Greška

Došlo je do greške.

Komentari: Test: GIGABYTE Z370 AORUS Ultra Gaming (VIDEO)

Pošaljite komentar
Kasa5033 Član postova: 2887
Citiraj Ni u jednom trenutku niste spomenuli izradu naponske sekcije, niti da ona lagano dostize 110C i vise pod opterecenjem.
Samo zbog te stavke bi trebalo izabrati neki drugi model, bar Gaming 5 koji znacajno popravlja situaciju ili pogledati modele drugih proizvodjaca.
0
Bozza Bench Član postova: 311
Citiraj
Citiram korisnika: Kasa5033 Ni u jednom trenutku niste spomenuli izradu naponske sekcije, niti da ona lagano dostize 110C i vise pod opterecenjem. Samo zbog te stavke bi trebalo izabrati neki drugi model, bar Gaming 5 koji znacajno popravlja situaciju ili pogledati modele drugih proizvodjaca.
Sekcija za regulaciju napona je pomenuta na početku druge stranice gde je lepo objašnjeno da Aorus Z370 Ultra Gaming poseduje VRM model najnovije generacije, sposoban da isporuči precizan napon za novu generaciju 6-core Coffee Lake procesora. Modul ni izbliza ne dostiže vrednosti temperature koje ste naveli. Čak i kada radi u overkloking režimu pri punom opterećenju na 5.1 GHz ima sasvim normalnu temperaturu - topao je, ni izbliza vruć. Pojedinačne faze su tako napravljene da bez problema rade sa strujom jačine 60A. Ploča je apsolutno savršena po tom pitanju!
3
Kasa5033 Član postova: 2887
Citiraj Ja ne sporim da ste vi naveli ono sto pise u PR materijalu, ali da ste malo bolje pogledali karakteristike komponenti utvrdili bi ste da naponska sekcija nije redizajnirano iz temelja. Ovakav dizajn naponske od 4+3 faze ( ovog puta sa dupliranim brojem komponenti i drugim proiyvodjacem mosfeta ), Gigabyte vuce vec neko vreme, jos od Skylake Z170 ploca. Temperature koje sam naveo ranije je ocitala sama maticna ploca, dok je plasirana sonda na samim mosfetima ocitala 90C pod opterecenjem. Napon je do duse bio znacajno veci i znosio je 1,38V. Sami hladjaci su bili vreli pod prstima.
Jedino gde se slazem je regulacija napona, ostala je do u oko 10-ak mV od zadate vrednosti kada se upali LLC, koji do duse ima samo ON ili OFF funkcionalnost, ali to opet ne znaci da komponente moraju da gore.
Malo konstruktivne kritike za dobrobit kupca
0
jurodivi Član postova: 2539
Citiraj Ovi testovi sve više i više liče na nešto iskopirano iz reklamnog materijala, samo u video formatu...
Da li se ijedan recenzent potrudi da potraži po netu druge testove tih komponenti ili da pročešlja komentare po reputabilnim forumima, čisto da imaju neku predstavu šta im dolazi u ruke, da li im je promaklo nešto što su drugi otkrili i slično...? Ne govorim konkretno o ovoj ploči već uopšte. Mislim, dovoljno je da se setim kako je autor testa CM MasterKeys MK750 tastature lupio kako ista ima PBT keycapove (dok ista ima grđe keycapove od 3x jeftinijih kineskih tastatura) i dao joj Editor's Choice nagradu, i da izgubim poverenje u druge testove na Benchmarku...
0
Peca Administrators postova: 2063
Citiraj Moram da prokomentarisem: pozivam korisnika Kasa 5033 da dodje u Benchmark redakciju jer nam je sistem tu jos uvek, pa da proveri svojih 110 stepeni o kojima je saznao na drugim sajtovima. Procesor cemo da overklokujemo a ja cu svoju ruku da drzim na cipsetu - pa neka dobijem neke opekotine ako nisam u pravu. Moze tako?
To procitao sam negde drugde pa sad ja sve znam nije problem za jednog juzera vec kada se drugi nadovezu jer, jel da, verujemo vise nasem bratu sa foruma.
