Greška

Došlo je do greške.

Mega uporedni test miševa

18.02.2013 20:00 | 1 Hardver
Mega uporedni test miševa

Nakon prednovogodišnjeg velikog uporednog testa tastatura, obećali smo i veliki uporedni test miševa, koji doduše nismo uspeli da sprovedemo onako brzo kao što bismo voleli – niti je nabavka tekla glatko, niti je testiranje išlo brzo, ali test je napokon pred vama. Sakupili smo 44 "komada miševa" vrlo različitih namena, cena, ciljne publike i kvaliteta i propustili ih kroz šake - naravno, doslovno. Pogledajte kakve smo impresije stekli i šta smo zaključili iz svega ovoga...

Ivan Todorović

Pre nego što se upustimo u izlaganje utisaka, moramo napomenuti da nijednom od miševa sa testa nismo detaljno izlistavali specifikacije, što ćete primetiti već kod opisa prvog modela. Mislimo da to nema naročito smisla kod testova ovog tipa uređaja, a naročito u ovakvom obimu. Ako vam neki od miševa zapadne za oko, detaljnu specifikaciju ćete lako proveriti na sajtu proizvođača.

Druga stvar kojom se nismo temeljno bavili jeste prateći softver koji stiže uz skuplje modele, a koji omogućava dodatnu funkcionalnost poput programiranja makroa, podešavanja LED osvetljenja i sličnog. Na prvom mestu, u svim slučajevima softver je u najmanju ruku zadovoljavajućeg kvaliteta po pitanju funkcionalnosti (ako ne računamo napadan vizuelni dizajn, ali to je i za očekivati kod igračkih modela). Čak i tamo gde postoje veće varijacije u kvalitetu, teško da će bilo ko odustati zbog nekog modela koji mu se dopada izgledom i funkcionalnošću samo zato što mu softver nije sasvim po volji.

Zbog toga smo ovu komponentu eliminisali iz „formule“ i kao jedini kriterijum uzeli ono što je zaista bitno kod miševa – kako se ponašaju u šaci, da li su izrađeni kvalitetno i robusno ili su tužni plastikaneri koji škripe u ruci, da li senzor „preskače“, kako reaguju na nagle i precizne pokrete i kako se ponašaju tokom intenzivnog kliktanja i skrolovanja. Iako smo se trudili da budemo što objektivniji, to svakako nije moguće ispuniti u potpunosti jer u nečiji utisak o mišu ulazi mnoštvo faktora – radni ambijent, aplikacije koje se koriste na svakodnevnom nivou, tip podloge, omiljeni tip igara, kao i oblik i kvalitet prvog miša koji je neko kupio uz kompjuter, a prema kome će se ravnati svaki sledeći model.

Tu je i čuvena razlika u načinu držanja – kod palm grip-a celokupan dlan naleže na miš, dok su kod claw grip-a prsti savijeni u formu kandži, a sam dlan izdignut. Neko bi pomenuo i „fintertip grip“ koji predstavlja zahvat između claw i palm grip-a, mada po našem iskustvu svi pre ili kasnije završe u nekom od dva pomenuta „ekstrema“. Autor ovih redova mišem upravlja u claw položaju i preferira baš takve modele, mada se bez značajnih problema navikava i na palm modele, dokle god su oni nešto viši i ne traže potpuno opružanje prstiju. Ovo je svakako uticalo na završni utisak kod mnogih modela na testu, ali šta je – tu je.

Napokon, bacimo se na opise – napomenimo da smo kod svakog proizvođača išli redosledom od jeftinijih ka skupljim modelima.

 

Razer

Razer igračke periferije već dugo vremena drže solidno jaku cenu na tržištu, mada se ne može reći da im nedostaje kvaliteta. Čak i entry level modeli (sa stanovišta više cenovne klase) imaju čime da se pohvale. Abyssus Mirror je “glatka” verzija popularnog Abyssus-a, a nama se ovakva obrada plastike izuzetno dopala, što u pratnji kvalitetne konstrukcije izaziva vrlo dobar osećaj pod šakom. Miš je nešto kraći pa neće sasvim odgovarati onima sa velikim šakama, ali je takođe potpuno simetričan i nema nikakve dodatne tastere pored levog i desnog klika i klika na točak, što ga čini klasičnim univerzalnim modelom pogodnim za sve primene.

Ipak, tu su i neke naprednije opcije poput izbora odziva, odnosno frekvencije slanja statusa (125 naspram 1000 herca, tj. low-speed nasuprot full-speed USB protoka), kao i rezolucije optičkog senzora (450, 1800 ili 3500 DPI). Obe pomenute karakteristike biraju se putem hardverskih prekidača sa donje strane miša. Pomalo nas je razočarao običan kabl bez ikakve pletene zaštite, ali se ovom modelu generalno nema šta konkretno zameriti. Da je cena niža za koju hiljadu dinara, bez dileme bismo ga preporučili igračima sa plićim džepom, ali moramo konstatovati da postoje podjednako dobri modeli za manje para.

Razer Spectre (4.990 din) [Highly Recommended]

Nakon tastature Razer Marauder iz uporednog testa koji je prethodio tekstu koji upravo čitate, sada imamo još jednu igračku periferiju sa tematikom megapopularne igre Starcraft. Razerov miš nazvan Spectre takođe dizajniran po ugledu na vizuelni stil ovog legendarnog strateškog naslova. U pitanju je gotovo potpuno simetričan model, a apsolutnu dvojakost za levoruke i desnoruke „narušavaju“ dva dodatna tastera sa leve strane, koja u aktuelnim operativnim sistemima podrazumevano imaju funkcije „back“ i „forward“. Uprkos pomalo „ciglastom“ izgledu, miš je sasvim prilagodiv kako claw, tako i palm hvatu, i nemamo nikakvih zamerki što se tiče naleganja u šaku. Miš krasi i laserski senzor rezolucije do celih 5600 DPI, što očigledno pokazuje kojoj je ciljnoj grupi namenjen, a tu je i kabl sa pletenom zaštitom, kao još jedan indikator više klase miševa.

Da je ovaj model orijentisan ka igrama gde je jako bitan broj korisničkih komandi u minutu („actions per minute“, APM), kao što su strategije, govori i podatak da je moguće podesiti da se boja osvetljenosti miša menja shodno APM-u u igri. Šlag na tortu je prekidač pomoću koga birate tvrdoću, odnosno otpor tastera na klik u tri nivoa, pa se miš može prilagoditi svačijem stilu igranja i nivou APM-a. Na skrol takođe nemamo konkretnih zamerki. Pride, cena ovog miša je prilično dobra imajući u vidu sve mogućnosti koje on nudi. Posebno treba istaći mogućnosti podešavanja  tvrdoće klika. Ipak, ogradićemo se i reći da ovo važi samo za zagrižene fanove strategija, Dote i sličnih igara, jer ostali teško da će ceniti ovakav bonus.

