Greška

Došlo je do greške.

Mac OS X: Aplikacije, deo 1

15.07.2011 14:21 | 0 Software/Web
Mac OS X: Aplikacije, deo 1

Mac OS X je specifičan operativni sistem, ali operativni sistem je samo podloga koja treba da posluži korisniku za puštanje aplikacija. U današnje vreme, kada su mnoge aplikacije unifikovane i postoje u izdanjima i za Windows, i za Linux, i za Mac OS X, pitanje operativnog sistema nije tako goruće kao što je nekada bilo. Ali, upravo zato je bitno da se ukaže pažnja na suptilne razlike, koje nekada i nisu tako suptilne i koje mogu da "život zn

Miloš Jevtić

Osnovni paket programa - OS X (Snow Leopard) - I deo

Nedavno smo počeli sa predstavljanjem alternativnih rešenja Windows platformi. Bilo je tu reči o Linuxu, a relativno skoro smo "rekli koju" i o OS X operativnom sistemu kompanije Apple. Čitav serijal ovih tekstova biće namenjen prevashodno početnicima u ovim vodama, a kako smo u prethodnom, početnom članku opisali osnove Snow Leoparda, red je da isto tako odgonetnemo još neke stvari u vezi istog. Tako, da ako niste pročitali naš prethodni "vodič", savetujemo vam da to sada učinite a onda se vratite na ovaj članak koji će biti posvećen gotovo svim programima koje ćete naći odmah po instaliranju ovog operativnog sistema. Pa krenimo redom...   
 

 

Address Book

Dakle krenućemo od prve aplikacije koja se nalazi u "Applications" folderu a to je Address Book. Jasno je iz samog naziva o čemu se radi, najprostije rečeno - ovo je aplikacija koja se koristi kao neka vrsta telefonskog imenika, odnosno adresara. Pored ove aplikacije vam nikada neće više biti potrebna niti jedna slična aplikacija. Kontaktima možete dodavati e-mail adrese, telefonske brojeve (mobilni, fiksni, fax, poslovni...), adresu stanovanja, grupu kojoj pripada (prijatelji, kolege, rođaci), sliku kontakta i tako dalje. Naravno, pored ručnog unosa ukoliko tek formirate adresar, možete i importovati vCard datoteke a isto tako već postojeće datoteke možete eksportovati na druge uređaje radi "bekapa". Naravno u Apple maniru sve je vrlo prosto i nakon samog startovanja aplikacije potpuno će vam biti jasno o čemu se radi i kako je koristiti.

 

 

 

Jo&ˇ jedna pozitivna stvar vezana za pomenutu aplikaciju je i to što ukoliko koristite Apple-ovu default Mail aplikaciju, o kojoj će kasnije biti reči, ista prepoznaje automatski sve kontakte iz adresara te nema potrebe da "posežete" za telefonima i ostalim "skladištima" podataka u potrazi za potrebnom adresom i slično. Takođe, u trenutno aktuelnoj verziji 5.0.3 (883) vašu kontakt listu možete automatski sinhronizovati sa vašim MobileMe nalogom (koji se uskoro u jeku cloud computinga gasi), ili sa daleko popularnijim Google ili Yahoo nalozima. 

App Store

Definitivno najnovija aplikacija koja će se naći na ovom spisku je App Store. Predstavljena je pre manje od godinu dana, oktobra prošle godine. App Store će vam biti izuzetno bitna aplikacija ukoliko želite da u potpunosti budete "legalni" i da aplikacije uredno kupujete. Još uvek nije postigao popularnost koja se očekivala, ali ne sumnjamo da će do toga doći za izlaskom Lion operativnog sistema kasnije ovog meseca. Nakon početnog odabira neke od zemalja iz liste u kojoj još uvek nema Srbije, a verovatno je neće ni biti dok zvanični Apple ne uđe na tržište, dolazite na početnu stranu prodavnice gde se pretežno nalaze najnovije aplikacije koje su stekle neku popularnost.

 

 

 

Naravno, kao i u sličnim online prodavnicama koje su već duže vreme na interenetu imate izbor aplikacija po kategorijama, po popularnosti, ocenama i slično. Takođe, kako aplikaciju kupujete preko vašeg jedinstvenog ID-a, tj naloga postoji i odeljak sa kupljenim aplikacijama koje su trajno u vašem vlasništvu i koje možete instalirati po potrebi više puta ukoliko ste na primer iznova podigli sistem. Naravno, neizbežan je i deo gde se nalaze najnovije verzije aplikacija koje ste već kupili.
 


Pri odabiru aplikacije koju želite da kupite svakako je bitno da znate određene informacije o istoj pročitate kako biste znali da li zadovoljava vaše kriterijume. Apple se, možemo slobodno reći, kao niko drugi potrudi oko toga, te su kriterijumi za "prijem" aplikacija u App Store zaista visoki, te se sve prijavljene aplikacije podrobno testiraju, proveravaju i moraju sadržati sve potrebne informacije koje bi korisnika mogle interesovati.

