Greška

Došlo je do greške.

Mega: nova zvezda interneta

24.01.2013 09:00 | 0 Software/Web
Mega: nova zvezda interneta

Nakon brojnih kontroverzi vezanih za sajt Megaupload, koji je u sklopu globalne akcije za suzbijanje piraterije ugašen, ali i neke druge sajtove koji su tom prilikom "sasečeni", po prvi put imamo situaciju da se na sva zvona oglašava uzvraćanje udarca. To nimalo ne čudi, imajući u vidu da je Kim Dotcom, vlasnik Megauploada, koji se prilično obogatio od ovog servisa, vrlo ekscentrična osoba koja je svime privlačila pažnju, od provoda, preko

Bratislav Jovanović

Svi se sećamo MegaUpload servisa za hosting i deljenje sadržaja, kao i njegove neslavne sudbine pre godinu dana, kada je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država zabranilo rad ovog sajta. MegaUpload je ugašen 19. januara 2012. godine, a vlasnici i osnivači MegaUploada su uhapšeni, pod optužbom da su delovali kao organizacija posvećena kršenju autorkih prava. Na godišnjicu gašenja popularnog MegaUploada, njegov osnivač Kim Dotcom se vraća u punom sjaju i 19. januara 2013. godine predstavlja novi cloud servis, pod nazivom Mega, na kome svaki korisnik dobija 50 gigabajta besplatnog prostora za hosting fajlova.
 


Promocija Mega servisa

Izgleda da Kim Dotcom voli zabavu i ume da se zabavlja, a to je pokazao i na promociji Mega servisa koja je održana na Novom Zelandu. Ukratko, promocija je bila prepuna plemenskog plesa, tehna, spuštanja helikopterom, tehna, pretencioznih govora Kima Dotcoma i još više tehna... Očigledno je da je Dotcom ovu spektakularnu promociju pokušao da iskoristi za promovisanje i prikazivanje sebe kao neke vrste altruističkog heroja među IT korisnicima (razloge za ovo ćemo pokušati da prezentujemo kasnije u tekstu), ali je svakako uspeo da napravi najbolju konferenciju za štampu ikada. Ukoliko vas ne mrzi da sat i po vremena provedete na YouTubeu, celu promociju možete pogledati u sledećem videu:
 


U sklopu promocije, a kako je ranije najavljivao, Kim Dotcom je svakom korisniku Mege omogućio 50 gigabajta besplatnog prostora na servisu. Mega je već tokom prvih 14 časova nakon puštanja u rad imao više od 500 hiljada korisnika. Mnogi od njih su prijavljivali (neki i dalje prijavljuju) nemogućnost logovanja ili uploadovanja fajlova zbog preopterećenosti ili neke druge probleme. Izgleda da se nakon početne pompe situacija smirila, pa je autor ovih redova bez problema obavio svoj prvi upload na Mega servis.
 


Po čemu je Mega specifičan

Ono što Mega servis izdvaja od njegovog prethodnika (MegaUploada) jeste enkripcija podataka, koja štiti korisnika, ali ponajviše sam servis i njegovog vlasnika Kima Dotcoma. Prvo što privlači pažnju, jeste da je domen sajta registrovan van jurisdikcije Sjedinjenih Američkih Država (mega.co.nz). Koristeći HTML5, Mega inkomporira simetrični ključ za šifrovanje u pretraživaču. Svi uploadi su enkriptovani na putu do servera i obrnuto (downloadi su enkriptovani dok se preuzimaju). Dok tako plutaju "na ničijoj zemlji" fajlovi su enkriptovani podatkom koji samo korisnik ima - njegovom lozinkom. Mega ide čak toliko daleko da način na koji korisnik trza ruku dok koristi miša, njegovo kucanje lozinke na tastaturi implementira u kriptoključ. A ovo su varijable koje je gotovo nemoguće pratiti i reprodukovati. UPOZORENJE: Pazite da ne izgubite svoju Mega lozinku, jer nećete moći da je povratite. Mega je nema u svom sistemu i ne postoji opcija "Password recovery".

Nakon što su fajlovi postavljeni na server, moguće je podeliti ih putem linka, kao i kod svakog drugog servisa. Razlika je u tome što su svi fajlovi i folderi, koje su uploadovani, kriptovani i imaju svoj ključ generisan iz korisnikove lozinke. Kada odete na link fajla koji ste postavili na server, ponudiće vam se opcija generisanja linka na dva načina. Prvo, možete generisati običan link koji korisnicima omogućava preuzimanje vašeg fajla. Nakon pruzimanja oni će posedovati isto što i sam Mega servis ima - a to je ništa. Običan enkriptovani fajl, koji je beskoristan ukoliko korisniku ne date ključ za otvaranje fajla, koji ima samo uploader (originalni vlasnik) fajla. Druga opcija je generisanje linka sa kriptografskim ključem za određeni fajl (koji se nalazi na kraju fajla kojem je namenjen). Treba napomenuti da je ovo sigurnosno lošija opcija i slična je sistemu korišćenom na starom MegaUploadu.
 


