Greška

Došlo je do greške.

Korisnički opis: Huawei P9 Lite, pobednik Benchmark izazova

13.08.2016 18:07 | 12 Mobile
Korisnički opis: Huawei P9 Lite, pobednik Benchmark izazova

Poštovani čitaoci Benchmarka, pred vama je pobednički korisnički opis sa našeg nagradnog konkursa. Od preko dvadeset prijavljenih i petnaestak poslanih radova, naš čitalac Stevan Stevanović je napravio, po mišljenju žirija sastavljenog od predstavnika kompanije Huawei, agencije New Moment i redakcije Benchmarka, najbolji i najsadržajniji korisnički opis i - osvojio P9 Lite smartfon! Stevanu još jednom sve čestitke, a u nastavku pročitajte pobednički tekst!

Stevan Stevanović

Kompanija Huawei je pravi telekomunikacioni gigant, zahvaljujući iskustvu od preko 29 godina, inovacijama na raznim poljima i upornosti da istraje i izbori se za svoj „deo kolača“ na svetskom tržištu. Sa svojim proizvodima stigao je neprimetno u naše domove – ADSL WiFi ruterima, 4G modemima, mobilnim telefonima i, malo poznata činjenica, telekomunikacionim centralama sa podrškom za 4G LTE, koje koriste naši mobilni operateri. Nije bez razloga Huawei, trenutno, broj 3 po obimu prodaje mobilnih telefona na svetskom tržištu (8.3% tržišnog udela). Za one koji ne znaju, „Huawei“ znači „neverovatno dostignuće“, što u potpunosti pristaje ovoj kompaniji. Da li je to slučaj i sa P9 Lite smartfonom? Saznaćete u nastavku.

Huawei P9 Lite je smartfon koji se takmiči u vrlo popularnom i zanimljivom srednjem tržišnom segmentu. Niži i srednji cenovni rang su polja na kojima se trenutno vodi velika bitka i gde proizvođači pametnih telefona nude sve više za što manje novca. P9 Lite stiže sa Full HD ekranom od 5.2 inča, 8-jezgarnim procesorom, čitačem otiska prsta i baterijom od čak 3000mAh. Dovoljno interesantno za rang do 300 evra? I više od toga!

Tehničke specifikacije:

Specifikacije
 • Proizvođač Huawei
 • Model P9 Lite
 • Predstavljen Jun 2016.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 6.0 + Emotion UI 4.1
 • Tip ekrana IPS
 • Rezolucija ekrana Full HD, 1920 x 1080
 • Gustina ekrana 424 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video Full HD
 • Prednja kamera 8MP, f/2.0, Full HD video
 • Blic dual-LED
 • Dijagonala ekrana 5.2 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Senzori osvetljenja, udaljenosti, acelerometar, otiska prsta, kompas
 • Memorijski slot microSD
 • CPU 4 x 2.0 GHz A-53 + 4 x 1.7 GHz A-53,64-bit
 • Memorija telefona 16 GB
 • RAM 2 GB
 • GPU Mali T830MP2
 • Chipset HiSilicon Kirin 650 Octa-core, 16-nm
 • Dimenzije 146.8 x 72.6 x 7.5 mm
 • Masa 147 g
 • Baterija 3000 mAh
 • Prenos podataka Quad-band 2G, Penta-band 3G, LTE 1, 3, 7,8,20

 

Sadržaj pakovanja

Kako je primerak telefona koji smo dobili predviđen upravo za testiranje pre zvaničnog početka prodaje, na spoljašnjost samog pakovanja nismo obratili previše pažnje. Reč je o jednostavnoj beloj kutiji pravougaonog oblika.

huaweip9lite02_s.jpg 

Sadržaj pakovanja obuhvata sve što je potrebno za normalno korišćenje modernog pametnog telefona – zaštitna folija za ekran, iglica za vađenje držača za SIM, stereo slušalice sa mikrofonom, USB kabl i punjač. Dodatna oprema je bele boje, što se savršeno uklapa sa belom bojom samog uređaja.