Sto se CM tastature tice, verujem vise Filipu nego drugima jer mi godinama glavu probi sa mehanickim tastaturama: da, verujem mu apsolutno kada kaze da bolju mehanicku tastaturu nije probao
Itekako osecamo odgovornost za ono sto radimo i predstavljamo
1
shin-bojan Član postova: 7848
Citiraj Na dosta mesta na netu se ljudi zale na VRM na ovom modelu.
I ja sam planirao ovu plocu, ali sam posle tih komentara odustao.
Gde ova ploca moze da se nadje za 170e? U radnjama nema ispod 200, kod Madjara je 185.
0
Kasa5033 Član postova: 2887
Citiraj
Citiram korisnika: PecaMoram da prokomentarisem: pozivam korisnika Kasa 5033 da dodje u Benchmark redakciju jer nam je sistem tu jos uvek, pa da proveri svojih 110 stepeni o kojima je saznao na drugim sajtovima. Procesor cemo da overklokujemo a ja cu svoju ruku da drzim na cipsetu - pa neka dobijem neke opekotine ako nisam u pravu. Moze tako?To procitao sam negde drugde pa sad ja sve znam nije problem za jednog juzera vec kada se drugi nadovezu jer, jel da, verujemo vise nasem bratu sa foruma. Sto se CM tastature tice, verujem vise Filipu nego drugima jer mi godinama glavu probi sa mehanickim tastaturama: da, verujem mu apsolutno kada kaze da bolju mehanicku tastaturu nije probaoItekako osecamo odgovornost za ono sto radimo i predstavljamo
Ne, nisam procitao na drugom sajtu vec mogu da se pozovem na svoj rad i licno iskustvo jer sam testirao tu istu maticnu plocu pre vas za pc sekiru. Nemam trenutno pristup screen shotovima koje sam pohvatao gde HW Info 64 belezi temperature preko 110C za neku komponentu koja je obelezena samo kao Temp 3 ili 4. Utvrdio sam da je senzor koliko toliko ispravam i koriscen jer se temperatura lagano podize od pocetnih 40-ak stepeni do 116C u jednom trenutku. Posto jelte ne verujem sve sto ploce prijavljuju, postavio sam tri senzora, jedan na hladnjak i po jedan kod igpu i vcore mosfeta ispod hladnjaka.Hladnjak senzor je ocitao 70C, a oba VRM segmenta su postigla 90C pod opterecenjem. Maticna ploca je testirana sa i5-8600K sa 1.38V koliko mu je trebalo za stabilnih 4.9ghz, jer 5GHz nije htelo da se ustabili ni sa 1.5V. Hladnjaci su vrlo neprijatni, da kazemo bolni na dodir, dok je sobna temperatura iznosila 25C.Maticnu plocu sam takodje rasklopio da vidim u cemu je problem, ali On Semiconductor mosfeti koji su upotrebljeni su sposobni da isporuce oko 40ak ampera na tim temperaturama i mogu da izdrze do 150C, samo je gigabyte trebao da obezbedi bolje hladjenje jer imaju solidnu disipaciju pod opterecenje, a kondenzatorima se konstatnih 90C nece svideti nikako.Moje komentarisanje se odnosilo na ovaj propust, jer ste tako reci jedini koji se niste ispeklidok ste testirali ovu maticnu plocu. Tome doprinosi nizi napon neophodan za overklok vasef primerka 8700K, ali slozicete se nisu svi srecne ruke u silokonskoj lutriji pa moramo da racunamo i najgori moguci scenario.Pri tome nisam ni przio cpu sa Linxom ili Prime95, vec Aida 64 cpu, fpu i cashe test. To bi se smatralo umerenim stress testom jer se cpu nije znacajno zagrejao i pored lose metode transfera toplote.
0
Peca Administrators postova: 2063
Citiraj Evo ja te jos jednom pozivam da dodjes do nas i da proverimo zajedno: ne zato sto sam zaludan vec da bih odbranio integritet sajta a i Bozzin takodje - jer izuzetno dobro znam koliko je posvecen svom radu, i to tako vec 20 godina unazad! Tako da sve u svemu, i ako imate kritike na nas racun (sto nije nenormalna pojava - jer od kritika svi dobijamo), pokusajte da ih formulisete tako da ostavljaju prostora za gresku svakome od nas, koliko nasu toliko i vasu. Pozdrav
2
Kasa5033 Član postova: 2887
Citiraj Nikakav problem, cim uhvatim vremena i vama kad odgovara, eto mene kod vas U PM posaljite adresu da vas lakse nadjem i organizujem vreme.