Mega štiti korisnike ali i sebe

Ono što je bitno istaći, jeste da Mega neće odati korisnika, bez obzira koliki se pritisak vrši na servis. Jednostavno, Mega ne zna šta je korisnik pohranio na servere i to je to. Pored toga, dva dela linka za fajl je teže pronaći od jednog celog. Ukoliko neko pokuša da "ulovi" osobu koja krši autorska prava, vlasnik tih prava će morati da dođe do ključa za link kako bi bilo šta dokazao ili zaključio šta je u sadržanom linku. Možda je korisnik jednostavno imenovao album sa slikama svoje mačke u "Hobbit: An Unexpected Journey DVD RIP".

Još je zanimljivije kako Mega štiti sebe, odnosno svog osnivača Kima Dotcoma. Sve je u negiranju. Mega jednostavno ne zna šta korisnik postavlja na servis. Naravno, svi smo svesni da su neke mutljavine u pitanju, ali ne i Mega. Servis ne prepoznaje specifikacije određenog fajla bez ključa koji je vezan za njega. Dakle, Mega ne osigurava korisnikove fajlove zbog samog korisnika, ona ih osigurava da bi osigurala sebe!

Nastavak

Da li je Mega kontroverzan servis?

U najmanju ruku, može se odgovoriti sa: Da! Mega se praktično ograničava i ignoriše ono što korisnik uploaduje na servis. Sva eventualna krivica je na korisniku, jer Mega ne zna šta je na serveru zbog enkripcije. Takođe, na ovaj način Mega se štiti i od "copyright" materijala. Korisnik je jedini koji deli ključeve od fajlova na serveru. Mega ih ne može dati, čak i kada bi hteo. Zaključak: Korisnik je pirat, a Mega je samo običan cloud storage servis. Genijalno zar ne?  Uzgred, korisnikove lične informacije poput imena ili IP adrese nisu enkriptovane... Ali, ko još čita Uslove korišćenja (Terms of Service).
 


Bitne napomene:

- Mega nije izmislio enkripciju, niti je prvi servis koji je koristi. Mega jednostavno implementira enkripciju u velikom obimu u odnosu na druge servise, i mnogo razumljivije i pristupačnije korisnicima.
- Ako mislite da ste potpuno sigurni pri korišćenju ovog servisa i da vas ništa ne dotiče, varate se. Lozinka je ovde bukvalno svetinja. Ako je date nekome, taj će imati pristup svemu što ste postavili na servis. Ako izgubite lozinku, izgubili ste sve.
- Servis i njegov sistem vas neće zaštititi ako idete naokolo i ponašate se kao klasični pirat. Ljudi koji idu naokolo i dele linkove i ključeve, podložni su napadu kao i bilo gde drugde na Internetu.
 


Nova budućnost enkripcije

Način na koji Mega servis može uticati na budućnost enkripcije podataka, njenu važnost na ovakvom tipu cloud servisa je izuzetno interesantan. Polje tržišta koje je vezano za deljenje fajlova je uzdrmano pojavom Mege. Da li u pozitivnom ili negativnom smislu, ostaje nam da vidimo. Mnogi će pomisliti da je Mega još jedan klasičan sajt za onlajn skladištenje podataka, poput Dropboxa ili Google Drive-a. Ali izgleda da je Mega mnogo više od toga. Ovaj servis bi mogao postati smrtonosno oružje namenjeno borbi protiv autorskih prava. Već sada, ovaj sajt opisuju kao najprivatniji, neuništivi servis za deljenje podataka koji trenutno postoji.

Ko je Kim Dotcom?

Kim Schmitz (alias Kim Dotcom) je nemačko-finski Internet preduzetnik, a trenutno živi na Novom Zelandu. Dotcom je osnivač sajta MegaUpload i sajtova koji su povezani sa njim, kao i nedavno prezentovanog Mega sservisa. Slavu je stekao u nemačkoj, 1990. godine, kao tinejdžer haker i Internet preduzetnik i osuđivan je za različite Internet zločine u nekoliko navrata. Novozelandska policija ga je privela 20. januara 2012. godine, kao odgovor na američke optužbe o povredi autorskih prava njegovog MegaUpload sajta.
 


Dotcom je optužen da je industriju zabave koštao 500 miliona dolara zbog piratskog sadržaja na MegaUploadu, na kome je bilo registrovano preko 180 miliona korisnika. MegaUpload je ugašen, a Dotcom  se borio da ne bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon prevazilaženja krize sa krivičnom prijavom, kreće u rad na novom servisu, pod nazivom Mega, koji simbolično pušta u rad 19. januara 2013. godine, tačno godinu dana nakon što je ugašen MegaUpload.


Dopuna: Mega već u prvih 150 sajtova

Mega, pre samo nekoliko dana pokrenuti sajt Kima Dotkoma, već je uspeo da se popne u top 150 sajtova na svetu. Za samo 5 dana postojanja, ovaj web sajt za deljenje fajlova je uspeo da zaseni rivale kao što su RapidShare i Dropbox, prema najnovijem izveštaju rejtinga na Alexa servisu koji rangira web sajtove. U tvitu koji ima jednostavan naziv "141", Dotkom je ponosno objavio da je sajt ušao u top 150 sajtova.
 


Broj je, naravno, baziran na rangiranju već pomenutog Alexa servisa, gde je Mega i dalje u opsegu 7000 ako idete na statistiku od poslednja tri meseca. Ali ako se gleda sedmodnevni period kao osnova, Mega je potukao svoje rivale.

Dobre Stvari, novi Telenorov portal

Borba za slobodu interneta

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509