Greška

Došlo je do greške.

Microsoft Edge: Creator's Update noviteti za biznis korisnike

02.08.2017 12:09 | 5 Software/Web
Microsoft Edge: Creator's Update noviteti za biznis korisnike

Nakon više tekstova o Windows operativnom sistemu, red je došao i na Microsoft Edge pregledač. U najnovijem Windows 10 izdanju, odnosno poslednjoj iteraciji nazvanoj Creator’s Update, standardni pregledač je dobio mnoštvo unapređenja za razne grupe korisnika. Noviteta ima i kada govorimo o „običnim“ korisnicima, kao i o biznis korisnicima. Pogledajmo stoga šta je sve doneo Creator’s Update kada je Microsoft Edge u pitanju. Ovog puta govorimo o poslovnim korisnicima.

Filip Majkić

Windows 10 Creator’s Update, odnosno verzija 1703, donosi mnoštvo unapređenja u svakom smislu. Između ostalog, tu je mnogo noviteta vezanih za poslovne korisnike i administriranje sistema, što će IT profesionalci pozdraviti u svakom smislu. No, to je preširoka tema za ovaj tekst, koji će se fokusirati na novitete koje donosi Microsoft Edge. Već smo se bavili unapređenjima koja je Edge doneo standardnim korisnicima. Ovaj put će u našem fokusu biti nove opcije i mogućnosti koje Edge donosi u poslovna okruženja. Pa da krenemo...


 edge_corporate_4.jpgMena
džment

U Windows 10 1703 verziji, odnosno Creator’s Update iteraciji, uvedena su razna unapređenja i nove polise kao podrška ključnim menadžment scenarijima. Ovo je omogućeno kroz novine u Mobile Device Management (MDM), Microsoft Intune i Group Policy sekcijama. Microsoft se rukovodio povratnim informacijama iz ranijih Windows verzija, donoseći upravo ono što su korisnici tražili i što im je nedostajalo. Kompletnu listu novih polisa možete pronaći na ovoj adresi.


edge_corporate_2.jpg


Kompatibilnost

Možda ste znali, možda niste (ako ste biznis korisnik, verovatno jeste) – ali Internet Explorer je i dalje tu, u Windows 10 operativnom sistemu, egzistirajući paralelno sa Edge pregledačem. Među važnim zahtevima je bilo uvođenje polise koja bi omogućila sinhronizaciju omiljenih mesta na vebu između Edge i Explorer pregledača. To u praksi znači da promene koje korisnik napravi u Internet Exploreru bivaju registrovane i u Microsoft Edge pregledaču, kao i obrnuto. U kombinaciji sa Enterprise Mode Site List, koja omogućava korporativni menadžment, korisnici ne moraju da vode posebnog računa da li su sajtove otvarali u jednom ili drugom pregledaču.


 edge_corporate_5.jpg


Adobe Flash problematika

Osim toga, tu je i opcija kojom se dozvoljava Adobe Flash. Interesantno, zar ne? Adobe Flash je prešao neverovatan put od obavezne alatke za internet-bazirane multimedijalne sadržaje, kao i (velika većina će se sada žestoko unervoziti, bez sumnje) za internet reklame, do današnjice u kojoj je maltene prokazan kao nešto što troši puno resursa, ali pre svega kao nebezbedan softver koji je potrebno stalno krpiti, samo da bi se uvek pojavile nove rupe. Zbog toga je apsolutno jasno zašto žele da ga izbegavaju u korporativnom okruženju. No, nekada je on neophodan, i u takvim slučajevima ga možete dozvoliti ili onesposobiti zahvaljujući novim polisama.

 
edge_corporate_8.jpg


Ne samo da je moguće onesposobiti sadržaje ovog tipa u organizaciji, već je načinjena izmena i u podrazumevanom puštanju sadržaja. Naime, Adobe Flash sadržaji se sada pokreću samo ukoliko neko eksplicitno klikne na sadržaj. Drugim rečima, sve je učinjeno kako bi se sprečile eventualne zloćudne namere koje se često realizuju preko Flash „rupa“...

 

 

Produktivnost

U ovu grupu spadaju promene koje podjednako znače i poslovnim i običnim korisnicima. Reč je prevashodno o izmenama u domenu interfejsa, koje obezbeđuju da se sve obavi brže, bolje, ugodnije i kvalitetnije. Šta su najvažnije novine?


Set tabs aside for later

Ova odlična mogućnost faktički omogućava da trenutnu sesiju jednim klikom sačuvate kako biste joj mogli pristupiti kasnije u trenutku po vašem izboru. Vrlo elegantno i jednostavno. Kada želite da pozovete te tabove natrag, dovoljno je da kliknete na jedno dugme i pokazaće vam se pregled odloženih tabova. Nakon toga ih možete sve ponovo aktivirati, ili samo one koje u tom trenutku želite.


 mesetaside.jpg


Reč je o vrlo zgodnoj opciji, koja je nalik na Sesije ili Foldere u nekim drugim pregledačima, ali je izuzetno zgodna i radi na jedno dugme. Zbog toga je zaista od velike ispomoći svima koji imaju naviku da otvaraju veliki broj internet stranica u tabovima. Grupe tabova se sortiraju po datumu, odnosno trenutku kada ste određenu grupu tabova rasporedili na ovakav način.


