Greška

Došlo je do greške.

Kingston noviteti: MobileLite Duo 3C i DataTraveller Ultimate GT 2TB

13.10.2017 13:49 | 2 Hardver
Kingston noviteti: MobileLite Duo 3C i DataTraveller Ultimate GT 2TB

U Benchmark redakciju stiglo je nekoliko vrlo zanimljivih noviteta iz Kingstona, kada je u pitanju prenosna memorija. Dobili smo priliku da testiramo jednu neverovatno povoljnu Micro SD karticu, koja pripada super brzoj UHS-1 U3 klasi i potpuno je prilagođena 4K video snimanju. Zatim, na testu se našao i vrlo zanimljiv hibridni čitač memorijskih kartica, a kao šlag na kraju testirali smo i jedan od najultimativnijih USB Flash stick-ova ikada, bar kada je kapacitet u pitanju.

Vladimir Pejić

Ukoliko krenemo hijerarhijski od najjeftinijeg ka najskupljem „uređaju“ prva na testu se nalazi 16GB SDCG/16GB memorijska kartica, čije vam ime neće otkriti puno toga u startu. Međutim, ako pogledate pakovanje biće vam jasno da „zlatne“ oznake za klasu, brzinu, kapacitet i mogućnosti kartice predstavljaju prvi pokazatelj da kartica pripada nešto višoj klasi.


king_kartcitac3c_6_s.jpgKingston SDCG 16GB kartica

Konkretno, ove zlatne oznake nam govore da je reč o MicroSD HC formatu, zatim da kartica pripada najbržoj UHS-1 U3 klasi, da joj se teoretske brzine čitanja i upisa podataka kreću oko 90/45 MB/s i da je kartica kao takva potpuno spremna za 4K UltraHD video snimanje. Na levom boku takođe možete pronaći i neke uobičajene namene od kojih izdvajamo upotrebu u mobilnim telefonima, akcionim/sportskim kamerama i dronovima.

Ono što dodatno treba naglasiti je cena ove kartice koja se na našem tržištu kreće oko 10€. Za taj novac trenutno joj nećete pronaći konkurenciju na našem tržištu, budući da u toj cenovnoj kategoriji obitavaju tek „obične“ Class4 i Class10 kartice istog kapaciteta, sa samo par izuzetaka (sporijih) UHS-1 U1 kartica. Dakle, UHS-1 U3 kartica po ceni UHS-1 U1 modela, ovo je samo po sebi sasvim dovoljna preporuka za kupovinu.


 king_kartcitac3c_9_s.jpg


Međutim, logično je da ćemo je mi i detaljno testirati, jer jednostavno želimo da proverimo koliko su tačne tvrdnje o brzinama, budući da je ipak reč o budžetskoj U3 kartici. Naše testiranje se sastojalo od realnih i sintetičkih benchmark scenarija. U realnom testiranju karticu smo ubacili u našu redakcijsku 4K video kameru, koja 4K 30FPS video snima u 100Mb/s. Zatim smo snimljeni video materijal prebacili na PC pomoću dva različita USB 3.1 Gen1 čitača (malo više o ovome u nastavku teksta). Sintetički deo testa se sastojao od CrystalDisk Mark 5 testiranja, koje je pokazalo neke teoretske limite ugrađene memorije i nešto realnijeg FlashBench testa, koji je pokazao koliko je kartica stabilna u radu sa fajlovima različitih veličina. 


kartmem3c_testovi_2.jpg

kartmem3c_testovi_9.jpg


Kada je snimanje 4K videa u pitanju, kartica se u ovom poduhvatu snašla savršeno. Vrlo pozitivno je da je punokrvna 4K kamera nije previše opteretila, što znači da će upotreba u dronovima ili mobilnim telefonima koji snimaju 4K video većeg kvaliteta (preko 60Mbps) biti lak zadatak za ovu karticu. Kada je brzina prebacivanja fajlova u pitanju, sa PC-a na karticu i obratno, zapazili smo poprilična odstupanja od deklarisanih brzina.