huaweip9lite03_s.jpg 

Punjač na sebi ima obeležje proizvođača i USB tip A izlaz. U pitanju je punjač snage 5V 1A, a s obzirom na to da telefon poseduje bateriju od 3000mAh i ne podržava brzo punjenje, potrebno mu je nešto manje od četiri sata da kompletno napuni bateriju. Svakako bi bilo poželjno da uz ovaj model dolazi punjač veće snage, od 2A, kako bi se vreme punjenja baterije skratilo.

huaweip9lite04_s.jpg 

Međutim, ovde je bitna još jedna stvar – naša merenja su pokazala da je telefon fabrički ograničen da povuče do 0.92A, tako da ne vredi dokupiti punjač sa većom izlaznom snagom. Ukoliko telefon mahom punite preko noći, nedostatak brzog punjenja neće predstavljati nikakav problem, ali može biti značajno u slučaju kada želite da dopunite bateriju telefona pre izlaska iz kuće. 

USB kabl iz pakovanja se može koristiti za punjenje baterije telefona, kao i za transfer podataka između računara i telefona.

huaweip9lite06_s.jpg 

Slušalice su neobičnog, oblog oblika. Reč je o bubicama koje ne ulaze u ušni kanal, već se stavljaju na spoljašnjost uha. Izolacija zvuka iz spoljašnje sredine nije potpuna, pa čak možete razgovarati sa nekim pored vas dok preko slušalica slušate muziku i na maksimalnoj jačini – odsustvo potpune izolacije će mnogima upravo i odgovarati iz sigurosnih razloga.. Na kablu slušalica nalazi se mikrofon, tako da se mogu koristiti i za obavljanje telefonskih razgovora. Kvalitet zvuka je zadovoljavajuć i dovoljno je jak čak i za osobe koje vole da svoju muziku slušaju glasnije.

 

Fizički izgled

Fizički izgled 

Huawei P9 Lite je po pitanju dizajna vrlo sličan flegšipu za ovu godinu, P9 modelu. Kao što je već pomenuto, primerak koji smo dobili na test je bele boje, a dostupan je još i u crnoj i u zlatnoj boji.  Prednja strana prekrivena je staklom, okvir je od brušenog aluminijuma (u koji su smeštene i antene), a poleđina od polikarbonata. Upotrebljeni materijali i tanko kućište (7.2mm) čine ga vrlo prijatnim za oko, ali i ruku, pa ga osobe sa šakama prosečne veličine mogu bez ikakvih problema koristiti jednom rukom. Dizajn je vrlo dopadljiv i privlači pažnju svojom jednostavnošću i pojedinim detaljima.

 huaweip9lite07_s.jpg

Sa gornje strane telefona nalazi se klasičan 3.5mm audio ulaz/izlaz i sekundarni mikrofon za poništavanje šuma.

 

Mikrofon, microUSB 2.0 konektor i otvori za zvučnik nalaze sa donje strane telefona. Iako na prvi pogled deluje kao da P9 Lite ima ugrađene stereo zvučnike, to nije slučaj. Levo i desno od microUSB porta nalaze se rupice koje, uglavnom, sugerišu prisustvo zvučnika, međutim, to je samo radi simetrije – otvori na levoj strani su za mikrofon, a na desnoj strani za zvučnik. Zvučnik je glasan, a podešen je tako da uglavnom reprodukuje zvuke iz nižeg spektra i čini da muzičke numere imaju malo više basa. Tokom testiranja, nismo imali nikakav problem sa čujnošću zvona pristižućeg poziva ili poruke obaveštenja.

huaweip9lite09_s.jpg 

Slot za SIM kartice i microSD memorijsku karticu prisutan je na levoj strani uređaja, a držač za navedene kartice vadi se uz pomoć iglice koja dolazi u pakovanju. Držač za SIM kartice je takav da se u njega smeštaju dve SIM kartice ili jedna SIM kartica i jedna microSD memorijska kartica do 256GB kapaciteta.