Strana 2

Automator

Jedna od aplikacija koja bi vas definitivno morala obradovati je Automator, naročito ako učestalo, svakodnevno koristite jedne te iste funkcije. Kao prva ideja nam se nameće "masovno" reimenovanje fajlova ili pak promena veličine velikog broja slika. Automator je tu da vam te zaista dosadne poslove olakša i što je mnogo bitnije drastično skrati vreme koje je potrebno za izvršenje takvih zadataka. Na vama je samo da izaberete željenu operaciju i u nekoliko koraka da podesite šta želite da automator uradi za vas, gde to da smesti, da li da sačuva originale i slične opcije koje zavise od vrste posla koje zadajete. Proces je nakon početnog, kratkog upoznavanja vrlo prost, a uštedeće vam zaista mngoo vremena prilikom svakodnevnog korišćenja računara.

 

 

Spisak operacija koje pomenuti može izvršiti je zaista ogroman i bilo bi nam potrebno mnogo strana teksta kako bismo čak i mali deo istih opisali, tako da vam savetujemo da "zagrebete" malo dublje u program i okusite čari "automatizacije procesa" po svojoj potrebi. Pritom, najbitnija stavka od svih je što se ceo proces "programiranja" automatora svodi na prosto prevlačenje ikonica i odabira željenih operacija, te vam zaista nije potrebno nikakvo napredno poznavanje materije kako biste isprogramirali neke od zadataka koje želite.
 Calculator

Kako smo krenuli redom, bez izuzetka, predstavićemo i ne tako komplikovanu aplikaciju. U pitanju je kao što vidite kalkulator koji je sastavni deo gotovo svakog operativng sistema, pa čak i na telefonima. Ono što je interesantno i što ćemo spomenuti je mogućnost odabira između nekoliko različitih "vrsta" kalkulatora. Tu su "Basic, Scientific i Programmer" kao ponuđene mogućnosti, a kako slika govori više od hiljadu reči potpuno će vam jasno biti o čemu se radi nakon narednih nekoliko fotografija.

 

 

 

Pored gore pomenutog, integrisani kalkulator podržava i konvertovanje najpopularnijih jedinica i mera. Najinteresantnija, nama, je bila mogućnot konvertovanja valute. Zašto? Pa zato što se sama apdejtuje i skida sa interneta trenutne kurseve i uredno informiše pre konverzije od kog datuma je aktuelna lista. Pored valuta moguće su i konverzije jedinica brzine, dužine, površine, pritiska, temperature itd.
 Chess

Po redu nailazimo i na "aplikaciju", preciznije igru (jedinu) koja je integrisana u sam sistem. Reč je o šahu koji dobro dođe u određenim momentima da se "prekrati" vreme. Šah, rekli bismo, kao i svaki drugi bez potrebe da se o njemu bilo šta više kaže osim da je moguće podesiti da tabla bude drvena ili pak metalna, kao i figure, a tu je naravno i odabir odnosa da kažemo inteligencije i brzine protivnika.

 

 

 

Dashboard

Kako odmičemo dalje dolazimo i do Dashboard aplikacije. Ukoliko ste navikli da "šminkate" vaš Windows i da desktop pretrpavate raznoraznim widgetima mišljenja smo da će vam se onda i Dashboard u OS X svideti. On u suštini predstavlja polu-providni prozor koji se "otvara" preko desktopa i na kome se nalaze widgeti koje vi odaberete. Aktivira se na nekoliko načina, pritiskom na "F4" taster, pokretanjem aplikacije u Docku ili pak ukoliko namestite da neki od "aktivnih uglova" (o kojima je bilo reči u prošlom tekstu)startuje aplikaciju. Postoji dosta fabrički predefinisanih widgeta u vidu kalkulatora, vremenske prognoze, kalendara, iTunes widgeta i sličnih, ali ruku na srce, ime i nekih za naše tržište potpuno beskorisnih poput flight trackera. Isto tako, možete skinuti zaista veliki broj novih widgeta sa Apple sajta i prostim dvoklikom na fajl ih ubaciti u listu aktivnih widgeta.

 

 

Strana 3Dictionary

Svrha ove aplikacije je je, ukoliko poznajete engleski jezik savršeno jasna. Radi se o rečniku, ali ne klasičnom već kao i kod većine aplikacija koje smo spomenuli ranije u tekstu ima poneki detalj koji ga jasno izdvaja od mora drugih, sličnih aplikacija. U ovom slučaju to je korišćenje nekoliko drugih baza reči pored klasične baze rečnika. Ovde su tu još Appleova baza reči, kao i direktan link ka wikipediji tj pretraživanje baze wikipedije. Isto tako tu je i odeljak koji se zove "Thesaurus" što je rečnik sinonima i antonima. Možete izabrati da se željena reč pretražuje samo u nekoj od pomenutih baza ili pak u svim te se onda rezultati pretrage prikazuju jedan za drugim. Ukoliko vam je font presitan, iz opcija u meniju ga možete povećati i manje više to je sve od podešavanja koja možete naći u ovom "programu".

