Greška

Došlo je do greške.

Lenovo na MWC 2022 predstavio zanimljive novitete

02.03.2022 13:17 | 0 Mobile
Lenovo na MWC 2022 predstavio zanimljive novitete

Lenovo izaziva pažnju novom generacijom prenosnih uređaja, vrhunskih karakteristika, dizajnom i rešenjima koje uvode korenite novine...

Lenovo će tokom svetskog sjama mobilne telefonije - MWC 2022 koji se održava u Barseloni predstaviti pozamašan asortiman novih proizvoda.

Pre svih tu je 3. generacija Lenovo Tab M10 Plus tablet računara sa 10.6” velikim ekranom i prikazom 2000x1200 piksela sa IPS panelom i osvetljenjem od 400 nita. Idealan je za gledanje video sadržaja preko interneta, poput servisa kao što su: Netflix, Prime Video ili Disney + u Full HD rezoluciji prikaza. Novi Lenovo tablet pokreće 8-jezgarni procesor sa maksimalnih 6 GB memorije i 128 GB prostora za podatke. Poseduje ugrađenu bateriju kapaciteta 7700 mAh koja bi trebalo da obezbedi autonomiju za 12 sati reprodukcije filmova.

Lenovo_Tab_M10_Plus_s.jpg 

Uređaj se isporučuje sa Andorid 12 verzijom, a podržavaće i predstojeći Android 13 OS, koji bi trebao da se pojavi 2023. godine. Uz tablet stiže Lenovo Precision Pen 2, olovka sa osetljivošću detekcije 4096 nivoa pritiska vrha olovke na površinu ekrana. Ovakva vrsta osetljivosti pruža mogućnost crtanja koja će zadovoljiti i one najzahtevnije. Na kraju pomenimo da novi Lenovo Tab M10 Plus teži 465 grama, ima veoma tanak profil od svega 7.45 mm i atraktivno metalno bi-color kućište. 

Lenovo je pripremio novu generaciju IdeaPad “2-u-1”, lako prenosnih računara koji se za tili čas mogu transformisati u tablet ili notebook računar, u skladu sa vašim trenutnim potrebama rada. IdeaPad Flex 5 i 5i modeli imaju nešto veće ekrane sa dijagonalom od 16” i 14”, nego što je to uobičajeno za ovu vrstu uređaja. Crystal Color kontrast tehnologija znači da će ovi računari koristiti OLED ekran sa maksimalnom 2.8K rezolucijom u 16:10 formatu, 100% DCI-P3 pokrivanjem boja i 400 nita osvetljenjem.

LenovoIdeaPadDuet5i_small.jpg 

Ove računare će pokretati poslednja generacija Intel i AMD procesora iz “U-serije” modela sa ultra niskom potrošnjom energije. Raspolagaće sa 16 GB memorije i PCIe SSD uređajem kapaciteta 1 TB. Imaće opcionu podršku za Thunderbolt 4, kao i obaveznu funkciju brzog punjenja koja će vam omogućiti da za 15 minuta punjenja baterije, ostvarite 2 sata rada bez potrebe priključivanja punjača. Računari će imati poboljšanu Full HD web kameru sa funkcijom redukcije šuma u slici, a opciono se može naručiti i olovkica.

U asortimanu lako prenosnih uređaja će biti i IdeaPad Duet 5i koji je zapravo tablet sa dijagonalom od 12” i pratećim dodatkom Bluetooth tastature koji možete brzo transformisati u notebook, tablet, pen ili režim u kome ćete potpuno razdvojiti ekran od tastature. Srce ovog uređaja je fantastični ekran u 16:10 formatu sa 96% efektivne radne površine, 16:10 formata i osvetljenjem od 450 nita. Raspolaže sa dva brza USB-C porta, 4K video izlazom, funkcijom brzog punjenja i 5M IR kamerom za detekciju lica kao sigurnosnom opcijom logovanja u operativni sistem računara.

Lenovo_ChromeBook_s.jpg 

U sklopu ponude lako-prenosnih uređaja, asortiman Lenovo IdeaPad uređaja će obuhvatiti i Chromebook modele.

Za gejming korisnike tu je već dobro poznata i osvežena linija IdeaPad Gaming 3 i 3i modela sa dijagonalom ekrana od 15” i 16”.  Biće u ponudi modeli sa poslednjom generacijom Intel i AMD centralnih procesora uz dodatak Nvidia GeForce RTX 3060, ali i ono što je glavno iznenađenje, potpuno novog Intel Arc A370M grafičkog procesora kojim Intel konačnao ulazi u arenu gejming grafičkih karti.