 huaweip9lite10_s.jpg 

Zahvaljujući hibridnom drugom slotu, na korisniku je da odluči u kakvoj kombinaciji će koristiti telefon. Napominjemo da postoji i Single SIM verzija Huawei P9 Lite modela, koja nema hibridni drugi slot i kod koje nije moguće smestiti SIM karticu u držač od microSD kartice.

 huaweip9lite11_s.jpg

huaweip9lite12_s.jpg

Na desnoj strani su aluminijumski tasteri za kontrolu zvuka i taster za uključivanje i gašenje ekrana. Zanimljiv detalj na tasteru za uključivanje/gašenje je to što ima određenu teksturu, pa se lako može osetiti pod prstima i razlikovati od tastera za kontrolu zvuka čak i u potpunom mraku.  Tasteri imaju jasan, osetan klik i ugodni su prilikom korišćenja.

huaweip9lite13_s.jpg

Skoro 70% prednje strane telefona prekriva FullHD ekran od 5.2 inča. Tasteri za kontrolu su postavljeni na samom ekranu, što je omogućilo bolje prilagođavanje potrebama korisnika – želite taster za vraćanje natrag na levoj ili desnoj strani, poseban taster za spuštanje notifikacionog menija? Nikakav problem, jer je prisutna takva mogućnost u softveru!

huaweip9lite14_s.jpg 

Prednja kamera od 8Mpix nalazi se na levoj strani iznad ekrana. Odmah pored su senzori za automatsko gašenje ekrana tokom razgovora i mrežica slušalice za razgovore. Kvalitet zvuka tokom telefonskih razgovora je iznenađujuće dobar i definitivno je jedan od boljih koji smo imali priliku da čujemo u poslednje vreme.

 huaweip9lite15.gif

U desnom uglu skriven je RGB LED, koji svetli i menja boje u zavisnosti do tipa obaveštenja (SMS, E-mail, propušteni poziv, obaveštenje iz neke aplikacije i drugo).

huaweip9lite16_s.jpg 

Ispod ekrana nalazi se naziv proizvođača, a jasno je uočljiva tekstura sa horizontalnim linijama iza stakla, koja sprečava da dizajn telefona bude previše jednostavan i čini ga zanimljivijim.

huaweip9lite17_s.jpg 

Za razliku od „punog“ P9 modela, poleđina P9 Lite je od polikarbonata. Uprkos tome, on vrlo ugodno naleže u ruku i ne krcka, zahvaljujući visokom kvalitetu završne obrade. U gornjem delu je Sony kamera od 13Mpix, a pored nje LED koji služi za osvetljavanje mračnih scena prilikom fotografisanja. Traka u delu oko kamere ima isti štablon sa horizontalnim linijama, nalik prednjoj strani telefona.

huaweip9lite18_s.jpg 

Odmah ispod kamere, u centralnom delu, nalazi se čitač otiska prsta. Prema rečima predstavnika kompanije Huawei, reč je o identičnom senzoru koji se ugrađuje i u sve skuplje Huawei pametne telefone, uključujući i P9.

huaweip9lite19_s.jpg 

Nismo odoleli da ne proverimo kvalitet i brzinu rada čitača otiska prsta, pa smo ga direktno uporedili sa Nexus 5X modelom, za koga se smatra da je jedan od najbržih na tom polju. Malo je reći da smo veoma prijatno iznenađeni saznanjem da je P9 lite skoro uvek bio malo brži! Pogledajte poređenje u sledećem videu:

 

 

Displej, softver, kamera

Displej

Donedavno bilo je uobičajeno da telefoni srednjeg ranga, u najboljem slučaju, imaju HD ekrane sa određenim kompromisom. Međutim, P9 Lite koristi visoko-kvalitetan, napredan In-Cell ekran Full HD rezolucije. In-Cell tehnologija ima za cilj da eliminiše prostor između ekrana i stakla, tako što digitajzer nije nezavisna komponenta, već je integrisan u sam ekran. To rezultuje značajno manjim refleksijama na ekranu tokom korišćenja napolju, kao i manjom debljinom, pa proizvođači telefona imaju veću slobodu po pitanju dizajna.

