Greška

Došlo je do greške.

Laptop kao alternativa gejming desktop PC-u

23.05.2018 21:50 | 3 Hardver
Laptop kao alternativa gejming desktop PC-u

Iako smo konzervativne pristalice stanovišta da jaka desktop mašina nema alternativu kada su u pitanju zahtevniji poslovi i gejming, prizanjemo da nas je poslednja generacija laptop računara na bazi Nvidia Pascal GPU-a naterala da se ozbiljno zamislimo i preispitamo svoje dosadašnje stavove.

Situacija sa eksplozijom kopanja kriptovaluta je u velikoj meri imala teške posledice po klasične gejming korisnike. To se pre svega odrazilo na dramatičan skok cena grafičkih karti jer se upravo one koriste za kopanje trenutno najpopularnijih kriptovaluta kao što su: Ethereum, Litecoin, Zcash, Monero i sl. Ukoliko analiziramo prethodni period od godinu dana kada je euforija “majnovanja” uzela maha, možemo uočiti međuzavisnost rasta vrednosti kriptovaluta i cene grafičkih karti. Ekspanzija tržišta kriptovaluta dovela je do nerealno velikog rasta cena grafičkih karti, najvažnije komponente gejming računara. Tako su cene svih aktuelnih GPU akceleratora skočile za 90 i više %, pa se jedan GeForce GTX 1080 danas prodaje neretko po ceni koja osetno premašuje psihološku  barijeru od 1000€ iako je preporučena cena i dan danas na zvaničnom Nvidia internet sajtu 550€. Ništa bolje nije ni sa GTX 1060 modelom koji bi trebao da bude idealni “mainstream” model grafike za igranje na Full HD  - 1080p monitorima sa cenom koja dostiže 400-450€ iako je preporučena cena oko 299€.
 
Situaciju sa konfigurisanjem gejming PC-a pogoršava i efekat lančane reakcije u vidu sadejstva sličnih tržišta koja su u konkretnom slučaju uticale na rast cena RAM memorija, napajanja i sl. Utisak, ali i surova realnost je da nikada do sada nije bilo teže i skuplje sklopiti željeni gejming računar. Proizvođači trenutno najpopularnijih grafičkih procesora nas uveravaju kako čine sve u cilju zaštite gejming korisnika, ali od toga je slaba vajda jer upravo oni najviše profitiraju od trenutnog stanja stvari. Ima i onih koji su glasno govorili kako je euforija u vezi kripto valuta samo kratkotrajna pojava i da će se stanje ubrzo normalizovati. Međutim, ono traje već duže vremena bez naznaka da će se išta promeniti bar ne u dogledno vreme. I na kraju što je najvažnije, u pitanju je globalna pojava, a ne anomalija tržišta lokalnog karaktera što upućuje na dugoročnu prirodu problema. Hteli mi to da priznamo ili ne, realnost je da je “majning” postao jedan od svojevrsnih delova IT tržišta ravnopravno sa gejming, poslovnim ili sličnim podkategorijama PC tržišta.
 
nvidiawebshop.png 
 
Hronična nestašica koju najbolje ilustruje situacija na zvaničnom Nvidia webshop-u
 
Zbog trenutne situacije korisnici su primorani da brzo razmišljaju i potraže neka alternativna rešenja. Jedno od njih je kupovina prekonfigurisanog PC desktop gejming sistema jer glavni GPU proizvođači daju prioritet gejmerima u želji da ih bar po nekom kriterijumu favorizuju u odnosu na one koji se bave kopanjem kriptovaluta. Možda zato da bi umirili savest javnosti održavajući kakvu, takvu vezu sa matičnim tržištem. Zbog toga kompanijama koje se bave proizvodnjom računara, nude vezane ponude u formi kompleta “procesor-grafika-matična ploča” ili nešto slično kako bi bili sigurniji da će pojedinačni komad grafike završiti u gejming sistemu. Lako je zamisliti kako su i ovde moguće raznorazne manipulacije, ali bar je ponuđeno jedno od alternativnih rešenja. 
 