Razer Taipan (9.799 din)

Još jedan Razerov miš tipičan je predstavnik ponude ove kompanije i krase ga karakteristične linije i kombinacija boja. Uzak je, potpuno simetričan i odgovara kako levorukima, tako i desnorukima, tim pre što se sa obe strane nalaze po dva dodatna tastera, uz dodatna dva ispod točka. Točak se inače okreće u nešto naglašenijim koracima, ali to nije ništa na šta se nećete navići za nekoliko minuta. Interesantan je senzor, zapravo njih dva – kombinacija laserskog i optičkog za unapređenu osetljivost po praktično bilo kakvoj površini, uz rezoluciju od celih 8200 DPI.

Što se tiče zamerki, imali bismo ih uputiti na nešto lošije padove, pa miš ipak nije najprijatnije voziti po pohabanim krpenim podlogama. Plastika je očekivano hrapava što u početku ostavlja dobar utisak, ali će je često korišćenje izlizati i ostaviti karakteristične fleke, od čega ne pate glatki miševi (koji imaju drugu boljku, a to je primetnije „zamašćivanje“). Uglavnom, Taipan je daleko od lošeg modela, ali smo mišljenja da je za ovaj novac moguće napraviti mnogo pametniju kupovinu.

Razer Naga 2012 (9.799 din)

Treće po redu izdanje Nage vizuelno je jako slično prethodnicima, uz jednu ključnu razliku – stiže sa čak tri dodatka, odnosno nastavka koji se postavljaju sa desne strane miša i tako ga čine savršeno pogodnim za palm i claw grip, uključujući njihovu međuvarijantu. Ovo je, jasno, asimetričan miš i odgovara samo dešnjacima, tim pre što je sa leve strane postavljeno dvanaest tastera namenjenih za pritiskanje palcem. Pogađate, miš je namenjen MMORPG igračima koji u toku igranja koriste veliki broj tastaturnih prečica. Ipak, nova Naga ima istu boljku kao i prethodni modeli – tih dvanaest tastera je previše sitno i zgusnuto da bi bilo upotrebljivo u svakoj prilici, a autor ovih redova jedno vreme je posedovao „Molten“ izdanje Nage i u MMO igrama jedva da je koristio prva tri tastera iz pomenute grupe, upravo zbog prečestog mašenja.

Ideja je na mestu, ali su dimenzije miša prosto previše male da bi ovi tasteri bili upotrebljivi onako kako je zamišljeno. Zbog toga će ovaj miš u punom sjaju zasijati samo kod igrača sa manjim šakama, dok će se svi ostali koji su kupili ovaj model zbog mnogo dodatnih tastera pre ili kasnije zapitati da li je to bio pravi kriterijum za izbor miša.

Ostatak tehnikalija je na visokom nivou, pa je tu laserski senzor rezolucije 5600 DPI, točak koji se okreće u mekanim koracima i prijatan je za korišćenje, kao i plastika čija je završna obrada taman – ni previše gruba, ni previše glatka. Padovi su bolji nego na Taipanu, tu je ponovo kabl sa pletenim omotačem, a tastera ima ukupno 17. Sveukupno, Naga je veoma dobar miš, ali ga aktuelna cena ne čini idealnom kupovinom.

 

Steelseries

Sa Steelseries miševima na našem tržištu je upoznat samo vrlo uzak krug igrača što je prava šteta, s obzirom da se radi o jako kvalitetnim modelima. Verovatno je u pitanju problem kombinacija relativno opskurnog imena, slabog marketinga i konzervativnijeg dizajna, ali kvaliteta definitivno ne nedostaje. Napomenimo da je za sve Steelseries modele zajedničko da mogu da se konfigurišu preko aplikacije Steelseries Engine koja igračima pruža razrešene ruke, pa se sve može podesiti do tančina.

Što se tiče modela Kinzu V2 Pro, njega krasi fenomenalno jednostavan, a opet vrlo efektan dizajn, kao i potpuno glatka plastika koju naročito favorizujemo. Padovi su od teflona (moramo napomenuti da svi Steelseries modeli imaju generalno bolje padove od Razera) pa je prava milina pomerati ovaj miš po bilo kojoj podlozi. Senzor je optički, a osetljivost se može menjati u letu i to od 400 do 3200 DPI u četiri koraka. Od dodatnih tastera tu je samo jedan ispod točka, dok se sam točak odlikuje ugodnim i čvrstim skrolom.

Većina Steelseries miševa ima karakterističnu kombinaciju boja – mi smo na testu imali crni model sa belim detaljima, koji deluje vrlo atraktivno na stolu. Iako cena nije baš pristupačna, preporučili bismo Kinzu V2 Pro kao veoma dobar igrački miš za sve kojima ne treba mnoštvo dodatnih tastera i slične osobine koje krase duplo skuplje modele.


Steelseries Kana (5.999 din)

Nešto skuplji model takođe je jako zanimljiv miš. I ovo je potpuno simetričan model, a na testu smo imali crnu verziju sa narandžastim detaljima koja takođe deluje jako atraktivno. Zanimljivom dizajnu doprinosi u boja kabla – umesto čisto crnog, ovde je u pitanju crni sa narandžastim “zmijskim” šarama (u oba slučaja radi se o pletenoj zaštiti kabla). Tu je i dalje optički senzor iste osetljivosti kao Kinzu V2 Pro, padovi su istog kvaliteta, a tu je veći broj dodatnih tastera – jedan ispod točka i po jedan na svakoj strani, što ga čini podjednako upotrebljivim za levoruke i desnoruke.

Dodatni tasteri su vrlo diskretno postavljeni i nećete ih aktivirati slučajno, što je čest slučaj na jeftinim konfekcijskim miševima. Točak se okreće u prilično mekim koracima, a pritom svetli u mraku. Što se tiče preporuke, važi isto što i za Kinzu V2 Pro, a na vama je da izvagate da li dodatni tasteri vrede tih 500 dinara više.


Steelseries Sensei RAW [Rubberized] (7.299 din)

Sensei RAW je, očekivano, još jedan simetričan model i postoji u glatkoj i gumiranoj varijanti. Mi smo na testu imali ovu drugu, i to u crno-sivoj kombinaciji (uključujući pleteni kabl). Ovaj model je nešto širi od prethodna dva što se svakako oseti u šaci, ali to nikako nije minus jer je i dalje vrlo “slick”.