huaweip9lite20.jpg 

Kao što je rečeno, dijagonala ekrana P9 Lite modela je 5.2 inča, pa u kombinaciji sa rezolucijom od 1920x1080 piksela daje gustinu od 424 piksela po inču. To znači da je prikaz sadržaja veoma oštar i nije moguće videti piksele golim okom. Dobili smo informaciju da ekran štiti staklo koje proizvodi Mitsubishi, ali je nismo potvrdili u tehničkim podacima uređaja.

huaweip9lite21_s.jpg 

Kvalitet ekrana je na visokom nivou, zasićenost boja odlična, uglovi vidljivosti široki, a osvetljenost ravnomerno raspoređena po celoj površini. Pozadinsko osvetljenje ekrana nudi maksimum od ~469 cd/m2, što smo izmerili koristeći senzor na drugom modelu telefona u potpunom mraku, pa je sadržaj na ekranu lako vidljiv čak i na direktnom suncu.

huaweip9lite22_s.jpg 

Ekran je lako responzivan i reaguje na dodir u čak 10 tačaka istovremeno. Ni jedna situacija ne zahteva korišćenje svih 10 prstiju istovremeno na ekranu telefona, ali preciznost čak i u takvom testu govori da je reč o kvalitetnom digitajzeru i da se na tome nije štedelo.

huaweip9lite23_s.jpg 

U okviru podešavanja telefona moguće je promeniti temperaturu boje ka hladnijim ili svetlijim tonovima, pa oni kojima se ne dopadaju fabrička podešavanja, mogu prilagoditi prikaz na ekranu po sopstvenom nahođenju.


Softver

Huawei na svojim pametnim telefonima koristi Emotion UI (EMUI) korisnički interfejs, pa ni P9 Lite nije izuzetak na tom polju. On dolazi sa Android 6.0 operativnim sistemom, koji prekriva EMUI 4.1. EMUI je specifičan po tome što nema fioku sa aplikacijama, već se one nakon instalacije odmah pojavljuju i ređaju na nekom od dostupnih ekrana. Aplikacije je moguće naknadno sortirati koristeći foldere.

 

Pored malo drugačijeg interfejsa u odnosu na klasičan Android, tu su i dodatna podešavanja kako bi korisnik bolje prilagodio telefon sebi i svojim potrebama.

huaweip9lite25_s.jpg 

Prečice u meniju za notifikacije moguće je jednostavno preurediti i zameniti držanjem prsta na prečici i prevlačenjem na željeno mesto.

huaweip9lite26_s.jpg 

Meni sa nedavno otvorenim aplikacijama prikazuje aplikacije tako da se one mogu listati levo-desno, umesto gore-dole. U donjem delu prikazana je trenutno dostupna količina RAM memorije, a pritiskom na taster sa kanticom sve aplikacije se automatski čiste iz RAM memorije.

huaweip9lite27_s.jpg 

Fabrički su preinstalirane dve vrste tastatura – Swype by Huawei, koja nudi vrlo preciznu predikciju na srpskom prevlačenjem prsta preko tastature umesto pritiskanja pojedinačnih tastera, kao i Google tastatura.

huaweip9lite28_s.jpg 

Registracija otiska prsta obavlja se vrlo lako i brzo. Pokretanjem te opcije dovoljno je 4-5 puta dodirnuti čitač istim prstom, dok telefon ne zabeleži sve što mu je potrebno za prepoznavanje. Moguće je upamtiti maksimalno 5 prstiju.

