Greška

Došlo je do greške.

Mac OS X: Aplikacije za svičere

06.09.2011 13:24 | 0 Software/Web
Mac OS X: Aplikacije za svičere

Kada na red dođe priča o operativnim sistemima, gotovo svima nama je prva asocijacija Windows. A kako i ne bi bila, kada pomenuti dominira tržištem i nalazi se na gotovo svakoj mašini koja nas okružuje. Pored toga što je ta pojava učinila da svi danas znamo šta je Windows, imala je jednu nus-pojavu, a to je da u korišćenju bilo kog drugog operativnog sistema prenosimo Windows "iskustvo". Šta to znači u prevodu? Vrlo


Miloš Jevtić

Mac OS X: Aplikacije za svičere


Možemo slobodno reći da je to jedna od najvećih grešaka koju možete učiniti prilikom prelaska na novi operativni sistem iz prostog razloga što je svaki od njih pravljen na neki svoj način sa nekom svojom filozofijom i nekim svojim načinom kako se treba koristiti. Upravo iz tog razloga uopšte nije nemoguće, ukoliko tražite Windows iskustvo na ostalim operativnim sistemima, da ćete ostati razočarani i vratiti se u "stari tabor". Kada pokrenete OS X tamo neće biti Windows Media Playera, Windows Explorera i sličnih i vrlo lako se može desiti da sebi postavite pitanje "I šta sad?". Savet: moraćete ipak malo više da se potrudite i samo malo informišete kako biste našli ono što vam odgovara, a verujte nam na reč - izbor je u poslednje vreme zaista ogroman. U ovom tekstu ćemo se staviti u kožu onog koirsnika koji je tek seo za Apple računar i hoće sve one "njegove" programe sa Windowsa. Mi smo to nazvali "aplikacijama za svičere"...

Pre nego što nastavimo dalje, upozorenje/savet - sve programe o kojima ćemo govoriti uzmite kao uslovnu preporuku za snalaženje u novom okruženju. Aplikacija je "mali milion", alternativa programima iz ovog teksta je ogroman broj i nemojte misliti da ćete ovde naći sve što treba, niti da smatramo da su ovde opisani programi najbolje što ćete pronaći na novoj platformi. Ne, oni su tu kao naša preporuka kako da sebi olakšate snalaženje u novom okruženju korišćenjem poznatih alata. Za dalje se morate sami angažovati...

Drajveri? Plejeri? Internet?

Spomenućemo samo da na OS X-u nema instalacije drajvera, dakle "ona prva" radnja koju svi mehanički činimo po podizanju sistema u ovom slučaju izostaje, te možete istog sekunda prionuti na traženje programa koji vam odgovaraju. Krenućemo od interneta, tj browsera koji nam, logično i služe da skinemo neke od željenih programa. Ovo je ujedno i jedna od sfera na kojima je iskustvo slobodno možemo reći isto. Isti igrači, isti programi. Umesto Windows Explorera ovde će vas sačekati Safari (koji daleko bolje radi u OS X nego u Windowsu), ali se sve više korisnika žali na to da je povremeno vrlo "gladan" za memorijom, te vam možemo posavetovati da skinete neki od onih browsera na koje ste već navikli poput Firefoxa, Opere ili pak Chromea. Autor ovog teksta već po navici koristi Safari (iako na Windowsu koristi Firefox) i iskreno vam preporučuje isti koji je od verzije 5 pretrpeo velika poboljšanja i radi bez greške. No, ovo je takođe i jedna od sfera gde manje više ne možete pogrešiti i gde je browser stvar ličnih afiniteta.

 

 

Druga "sekcija" kojoj ćemo posvetiti pažnju je izbor audio ili video plejera. Ova oblast je rekli bismo vrlo specifična, naročito kada se radi o audio doživljaju. Razlog za to je postojanje "neophodnog" iTunesa i nepostojanje bilo čega drugog što bi moglo odmeniti Winamp ili Foobar2000 koji su rezervisani za Windows korisnike. Svi na početku izbegavaju iTunes i moramo priznati na prvi pogled i jeste malo konfuzan, ali na kraju shvatite da ipak kada imate sređenu plejlistu vrlo lako možete koristiti, a odavno smo shvatili da idealnih nema. Mana je u nedostatku podrške za FLAC datoteke, ali se ista može naknadno obezbediti instalacijom Fluke dodatka. Alternativa, ako ne želite da koristite iTunes (koji će kad tad biti neophodan) se ogleda u par "polovičnih" programa. Izbor je, dugo smo birali reči za to, ali ne može se drugo reći nego žargonski "kriminalan". Prvi, kao iole solidno rešenje se nameće Songbird koji opet manje više predstavlja (ružniju) kopiju iTunesa.