I ja takodje podrzavam konstruktivnu kritiku mojih recenzina, kao i tudjih na obostranu korist, ali i korist krajnjih korisnika.
0
Peca Administrators postova: 2063
Citiraj Ugasen mi je PM godinama vec, dodaj me na fb pa da se organizujemo dok je hardver jos na raspolaganju
1
Kasa5033 Član postova: 2887
Citiraj Poslat zahtev
0
Peca Administrators postova: 2063
Citiraj Evo kratkog videa. cisto da se uvere i ostali u ono sta Benchmark pise. Nismo mi od juce da bi olako donosili zakljucke. niti se ravnamo prema onome sto smo videli na netu
2
Erik011 Član postova: 3204
Citiraj Sad ce ovo verovatno da bude okarakterisano kao pljuvacina, ali moram da prokomentarisem, jer je ovo skroz neozbiljno. Ako je prilikom JEDNOG runa cinebencha koji traje 30sec, mozda ni tolko, VRM udario na 90C, to je porazavajuce pogotovo s obzirom na to da CB nije zahtevan test.
90C nikako nije "normalna" temperatura, niti pozeljna za dugovecnost komponenti. Takodje ne znam kako ste ocekivali da se hladnjak zagreje tokom ovako kratkog testa...
0
fingon82 Član postova: 6791
Citiraj Nista bez pola sata - sat vremena prajma, linxa, xtu...pa da vidimo temp
0
Bozza Bench Član postova: 311
Citiraj
Citiram korisnika: Erik011 Sad ce ovo verovatno da bude okarakterisano kao pljuvacina, ali moram da prokomentarisem, jer je ovo skroz neozbiljno. Ako je prilikom JEDNOG runa cinebencha koji traje 30sec, mozda ni tolko, VRM udario na 90C, to je porazavajuce pogotovo s obzirom na to da CB nije zahtevan test.90C nikako nije
Zašto bi diskusiju i raspravu o nečemu smatrali pljuvačinom? Meni je lično drago da razmenimo mišljenja i iskustva jer svi po nešto naučimo, zar ne? Elem, trudimo se da testovi budu u kontekstu korišćenja realnih aplikacija i situacija koje daju korisnu informaciju krajnjim korisnicima i u tom pogledu koristimo se stvarnim aplikacijama. Otuda insistiranje na CInebench-u tj. CInema 4D renderingu pojedinačne scene kao programu sa odličnom višejezgarnom CPU optimizacijom i shodno tome viskoj uposlenosti procesorskih resursa te memorijskog kontrolera. Ništa bolje za test opterećenja jednog CPU-a. Ispravite me ako grešim ali navedite ijednu realnu aplikaciju koja bolje "troši" CPU.Što se tiče Linpack-a, Prime-a i ostalih sličnih "burn-in" programa, oni sa realnim situacijama imaju veze koliko i kada bi ste testirali pouzdanost motora vašeg automobila tako što biste ga izbacili u ler i zaboli gas do daske sat, dva, tri ili koliko hoćete već, jer to sa zdravim razumom nema mnogo veze. To što se povodite automatski za nečijim mišljenjem ne znači da ste u pravu. Odgovornost je još veća ukoliko se bavite profesionalno time pa ako još na osnovu toga izvlačite pogrešne zaključke, to vas u najmanju ruku diskredituje. Nije loše malo razmisliti i čitavu stvar staviti u kontekst realnog pre nego što donesete neki sud.Što se tiče konkretnog videa, ako malo bolje pogledate, videćete u histori-ju podataka o temperaturi senzora na koji se pozivate da je pre testa zabeležena max. vrednost od 90 stepeni što znači da je pre toga rađeno pokretanje dotičnog testa - dakle nije JEDAN run. Do tada je ponovljen mnogo puta.Dotična termo sonda koju pominjete, ne meri temperaturu VRM-a što se zaključuje iz Vaše konstatacije "VRM udario na 90C", već meri temperaturu na pojedinačnoj elektronskoj komponenti jedinice za regulaciju napona. Razlika je veeeelika! Gde se tačno nalazi nemate pojma ali je u najmanju ruku nestručno reći da je to VRM temperatura. Ukoliko ste hteli da opservacija bude ozbiljna onda ste trebali da na poziciji identične komponente na ASUS, MSI, ASRock i sličnih modela izmerite temperaturu i date uporedni pregled očitanih vrednosti. Ovako ste izvukli iz konteksta jednu informaciju koju drugi proizvođači očigledno nisu dali tj namerno ili ne, nisu ugradili termo sondu na istoj poziciji pa nedostaje dotična vrednost. Još gore je ako samo ponavljate tuđu priču i upuštate se u diskusiju bez ličnog iskustva u konkretnoj situaciji. Zato ponavaljam, ploča koja je odradila kompletnu bateriju realnih testova na OC od 5.1 GHz je daleko iznad proseka tj. odlična i zaslužuje preporuku!