huaweip9lite29_s.jpg 

U okviru podešavanja čitača postoje opcije za aktivaciju mogućnosti poput: spuštanja menija sa notifikacijama prevlačenjem prsta na dole preko čitača, listanje fotografija prevlačenjem prsta na levo ili desno i javljanje na poziv/deaktivacija alarma/izrada fotografije držanjem prsta na čitaču.

huaweip9lite30_s.jpg 

Oni kojima je ekran od 5.2 inča veliki za korišćenje jednom rukom rešenje će biti opcija „Mini pregled ekrana“, koja omogućava da se prevlačenjem prsta preko navigacione trake slika na ekranu smanji kako bi se lakše upravljalo telefonom. Tu je i opcija za prebacivanje tastature uz levu ili desnu ivicu ekrana.

huaweip9lite31_s.jpg 

Moguće je promeniti i raspored tastera u traci za navigaciju i dodati taster za spuštanje notifikacionog menija.

Sve u svemu, EMUI 4.1 na P9 Lite ima pregršt dodatnih mogućnosti koje napredni korisnici kod drugih telefona obično moraju da traže u nezvaničnim ROM-ovima, a najbolje od svega je što sve vreme telefon radi fluidno i nema nikakvog zastajkivanja, iako je naš primerak došao sa testnom verzijom softvera. Jedino što nam je zasmetalo je što je telefon iznova učitavao svoj launcher nakon izlaska iz većine aplikacija, iako multitasking funkcioniše beskprekorno prilikom rada sa 5-6 aplikacija istovremeno. To znači da launcher nije zaključan u RAM memoriji, kako bi bilo više prostora za druge aplikacije, ali se nadamo da je Huawei promenio taj pristup u finalnoj verziji softvera. Fluidnost, brzina pokretanja aplikacija, nesmetan rad sa više aplikacija istovremeno, pokazuju da je Huawei uložio puno truda u razvoj i optimizaciju sistema.


Kamera

huaweip9lite32_s.jpg

P9 Lite na poleđini ima Sony kameru od 13Mpix sa senzorom veličine 1/3“, 1.12um veličinom piksela, otvorom blende od f/2.0, autofokusom i LED blicem. Tačna oznaka modula kamere nije potvrđena, ali na osnovu specifikacija verovatno je reč o IMX217. Performanse kamere su veoma dobre u uslovima jačeg osvetljenja i prirodnog svetla, pa se fotografije izrađuju brzo, oštre su i pune detalja. Međutim, sa lošijim osvetljenjem drastično opada i kvalitet izrađenih fotografija zbog šuma koji se javlja.

 huaweip9lite33_s.jpg

huaweip9lite34_s.jpg

Prednja kamera je vrlo dobrog kvaliteta za selfije i video čet, mada prilikom zumiranja fotografije na računaru vidljiv je efekat nalik na vodene boje.

huaweip9lite35_s.jpg 

Softver kamere nudi pregršt mogućnosti, pa će kako početnici, tako i napredni korisnici bez muke naći funkcije koje žele. Profesionalci će ceniti prisustvo „Pro“ moda, koji omogućava manuelni izbor ISO, balansa boja, fokusa i ostalih parametara.

 huaweip9lite36_s.jpg

Napredni korisnici će biti zadovoljni i činjenicom da je Huawei implementirao punu podršku za Camera2 API, pa mogu koristiti i druge aplikacije za fotografisanje sa detaljnim podešavanjima parametara (Manual Camera, na primer).

Primeri fotografija:

huaweip9lite37_s.jpg

 huaweip9lite38_s.jpg

huaweip9lite39_s.jpg

huaweip9lite40_s.jpg

 huaweip9lite41_s.jpg

 huaweip9lite42_s.jpg 


Kamera na poleđini ima mogućnost snimanja videa do 1080p rezolucije u 30FPS. Primer videa moguće je skinuti sa ovog linka!

