firmama, baš kao i tip aplikacija koje možete da koristite, stoga ste verovatno svesni koliko u takvim uslovima nove mogućnosti i opcije mogu značiti. Do narednog čitanja!

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Intervju: Ejrik Stefanson, Product Director Telenor Digital (video)

Microsoft Edge: Creator's Update noviteti za biznis korisnike

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509