Greška

Došlo je do greške.

Mega uporedni test miševa

18.02.2013 20:00 | 0 Hardver
Mega uporedni test miševa

Nakon prednovogodišnjeg velikog uporednog testa tastatura, obećali smo i veliki uporedni test miševa, koji doduše nismo uspeli da sprovedemo onako brzo kao što bismo voleli – niti je nabavka tekla glatko, niti je testiranje išlo brzo, ali test je napokon pred vama. Sakupili smo 44 "komada miševa" vrlo različitih namena, cena, ciljne publike i kvaliteta i propustili ih kroz šake - naravno, doslovno. Pogledajte kakve smo impresije stekli i šta smo zaključili iz svega ovoga...

Mega uporedni test miševa

Ivan Todorović

Pre nego što se upustimo u izlaganje utisaka, moramo napomenuti da nijednom od miševa sa testa nismo detaljno izlistavali specifikacije, što ćete primetiti već kod opisa prvog modela. Mislimo da to nema naročito smisla kod testova ovog tipa uređaja, a naročito u ovakvom obimu. Ako vam neki od miševa zapadne za oko, detaljnu specifikaciju ćete lako proveriti na sajtu proizvođača.

Druga stvar kojom se nismo temeljno bavili jeste prateći softver koji stiže uz skuplje modele, a koji omogućava dodatnu funkcionalnost poput programiranja makroa, podešavanja LED osvetljenja i sličnog. Na prvom mestu, u svim slučajevima softver je u najmanju ruku zadovoljavajućeg kvaliteta po pitanju funkcionalnosti (ako ne računamo napadan vizuelni dizajn, ali to je i za očekivati kod igračkih modela). Čak i tamo gde postoje veće varijacije u kvalitetu, teško da će bilo ko odustati zbog nekog modela koji mu se dopada izgledom i funkcionalnošću samo zato što mu softver nije sasvim po volji.

Zbog toga smo ovu komponentu eliminisali iz „formule“ i kao jedini kriterijum uzeli ono što je zaista bitno kod miševa – kako se ponašaju u šaci, da li su izrađeni kvalitetno i robusno ili su tužni plastikaneri koji škripe u ruci, da li senzor „preskače“, kako reaguju na nagle i precizne pokrete i kako se ponašaju tokom intenzivnog kliktanja i skrolovanja. Iako smo se trudili da budemo što objektivniji, to svakako nije moguće ispuniti u potpunosti jer u nečiji utisak o mišu ulazi mnoštvo faktora – radni ambijent, aplikacije koje se koriste na svakodnevnom nivou, tip podloge, omiljeni tip igara, kao i oblik i kvalitet prvog miša koji je neko kupio uz kompjuter, a prema kome će se ravnati svaki sledeći model.

Tu je i čuvena razlika u načinu držanja – kod palm grip-a celokupan dlan naleže na miš, dok su kod claw grip-a prsti savijeni u formu kandži, a sam dlan izdignut. Neko bi pomenuo i „fintertip grip“ koji predstavlja zahvat između claw i palm grip-a, mada po našem iskustvu svi pre ili kasnije završe u nekom od dva pomenuta „ekstrema“. Autor ovih redova mišem upravlja u claw položaju i preferira baš takve modele, mada se bez značajnih problema navikava i na palm modele, dokle god su oni nešto viši i ne traže potpuno opružanje prstiju. Ovo je svakako uticalo na završni utisak kod mnogih modela na testu, ali šta je – tu je.

Napokon, bacimo se na opise – napomenimo da smo kod svakog proizvođača išli redosledom od jeftinijih ka skupljim modelima.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G710+

Test: Logitech K810

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209