 

Utisci

Autonomija baterije

Uprkos debljini od svega 7.2mm, Huawei P9 Lite u sebi skladišti bateriju velikog kapaciteta – 3000mAh! Iako je to jedan od prvih segmenata koji ispašta kada se akcenat stavlja na dizajn uređaja, Huawei je odlučio da ovaj model, između ostalog, ponudi i odličnu autonomiju baterije, u čemu je i uspeo! Pored baterije velikog kapaciteta, Kirin 650 čipset je vrlo štedljiv i omogućava da čak i uz intenzivno korišćenje sa jednim punjenjem P9 Lite istraje jedan zahtevni dan korišćenja. 

Prilikom našeg testiranja sa jednom SIM karticom u 4G/3G modu, uz igranje igara 40-ak minuta i pokretanja par sintetičkih testova, obavljanja par telefonskih razgovora (40 minuta ukupno), snimanje videa u FullHD rezoluciji više od pola sata (ovo je imalo najveći uticaj na autonomiju), fotografisanje do sat vremena, telefon je nakon 24 sata imao oko 4 sata neprekidno uključenog ekrana i još 30% baterije – i sve to na osvetljenosti ekrana od 200cd/m2 ili više! Ovo je i više nego odličan rezultat i znači da će čak i zahtevan poslovni korisnik biti bezbrižan prilikom celodnevnog korišćenja telefona.


Performanse

huaweip9lite43_s.jpg 

P9 Lite je zasnovan na novom Kirin 650 64-bitnom čipsetu sa 8-jezgarnim procesorom, koji je namenjen za ugradnju u mobilne uređaje srednje više klase. HiSilicon, kompanija koja proizvodi Kirin 650 čipset, u vlasništvu je kompanije Huawei, tako da su koristili „domaći“ procesor u svom uređaju i time napravili odličan potez. Kirin 650 se sastoji od dva klastera 4-jezgarnih Cortex-A53 procesora i Mali-T830MP2 grafičkog čipa. Jedan klaster procesora radi na maksimalnih 1.7GHz i koristi se u svakodnevnom radu, dok drugi klaster radi na maksimalnih 2.0GHz i uključuje se po potrebi u procesorski zahtevnim zadacima. Verzija telefona koju smo mi testirali ima 2GB RAM memorije, dok na određenim tržištima postoji i verzija sa 3GB RAM memorije.

Zahvaljujući naprednom 16nm FinFET proizvodnom procesu, čipset je vrlo štedljiv i malo se zagreva čak i pri visokom opterećenju, što smo mi i testirali. Želeli smo da proverimo u praksi koliko se telefon zagreva prilikom dužeg igranja zahtevnih igara, a to smo postigli tako što smo postavili termalnu sondu na poleđinu telefona (okvirno, na lokaciju na kojoj smo osetili najveće zagrevanje) i igrali trkačku 3D igru u dužem vremenskom intervalu, a nakon toga izašli iz igre i pokrenuli trenutno najzahtevniji 3DMark benchmark test (Sling Shot ES 3.1).

Snimak testa:

huaweip9lite44_s.jpg 

Ono što je najzanimljivije je to što temperatura telefona na poleđini nije prešla 37 stepeni Celzijusa, a temperatura procesora se, sudeći po 3DMark-u, kretala između 38 i 39 stepeni! Za 8-jezgarni procesor to je zaista sjajan rezultat.

huaweip9lite45_s.jpg 

Najveće opterećenje za Kirin 650 predstavljalo je snimanje FullHD videa, pa nakon 10 minuta temperatura procesora dostigla je 51ᵒC. U tom slučaju, osetili smo da se telefon na poleđini zagrevao nešto više, ali da je i aluminijumski okvir uključen u proces hlađenja, jer je gornji deo, kod tastera za kontrolu zvuka, 3.5mm konektora za slušalice i slota za SIM, bio nešto topliji.