Dodatnih tastera u ovom slučaju ima po dva sa obe strane, a od “premium” karakteristika, ne računajući sve pozitivne osobine koje krase dva jeftinija modela, tu je programabilno osvetljenje koje se može podesiti da svetli stalno ili pulsirajuće (programabilnost ne uključuje izbor boja – RAW sija samo belo). Ostaje samo pitanje cene – Sensei RAW je odličan miš, ali je nismo sigurni da zavređuje gotovo hiljadu i po dinara veću cenu od prethodnika.


Steelseries Sensei (10.999 din) [Highly Recommended]

Vrh Steelseries ponude na našem testu zaista ima čime da se pohvali – laserski senzor sa preciznošću od celih 5700 do 11400 DPI, ugrađen LCD ekran sa donje strane koji se može koristiti za praćenje i podešavanje profila, potpuno programabilno osvetljenje u 24-bitnoj kolornoj paleti, i kao šlag na tortu, sopstveni 32-bitni mikrokontroler baziran na ARM arhitekturi koji sve to drži pod kontrolom. Profil se bira direktno na mišu – treba držati “CPI toggle” taster dve sekunde i onda, koristeći LCD displej, izabrati putem skrol točka.

Svaki profil ima dodatna podešavanja, tako da je Sensei definitivno moguće naštelovati po svačijoj navici. Dizajn nam se nešto manje svideo – oblik je isti kao na Sensei RAW, ali je kućište metalno i ima blago “zarđali” izgled, čime nismo naročito oduševljeni, ali je ovo čisto pitanje ličnog ukusa. Uglavnom, Sensei je vrhunski model i možemo ga preporučiti svima koji nisu oduševljeni modelima sa bezbroj tastera i traže minimalizam, ali ne nauštrb performansi.

 

Genius, deo 1

Malo se ponavljamo pričom o Genius periferijama, ali eto – dugi niz godina jeftini modeli ovog proizvođača važili su za konfekciju tužnog kvaliteta i nezavidnog roka trajanja, ali je u poslednje vreme kompanija uložila trud da se distancira od tog imidža, pa u ponudi ima daleko ozbiljnije urađene modele. Naravno, najjeftiniji su i dalje daleko od sjajno, ali smo mišljenja da, bez obzira na lošu opštu finansijsku situaciju, za uređaj sa kojim ćete biti u najbližem dodiru najveći deo vremena za računarom ipak treba potrošiti više od cene nekoliko pljeskavica na kiosku.

Na testu smo imali Traveler 6000 u crvenom izdanju. Radi se o bežičnom mišu koji za komunikaciju koristi radio vezu na 2,4 GHz, a u paketu se dobijaju minijaturni USB prijemnik i jedna alkalna AAA baterija. Model je potpuno simetričan, s tim što je nešto širi u delu sa tasterima, što se možda neće svideti onima koji više vole „jajaste“ miševe. Sa donje strane postoji ležište u koje se može smestiti USB prijemnik, što je jako pogodno za ljude u stalnom pokretu. Traveler 6000 generalno nije tako loš miš, ali je već sledeći model (Traveler 7000) primetno robustniji i izdržljiviji. Traveler 6000 ipak ima primetnije „plastičan“ osećaj pod rukom i nešto klimaviji skrol i klik, a razlika u ceni je premala da bi se to ignorisalo.


Genius Traveler 7000 (1.350 din)

Još jedan bežični miš sa 2,4 GHz radio vezom, USB prijemnikom i jednom alkalnom AAA baterijom u paketu. Potpuno je simetričan i dosta tanji i uži od Travelera 6000, a na testu smo imali verziju sa žutim poklopcem. Zanimljivo je da je i blago teži od onoga što bismo očekivali za ove dimenzije i klasu, što svakako pohvaljujemo.

Interesantno, USB prijemnik može spakovati u ležište koje se otvara kada se gornji poklopac podigne, a na istom mestu nalazi se i ležište za bateriju. Prijatno smo iznenađeni kvalitetom skrola i klika, kao i celokupne izrade, pa Traveler 7000 zaslužuje preporuku kao veoma dobar bežični miš u svojoj cenovnoj klasi.


Genius DX-7100 (1.650 din)

Ovo je entry level model DX familije koja je namenjena nešto zahtevnijim korisnicima (na testu smo imali čisto crni model). Ponovo, tu su 2,4 GHz radio veza i jedna alkalna AA baterija, ali i zakačaljka za jednostavnije prenošenje miša sa laptopom. DX serija ima kvalitetniji optički senzor od 1200 DPI koji Genius naziva Blue-eye, a koji se sasvim dobro ponaša kako po standardnim podlogama, tako i na krilu, sveskama i slično.

DX-7100 je jasno namenjen dešnjacima i blago je asimetričan, a sa leve strane ima dva dodatna tastera (back/forward) koja su nešto izraženija nego što bismo voleli. Masa je sasvim korektna (doduše, tek sa ubačenom baterijom), a zbog dobrog oblika vrlo lepo pasuje i u normalne šake iako su dimenzije karakteristične za prenosne miševe. Osim klikova koji bi mogli biti malo tvrđi, nemamo neke veće primedbe, pa DX-7100 možemo proglasiti sasvim solidnim ergonomski dizajniranim mišem u ovoj cenovnoj klasi.


Genius Ergo 9000 Glossy (1.890 din)

Ergo 9000 je, jasno, ergonomski oblikovan bežični miš (2,4 GHz, USB prijemnik, jedna alkalna AA baterija, 1200 DPI) koji na prvi pogled deluje da je simetričan ali ipak nije – namenjen je desnorukima. Blago podseća na igračke miševe, sa leve strane ima back/forward tastere, a prilično smo zadovoljni izradom i čvrstinom, nešto tvrđim skrolom i stabilnim klikom.

Ergo 9000 iznenađujuće dobro leže u šaku, a i ovde se poklopac otvara radi stavljenja baterije i skladištenja USB prijemnika u pokretu, što ne deluje tako uzevši dizajn miša. Nemamo nikakvih konkretnih primedbi i preporučujemo Ergo 9000 za svakodnevnu upotrebu i opšte poslove.