Drugo, ništa manje aktuelno je nabavka odgovarajućeg gejming laptop-a. Izlaskom poslednje generacije Nvidia Pascal grafičkih procesora, razlike u performansama između klasičnih dekstop grafičkih karti i onih integrisanih u gejming laptop računare su dramatično smanjene. U prošlosti je upravo navedeni razlog većinu potencijalnih gejmera konstantno udaljavalo od korišćenja laptop računara kao gejming platforme, jer su mobilne verzije u većini slučajeva značile neizbežni kompromis i to u delu koji je za gejmere najznačajniji –performanse. Srećom, napredak tehnologije i napredna arhitektura nove generacije Nvidia grafičkih procesora su u značajnoj meri otklonile ovaj ključni nedostatak laptop računara kao alternativne gejming platforme. Otuda u poslednjih godinu dana možemo videti pravu eksploziju gejming, ali i nekih "mainstream" laptop rešenja koja uključuju prilično dobre grafičke procesore što ih kandiduje kao potencijalno dobro gejming rešenje posebno u kontekstu cene i isporučenih performansi, a sve to u svetlu trenutnog stanja na tržištu zasebnih grafičkih karti.    
 NBookVSdescrete1s.jpg
 
Otuda tema današnjeg teksta i testa jeste upoređivanje performansi jednog laptop računara jače srednje klase sa odgovarajućim PC desktop gejming sistemom slične snage u pogledu korišćenog GPU rešenja, ali i centralnog procesora, RAM memorije, sistema diskova i ostatka komponenti. Naravno, uvek će se naći argumenti za i protiv ovakvog poređenja, ali ovog puta skoncentrišimo se na suštinu, a to su upravo performanse, kvalitet i brzina izvođenja najnovijih naslova u svetu 3D PC igara.
 
Čak i ovako definisan koncept gejming scenarija je preobuhvatan zato želimo da budemo još konkretniji i primereniji današnjoj situaciji. Fokus nam je na gejmingu sa što boljim kvalitetom grafike na ciljanoj rezoluciji od 1920x1080 piksela, jer će mnogi posegnuti za većim monitorom kao komfornijim i vizuelno efikasnijim rešenjem kada je gejming u pitanju, a pri čemu nova generacija laptop računara nema problema sa povezivanjem na takve ekrane bez ikakovog gubitka u performansama i kvalitetu prikazane slike. Otuda je izbor grafike pao na jedan GeForce GTX 1060 kao najlogičnije rešenje u skladu sa prethodno navedenim zahtevima igranja.
 
Pre nego što krenemo sa nabrajanjem osnovnih specifikacija suprostavljenih mobilnih i desktop rešenja kao i konkretne rezultate, moramo se osvrnuti na suštinu proboja u delu tehnologije koja je omogućila laptop mobilnim rešenjima da se konačno približe u realnim performansama sličnim desktop gejming sistemima. Kao što znate u prošlosti su GPU rešenja visokih performansi bila kabasta, velika i sa enormnom potrošnjom energije. Zbog navedenih osobina mobilna grafika  se mnogo grejala, a velika količina toplotne energije koju su emitovali GPU procesori bila je nepremostiva teškoća za kompaktna tela prenosnih računara.  
 NBookVSdescrete2s.jpg
 
Grafičke karte visokih performansi su velike i kao takve prirodno radno okruženje pronalaze u kućištima desktop računara. Sa druge strane laptop računari su kompaktna rešenja projektovana za nošenje i promenu radne pozicije sa jednog na drugo mesto. Otuda moraju biti što lakši i što manjih dimenzija. Potpuno suprotno od koncepta moćnih gejming desktop rešenja. Proizvođači laptop računara i odgovarajuće jakih GPU rešenja se konstantno suočavaju sa rešenjem nekoliko ključnih problema: veličina, težina, grejanje, temperatura, buka i performanse. 
 