 

 

Kao i Cog kog ćemo malo kasnije spomenuti, ima tu prednost što podržava FLAC "out of the box" i takođe postoji mogućnost instalacije "gomile" propratnih dodataka (add-on). To mu daje neki svoj šmek, koji generalno gledano opet nije dovoljan da bi se isti suprotstavio iTunesu. Druga alternativa je Cog plejer kog smo malopre spomenuli. Prva asocijacija prilikom pokretanja pomenutog nam je bila: "word koji pušta muziku". Jednostavno, u 21. veku, eri računara, morate dizajnu posvetiti makar malo više kreativnosti. Ovu manu pripisujemo i tome što poslednja verzija datira još iz 2009. godine te ga i taj podatak eliminiše iz liste "poželjnih". Dobra stvar kod ovih plejera je što su bar beslatni pa im možete "dati šansu" ukoliko želite. I na kraju, obrni okreni, dolazimo do iTunesa kao jedine dobre alternative koju možete koristiti za reprodukciju audio fajlova na OS X.

Video plejeri

Hvala Bogu, tj hvala programerima, ovde je situacija daleko bolja i ponuda je bogatija. Media player classica nema, ali tu su VLC, isti onakav kao što vas čeka na Windowsu. Međutim, do sada, u radu nam se najbolje pokazao Movist. Besplatan program koji poseduje podršku za sve popularne formate, sa tom manom, da u poslednjoj verziji vrlo često neće pri prvom pokretanju da pusti i zvuk te je potrebno restartovati program i sve se vraća u "normalno" stanje. Iako smeta na momente, ne možemo ovo uzeti kao ozbiljnu manu jer su sve ostale funkcije na "nivou". Pored pomenutog Movista, takođe možete probati i MplayerX koji se može skinuti sa AppStorea. I jedan i drugi karakteriše minimalistički dizajn, te je sve nadohvat ruke tj klika. Kao što smo već napomenuli, naša preporuke ide ka Movistu jer je sveobuhvatno vrlo prijatan za rad i bez većih nedostataka.

 

 

Mail

Kada priča dođe do mail aplikacija, OS X ima jake adute koji se ogledaju u nekoliko aplikacija. Prvo ćemo svakako predložiti default aplikaciju koju smo i predstavili u nekom od ranijih tekstova a koja je u sklopu Liona doživela zaista velike promene. Tako je mail aplikacija koja dolazi uz OS X poprimila iPad-oliki izgled i "konverzacije" koje su karakteristične za sms poruke na novijim telefonima. Iako sjajne funkcionalnosti i izgleda postoje i druga rešenja.

Jedno od njih se zove Postbox. Odmah spomenimo i najveću manu ovog programa, a to je cena. Ova aplikacija će vas koštati ne tako malih 30 dolara, što je za mail aplikaciju poprilična svota novca, pogotovo ako uzmemo u obzir da sve te funkcije imate u ugrađenom mail klijentu. Međutim, ako ovu činjenicu ostavimo po strani, Postbox je vrlo funkcionalna i pregleda mail aplikacija kojoj je prilikom dizajniranja, potpuno jasno, bio u fokusu upravo default mail klijent u OS X. Sličnosti su i više nego primetne, s tim što su performanse standardne mail aplikacije još uvek za koplje iznad pogotovo kada je skrolovanje velike količine mailova u pitanju. U takvim situacijama postbox ume itekako da zakaže i da se ponaša bukvalno kao slide show.

  

Već smo rekli da je kao uzor za pravljenje nove verzije postboxa korišćena Mail aplikacija što gornje slike i potvrđuju.