Genius DX-L8000 (2.290 din)

Još jedan bežični DX model ergonomski je oblikovan i moramo priznati da izgleda odlično, ali je strogo namenjen dešnjacima. Ponovo je tu optički senzor Blue-eye od 1200 DPI i dva dodatna tastera s leve strane, ali se baterija ovog puta ubacuje odozdo. S obzirom da se tehnikalije ne razlikuju od prethodnika, možemo samo komentarisati subjektivni osećaj u radu.

 

Nažalost, masa je mogla biti nešto veća, a osećaj pod šakom je „plastičniji“ i klimaviji nego u slučaju prethodnog, jeftinijeg modela. Zbog toga preporuka mora izostati.

 

Genius, deo 2

Traveler familija sadrži miševe opšte namene, ali ovaj očigledno naginje gejmerskoj publici. Po n-ti put, tu su 2.4 GHz USB prijemnik i alkalna AA baterija, a umesto celokupnog ležišta za USB prijemnik, tu je zakačaljka koja vrši funkciju. Optički senzor je bolji nego na prethodnim modelima, ovde se zove „DarkEye“ i funkcioniše čak i na staklenim površinama.

Moramo pohvaliti robusnost koja je daleko bolja nego kod DX-L8000 (podsetimo, oba modela koštaju isto), klik je na nivou jeftinijih igračkih modela, a osećaj pod rukom vrlo dobar. Za povremene igrače sa nešto manjom šakom, svaka preporuka.


Genius NX-ECO (2.990 din)

Vrlo interesantan bežični miš opšte namene. Ponovo se srećemo sa Blue-eye senzorom, a ovaj model ima ugrađenu puniju bateriju i konektor za USB. S obzirom da se u paketu dobija i USB kabl, logično je da ćete ga koristiti za pripunjivanje ugrađene baterije. Zanimljivo, gornji poklopac krije ležište za USB prijemnik, ali i prostor za pomenuti kabl, pa sve možete nositi u kompletu bez bojazni da ćete nešto zagubiti.

Tu je i taster za menjanje DPI-ja u letu (800 ili 1600 DPI). Vrlo nam se dopada glatka plastika koja krasi ovaj model i zadovoljni smo kako leže u šaku, a zamerke imamo uputiti kliku i skrolu koji su mogli biti malo čvršći, kao i cenu koja je mogla biti niža, jer za ove pare ipak očekujemo bolji kvalitet.


Genius GX Maurus (3.390 din)

GX je Geniusova linija miševa namenjena igračima, a model Maurus predstavlja vrlo prijatno iznenađenje za ovu cenu, uključujući tu i atraktivno pakovanje što od Geniusa definitivno nismo očekivali. Tu je sve što igrači očekuju – laserski senzor (450 / 900 / 1800 / 3500 DPI), kabl sa pletenom zaštitom, pa čak i ugrađeni teg od 20 grama koji miša čini stabilnijim na stolu, ali i pozlaćeni USB konektor.

Impresivnom izgledu doprinosi i logotip koji se može podesiti da svetli ili pulsira po želji korisnika. Sa leve i desne strane se nalazi po jedan programabilni makro taster, a klik i skrol točak su vrlo stabilni i kvalitetno izvedeni. Sliku blago kvare dimenzije, jer je miš nešto kraći nego što bismo voleli pa će potpuno zadovoljni biti samo igrači sa manjim šakama (odnosno mlađa publika) koji preferiraju palm grip, dok je sve ostalo za pohvalu.

Genius GX DeathTaker (5.390 din) [Highly Recommended]

Dok je prethodni model prvenstveno namenjen igračima akcionih igara i strategija u realnom vremenu, DeathTaker je štelovan za MMO publiku koja voli palm grip. Ponovo su tu laserski senzor rezolucije do čak 5700 DPI, kabl sa pletenom zaštitom i pozlaćeni konektor, a “premium” osobine ogledaju se u vrlo funkcionalnom pratećem softveru, ugrađenoj memoriji koja može da uskladišti pet profila sa najviše 55 makroa, zatim logotipu programabilnog osvetljenja u 24-bitnoj kolornoj paleti, i detalno podesivoj masi u vidu šest dodatnih tegića od po 4,5 grama.

Šlag na tortu je mogućnost podešavanja osetljivosti za X i Y osu nezavisno, dok su osećaj pod rukom i kvalitet izrade na vrlo visokom nivou. Jedina boljka zajednička je sa prethodnim modelom: dimenzije neće odgovarati onima sa šakom većom od proseka, ali za mlađu publiku ovo je fenomenalan miš i nešto što definitivno nismo očekivali od Geniusa.

 

Logitech, deo 1

Logitech je mnogima sinonim za računarske periferije, što nije status izgrađen preko noći – ova firma u ponudi zaista ima dobru opremu (uz povremene promašaje), tako da sa kupovinom Logitech periferija najčešće nema greške. Sa druge strane, ovi modeli su nekada neprijatno skuplji od konkurencije istog kvaliteta, ali to je direktna posledica izgrađenog imena. Zato smo tu mi, da vam kažemo za šta vredi dati novac, a za šta ne.

Logitech M100 (na testu smo ga imali u beloj varijanti) predstavlja entry level model, ali vrlo pristojnog kvaliteta, što potvrđuje priču o statusu ove kompanije koji nije izgrađen preko noći. Stilizovanog i vrlo ukusnog dizajna, miš je potpuno simetričan i nema nikakve dodatne tastere osim osnovna dva plus skrol točak. Kvalitet skrola nikog neće oboriti s nogu, ali je očekivan za ovu cenovnu klasu. Isto važi i za klik, s tim što miš pod šakom nikako ne ostavlja „plastikanerski“ osećaj. Ruku na srce, cena je malo „jača“ nego što bismo to voleli i ima boljih modela za ovaj novac, ali M100 nije za bacanje, a veliki plus beležimo dizajnu bele varijante miša.


Logitech m105 (1.490 din)

Model m105 (na testu smo imali crveno izdanje) već je primetno kvalitetnije konstrukcije od prethodnog, sa korektnom masom i klikom i prvenstveno namenjen ljubiteljima claw grip-a. Doduše, tu se sva priča o ovom modelu završava, pa nemamo ništa dodati osim da je cena ponovo nešto veća nego što bi po našem mišljenju trebalo da bude, ali ga bez problema možemo preporučiti mlađim korisnicima i lepšem polu.