U prošlosti su laptop računari imali specijalno prilagođene verzije mobilnih grafičkih procesora koji su podrazumevali suštinske kompromise i to u ključnim karakteristikama po gejming, kao što su manji broj izvršnih jedinica, niže radne frekvencije i manja količina lokalne video memorije. Temperatura i grejanje su bili jednako veliki izazov jer svaki pokušaj da se makar malo pribilže performansama desktop GPU rešenja su rezultovali velikim skokom radne temperature i isijavanjem toplote što je potpuno neprihvatljiv scenario rada za kompaktno prenosno rešenje kakav je koncept laptop račuanra. Napredniji sistemi hlađenja su se direktno odrazili na povećanje dimenzija i težnu laptop računara čime se briše njihova suština – mobilnost. Sve to je uticalo na perofrmanse koje su zbog učinjenih kompromisa u pravcu manjeg grejanja, dimenzija i povećane autonomije rada, bile jednom rečju desetkovane čime je onemogućen iole pristojan gejming užitak i iskustvo poput onog na odgovarajućim gejming desktop sistemima.
 
Na sreću tehnologija napreduje. Osvajanjem savremenijih postupaka izrade, otvoren je prostor za proizvodnju fizički manjih grafičkih čipova sa većim brojem tranzistora i razumno malom potrošnjom koja se može “upakovati” u toplotni otisak laptop raćunara. Poslednja generacija Nvidia GeForce grafičkih procesora je najbolji primer za to. Napredna arhitektura i superirorna rešenja na polju organizacije GPU resursa kompanije Nvida su po prvi put omogućili da se osetno smanji, a u pojedinim slučajevima skoro i izbriše suštinska razlika u radu mobilnih i desktop grafičkih procesora. Otuda njihova GPU rešenja za laptop i notebook rešenja više ne nose dodatak “M” u oznaci grafičkog čipa koji bi sugerisao na kompromis i lošije performanse mobilnih rešenja. Nvidia GeForce čipovi u laptop računarima od sada nose istu oznaku kao i oni koji se koriste na grafičkim gejming kartama za desktop računare. Upravo je takav slučaj i sa našim današnjim primerom u vidu Ge Force GTX 1060 modela GPU procesora čije ćemo performanse uporediti na gejming desktop i laptop platformi. 

Poređenje performansi u igrama

Test sistem:

  Lenovo Legion Y520 Generički PC gejming desktop
MB: Intel H175M MSI Z370 Carbon Gaming 
CPU: Intel Core i7-7700HQ Intel Core i5-8600K
RAM: 16GB (2x8GB) DDR4-2133 2x8GB HyperX DDR4 3000 CL16 FURY
GPU: Nvidia GeForce GTX 1060 6GB MSI GTX 1060 Aero 6GB
HDD: Nema Seagate Barracuda ST2000DM 2TB
SSD: 512GB NVMe x4 Kingston A400 256GB SATA
WiFi: 802.11 ac -
Cooler: Lenovo Extreme Cooling CM AiO MasterLiquid Pro 240 

PSU:

175W Cooler Master V1200 Platinum
Monitor: 15.6" FHD (1920 x 1080) IPS -
Tatatura: Lenovo gejming LED osvetljenje -
Zvučnici: 2 x 2W Harman/Kardon -

Rezultati:

FarCry 5

FC5head.jpg

Laptop vs. desktop gejming performanse ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra )
broj frejmova u sekundi
Desktop PC - GTX 1060
Legion Y520
0 25 50 75 100
više je bolje (fps)

 

For Honor

ForHonorhead.jpg

Laptop vs. desktop gejming performanse ( For Honor - 1080p, Extreme )
broj frejmova u sekundi
Desktop PC - GTX 1060
Legion Y520
0 25 50 75 100
više je bolje (fps)

 

The Division

Divisionhead.jpg

Laptop vs. desktop gejming performanse ( The Division - 1080p, Ultra, DX12 )
broj frejmova u sekundi
Desktop PC - GTX 1060
Legion Y520
0 25 50 75 100
više je bolje (fps)

 