Pored pomenutih, ukoliko želite identično iskustvo kao na Windowsu možete instalirati i Thunderbird ili pak u sklopu Office paketa Outlook. Thunderbird se pokazao kao sjajna aplikacija, dok je Outlook po performansama ipak iza onog na Windowsu. Kako je iskustvo vrlo slično nismo uključili slike pomenutih u tekst (što važi i za ostale programe gde je doživljaj isti ili sličan).


Chat, Download, Office


Chat

U vreme facebooka, twittera i ostalih društvenih mreža ne bi bilo loše spomenuti i neke od messenger aplikacija. Dok je na Windowsu MSN Messenger gotovo nezamenljiv, tako je na OS X Adium "sve i svja". Klijent koji podržava gotovo sve popularne servise, dopadljivog izgleda sa emotikonima, podrškom za slanje fajlova i sličnim akcijama koje život znače i pritom izuzetne stabilnosti u radu, Adium je potpuno zasluženo prvi i jedini na ovoj našoj listi. Tražili smo alternativu, ali bolje iskustvo nećete naći.

 


 

U verziji Office 2011 paketa dolazi i baš "pravi" MSN Messenger koji vam isto tako vrlo dobro može poslužiti ukoliko ne želite da menjate stare navike. Posle najnovijeg apdejta Office paketa stabilnost mu se drastično poboljšala te je sada vrlo upotrebljiva alatka.

Iako je Microsoft skoro kupio Skype, podrška za OS X naravno nije ukinuta već se paralelno izbacuju nove verzije za sve platforme. Dakle postoji i Skype aplikacija za OS X sa istim onim funkcionalnostima kao na Windowsu.

 

 

Download klijenti

Veliki deo vremena, pogotovo novije generacije, provode na internetu "skidajući" bukvalno sve i svašta. U gomili download fajlova se svakako nalaze i neke korisne aplikacije, ali se većina svodi na multimedijalne sadržaje raznih vrsta. To znači "zakrčenje" protoka danima. I dok je na Windowsu JDownloader vrlo popularno rešenje, na OS X platformi nema nikakve razlike, JDownloader će vam obaviti sav potreban posao.

Kada je pak reč o torrent klijentima, uTorrent nije toliko popularan u ovim vodama već se na njegovom mestu nalazi Transmission aplikacija koja inače drži primat u "Unix-olikim" sistemima. Karakteriše je vrlo prost i pregledan interfejs i što je možda i najbitnije relativno redovno se osvežava te je broj bagova vrlo mali da ne kažemo nikakav.

 

 

Office

Sada, kada smo završili sa "internet" aplikacijama red je i da spomenemo Office alternative na OS X. Velika većina nas na Windowsu koristi Office programski paket. Office takođe postoji i za OS X, samo je razlika u oznakama, te su tako na OS X aktuelni Office 2004, 2008 i 2011. Naravno, osvrnućemo se na ovaj poslednji jer je ujedno i najbolji. U sklopu istog ćete od osnovnih programa naći Word, Excel i PowerPoint. Accessa recimo nema tj nikada ga nije ni bilo. Iskustvo sa pomenutim programima je gotovo isto s tim što je dizajn naravno pretrpeo neke izmene koje ne bi trebale bitno da utiču na vašu produktivnost nakon kratkog perioda privikvanja.

 


Sjajna alternativa Office paketu je Apple iWork programski paket koji sadrži redom Pages program koji je alternativa Wordu, zatim Numbers koji služi da zameni Excel i Keynote koji je tu za ispomoć u izradi prezentacija umesto PowerPointa. Korišćenje je manje više slično, mada je postoji ogroman broj korisnika koji jednostavno nisu uspeli da se "odreknu" klasičnog Office paketa (i autor je jedan od njih).

 


 

Naravno, pored njih, ima i besplatnih rešenja poput OpenOfficea koji je dostupan i na Windows platformi i koji je u poslednje vreme sve popularniji pre svega zbog vrlo "popularne" cene. Na toj osnovi je nastao i NeoOffice koji je isto tako Office paket ali namenjen isključivo OS X korisnicima. Prednosti ova dva alata u odnosu na klasičan office se ogledaju u brzini pokretanja dokumenata i sličnih radnji gde je vremenski faktor bitna stavka.