Logitech LS1 Laser Mouse (1.820 din)

Radi se o klasičnom desktop mišu, ali je interesantno (za ovu cenovnu klasu) da poseduje laserski senzor. LS1 je potpuno simetričan i krasi ga zanimljiv dizajn – model na testu bio je crn sa diskretno obojenom ivicom (u našem slučaju, svetlo zelenom). Kvalitet izrade je solidan, isto važi i za padove, a zanimljivo je što je skrol točak obogaćen mogućnošću klika na levu i desnu stranu (pored standardnog „vertikalnog“). Ako pridodamo korektnu masu za ovu cenovnu klasu, možemo konstatovati da je LS1 vrlo dobar miš za svakodnevnu kućnu i kancelarijsku primenu (jedino bi cena mogla biti malo niža).

Logitech M235 Wireless Blue (2.390 din)

Ovaj model ostavlja vrlo fin vizuelni utisak zahvaljujući izraženo stilizovanom dizajnu. Što se tiče aspekta korišćenja, nema se šta puno reći s obzirom da po kvalitetu izrade spada u prosek (za Logitechove standarde). Fensi faktor je na prilično izražen, a zamerku bismo mogli uputiti dimenzijama koje su previše male, tako da bi se verovatno jako dopao ženskoj publici. Ako gledamo čisto kvalitet i upotrebljivost, cena jeste nešto viša nego što bismo očekivali, ali ko vodi računa o izgledu računarske opreme, cena i nije tako strašna. Sveukupno, solidan bežični model.

Logitech M345 Wireless (3.490 din)

Praktično se radi o bežičnoj verziji LS1, s tim što su dostupne boje drugačije i što se koristi optički umesto laserskog senzora. Koristan detalj je indikator stanja baterije u boji, a uz miš se dobija Logitechov univerzalni USB prijemnik koji je kompatibilan i sa ostalim modelima ove firme, a pritom može da opsluži do šest modela na istom računaru (naravno, svi će pomerati isti kursor). Radi se o vrlo dobrom mišu robusne izrade, ali je cena pomalo neprijatna za ono što nudi.

Logitech M500 (3.490 din) [Highly Recommended]

Model M500 krasi laserski senzor i vrlo interesantan dizajn. Definitivno se radi o mišu za ljubitelje palm grip-a i nema poente kupovati ako preferirate claw. Sa druge strane, za palm grip publiku možemo konstatovati da fenomenalno leže u šaku i da sa te strane nemamo apsolutno nikakvih zamerki. Masa je sasvim primerena ovoj klasi i dimenzijama, plastika je blago hrapava sa gumiranim hvatom sa strane, a sa leve strane nalaze se dva dodatna tastera koja nije lako zakačiti slučajno, što je za pohvalu.

I ovde se skrol točak može koristiti za trojaki klik, i sveukupno nemamo nikakve primedbe na tehničku izradu i ergonomiju. Inače, ispod skrol točka je prekidač kojim se bira da li će se točak okretati u koracima ili bez ikakvog otpora, što se definitivno ne viđa često. Manji problem može biti cena, jer konkurencija nudi atraktivnije modele za sličan novac, ali sa tehničke strane, ovo je odličan miš i zaslužuje preporuku.

 

Logitech, deo 2

Interesantan miš „svemirskog“ dizajna, potpuno simetričan i namenjen prvenstveno palm grip publici (što je i uobičajeno kod Logitechovih gejmerski modela). Poseduje optički senzor rezolucije 250 do 2500 DPI i devet programabilnih tastera uz mogućnost snimanja tri makroa. Padovi su bolji nego na M500 i miš je zbog toga nešto udobniji za pomeranje po podlogama svakojakog kvaliteta, ali je plastika tek korektna i klik je mogao biti nešto čvršći. G300 može da se pohvali i dobrim gumiranim hvatom, i sveukupno predstavlja vrlo dobar miš, ali se zbog nestandardnog dizajna i potrebe za navikavanjem što se tiče držanja u šaci ipak neće dopasti svakome, pa nije lako dati jasnu preporuku.

Logitech M510 Wireless (4.690 din)

Iako slične oznake kao M500, ovaj model je primetno drugačijeg dizajna. U pitanju je bežičan simetričan miš sa laserskim senzorom, uz očekivani svetlosni indikator stanja baterije. Tu je ponovo univerzalni Logitechov USB prijemnik, u kompletu se dobijaju dve preinstalirane alkalne AA baterije, a potpunu simetričnost miša „kvare“ back i forward tasteri sa leve strane. Prvi veliki plus je što M510 lepo paše u šaku pri oba stila korišćenja (palm i claw), a drugi plus pišemo dimenzijama, pa će miš odgovarati „vlasnicima“ srednjih i većih šaka.

Hvat je gumiran, dok su skrol i klik urađeni na nivou koji se očekuje od miša sa ovom cenom. Sveukupno, nemamo nikakvih zamerki na kvalitet izrade i dizajn, a čak ni cena nije toliko strašna uzevši da se radi o bežičnom mišu.


Logitech m525 Wireless (4.690 din)

Bežični miš prilično dobrog dizajna i oblika (na testu smo imali crveno-crnu varijantu), koji se može pohvaliti čvrstinom i robusnošću. Klik i skrol su jako dobri, a skrol radi i „horizontalno“ (odnosno levo-desno), što je jako interesantno i nadasve korisno u mnogim aplikacijama. Dimenzije su nešto manje nego što bismo voleli, ali je kvalitet izrade na vrlo visokom nivou. Ipak, izostale su bilo kakve naprednije osobine (osim pomenutog horizontalnog klika), pa mislimo da je ovaj miš ipak preskup.


Logitech m555b (5.790 din)

Jedini Bluetooth model na testu poseduje laserski senzor, potpuno je simetričan i može se pohvaliti kvalitetnom plastikom, jako dobrom čvrstinom, klikom i skrolom, koji takođe funkcioniše u obe ose. Međutim, cena je neprijatno visoka, što je direktna posledica „ekskluzivnosti“ ovog modela. Kao u slučaju Bluetooth tastature sa prethodnog testa, kupovina ovog modela ima smisla samo ako nemate drugog izbora i ne možete da koristite klasične bežične miševe za USB. Zato je, uprkos kvalitetu izrade i osećaju pod rukom, ovom mišu jako teško dati preporuku.


Logitech T400 (5.790 din)

Vrlo zanimljiv bežični miš. Između levog i desnog klika ima diskretnu touchpad površinu koja reaguje na gestove. Doduše, nije podržan veliki broj poteza, ali je moguće izvesti skrolovanje u obe ose, kao i “tap” za otvaranje Windows 8 start ekrana ukoliko koristite ovaj operativni sistem. Mogućnost proklizavanja je svedena na apsolutni minimum s obzirom da ima dobar gumirani hvat, a i masa je vrlo dobra uzevši u obzir dimenzije.  U paketu stižu dve baterije, a pohvaljujemo izuzetno brzo navikavanje na skrolovanje koristeći ovaj neobični metod. Miš je pogodan i za palm i za claw grip, a jedine zamerke bismo uputili nešto tvrđem kliku i ceni koja je preterano visoka za ono što miš nudi.