0
Kasa5033 Član postova: 2887
Citiraj Maticne ploce ASUS Strix Z370-F, Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7 i Aorus Ultra Gaming su sve dobile identican tretman (i5-8600K overklok na 4,9GHz sa 1,35-1,39V i 30 minuta przenja u Aida64 CPU, FPU i Cashe test). To se mozda smatra nerealnim naporom ali je prakticno i ako se tu pokaze dobro, radice u svakom drugom scenariju vise nego dobro. Aida64 pri tome nije toli "vruc" test, jer greje isti procesor manje i dostize 10-15C manje temp nego recimo Prime, a cak 20C manje nego Linx, tako da je prihvatljiv. Svaka je bila "opipana" sa po tri senzora, jedan na VCORE vrm, drugi na iGPU vrm i treci je pozicioniran na Vcore VRM hladnjak. Prve dve sonde su zavucene ispod hladnjaka i tu pricvrscene da prave sto bolji kontakt sa mosfetom sa strane da se ne bi kompomitovao prenos toplote na hladnjak, a opet da bi se dobro merila temperatura. Neke od ovih maticnih ploca ili ne prijavljuju ili ne koriste senzor sa cipa koji bi trebao da nadgleda te temperature.
Rezultati merenja temperature VCORE VRM-a su sledeci:
ASUS Strix Z370-F: 60C
Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7: 50C ( upotrebljen je napon od cak 1,48V VCORE i postignuta je ova temperatura, za pohvalu ! )
Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming: 90C
Ovde nema ni trunke rekla kazala, vec sta su izmerile moje sonde i vidi se razlika u kvalitetu izrade naponskih sekcija.
0
jurodivi Član postova: 2539
Citiraj Treba napomenuti da su temperatura VRM-a i MOSFET-a poprilično zavisi i od provetravanja u kućištu. Uopšte nije svejedno u kom se kućištu nalazi ploča, kako su konfigurisani fanovi u kućištu, gde duvaju i slično...dosta pomaže imati ventilator koji šalje neometanu struju vazduha preko VRM-a. Drugo, tu je i kvalitet samih komponenti, MOSFET-a, kondenzatora i slično. Neki su deklarisani na 105 stepeni, neki na više, neki manje, a i te temperature nikako nisu za rad na duže. Uopšte nije dobro imati VRM koji se konstantno prži na 80+ stepeni, makar bili deklarisani i na preko 100. Dalje, nemaju sve ploče iste hladnjake na VRM-u, kod nekih su više, kod nekih manje efikasni...
Elem, uzaludna su ta poređenja koja pravite jer nemate iste uslove u kućištu i iste hlađenje u njemu. Pravo poređenje bi bilo sa istim procesorom u istom kućištu, pod istim uslovima...ovako mlatite praznu slamu.
Što se Gigabyteovih ploča tiče, ne znam kakve su im Z370 što se VRM-ova tiče, ali se na AM4 platformi nisu proslavili kad su jeftiniji modeli u pitanju. Treba da zađeš u ploče poput Gaming 5 i Gaming 7 modela naviše da bi imao pristojan VRM (i temperature), koliko sam video, a ovaj model je ispod njih...Sad, možda je sa Z370 drugačije, ali se nešto ne bih kladio u to. Mislim da ASRock ima najbolji odnos uloženo/dobijeno i radije bih uzeo ASRock Gaming K6 ploču nego ovu, bez razmišljanja...