Sudeći prema obavljenim sintetičkim testovima, doneli smo zaključak da je Kirin 650 snažniji od Snapdragon 617, u rangu sa Helio X10 čipsetom, a nešto sporiji od Snapdragon 625 čipseta. Naravno, u pitanju su nijanse i gotovo je nemoguće primetiti razliku između njih u performansama u svakodnevnom randu, ali smo izuzetno zadovoljni termalnim performansama Kirin 650.

huaweip9lite46_s.jpg 

GPS lociranje P9 Lite obavlja brzo i precizan je u tome. Od hladnog starta, za manje od minut povezao se na dovoljan broj satelita da se pozicionira sa greškom do 5 metara. To je postigao korišćenjem GPS i GLONASS sistema, ali mu je pomogla i činjenica da je nešto pre toga bio povezan na WiFi mrežu. Bez obzira, nemamo primedbu na rad GPS čipa i sigurni smo da će odlično obavljati posao navigacije u slučaju da se javi potreba za time.

Rezultati sintetičkih testova:

huaweip9lite47.jpg

Zaključak

Zaključak

Huawei P9 Lite predstavlja veliki pomak u odnosu na prošlogodišnji model, što i nije iznenađujuće s obzirom na to da inicijalno ima nešto višu cenu. Ovo je odlično tehnički zaokružen model, sa brojnim prednostima, poput kvalitetnog ekrana, jako brzog čitača otiska prsta, odlične autonomije baterije, ali i, očekivano, ponekom uštedom u odnosu na vrhunski P9. Huawei - „neverovatno dostignuće“? Taj epitet u potpunosti odgovara modelu P9 Lite!

huaweip9lite01_s.jpg


Prednosti:

- Dobra osvetljenost i zasićenost boja na ekranu
- Odličan odziv u radu
- Autonomija baterije
- Velika brzina čitača otiska prsta

Mane:

- Odsustvo podrške za brzo punjenje
- Otisci prstiju lako ostaju na ekranu
- Prednja kamera bi mogla biti bolja
- Launcher ne drži u RAM-u

 

Stevane, srdačne čestitke od redakcije Benchmarka, zahvalnost za uloženo vreme i trud, i verujemo da ćeš uživati u ovom telefonu!