Rise of the Tomb Raider

Tombrhead.jpg

Laptop vs. desktop gejming performanse ( Rise of the Tomb Raider - 1080p, Very High, DX12 )
broj frejmova u sekundi
Desktop PC - GTX 1060
Legion Y520
0 25 50 75 100
više je bolje (fps)

 

Gears of War 4

gearhead.jpg

Laptop vs. desktop gejming performanse ( Gears of War 4 - 1080p, Ultra )
broj frejmova u sekundi
Desktop PC - GTX 1060
Legion Y520
0 25 50 75 100
više je bolje (fps)

Osvrt na rezultate

Kao što se može videti iz prikazanih rezultata i grafikona, razlika i dalje postoji ali ni približno nije tako velika i osetna u realnim situacijama kao do pre nekoliko generacija. Slobodno možemo reći da je mobilna Pascal GPU generacija dramatično napredovala u performansama i da je skoro dosegla mogućnosti baznih modela grafičkih karti zasnovanih na identičnom GPU procesoru.

Razlika u konkretnom slučaju testiranog Legion Y520 laptop računara potiče od njegove suštinske namene jer nije u pitanju ekstremni gejming laptop već onaj sa ambicijama da to postane s vremena na vreme, ispunjavajući želje svog vlasnika vodeći računa o svojoj mobilnoj dimenziji i tankom telu koje nije smelo biti narušeno velikim sistemom hlađenja. Usled toga koristi ugrađenu Q-Max tehnologiju u cilju razumno malog grejanja uređaja i niske buke u radu. Lenovo je sa ovim modelom definitivno ponudio potreban nivo performansi koje u ciljanoj 1080p rezoluciji pri visoko postavljenm grafičkim detaljima, isporučuje tačno željenu vrednost prosečnog frejmrejta potrebnog da se dobije osećaj glatke grafike i tečnog “gejmpleja” u igrama.

Više od toga bi bilo samo bespotrebno rasipanje snage, energije i toplote. Očigledno se dosta vodilo računa o kriterijumu visoke kulture rada, pa su otuda i performanse malo prigušene podešavanjem nižih radnih frekvencija. Drugačiji pristup od Acer Predator modela koji su klasični, beskompromisni gejming uređaji kod kojih GPU radi na skoro identičnoj frekvenciji kao i na grafičkim kartama, pa su otuda i performanse na vrlo, vrlo bliskom nivou.

GeForceGTX1060specsnbvspc.png

Laptop vs. Desktop - GeForce GTX 1060 specifikacije

Očigledno je ovoga puta drugačiji pristup u odmeravanju potreba ciljnog korisnika koji u slučaju Legion Y520 nije samo ekstremni gejmer već neko ko često nosi svoj računar i kome je bitno da to bude u suštini prenosni uređaj malog toplotnog otiska. Drugačija filozofija pristupa na istu temu prisustva jakog grafičkog čipa. Bili bi neiskreni kada bi rekli da nam se nije svideo – Legion Y520 je neverovatno dobro odmeren i brzinki optimalno izbalansiran računar bez uskog grla u radu što ga preporučuje za zahtevniji rad i igranje. Ključni detalj koji mu omogućava univerzalne kvalitete je ugrađeni GTX 1060 GPU koji za delić vremena ovaj natprosečno dobar laptop pretvara u rasnu gejming mobilnu stanicu.

Upravo iz tog razloga Legion Y520 kombinuje do juče neke od nespojivih karakteristika za jedan laptop, a što mu omogućuje Q-Max tehnologija na bazi Nvidia Pascal GTX 1060 GPU procesora - da kombinuje dobre performanse sa vrhunskom ergonomijom rada. Kako bi to ostvario, GPU je podešen za rad na baznoj frekvenciji od svega 1000MHz dok u turbo koraku doseže svoj maksimum koji u se realnom radu kreće oko granice od 1400MHz. Kao što se da naslutiti Q-Max uzima ozbiljan danak u GPU performansama.