1
Bozza Bench Član postova: 311
Citiraj Mislim da smo se uhvatili teme o kojoj nemamo puno iskustva. Kao prvo greška je temperaturu smatrati jedinim kriterijumom kvaliteta dizajna i izrade jedinice za regulaciju napona. Ona je samo jedna u nizu karakteristika. Bitne su i stabilnost izlaznog napona, nivo oscilacija itd.
Druga stvar, nije dobro porediti ploče iz različitih cenovnih kategorija – ne možete testirati auto sa četiri i dvanaest cilindara. Isto je i u ovom slučaju: Gaming 7 i Ultra Gaming modela gde je razlika i do 100€. Ploče koriste različiti dizajn VRM modula shodno ceni. Pitanje je optimuma za krajnjeg korisnika - otuda je naš sud donesen sa stanovišta da je ovo najbolja kupovina u klasi Z370 ploča, a ne ultimativno najbolja.
Sve ovo vodi uzroku onoga o čemu ovde diskutujemo, a tiče se konfiguracije VRM modula odnosno broju faza kojima raspolaže određeni model matične ploče. Po onome kako raste i pada vrednost temperature (25-90C) na spominjanom senzoru Ultra Gaming modela, on je najverovatnije lociran ispod integrisanog MOSFET uređaja nove generacije koji u sebi objedinjuje tranzistor na ulazu, drajver i tranzistor na izlazu. Skuplje ploče imaju kompleksnije dizajnirane VRM jedinice sa više faza za regulaciju napona dok jeftinje imaju manji broj i jednostavnijeg su dizajna – logično sa stanovišta broja i vrste upotrebljenih elektronskih komponenti.
Karakteristika MOSFET tranzistora u konfiguraciji VRM-a sa manjim brojem faza je da radi na većoj frekvenciji (promena stanja – uključen/isključen). Vreme okidanja tranzistora se meri jedinicama milisekundi. Ova karakteristika čini VRM jedinicu bržom u smislu odziva na zahtev procesora kada krene sa maksimalnim angažovanjem resursa u smislu isporuke potrebnog napona. Time se u značajnoj meri smanjuju oscilacije u vrednosti izlaznog napona. Zbog toga je Ultra Gaming tako uspešan pri overklokingu i radu svih jezgara na 5.1GHz, neodoljivo me asocira na Civic R-Type. Laka, brza sa mašinom kaoja se vrti na velikom broju obrtaja. Ultra sportski model za relativno razuman novac. Otuda analogija ka The Best Buy nagradi.
Međutim, jednostavniji dizajn sa manje faza i MOSFET-ovima koji rade na većoj frekvenciji ima svoje negativne strane u većoj radnoj temperaturi sa sporednom pojavom grejanja što vodi gubitku energije tj. neefikasnost je veća – logično, zar ne?
U tom momentu stupaju na scenu VRM moduli na skupljim modelima sa nekada duplo većim brojem faza. Radna frekvencija faza mora biti konstantna za sve prisutne faze u VRM modulu. Sa dupliranjem broja faza, frekvencija MOSFET-a i čitave faze se prepolovi pa je to odgovor zbog čega su izmerene temperature niže. Zbog toga se manje greju i takvi VRM moduli su energetski efikasniji. Što se tiče temperature tranzistora kao i izlaznih vrednosti napona te karakteristika rada pojedinačnih faza one su pod potpunom kontrolom digitalnog PWM kontrolera.
Dakle sve to treba staviti u kontekst uloženog novca i dobijene vrednosti. Takođe, što reče Erik, treba imati u vidu i konfiguraciju kućišta, prisutnih ventilatora, njihovu konfiguraciju i poziciju. Mi u Benchmarku se trudimo da obezbedimo najpribližnije uslove za sve testirane ploče, kako bi došli do najmerodavnijeg zaključka koji ima konkretan smisao i korist po krajnjeg korisnika, a koji o ovim stvarima ne mora ništa da zna.