AMD IdeaPad Gaming modeli biće opremljeni brzom DDR5 4800 MHz memorijom i M.2 NVMe PCIe SSD uređajima 4. generacije. Tastatura će imati RGB osvetljenje koje će moći da se podešava u 4 nezavisne zone. I/O portovi će biti premešteni na zadnju stranu uređaja radi lakšeg pristupa i manipulacije kablovima.

 Lenovo_IdeaPad_3s.jpg

Sistem hlađenja će koristiti dizajn sa četvorostrukim ventilacionim otvorima,  10% boljim protokom vazduha, 20% povećanim rashladnim površinama, a što će na kraju obezbediti 15% efikasnije hlađenje u odnosu na prethodnu generaciju ovih modela. Kuriozitet je da će se otvori za uvlačenje svežeg vazduha nalaziti na tastaturi.

Ekran koji je bio jedan od diskutabilnih delova prethodne generacije je doživeo značajna poboljšanja. 15” model će prikazivati WQHD rezoluciju od 2560x1440 piksela i osvežavaće sadržaj frekvencijom od 165 Hz. Model sa većim 16” ekranom će imati 16:10 format, rezoluciju od 2560x1600 piksela, osvežavaće takođe na 165 Hz uz intezitet osvetljenja od 500 nita.

Lenovo_IdeaPad_31s.jpg 

Lenovo IdeaPad Gaming 3 i 3i modeli biće dostupni u glečer beloj ili oniks sivoj boji sa prepoznatljivo plavom lajsnom na zadnjim ventilacionim otvorima.  

Uz ove računare, u ponudi će biti specijalni Lenovo M600s bežični gejming miš iz Legion serije sa rezolucijom od 19000 DPI i naravno sa programabilnim RGB efektima. Težina je samo 75 grama i imaće USB-A dodatak za punjenje baterije. Vezu sa računarom ostvaruje preko 2.4GHz bežične veze ili Bluetooth konekcije.

 Lenovo_ChromeBook.jpg

Poslovni korisnici koji su važan deo Lenovo tržišta nisu zaboravljeni. Tu je nova serija ThinkBook  13s modela 4. generacije, kao i ThinkBook 14s Yoga model druge generacije.

Prvi će biti baziran na novoj verziji Intel EVO platforme  sa autonomijom od 11 sati i funkcijom brzog punjenja. Tanak je svega 14.9 mm i težak samo 1.29 kilograma, zbog čega je lako pretpostaviti da će biti veoma popularan među poslovnom klijentelom koja ne želi preterano skup, ali u isto vreme model računara koji neće osetiti u ruci tokom čestih putovanja i sastanaka van kancelarije. Ekran dijagonale 13.3” prikazuej WQXGA 2.5K rezoluciju u 16:10 formatu kvalitetnog IPS panela sa efektivnom radnom površinom od čak 91% i uz osvetljenje od 400 nita.

Thinkbook_13s_small.jpg 

ThnikBook 14s Yoga će takođe koristiti Intel Core i7 procesore 12. generacije sa integrisanim Intel Xe grafičkim jezgrom, a uz to će posedovati jedan Thunderbolt 4 port. Imaće veoma izdržljivo kućište od legure cinka sa šarkama koje dozvoljavaju rotiranje ekrana za pun krug i postavljanje u laptop, tablet ili šator režim rada. Uz računar stiže i SmartPen olovka sa pratećom aplikacijom za pisanje poruka i beleški.

Računar je prilično tanak za ovu vrstu uređaja, svega 16.9 mm meri u profilu i teži svega 1.5 kg. Biće dostupan u dve boje: mineralno-sivoj i nijansi duboko-plave.

ThinkBook14syoga_s.jpg 

Za korisnike koji cene efikasniji rad na terenu ili dok su na poslovnom putovanju, pripremljen je dodatni monitor za korišćenje mahom uz laptop računare – ThinkVision M14d. U pitanju je ekran 2.2K rezolucije, gustinom piksela od 188 PPI i IPS panelom. Stiže u 16:10 formatu sa prikazom 2240x1400 piksela i 100% pokrivanjem sRGB kolor palete.