 kartmem3c_testovi_3.jpg

kartmem3c_testovi_7.jpg


Naime, prebacivanje fajlova na samu karticu nikada nije dostiglo brzinu od deklarisanih 45MB/s, već se kretalo oko 20MB/s. S druge strane, ni prebacivanje fajlova sa kartice na PC nije ostvarilo predviđenih 90MB/s, već se brzina uvek kretala oko 70MB/s. Sličnu stvar smo primetili i u rezultatima sintetičkih testova, koje možete videti na slikama ispod. Ističemo i da su 4K fajlovi koje smo prebacivali bili veći od 1GB.


king_kartcitac3c_4_s.jpg


Ono što je ovde ipak mnogo važnije je činjenica da je kartica neverovatno stabilna kada su brzine u pitanju. Kod drugih kartica se često mogu videti razne oscilacije u radu sa fajlovima različitih veličina, pa je sasvim uobičajeno da i po tri puta skuplje kartice imaju ogromne oscijlacije u brzinama. Sve u svemu, veoma smo zadovoljni onim što smo dobili od Kingstona kada je kartica u pitanju.

MobileLite Duo 3C čitač

Kao direktan nastavak na test kartice prilažemo i naše impresije sa najnovijim Kingston MobileLite Duo 3C čitačem kartica. Reč je o hibridnom rešenju, kao i kod dosadašnjih MobileLite Duo uređaja gde na različitim krajevima imate različite konektore. Kingston ih pravi u svim varijantama, pa tako možete pronaći neke starije modele sa USB-A i microUSB konekcijama i trenutno najnovije rešenje sa USB-A i USB-C konekcijom u 3C modelu na današnjem testu.


king_kartcitac3c_18_s.jpg


Ovde je reč o USB 3.1 Gen1 vrsti konekcije, što je "novi naziv" za nekadašnji USB 3.0. To znači da najnoviji USB-C portovi koji koriste Thunderbolt ili USB 3.1 Gen2 standarde ipak neće moći da iskoriste punu brzinu ultra brzih memorijskih kartica. Doduše, za karticu iz današnjeg testa ovaj čitač će biti i više nego dovoljan. Čitač dolazi sa vrlo kvalitetnom metalnom unibody izradom i priloženom vezicom kojom ga možete lako privezati za vaše ključeve, na primer.


king_kartcitac3c_8_s.jpg


Na vrhu se nalazi plastični poklopac za ulaz slota memorijske kartice i sam USB-C konektor. Na ovaj način konektor se vrlo kvalitetno štiti od oštećenja a kartica od ispadanja, pa čitač možete koristiti i kao regularan USB flash stick. Bitno je napomenuti i to da prostora ima samo za microSD kartice, za full size SD kartice morate potražiti drugačiji čitač, kao i da su podržani svi formati od običnog microSD, preko SDHC i sve do SDXC.


king_kartcitac3c_11_s.jpg


Pošto je reč o običnom čitaču kartica dalja priča je suvišna, pa smo odlučili odmah da ubacimo karticu u njega i proverimo koje su njegove mogućnosti. Kako bi malo začinili stvar uradili smo poređenje sa jeftinijim čitačem standardnog formata, koji takođe koristi USB 3.1 Gen1 konekciju i takođe ima podršku za UHS-1 klasu kartica. Rezultati su vrlo pozitivni kada je MobileLite Duo 3C u pitanju, jer je ovaj čitač uspevao da ponudi oko 10MB/s veće brzine transfera sa identičnom memorijskom karticom. Međutim, to se ogleda i u ceni, pa je MobileLite Duo 3C oko 8€ skuplji od drugog čitača na našem testu.


kartmem3c_testovi_4.jpg

kartmem3c_testovi_9.jpg


Međutim, ono što konkurencija nema je način da se direktno poveže sa mobilnim uređajem preko USB-C konekcije a to kod MobileLite Duo 3C modela predstavlja verovatno i glavni selling point. Iako se podrška za memorijske kartice polako vraća na telefone, i dalje postoje neki prilično kvalitetni i “sveži” modeli kojima ovo ipak nedostaje. Na ovaj način možete vrlo lako rešiti čak i ovaj problem.


king_kartcitac3c_13_s.jpg


Naš testni mobilni uređaj je odmah prepoznao ovu konekciju i omogućio pristup svim podacima sa kartice bez bilo kakve potrebe za root-ovanjem ili instalacijom nekih dodatnih aplikacija.


 king_kartcitac3c_15_s.jpg


Na kraju, možemo da zaključimo da Kingston MobileLite Duo 3C predstavlja sjajnu kupovinu ako vam je ovakav čitač potreban. Malih je dimenzija, a opet besprekoran po pitanju kvaliteta izrade i što je najvažnije podržava vrlo brzu konekciju.