1
Bozza Bench Član postova: 311
Citiraj
Citiram korisnika: Bozza Bench Mislim da smo se uhvatili teme o kojoj nemamo puno iskustva. Kao prvo greška je temperaturu smatrati jedinim kriterijumom kvaliteta dizajna i izrade jedinice za regulaciju napona. Ona je samo jedna u nizu karakteristika. Bitne su i stabilnost izlaznog napona, nivo oscilacija itd. Druga stvar, nije…
Jurodivi nam je skrenuo pažnju na ulogu konfiguracije kućišta i ventilatora, a ne Erik. Izvinite na grešci...
1
Erik011 Član postova: 3204
Citiraj
Citiram korisnika: Bozza BenchZašto bi diskusiju i raspravu o nečemu smatrali pljuvačinom? Meni je lično drago da razmenimo mišljenja i iskustva jer svi po nešto naučimo, zar ne? Elem, trudimo se da testovi budu u kontekstu korišćenja realnih aplikacija i situacija koje daju korisnu informaciju krajnjim korisnicima i u tom pogledu koristimo se stvarnim aplikacijama. Otuda insistiranje na CInebench-u tj. CInema 4D renderingu pojedinačne scene kao programu sa odličnom višejezgarnom CPU optimizacijom i shodno tome viskoj uposlenosti procesorskih resursa te memorijskog kontrolera. Ništa bolje za test opterećenja jednog CPU-a. Ispravite me ako grešim ali navedite ijednu realnu aplikaciju koja bolje "troši" CPU.Što se tiče Linpack-a, Prime-a i ostalih sličnih "burn-in" programa, oni sa realnim situacijama imaju veze koliko i kada bi ste testirali pouzdanost motora vašeg automobila tako što biste ga izbacili u ler i zaboli gas do daske sat, dva, tri ili koliko hoćete već, jer to sa zdravim razumom nema mnogo veze. To što se povodite automatski za nečijim mišljenjem ne znači da ste u pravu. Odgovornost je još veća ukoliko se bavite profesionalno time pa ako još na osnovu toga izvlačite pogrešne zaključke, to vas u najmanju ruku diskredituje. Nije loše malo razmisliti i čitavu stvar staviti u kontekst realnog pre nego što donesete neki sud.Što se tiče konkretnog videa, ako malo bolje pogledate, videćete u histori-ju podataka o temperaturi senzora na koji se pozivate da je pre testa zabeležena max. vrednost od 90 stepeni što znači da je pre toga rađeno pokretanje dotičnog testa - dakle nije JEDAN run. Do tada je ponovljen mnogo puta.Zato ponavaljam, ploča koja je odradila kompletnu bateriju realnih testova na OC od 5.1 GHz je daleko iznad proseka tj. odlična i zaslužuje preporuku!
Nisam mislio na tebe kada sam to napisao. Misli se da ja kritikujem jer izmedju ostalog radim za konkurenciju, a zapravo sam povrsnost VRM testova kritikovao daleko pre nego sto sam poceo da radim u ovoj bransi. Ne mora biti burn in program, ali onda mora da se pusti x264 test ili x265 test, blender ili neki slican render test da radi barem 20 minuta neprestano. Cinebench start-stop sa pauzama nije bas realna situacija kada je render u pitanju, to pricam iz licnog iskustva.
Citiram korisnika: Bozza BenchDotična termo sonda koju pominjete, ne meri temperaturu VRM-a što se zaključuje iz Vaše konstatacije "VRM udario na 90C", već meri temperaturu na pojedinačnoj elektronskoj komponenti jedinice za regulaciju napona. Razlika je veeeelika! Gde se tačno nalazi nemate pojma ali je u najmanju ruku nestručno reći da je to VRM temperatura. Ukoliko ste hteli da opservacija bude ozbiljna onda ste trebali da na poziciji identične komponente na ASUS, MSI, ASRock i sličnih modela izmerite temperaturu i date uporedni pregled očitanih vrednosti. Ovako ste izvukli iz konteksta jednu informaciju koju drugi proizvođači očigledno nisu dali tj namerno ili ne, nisu ugradili termo sondu na istoj poziciji pa nedostaje dotična vrednost. Još gore je ako samo ponavljate tuđu priču i upuštate se u diskusiju bez ličnog iskustva u konkretnoj situaciji.