Logitech mX Performance (9.490 din) [Highly Recommended]

Ovo je model koji krasi vrhunski kvalitet izrade. Dizajn predstavlja „nadogradnju“ modela M500, ali je sve unapređeno pa još bolje pasuje u šaku. Jasno, ležišta za palac i mali prst govore da je u pitanju miš za palm grip, ali će zato teško koga ostaviti ravnodušnim. Ruku na srce, ni korišćenje sa claw hvatom ne predstavlja naročit problem, ali nema logike kupovati ovaj model za tako nešto.

Dva dodatna tastera sa leve strane postavljena su takoreći na idealno mesto i lako se dohvataju palcem po potrebi, a istovremeno je minimizovana mogućnost da ih slučajno „okinete“ u nezgodnom trenutku. Senzor je laserski (Darkfield) i funkcioniše i na staklu, pod uslovom da je debelo makar četiri milimetra. U paketu se dobija punjiva baterija, a pripunjavanje se vrši pratećim USB kablom. Generalno, radi se o odličnom mišu, jedino što ga ne bismo preporučili ljubiteljima claw grip-a.

 

 

Logitech, deo 3

Bežični miš (bela varijanta na testu) jako interesantne konstrukcije. Naime, nema fizičkih tastera sa gornje strane, već je mehanizam za tasterski klik postavljen sa donje strane pa praktično „klikćete“ celim prednjim delom (naravno, miš razlikuje levi i desni klik jer ima razdvojene prekidače). Ključna osobina je gornja površina miša koja predstavlja, uslovno rečeno, tačped i prepoznaje nekolicinu komandi koje možete izvesti prevlačenjem prstiju.


Tu je šest podrazumevanih „gestova“, prilagođenih radu na Windowsu 8 – skrol u dve ose, back/forward u programima koji to podržavaju, „tap“ za otvaranje Start ekrana, listanje Metro aplikacija i brzo otvaranje „charms-a“, odnosno menija koji izlazi sa desne strane ekrana i sadrži pretragu aplikacija, podešavanja i slično. Na Windowsu 7 prečice su nešto drugačije, pa je tu „show desktop“ i prebacivanje između aplikacija.

U paketu se dobijaju USB prijemnik i dve Duracell AA baterije. Kvalitet izrade je vrlo dobar, ali ceo miš ostavlja nežan utisak i ne odaje robusnost u skladu sa paprenom cenom. Ipak, verujemo da lepši pol neće ni konstatovati naše zamerke. Konkretan problem može se uputiti plastici, koja je daleko od loše, ali je potpuno glatka pa nije najudobnije vršiti prevlačenje prstima (plastika na tačpedima kod laptopova nije bez razloga napravljena da bude pomalo hrapava). Što se tiče preporuke, ne možemo je dati koristeći kriterijume za uobičajene miševe, jer se ovde radi o modelu za one koji traže ekstravagancu i ne zanima ih odnos uloženog i dobijenog.


Logitech G500 (8.190 din)

G500 neodoljivo podseća na stare generacije Logitechovih „cepanica“ od miševa kojima se ova kompanija probila u igračke vode (recimo, legendarni MX500). Po svim kriterijumima, ovo je model više klase – tu su dodatni tegići za korekciju mase (najviše 27 dodatnih grama), nekoliko dodatnih tastera, skrol koji se okreće u koracima ili potpuno glatko (izbor putem prekidača), ugrađena memorija za makroe tako da niste vezani za jedan računar, kao i laserski senzor rezolucije 200 do 5700 DPI, uz svetlosnu indikaciju trenutnog izbora.

Ruku na srce, nismo ljubitelji ovakvog dizajna miševa (nismo voleli ni stare Logitech modele ovog tipa), ali se mora priznati da se radi o vrhunskom mišu najvišeg kvaliteta izrade, pa ako koristite palm hvat i nemate malu šaku, G500 zaslužuje svaku preporuku.

Logitech G600 (9.390 din)

Ovo nije puki rođak modela G500 kao što ime možda sugeriše, već je konceptualno daleko sličniji Razor Nagi. Na testu smo imali beli model koji izgleda iznenađujuće atraktivno. Sa leve strane nalazi se dvanaest tastera, a umesto dva glavna tastera, G600 ima ugrađena tri. Dodajmo tu i skrol točak koji ima tri načina za klik i dolazimo do ukupno dvadeset programabilnih tastera. Iako je prvenstveno namenjen za palm grip, zbog „ciglaste“ konstrukcije će se čak i ljubitelji claw grip-a vrlo brzo privići. Dodatni tasteri mogu se podesiti da sijaju u nekoliko boja (zelena, plava, crvena i bela).

Što se tiče izgleda, moramo priznati da na prvu loptu G600 deluje jako čudno i pomalo odbojno, ali potpisujemo da se radi o vrhunskom igračkom mišu koji je bolje rešenje za zagrižene MMORPG igrače. Bolje je oblikovan i lepše leže u ruku, naročito ko ima srednju i veću šaku, a tasteri sa leve strane pristupačniji su i lakše ih je pogoditi nego u slučaju Razerovog modela. Cena je svakako visoka, ali definitivno vredi.


Logitech mX Anywhere (7.090 din)

Ovaj bežični miš nema mnogo sličnosti sa modelom mX Performance u pogledu oblika i linija, što bi možda naziv sugerisao, ali zato sa njim deli visok kvalitet izrade, Darkfield senzor koji radi na praktično svakoj podlozi, gumirani hvat i odličan skrol točak. U paketu se dobijaju dve Duracell AA baterije, stilizovana futrola odličnog kvaliteta i unverzalni USB prijemnik. Zamerku možemo uputiti, pogađate, ceni, ali za one kojima to nije osnovni kriterijum a traže kvalitet i često su u pokretu, sa ovim mišem nema greške.

Logitech G700 Wireless (11.800 din)

Model G700 veoma liči na mX Performance, ali je još kvalitetnij i ostavlja sjajan utisak pod šakom, naročito za korisnike čija se veličina ruke može okarakterisati kao prosečna. Poseduje laserski senzor rezolucije 200 do 5700 DPI, a tu je ponovo skrol točak koji funkcioniše u dva režima (beskonačni i koračni) i radi kao skrol u dve ose. Poseduje ukupno 13 funkcijskih tastera računajući i skrol točak, s tim što sa leve strane ima četiri komada za kontrolu palcem, i tri dodatna tastera za korišćenje kažiprstom.

