Greška

Došlo je do greške.

Kingston T1 tripple channel RAM

02.07.2011 22:47 | 1 Hardver
Kingston T1 tripple channel RAM

ChannelImages


Miloš Stamenković

Kingston KHX1600C9D3T1BK3


Međutim, pitanje zlatne sredine i dalje zanimljivo, za opet srednju kategoriju zahtevnih korisnika, pa je tako uvek i interesantno ispitati kako tu stoji situacija. Dakle, koji izbor modula napraviti, a da se pritom nađete na pola puta između povoljne cene, overklokinga i ukupnih performansi. Kao i uvek, Kingston u svojoj ponudi ima veliki dijapanzon modela koje stoje korisnicima na raspolaganju, pa i nije neki problem izabrati optimalnu varijantu za određenu konfiguraciju, naravno, ukoliko preciznije znate šta tačno tražite. Tako u HyperX kategoriji na raspolaganju imamo klasičnu „blu“ seriju, „genesis“ za malo ozbiljnije igrače i entuzijaste, „T1“ za još malo veće entuzijaste, „lo-vo“ za one koji žele minimalnu potrošnju energije i zagrevanje, i na kraju, tu je vrhunska „H2O“ serija za one koji traže samo maksimum.
 

Generalno, za većinu potreba je sasvim dovoljan komplet običnih „blu“ modula, mada nikako nije loše imati na raspolaganju malo veće overkloking mogućnosti. Ipak, kako je aktuelna situacija sa cenom DDR3 modula veoma povoljna za kupce, nije neki problem investirati u malo bolje module. Tako je cena kompleta KHX1600C9D3T1BK3 koji smo testirali i koji pripada „T1“ seriji, sasvim korektnih 60 evra, a pri tome dobijaju tri modula od 2 GB, dakle ukupno 6 GB.


Naravno, ovde je odmah jasno da se radi o kompletu koji je namenjen LGA1366 platformi, što u ovom momentu nije baš platforma koja je u žiži interesovanja, ali još uvek predstavlja žestoko brzu opciju. Ukoliko ste svoj LGA1366 sistem kupili u davna vremena kada se pojavio na tržištu, ovo je veoma dobar trenutak da svoj računar osvežite kompletom bržih modula.

 Očekivano, i ovaj „T1“ komplet ima deklarisanje CAS9 9 9 27 memorijske tajminge, što na radnom taktu od 1600 MHz ostavlja prostora da se overklokingom izvuče i malo više brzine. Intel XMP profil je na raspolaganju, i on će postaviti radne napone na predefinisane vrednosti, dakle QPI 1.4 V i napon memorije na 1.65 V. Kako je tih 1.65 V ujedno i maksimum koji je bezbedan za rad sa Intel procesorima, pri overklokingu nije preporučljivo ići preko toga.

 


Ipak, i sa 1.65 V se može ostvariti stabilan rad na 1800 MHz, što se sasvim korektan overkloking rezultat. Moguće je ići i malo preko toga, ali se već blizu 1900 MHz pokazuju znaci nestabilnosti, tako da je realni domet ipak tih 1800 MHz. Kompletna T1 serija modula poseduje veoma masivine hladnjake, pa smo zbog toga očekivali i malo više, ali dobro, i ovo je sasvim korektno sa obzirom na povoljnu cenu ovog kompleta. Naravno, ukoliko vam nisu potrebna tri modula, tu su i kompleti od dva modula iz T1 serije čiji je 1600 MHz modeli ponašaju identično, pa ih kao i ove možemo preporučiti.

 


Prednosti:

- Dobri hladnjaci
- Povoljna cena

Nedostaci:

- Neveliki OC potencijal
- Performansama i mogućnostima se ne razlikuju previše od ostatka tržišne ponude

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston DataTraveler 4000

Kingston DataTraveler Ultimate 3.0

10203
10205
10206
10207
10208
10209