Za one koji nisu pratili naše ranije tekstove spomenućemo da OS X ima u sebi ugrađenu Preview aplikaciju koja je i više nego zgodna za pregled .pdf fajlova koji su sve popularniji te tako nema potrebe za dodatnim softverom.


File Manager, arhiveri


File Manager

Ovo je poput audio plejera jedna od kategorija gde OS X ne može da ponudi Winamp tj u ovom slučaju Total Commander kao "najodomaćeniji" program za baratanje fajlovima. Na Macu se za njegovu poziciju bore razni programi koji su generalno vrlo slično koncipirani, dok naravno ima i onih koji mu sliče u potpunosti. Niti jedan od njih nema toliko funkcionalnosti kao TC ali rade svoj posao upravo onako kako treba - olakšavajući "život" korisniku. Autoru teksta najviše "leži" ForkLift koji zaista iz verzije u verziju ispravlja sve bagove koju su i inače minorni i postoje vrlo "ozbiljan" File Manager.

 


 

Drugi na tapetu zamena TC-u je i Disk Order. U ranijim verzijama ovo je bio "No.1" ali u poslednje vreme nam se čini da su programeri ove alatke otišli u potpuno pogrešnom pravcu. Razloga za to je dosta, jedan od njih je i dizajn same aplikacije, dok je i rad sa istom dosta "tromiji" što nikako ne može da vam se dopadne. Da li se to dešava zbog gomile opcija koje mu se dodaju ili je nešto drugo u pitanju ostaje da vidimo u narednim verzijama ove aplikacije.

  

Vrlo popularna alatka u ove svrhe u poslednje vreme je i PathFinder. Iako nije klasičan File Manager on će od vašeg klasičnog Finder prozora napraviti daleko upotrebljiviji "combo". Tako ćete pored mogućnosti korišćenja tabova isto tako dobiti i opciju za dvostrani pregled kao u većini pravih File Managera. Izuzetno velika mana ovog "file managera" je to što je izuzetno bagovit i to se ponavlja iz verzije u verziju, a od izuzetno brzih početnih izdanja i kod ove alatke se primećuje tromost sa svakom novom verzijom. Generalno, PathFinder je sjajna ideja i sa svakom novom verzijom se nadamo boljoj implementaciji koja za sada nažalost nije na nivou na kom je očekujemo. Mana svih pomenutih programa je što nisu besplatni.

 

 

Arhiveri

Jedna od stvari bez kojih gotovo da ne može da prođe dan su arhive podataka odnosno .rar ili .zip fajlovi koji su bukvalno svuda oko nas. Iz nekog razloga, programeri nikako ne mogu napraviti arhiver koji će lako izaći na kraj sa svim vrstama arhiva već se redovno dešava da svaki od onih koji su na tržištu "štuca". Autor preporučuje The Unarchiver koji se uspešno "bori" sa većinom arhiva.

 

 

Par reči za kraj...

Iskreno se nadamo da vam je ovaj tekst koliko toliko "otvorio oči" i uputio vas na pravu stranu pomogavši vam da se snađete u nekom novom svetu. Ono što svakako nismo uspeli je da potrefimo svačiji ukus. O tome šta je bolje ili gore se može pričati u beskonačnost. Ovo je neko trenutno viđenje situacije od strane autora, a programa je zaista mnogo, čak se može i reći - previše, da bi se svaki ponaosob realno sagledao. Neki su bolji, neki lošiji, neki leže jednima, dok drugi potpuno drugačije iskutvo očekuju.

Ovde smo samo želeli da uputimo korisnike koji su novajlije u Mac OS X svetu čime se mogu ispomoći, dok ne isprobaju više aplikacija i odrede koja najbolje pogoduje njihovim potrebama, ne želeći da tvrdimo da su aplikacije iz ovog teksta najbolje što je dostupno na Mac OS X platformi. Uvek će biti tabora koji će reći: "E bolji je Winamp od Foobara" i obrnuto, a tako je i ovde. Bitno je da ipak svako koristi ono što lično njemu najviše odgovara, a mi smo ovim tekstom pokušali da vas uputimo u po barem jednu od alternativa sa kojima se možete susresti na OS X.

 

td align=#382;argonski /table

Mac OS X: Boot Camp

Na prvi pogled: OS X Mountain Lion 10.8 DP

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509