Pohvaljujemo to što miš vrlo lepo funkcioniše i pri claw grip-u, iako daleko više naginje palm hvatu. Sveukupno, ovom modelu apsolutno ne možemo naći manu sa tehničke strane. Cena jeste paprena, ali to beskompromisni kvalitet nikad nije bio jeftin.

 

A4-Tech

A4-Tech se već godinama može pohvaliti da u ponudi ima modele sa fantastičnim odnosom kvalitet-cena u poređenju sa konkurencijom, uz nezaobilazne bonus funkcije koje se kod konkurencije iste cenovne klase gotovo nikad ne sreću. To važi i za sve modele koje smo imali na testu, a entry level miš rogobatnog imena X5-50D-1 predstavlja najjeftiniji model koji nije toliki „dreš“ kao što bi cena mogla sugerisati. Ima optički senzor rezolucije 800 DPI koji je nešto bolji od ostale konfekcije i funkcioniše korektno čak i na izraženo presijavajućim površinama koje su inače problematične za ovaj tip senzora.

Skrol točak je sasvim korektan, a interesantno je da radi u obe ose, što definitivno nismo očekivali kod miša od ispod 700 dinara. Pored skrola je dodatni taster koji funkcioniše kao dvoklik na običan levi taster, s tim što standardni klik nije sjajan i pomalo je „klimav“. Sveukupno, ceo miš krasi karakterističan utisak jeftinog „plastikanera“, ali zbog dobrog oblika vrlo lepo leže u šaku. Ko je rešio da izdvoji minimum novca za miš, a traži model nestandardnog izgleda, neće pogrešiti sa ovim.


A4-Tech K4-3D (690 din)

Miš K4-3D je još jedan entry level model, ali ovoga puta daleko klasičnijeg, mada i dalje modernog izgleda. Radi se o sasvim solidnom konfekcijskom mišu, daleko boljem od onoga što se do pre samo nekoliko godina moglo kupiti za ovaj novac. Skrol točak odaje sasvim dobar utisak, a ni klik nije loš, mada je možda nešto bučniji nego što bismo voleli. Ipak, ništa strašno niti kritično.

Miš je simetričnog oblika, s tim što pored točka ima dodatni taster koji i ovog puta funkcioniše kao dvoklik na običan levi taster. U skladu sa cenom, nema nikakve specijalne obrade plastike, ali je jako zanimljivo da osim rada kao low-speed USB uređaj (125 MHz za polling statusa, odnosno odziv od 8ms) može da funkcioniše i kao uređaj pune USB 2.0 brzine, kada učestnaost pollinga skače na 500 MHz, odnosno odziv pada na 2 ms. Za ovaj novac, sasvim korektan miš.


A4-Tech N-500F (850 din)

Iako slične cene, N-500F je kvalitativno za klasu iznad prethodnih modela. Krase ga ergonomski oblik namenjen dešnjacima, primetno bolji klik i skrol, kao i udobniji hvat, mada i dalje nema govora od neke specijalne obrade plastike, gumirane površine i slično. Jedinu zamerku možemo uputiti nešto manjim dimenzijama, pa definitivno neće odgovarati ljudima sa velikim šakama.

Miš poseduje i unapređen optički senzor rezolucije 1000 DPI sa vertikalnim izvorom svetlosti, što u poređenju sa klasičnim iskošenim svetlom ostvaruje bolje rezultate. Za ovu cenu teško da ima bolje.


A4-Tech K5-52D (1.390 din)

Solidno skuplji K5-25D je simetričan miš klasičnog oblika, pogodnog i za claw i za palm grip. Sa leve strane nalaze se dva dodatna tastera koja ćete teško pritisnuti nehotice, što je uvek za pohvalu. Zanimljiva osobina je kabl koji može da se izvuče, smota i ubaci u ležište sa donje strane miša. Na sredini kabla nalazi se kotur u koji se kabl može uvući jednostavnim povlačenjem. Istina, teško da će bilo ko koristiti ovu mogućnost na redovnoj bazi, ali je svakako nešto što se ne viđa često.

Tu je i mogućnost menjanja rezolucije senzora u četiri koraka (od 400 do 1600 DPI), a na USB 2.0 portu funkcioniše sa odzivom od jedne milisekunde. Naročito smo zadovoljni kvalitetom izrade, pa ne deluje kao jeftini plastikaner pod rukom, tasteri ne škripe i ima gumirani hvat sa obe strane. Za ove pare radi se o vrlo dobrom mišu koji zaslužuje preporuku.


A4-Tech X7 XL-750BK (2.490 din)

Prvi od tri modela koja smo imali na testu, a koji pripadaju gejmerskoj seriji X7, krasi simetričan izgled s tim što su dodatni back/forward tasteri locirani s leve strane, pa neće biti dostupni levorukima. Tu su razne osobine koje definitivno nismo očekivali, naročito kada uzmemo u obzir koliko ih konkurencija naplaćuje – dobro obrađena mat plastika, solidan gumirani hvat, vrlo dobar klik i skrol (u dve ose), 16 kilobajta memorije za čuvanje makroa i podešavanje preciznosti laserskog senzora od 400 do 3600 DPI uz kolorni indikator.

Oblikom naginje ka palm grip-u, mada ni sa claw držanjem nismo imali problema, a svakako pohvaljujemo dimenzije koje će radovati sve one sa prosečnim i velikim šakama. Lep detalj je osam rezervnih padova koji se dobijaju u paketu. Sveukupno, odličan igrački miš čiji je jedini problem to što još bolji modeli koštaju ne znatno više, pa sami sebi prave konkurenciju.


A4-Tech X7 XL-747H (2.550 din) [Highly Recommended]

Neznatno skuplji a oblikom solidno drugačiji, XL-747H je asimetričan ergonomski oblikovan miš za dešnjake. Moramo priznati da je oblik vrlo atraktivan, a i šarena tekstura tamnijih nijansi svakako doprinosi utisku. Ono što ovaj model ima a prethodni nema jeste mogućnost prilagođenja mase, pa se odozdo nalazi otvarač za ležišta za tegiće – moguće je spakovati ih sedam i tako povećati masu za najviše 19,5 grama. I logika koja kontroliše laserski senzor (100 – 3600 DPI, mogućnost menjanja u hodu u šest koraka) nešto je pametnija, pa čim odmaknete miš od podloge, kontroler pauzira obradu pa nećete doći u nezgodnu situaciju da vam kursor skače po ekranu zato što ste nehotice podigli miš u sred guste akcije u igri.