Poput pravih procesora na grafičkim kartama i ovaj GPU u laptop računaru je moguće overklokovati uz pomoć odgovarajuće aplikacije (MSI Afterburner) i time izvući još nekih 10% brzine kada je to neophodno. Međutim, evidentno je da fali mogućnost podizanja vrednosti radnog napona koja je zbog male potrošnje, grejanja i niske buke u radu, ograničena tako da se GPU sa svakim pokušajem probijanja granične frekvencije od 1600MHz nepovratno “zamrzava”.
 Predatorhelios300.jpg

Acer Predator Helios 300 – GeForce GTX 1060

Utisak o performansama je evidentno slabiji od klasičnih GTX 1060 grafičkih karti koje idu u turbo koraku i do 2GHz. Zbog toga je nastala primetna razlika u dobijenim brojkama, ali imajte u vidu da postoji klasa gejming laptop "teškaša" koji ne koriste Q-Max tehnologiju i kojima su u prvom planu čiste performanse zbog čega su potpuno uporedivi sa desktop sistemima npr: ASUS ROG G-serija, Acer Predator, MSI Gaming serija laptopova itd. Uostalom podsećamo vas na dotičnu konstataciju kroz naš nedavni test Acer Predator Helios 300 modela...

Zaključak

Izlaskom poslednje generacije Pascal GPU procesora, Nvidia je napravila veliki skok u performansama mobilnih računara, naročito u pogledu grafičkih i shodno tome gejming performansi. U tom pogledu, laptop računari nikada nisu bili jači kao što je to danas slučaj. Njihove gejming performanse su postale potpuno uporedive sa sličnim desktop gejming stanicama. Razlika i odstupanja ima, ali ne tolikih kao što je to u bilo u prošlosti kada ste mobilne računare, apriori odbijali kao moguću zamenu klasičnog gejming desktop “rig-a”.
 
Vremena se menjaju, tehnologija napreduje i upravo služi svrsi rušenja predrasuda. To se danas dešava na tržištu laptop uređaja koji su pod dejstvom euforije kriptovaluta i posledične nestašice grafičkih karti, odjednom izbili u žižu interesovanja šireg kruga korisnika – potencijalnih gejmera. To svakako nije slučajno jer dobro koncipiran laptop sa jakom grafikom i dovoljnom količinom lokalne VRAM memorije postaje veoma primamljiva opcija u trenutku kada su cene grafičkih karti dosegle nerealno visoke granice. Zbog toga je laptop postao ozbiljna alternativa i to sa punim razlogom.
 
Izrečenu konstataciju je pokazao i naš test, gde je jedan vrhunski koncipiran latop pokazao sve prednosti mobilnog koncepta jakog računara u pakovanju visoke radne kulture. Ovo je računar koji većina nas već odavno želi. Dobre mobilne karakteristike, malo grejanje, nizak nivo radne buke i respektabilne gejming performanse koje dozvoljavaju da računar zakačite na 1080p monitor i uživate u kompletnom gejming osećaju velikog ekrana. 
 
NBookVSdescrete2s.jpg
 
Zbog svega rečenog, mnogi alternativu nabavke skupih i precenjenih grafičkih karti videti u kupovini jednog sličnog laptop-a. Potpuno razumljiv i krajnje logičan potez kome ništa ne možete zameriti. Iako smo  konzervativne pristalice stanovišta da jaka desktop mašina nema alternativu kada su u pitanju zahtevniji poslovi i gejming, priznajemo da nas je poslednja generacija laptop računara na bazi Nvidia Pascal GPU-a naterala da se ozbiljno zamislimo i preispitamo svoje dosadašnje stavove. Otuda i zaključak da u ovoj situaciji kada gejming trpi ozbiljan pritisak od strane “kriptomajninga” koji je već ugrozio tradicionalno gejming tržište, kao spasonsono rešenje može poslužiti upravo laptop platforma!

Komentari

0 Dodaj komentar

18 godina Benchmarka - nekad i sad (video)

Test: AJAX Smart Home alarmni sistem (Video)

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209