Standard u industriji jeste da se termo sonde uglave izmedju dva mosfeta, tako da polazim od toga. I da, nisam se potpuno izrazio tacno vec generalizovano, nije temp svake komponente 90C, vec te VRM regije, a najbliza mosfet temperaturi koji zapravo i rade najvecu emisiju toplote. A kada vec pominjete nestrucnost, smatram da stavljanje termo sonde na VRM hladnjak koji pokriva iGPU i aux faze na VRM sekciji upravo to. Jos se hvali kako je dobra temperatura hladnjaka, porasla za samo 1C. To je dodatno lose jer zapravo znaci da je transfer toplote VRM hladnjaka los i da ne radi svoj posao. Tacnije to bi znacilo da ste stavili na pravo mesto sondu, ovako na sekciju sa 1CPU fazom i 3 iGPU/aux faze koje nisu opterecene je bilo.. pa ocekivano
Citiram korisnika: Bozza BenchSekcija za regulaciju napona je pomenuta na početku druge stranice gde je lepo objašnjeno da Aorus Z370 Ultra Gaming poseduje VRM model najnovije generacije, sposoban da isporuči precizan napon za novu generaciju 6-core Coffee Lake procesora. Modul ni izbliza ne dostiže vrednosti temperature koje ste naveli. Čak i kada radi u overkloking režimu pri punom opterećenju na 5.1 GHz ima sasvim normalnu temperaturu - topao je, ni izbliza vruć. Pojedinačne faze su tako napravljene da bez problema rade sa strujom jačine 60A. Ploča je apsolutno savršena po tom pitanju!
Aha, znaci najobicniji odvojeni high/low side mosfeti i 2k kondenzatori su VRM najnovije generacije? Ne bas Mislim da ste i sami dokazali da modul dostize temperature koje je Kasa naveo. "Topao je, ni izbliza vruc" ste naveli za hladnjak ili za VRM sekciju? Znam na sta ste mislili, ali sam video da je to fazon da se hvatamo za takve stvari pa reko ajde i ja cu Ok, kratko receno, ako bismo pustili 60A kroz svaku fazu, ploca bi se istopila u roku od 30 sekundi. Ovi mosfeti imaju jako los Rds(on) prilikom protoka vece kolicine struje, a dodatno se pogorsava sa povecanjem temperature. Disipacija toplote bi bila katastrofalna i verovatno bi bilo neophodno vodeno hladjenje da bi se tako mala regija sa tolikom emisijom toplote ohladila. Ako zelite mogu da sednem i da sracunam neku okvirnu cifru disipacije, nije frka. VRM sekcija ove ploce je daleko od savrsenog. Veoma daleko...Mislim da bi bilo bolje da ste jednostavno rekli u pravu ste, hvala za kritiku, obraticemo paznju na to vise u kasnijim recenzijama ili necemo, previse vremena oduzima. Ovako samo za dzabe se prepucavamo, a svi znamo da je 90C za neku elektronsku komponentu neprihvatljivo na duze staze.
1
shin-bojan Član postova: 7848
Citiraj Posto planiram da uzmem 8700k, koju drugu plocu u slicnom cenovnom rangu uzeti ?
0
jurodivi Član postova: 2539
Citiraj ASRock Gaming K6 koji sam pomenuo za istu cenu ima bolji VRM i set featuresa. Ustvari, šije sve u tom cenovnom rangu. Problem je što ga nema kod nas (možda ga Mađari mogu nabaviti). Ako vam dođe do ruke, ne bi bilo loše da padne jedan test...
Inače, možda temperatura VRM-a nije jedini pokazatelj kvaliteta ali bih rekao da je itekako bitan za krajnjeg korisnika. Sve te stvari koje ste pomenuli, faze, generatori kloka, ovo, ono, nemaju jedinu funkciju da na kraju ispumpaju što veći klok iz procesora, po svaku cenu. Mislim, da li ću da izvučem 5 ili 5.1 ili 5.2 GHz mi je apsolutno nebitno, osim ako ne jurim neki rekord ili hoću da se hvalim (a oni koji to žele kupuju daleko skuplje ploče). Ionako neću osetiti razliku u realnom radu a i skoro sve Z370 ploče su sposobne da izvuku bar 5 GHz, takvi su procesori, to što je Aorus Gaming postigao nije ništa posebno. Daleko je bitnije koliko ću pritom da izmrcvarim komponente na ploči, da li će VRM da roštilja na 65 ili 95 stepeni i da li će nešto na ploči da vrisne za godinu ili tri ili pet godina...Ukratko, temperatura VRM-a > klok. A za 90% testova (uopšte, ne samo na Benchu) klok je sve i svja kad su ploče u pitanju.