 

 

DVD Player

Još jedna u nizu aplikacija koje "život znače" i zbog kojih ne morate da posežete za internetom i downloadom jer je već tu. Integrisani DVD Player će vam omogućiti da pregledate vaše omiljene DVD filmove, a sam interfejs je vrlo prost i ukoliko se snalazite sa standalone DVD plejerima kojih ima u gotovo svakom domu. Sam izgled plejera je malo "retro", a u prvi red su izbačene sve kontrole koje vam mogu zatrebati te nema "kopanja" po menijima i traženja najosnovnijih funkcija. Tako pored playback funkcija tu su i tasteri za prevode kao i za pojačavanje/stišavanje glasnoće. Isto tako, kako su DVD filmovi sastavljeni iz nekoliko chaptera, tu je i taster za prebacivanje istih, a imate i opciju ukoliko želite da uključite slow motion, i to u podeocima 1/2, 1/4 i 1/8. Što se tiče podešavanja veličine samog prozora, možete ga ostaviti da se automatski sam "razvuče" preko celog ekrana, ostaviti ga u nativnoj rezoluciji ili pak fixirati 720p ili neku drugu rezoluciju. Naravno, od kvaliteta snimka zavisi kakav će biti finalni rezultat.

 

 

Front Row

Jedina "aplikacija" koju ćemo u ovom pobrojavanju preskočiti je Font Book iz prostog razloga što se o istoj baš nema šta reći, te ćemo odmah preći na narednu a to je Front Row. Front Row je neka vrsta medija centra na OS X. Služi da "skupi" sve programe za pregled multimedijalnih sadržaja na jedno mesto te se oslanja na iPhoto biblioteku slika i na iTunes bazu muzike. Može se koristiti standardno preko tastature ili pak putem Apple Remote, daljinskog upravljača koji se isporučuje uz pojedine modele Macinstosha. Naravno, reprodukcija video materijala nije izostala a kao osnova se koristi QuickTime plejer.

 

 

iCal

Poslednji program koji ćemo vam danas predstaviti ali ne i poslednji generalno je iCal. iCal je kalendar koji će vam pomoći da se što bolje organizujete i da ne propustite neke od važnih događaja poput proslava, godišnjica, rođendana, sastanaka i sličnih. Kako je Apple sa svojim proizvodima stvorio praktično svoju "mikrosredinu" tako će koristi od iCal aplikacije najviše imati oni koji pored neke od Macintosh mašina poseduju i neki od Apple mobilnih uređaja poput iPada, iPhone, iPod toucha i sličnih jer je sinhronizacija između pomenutih vrlo jednostavna a samim tim isti podaci su vam svuda dostupni. Zanimljiva opcija u vezi iCala je to što se možete "pretplatiti" na baze drugih iCal korisnika. Tako da na primer, ukoliko vodite neki tim ljudi, vrlo je bitno da znate ko kada ima koju poslovnu obavezu i u skladu sa tim organizujete neki sastanak.
 


Sam dizajn aplikacije je po našem mišljenju fenomenalan, a o lakoći korišćenja je izlišno govoriti, sve je bukvalno udaljeno na jedan klik miša od vas. A ukoliko nemate običaj da zagledate detaljno planer ili pak se plašite da nešto slučajno ne propustite integrisani Alarm će se potruditi da se to ne dogodi i zvučno vas upozoriti na predstojeći događaj.

 


Umesto zaključka...

Ovim tekstom smo pokušali da vam dalje približimo aplikacije koje koristi Mac OS X i koje su praktično njegov integralni deo. U narednom periodu možete očekivati nastavak prikaza, jer smo vam "ostali dužni" solidan broj aplikacija, ali i neke nove teme vezane za Mac OS X i drugačiju filozofiju korišćenja računara koju on donosi sa sobom. Takođe, planiramo da jedan ceo članak posvetimo "aplikacijama za svičere", odnosno pandanima najkorišćenijih Windows aplikacija na Mac OS X platformi, kako bismo pomogli korisnicima koji prelaze sa jedne platforme na drugu i olakšali početno snalaženje. Najzad, ne treba zaboraviti ni da je Mac OS X Lion tu, pred vratima...Do sledećeg čitanja!

 

ˇ#269;estalo, svakodnevno koristite jedne te iste funkcije. Kao prva ideja nam se name

Mac OS X: Osnove

Mac OS X: Aplikacije, deo 2

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509