Show tab previews

Još jedna zgodna opcija za sve koji otvaraju veliki broj tabova se krije odmah pored „Open new tab“ tastera. Klikom na strelicu se aktivira pregled koji može biti veoma koristan ukoliko više niste sigurni šta je na kom tabu i šta vam je potrebno u datom trenutku. Jednostavno na ovaj način možete da dobijete pregled stranice i da koristite ono što vam je potrebno.


 meedgetabprivju.jpg


Olakšana migracija

Edge je dobio i važnu mogućnost za svakoga ko želi da pređe sa drugog pregledača, a Microsoft to svakako želi da podstakne. Sada je tu “Import from another browser...” opcija, koja će prebaciti sve što je potrebno iz drugog pregledača kako bi obezbedila nesmetano iskustvo korišćenja. U teoriji, svi bukmarkovi, omiljena mesta, ali i istorijat i drugi podaci koji se čuvaju u drugim pregledačima će biti bezbolno prebačeni u Edge zarad maksimalnog komfora u korišćenju. Naravno, prilikom ovakvog procesa, uvek je moguće da izbije poneki problemčić, ali bi sve u suštini trebalo da lepo radi.


Unapređenja performansi

Edge je zasnovan na EdgeHTML 15 standardu, za koji Microsoft obećava da je bolji, efikasniji i štedljiviji nego ikada. Kompanija tvrdi da je Edge 12% efikasniji prilikom renderinga u novoj verziji u odnosu na staru, da je potrošnja, odnosno korišćenje procesorskog vremena značajno niže u odnosu na Chrome (do 31% niže), Firefox (do 44% niže)  i Operu, kao i da je realna potrošnja najniža od svih pregledača, što bi automatski trebalo da znači da je Edge najštedljiviji i da će vaša baterija duže trajati ukoliko koristite upravo Edge pregledač.

efficiency1.jpg 

Odzivnost je još jedan značajan parametar u realnom životu. Džaba su svi sintetički testovi ukoliko pregledač “teško skroluje”, odnosno ukoliko se značajno uvećava osećaj opterećenja tokom izdavanja komandi. EdgeHTML 15 je dobio unapređenja i u tom smislu, redukujući vreme potrebno da se reaguje na komande korisnika, čak i tokom učitavanja same stranice koje bi se eventualno odvijalo u pozadini. Speedometer benčmark daje jasnu prednost novoj verziji Edge pregledača, dostupnoj samo pod Windows 10 operativnim sistemom, u odnosu na ostale varijante Edge-a.

efficiency2.jpg

measures.jpg

 

 

Pretraga i podrška


Pretraga

Sada postoje tri nove polise pomoću kojih je moguće konfigurisati pretragu. Omogućeno je konfigurisanje dodatnih sistema pretrage, preko kojih je moguće dodati dodatne sisteme odabranim zaposlenim licima. Takođe, postavljanje podrazumevanog sistema pretrage je jasno iz samog naziva. Tu je i opcija prilagođavanja sistema pretrage, gde se omogućava “lokovanje” search endžina kako zaposleni ne bi mogao ništa da menja.


edge_corporate_7.jpg


Još jedna novina jeste omogućavanje drop-down sugestija za adresnu traku. Ukoliko ovo onemogućite, zaposlenima se neće prikazivati sugerisani rezultati sistema pretrage kada kucaju adresu u Microsoft Edge pregledaču, što može biti veoma korisno u određenim situacijama, naročito kada postoji veći broj korisnika u kompaniji. Najzad, tu je i mogućnost čišćenja podataka o internet sesiji na izlasku iz aplikacije, što znači da će se za svakim zaposlenim “brisati” podaci o njegovoj internet sesiji kada bude zatvorio Microsoft Edge.


Podr
ška

Tu su još neke opcije i mogućnosti koje će itekako značiti u korporativnim okruženjima. Pre svega, MIcrosoft Edge podržava sve moderne standarde i ukoliko su potrebni alati, saveti i primeri, firmama i developerima stoji na raspolaganju Edge Developer Center. Zahvaljujući njemu, razvoj novih standarda i usklađivanje sopstvenih web-baziranih proizvoda sa novim standardima može ići bez problema.


edge_corporate_3.jpg


Enterprise Mode Site List je veoma važna stavka korporativnog menadžmenta u iole većim preduzećima. Menadžment je sada dodatno olakšan, a pri tome se razmišljalo i o slučajevima kada je lista manjeg i kada je lista većeg obima. Konkretno, ukoliko je lista manjeg obima, Microsoft preporučuje upotrebu Enterprise Mode Site List Manager-a, dok u slučajevima kada je lista veća, Microsoft preporučuje Enterprise Mode Site List Portal. Potonji je idealno rešenje i ukoliko postoji potreba da više zaposlenih radi na listi simultano, što je neretki slučaj usled potrebe za kolaborativnim radom u radnim organizacijama.


Zaključak

Korporativna okruženja su daleko zahtevnija od običnih korisnika. Istovremeno, nema tolerancije za propuste i sitne greške, jer ono što se u glavama svakog od nas percipira kao sitnica, ili stvar koja uopšte nije od posebnog interesa, može zapravo naneti veoma ozbiljne štete firmi, bez obzira da li govorimo o novcu, vremenu (a vreme je novac, zar ne?), izgubljenim radnim satima ili nekom drugom vidu troška.

edge_corporate_6.jpg

Stoga je veoma važno za Microsoft da sa novom verzijom dobro “pogodi” poslovne korisnike, posebno jer se radi o tradicionalno najkonzervativnijoj grupi koja, kako brojke pokazuju, pokazuje najviše rezervisanosti prilikom usvajanja noviteta, pa i Windows 10 operativnog sistema. Videćemo hoće li Microsoft Edge doprineti da se ova grupa korisnika (raz)uveri, a nama deluje da je Microsoft uradio dobar posao u tom smislu.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Microsoft Edge: Windows 10 Creator's Update noviteti

Virusi, spyware i malware: u čemu je razlika?

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509