Raspolaže sa dva USB-C porta sa funkcijom napajanja koja pojednostavljuje povezivanje i rad sa matičnim računarom. Težak je nešto manje od 600 grama i debeo je svega 4.6 mm. Ima zaštitu od štetnog Blue LED spektra i veoma je komforan za upotrebu zahvaljujući jednostavnom povezivanju i praktičnom postolju.

 ThinkVision_M14d_s.jpg

Za najzahtevnije korisnike tu je nova ThinkPad T serija: T14s G3, T14 G3 i T16 G1. Redizajnirana u potpunosti za potrebe hibridinog standarda radnih potreba. Novi Thinkpad modeli biće i dalje poznati po svom dizajnu. Ovog puta u “Thunder Black” i “Storm Gray” kolor opcijama sa kombinacijom aluminijum i karbon fiber  materijala od kojih je izrađeno izdržljivo kućište. Imaće kompletan spisak portova i konekcija, uključujući i RJ45.

Za bolju produktivnost u radu koristiće 16:10 format ekrana, touchpad veće površine, Dolby Voice funkciju, OLED ekrane, web kamere bolje rezolucije (FHD) s aIR funkcijom detekcije lica i naravno redukovanom emisijom Blue LED svetla. Pokretaće ih najnoviji AMD Ryzen 6000 i mobilne varijante Intel Core procesora 12. generacije u “P” i “U” varijantama SoC rešenja. Uz sve to imaćete opciju izbora u pogledu kapaciteta baterije. Integrisaće biometrijske opcije zaštite od neovlašćenog pristupa i imaće 5G LTE i Wi-Fi 6E opciju bežičnog pristupa internetu i umrežavanja.

Thinkpad_T14s_Gen_3_s.jpg

 

Korisnike nadaleko poznate ultrabook ThinkPad X1 serije obradovaće izalazak Extreme G5 verzije, ovog puta u malo većem formatu. Baziran na 12. generaciji Intel Core procesora visokih performansi (H-serija), imaće podršku zasebnog grafičkog procesora koji će u najjačoj verziji biti GeForce RTX 3080Ti, sa dodatkom memorije kapaciteta 64 GB i diskovima do 8 TB, novi X1 je beskompromisna mobilna mašina.

Raspolagaće naprednim sistemom hlađenja koji još nije viđen na prenosnim računarima uz korišćenje parnih komora, tečnog metala i usisnicima svežeg vazduha sa otvorima na tastaturi. Ekran će osvežavati na 165Hz uz dijagonalu od 16” i 16:10 format ekrana sa 4K rezolucijom i “touch” funkcijom. Wi-Fi6E i 5G WWAN, uz Dolby Voice i i FHD kamere biće dostupni u opciji ovog nesvakidašnjeg mobilnog računara.

 Thinkpad_X1_Extreme_Gen5_s.jpg

Oni koji ThnikPad X1 povezuju sa malim i ekstremno laganim Windows računarom, imaće na raspolaganju X13s Gen1 model koji po prvi put uvodi Windows operativni sistem na Snapdragon SoC platformu. Dakle, nema Intel ili AMD x86 procesora već je umesto njih upotrebljena verzija Snapdragon 8cx Gen3 procesora. Jednom rečju spojeni su kvaliteti ThnkPad serije u smislu visoke radne produktivnosti i instant konekcija poput one na mobilnim telefonima. Produktivnost u pokretu!

Shodno efikasnoj energetskoj platformi procesora koji se koristi na mobilnim telefonima, ThinkPad X13s Gen1 će imati celodnevnu autonomiju procenjenu na 28 radnih sati. Ovo će biti ujedno i prvi ThnikPad  koji će koristiti 5G tehnologiju mikro-talasa za bolju i bržu bežičnu vezu. U pitanju je ultra-tanki model računara sa profilom od 13mm.    

Thinkpad_X13s_small.jpg 

Napravljen je po strogim ekološkim standardima. Koristi 90% recikliranog magnezijuma, ima vrlo mali toplotni otisak i potrošnju energije. Svakako će predstavljati vrlo zanimljiv mobilni uređaj vrhunskih karakteristika.

Zanimljiva ponuda noviteta, kojima Lenovo još jednom demonstrira svoju lidersku poziciju i ulogu na tržištu prenosnih računara. Ne preostaje nam ništa drugo do strpljenje i nada da će većina ovih uređaja biti u prilici da se testira i prikaže našoj publici.

 

Izvor: Lenovo

AMD Ryzen 6000 APU serija mobilnih procesora

Test: HP 15s - pristupačni Windows 11 laptop (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109