Memorija za makroe nešto je veća i broji 64 kilobajta, a važi isto što i kod prethodnog – uskladištene podatke možete koristiti i na drugom računaru, a tu su ponovo rezervni. Sveukupno, oduševljeni smo robusnošću i kvalitetom izrade ovog modela i isti zaslužuje toplu preporuku, s tim što definitivno treba razmotriti i sledeći model ako budžet nije ograničen u dinar.

A4-Tech X7 XL-740K (2.790 din)

Ukratko, ovaj model jako je sličan prethodnom, s tim što je gumeni hvat malo bolji, a dizajn nešto atraktivniji. Sve ostalo je praktično isto, ali je razlika u ceni premala da bismo cepidlačili – XL-740K je i dalje drastično povoljniji od mnogih skupljih modela od kojih se ne razlikuje po kvalitetu, tako da sa ovom cenom apsolutno nema greške.

 

 

Cooler Master, HP

Zanimljiv miš koji izgleda kao futurističko oklopno vozilo za vožnju po neravnom tlu dalekih i negostoljubivih planeta (ko je rekao Mass Effect 1?) pravi je gejmerski model (kao uostalom i svi iz Cooler Masterove familije Storm) i može se pohvaliti vrlo dobrom mat plastikom, blago gumiranim hvatom i odličnim klikom i skrolom. Laserski senzor potpisuje firma Avago koja je poznato ime u svetu elektronike, a rezolucija ide od 800 do 4000 DPI, s tim što je možete menjati obostrano u letu (dakle, na više i na manje, umesto strogo u jednom smeru kao na većini drugih modela). Iako prvi utisak možda sugeriše da je miš previše „kockast“, sjajno leže u šaku i navikavanje je trenutno.

Padovi su veoma dobri i Recon se jako dobro kreće po raznim podlogama, a ispod haube nalazi se ugrađena memorija koja može da smesti pet profila sa 36 makroa. U pitanju je jako robustan miš i zaslužuje preporuku, a jedina zamerka koja spada u domen traženja dlake u jajetu može se uputiti kablu koji nema pletenu presvlaku.


Cooler Master Sentinel Advance II (7.490 din) [Highly Recommended]

Ergonomski oblikovan asimetrični model sa još boljim laserskim senzorom koji takođe potpisuje Avago, ovoga puta rezolucije od 200 do 8200 DPI. Potpuno smo oduševljeni dimenzijama i osećajem u šaci, s tim što nas je iznenadila „obrnuta“ logika obrade plastike – tasteri su blago gumirani, dok je hvat plastičan, s tim što sve ovo apsolutno ne smeta pri korišćenju, naprotiv. Skrol je jako dobar, a tasteri malo glasniji pri kliku nego što smo navikli, ali ništa strašno. I ovde senzor privremeno pauzira sa obradom kada se miš podigne od podloge (više od jednog i po milimetra), a tu je prilagodivo višebojno LED osvetljenje.

Prisutno je i 128 kB memorije za makroe (najviše pet profila), a osim osam programabilnih tastera, moguće je formirati i devet „virtuelnih“, koje će činiti razne kombinacije fizičkih tastera. Cooler Master u paketu isporučuje i rezervne padove što je za pohvalu. Manju zamerku imali bismo uputiti ceni, mada je ovo rasan miš vrhunskog kvaliteta i ne verujemo da će se budući vlasnici kajati nakon kupovine.

HP Wireless Mobile Mouse (1.750 din)

Jedini HP-ov miš na testu bežičnog je tipa, nosi potpuno generičko ime, a ni dizajn nije mnogo daleko. Ipak, radi se o diskretnom biznis modelu pa se drugačije nije ni moglo očekivati od HP-a. Miš je potpuno simetričan, ima blago gumirani hvat, a može se pohvaliti dobrim klikom i kvalitetnom izradom.

 

U paketu se dobija USB prijemnik i baterija, a HP tvrdi da miš možete koristiti celih šest meseci bez zamene. Ruku na srce, ne možemo naći nikakvu konkretnu manu za miš ove primene, pa naša preporuka ide biznis korisnicima koji hoće da ostave ozbiljan utisak.

 

Zaključak

Moramo priznati da smo prijatno iznenađeni kvalitetom većine modela sa testa. Čini nam se da „prosek“ dobija na kvalitetu iz godine u godinu, pa nije lako napraviti grešku u kupovini pošto gotovo nijedan miš koji je cenovno iznad „beton lige“ nema neku bitnu zamerku koja bi korisniku svakodnevno kvarila raspoloženje. Što se tiče priznanja, nemojte misliti da modeli koji su ostali bez „značke“ ne vrede novca, već smo nagradama samo istakli najsvetlije tačke testa. Ostali i te kako imaju šta da ponude, što jasno možete zaključiti iz pojedinačnih opisa.

Što se tiče proizvođača, najprijatnije iznenađenje na testu je svakako A4-Tech. Logitech je poslovično na visokom nivou, mada je i cena tradicionalno malo „jača“. Razer generalno ima dobre miševe, ali su tu pojedini detalji koji kvare opštu sliku, naročito kada se uzme uobzir da su cenovno ovi modeli prilično daleko od pristupačne klase. Genius nas je takođe pozitivno iznenadio svojim DX i GX modelima, dok o Cooler Master Storm i Steelseries familijama igračkih miševa ne treba trošiti previše reči – u pitanju su vrhunski igrački modeli koji su nešto više zacenjeni, ali s punim pravom.

Do narednog čitanja!

Za kraj, dajemo spisak svih nagrađenih miševa sa našeg testa. Sve čestitke za najprijemčivije modele i kompanije koje stoje iza njih sa naše strane:

 

Razer Spectre (4.990 din) [Highly Recommended]

 

Steelseries Sensei (10.999 din) [Highly Recommended]

 

Genius GX DeathTaker (5.390 din) [Highly Recommended]

 

Genius  Traveler 9010LS (2.990 din) [Highly Recommended]

 

Logitech M500 (3.490 din) [Highly Recommended]


 

Logitech mX Performance (9.490 din) [Highly Recommended]

 

A4-Tech X7 XL-747H (2.550 din) [Highly Recommended]

 

Cooler Master Sentinel Advance II (7.490 din) [Highly Recommended]

 

Razer i SteelSeries miševe na test ustupio Game-S.

Sve ostale miševe na test ustupio Gigatron.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G710+

Test: Logitech K810

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209