0
Kasa5033 Član postova: 2887
Citiraj Bio sam jutros u redakciji Benchmarka. Imao sam pristup istom termometru i setup-u kao iz klipa i testa. Zbog nepristupacnosti unutra kucista i ogranicenog vremena, sonda je zalepljena izolir trakom za poledjinu VCORE VRM-a.
Procesor i7-8700K je overklokovan na 5GHz sa 1,35V i High LLC da ne bi bilo Vdroopa. Pustena je Aida64 stress test sa upaljenim CPU, FPU i Cashe testovima. Procesor je tokom 20 minuta testa throtlovao za 3-10% jer je vrlo brzo postiza 100C iako je bila solidna kolicina "Aorus pleha" na istom. HWMonitor i HW Info 64 su zabelezili 90C za senzor gde sam ja zabelezio 116C prilikom testiranja iste ove maticne ploce sa i5-8600K sa 1,35V na 4,9GHz i High LLC.. Pri tome iznad naponske nije bilo nekog protoka vazduha jer je hladnjak procesora poprilicno zapecacen sa strana i donje strane.
Sonda na poledjini naponske sekcije je izmerila maksimalnu temperaturu od 60C, tako da bi na tu temperaturu trebalo dodati bar 10-15C i dobice se realnija temperatura MOSFET-a. Kojom magijom je i5-8600K u mom slucaju uspeo da povuce vise struje i da optereti vise ovu maticnu plocu, ne znam stvarno. Ja samo znam da je taj isti i5 pod opterecenjem i istim podesavanjima u mom testiranju vukao preko 200W.
Moram za kraj dodati da je u studiju Benchmarka bilo malo hladnije zbog danasnjeg vremena, dok je u sobi gde ja radim testiranje, konstatnih 25C.
0
jurodivi Član postova: 2539
Citiraj I...ko je bio u pravu?
Iskopao sam thread o VRM-ovima na Z370 sa Overclock.net: http://www.overclock.net/t/1638955/z370-z390-vrm-discussion-thread
kao i ovaj dijagram sa njihovima preporukama: Ovaj Aorus Ultra Gaming im je na dnu liste a koliko sam video iz komentara, ima i problem sa hladnjacima na VRM-u, otud i visoke temperature kad se optereti. Ustvari, čak i skuplje ploče poput Gaming 5 i 7 imaju isti problem sa hladnjacima...Gigabyte već duže vreme nema nivo kvaliteta koji je nekada imao, izgleda. I test na Overclock3D ističe visoke VRM temperature: https://overclock3d.net/reviews/cpu_mainboard/gigabyte_z370_aorus_ultra_gaming_review/14
Inače, ASRock Extreme 4 i K6 se dobro kotiraju kod njih. Čak imaju isti VRM, Extreme 4 ima jedan LAN port manje i nema Power i Reset tastere i LED dijagnostiku ali je i jeftinija, kome to nije potrebno. Po meni, Extreme 4/K6 su najbolje budžet Z370 ploče, jedino mi se ne sviđa I/O pozadi...
Još nešto, i Extreme 4 i K6 imaju 2 VRM konfiguracije (odnosno, proizvođača MOSFET-a) - Fairchild (bolja varijanta) i Sinopower, pa je lutrija koji će se zalomiti. No, svejedno su dobra kupovina, još da dođu kod nas...
EDIT: odužio se edit, heh.
0
Kasa5033 Član postova: 2887
Citiraj Pa i jedan i drugi na kraju Jedino gde je kolega napravio propust je spominjanje integrisanih power packova, gde su u stvari korisceni klasicni single N channel mosfeti i dual fet driveri bez doublera. Tako da maticna poseduje 4+3 faze naponsku sekciju.
Ja ne bih dalje pricao na ovu temu, sve smo izneli sto je moglo
0