Dusan Nestorov Član postova: 198
Cestitke redakciji Benchmarka na odlicnim testovima.
Igor Neregistrovan korisnik
pozdrav prvi put iznosim misljenje na vasem ili bilo kom drugom sajtu nadam se da mi necete zameriti na ne strucnosti.Laicki posmatrano p9lite je dobacio I prebacio skoro sve sto sam ocekivao.Posedovao sam galaxy alpha koj me je natetao da verujem da android kao platforma ima svrhu potom sam uzeo p8lite I moram priznati da sam kvalitetom izrade I samog osecaja bio malo razocaran dok su performance zbog osecaja plasticne igracke bile u drugom planu ali bas iz tog drugog plana I razocarenja zavrsnom obradom shvatio sam da Huawei I te kako zna sta radi naime telefon je briljirao po svakom pitanju(osim odsustvo otg podrske nejasno)galaxy je mogu slobodno da kazem prenatrpano zbunjen u odnosu na p8lite.I eto tako sam dosao u posed p9lite I osecaj plasticne igracke je nestao a o performance su evidentne(opet podrska za otg ....) ali telefon je perfektan.sto se tice sporog punjenja gospodo da se ne saplicemo sa voltima I amperima mozda ja pravim veliku gresku ali u kolima moj telefon je od 60% do skoro pune baterije za manje od 20tak min.tako da ni tu nemam nikakvu zamerku buduci da utrnem blenuci u njega da istrosim istu.sve u svemu svaka cast toplo preporucujem.molimo bih vas samo tu podrsku za otg ne razumem da je toliki problem da sam ja morao dva dana da krstarim raznim sajtovima I problem resio do pola.Huawei je ipak ozbiljna firma pa neki update ne bi bio na odmet.sa postovanjem Igor
dusannis Novi član postova: 2
Mislim da u mane može da se doda i odsustvo zaštite ekrana (gorila glass ili nešto slično). A što se brzine telefona tiče, ja sam prešao sa Nokie 730 i prezadovoljan sam. Brz je i ne baguje, radi fluidno kao i microsoft sistem. I kao velika prednost je i cena (nezvanična doduše,ali ovo je realna recenzija pa i cena mora biti realna ne samo zvanična od 39990 ) oko 230 eura je po radnjama (i to kod preprodavaca) a to je premija za ovakav telefon.
vlado m Novi član postova: 70
Citiram korisnika: PecaPozdrav Vlado,samo jedno da razjasnimo, Stevan nikada nije pisao na Benchmarku, ne test - nego niti jednu vest. On je clan foruma, posetilac ovog sajta, kao i hiljade drugih koji su svakodnevno ovde. Ne vidim da je na bilo koji nacin proteziran, vec je napisao opis telefona koji je ipak za makar dve nijanse bolji od drugih, mada moram priynati da sam licno vise nnego prijatno iznenadjen sa jos par drugih radovaStevan je pisao korisnicke opise na forumu za svoju dusu, za aplauze...i tu je nekako sam sticao iskustvo koje ga je isprofilisalo da na ovakvom jednom takmicenju i pobedi. Pismen je, zna iz kog ugla treba pisati o uredjaju, ima iskustva...bas onako kako to jedan iskusan forumas moze i treba, da ne kazem mora
Peco, ocekivana reakcija, mada nisam ni jednom recju pomenuo “protekcija“, kao ni “proteziran“, samo sam primetio iskustvo koje Stevan ima... Nisam pomislio, a ni rekao, da je izvlacenje, kao ni odabir rada, nedajboze, namesten. Ali jesam rekao da je iskusan forumas, pa i da sam mislio da ce ucesnici promocije biti “laici“, sto bi neki rekli - ljudi iz naroda, sto ja jesam... Nikada nisam bio clan niti jednog foruma, sem ovog, i to od pre neki dan. Ali jesam ljubitelj Huawei brenda i korisnik Huawei Mate S modela(dobio sam ga od Huaweia na nagradnoj igri ), i sto se tice Huaweia, vec sam koristio jedan od njihovih najfinijih komada i znao sam delimicno sta mogu da ocekujem od ovog testa.Stevanovim radom sam odusevljen i to sam napisao, kao i to da sam zahvalan na Vasem pozivu na promociju. To sto nisam uspeo da se organizujem i dodjem je minus za mene, ispustena prilika, mada kao sto sam napisao, tesko da bi neko, pa ni ja, mogao da parira pobednickom tekstu... Toliko, ni manje, ni vise... Izvinjavam se ako se neko uvredio mojom opaskom. Hvala.
Peca Administrators postova: 2063
Citiram korisnika: vlado m Primetno iskustvo u testiranju telefona i pisanju recenzija... odavno citam i pratim Benchmark, mada se tek od skoro usudjujem i pomalo da ucestvujem u nekim temama. Cestitam na izuzetno kvalitetno uradjenom korisnickom opisu, sve je pregledno, tekst tece perfektno i drzi paznju do samog kraja, ali…
Pozdrav Vlado,samo jedno da razjasnimo, Stevan nikada nije pisao na Benchmarku, ne test - nego niti jednu vest. On je clan foruma, posetilac ovog sajta, kao i hiljade drugih koji su svakodnevno ovde. Ne vidim da je na bilo koji nacin proteziran, vec je napisao opis telefona koji je ipak za makar dve nijanse bolji od drugih, mada moram priynati da sam licno vise nnego prijatno iznenadjen sa jos par drugih radovaStevan je pisao korisnicke opise na forumu za svoju dusu, za aplauze...i tu je nekako sam sticao iskustvo koje ga je isprofilisalo da na ovakvom jednom takmicenju i pobedi. Pismen je, zna iz kog ugla treba pisati o uredjaju, ima iskustva...bas onako kako to jedan iskusan forumas moze i treba, da ne kazem mora

Imamo dobitnika: Alcatel Idol 4 telefon i VR uređaj u rukama našeg čitaoca

Test: Alcatel Pop 4

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109