DataTraveller Ultimate GT 2TB

U rubrici “verovali ili ne”, koju ćemo nakon ovog testa definitivno morati uvesti na Benchmark sajt, Kingstonov DataTraveller Ultimate GT USB flash stick bi svakako bio glavna zvezda IT nonsensa. Puno je razloga za to, a mi ćemo navesti samo one najvažnije – pre svega reč je o USB flash sticku kapaciteta 2TB, a drugi, verovatno i važniji razlog je njegova cena od skoro 1900€.


data_ultimategt_2tb_4_s.jpg

 

Ukoliko ste još  uvek sa nama, nakon čitanja ovog dela, u nastavku teksta ćemo pokušati biti što objektivniji, bar kada su testiranje performansi i pregled samog uređaja uopšte u pitanju.Kada jedan USB flash stick dolazi u vlastitoj metalnoj “lunchbox” kutijici, koja po unutrašnjem layout-u  izgleda kao da je ispala iz nekog modernog špijunskog filma, onda odmah znate koliko je sati. Doduše ako ćemo da cepidlačimo, a zbog same cene nekako i moramo, ipak smo očekivali još i više od same prezentacije. Unutra ćete osim flash sticka pronaći još i vrlo kvalitetnu torbicu, kao i produžni USB kabl bez kojeg će normalno korišćenje ovog flash-a biti gotovo nemoguće.Sam flash stick izrađen je izuzetno kvalitetno, poseduje slajder mehanizam koji se vrlo prijatno “zaključava” u svojim “On” i “Off” pozicijama, a samo kućište izrađeno je od vrlo izdržljive legure Cinka i Magnezijuma. Međutim, ono što predstavlja mali problem prilikom korišćenja su njegove dimenzije (75.18mm x 27mm x 21.02mm) pa ćete gotovo uvek morati koristiti priloženi produžni kabl. Zahvaljujući ovom produžetku DataTraveller Ultimate GT neće blokirati nekoliko susednih USB portova, a moći ćete ga lako povezati i sa laptopovima, kao i televizorima. Ono što je ovde bitno naglasiti je da kod povezivanja sa televizorima (multimedija) Ultimate GT vezujete sa USB portovima koji isporučuju više struje od regularnih portova, u protivnom drajv neće raditi.


 


Jedan od najvećih problema ovog usb flash stick-a leži u samim brzinama rada, koje jednostavno nisu adekvatne za njegovu primarnu namenu – editovanje 4K i 8K RAW video fajlova direktno sa USB-a. Brzine kojima se Kingston hvali na samoj kutiji, a koje iznose 300/200 MB/s za čitanje i upis, u realnosti se kreću oko 120/40 MB/s što se itekako primeti kod bilo kakvog rada sa 4K video materijalom. Tu je i pitanje izbora sada maltene već prevaziđene USB-A 3.1 Gen1 konekcije, pogotovo kada konkurencija nudi modele sa USB-A/C 3.1 Gen2 mogućnostima, kao i naprednijim memorijskim kontrolerima.


data_usb_testovi_5.jpg

data_usb_testovi_8.jpg

data_usb_testovi_3.jpg

data_usb_testovi_1.jpg


Činjenica je da ovde na raspolaganju imate gomilu prostora, ali sa relativno malom brzinom upisa prava je muka prebaciti neke veće količine podataka, i još pritom tako nešto raditi svaki dan. Na kraju sve se svodi na činjenicu da je ovo prvi, a verovatno i jedini USB flash stick sa ovim kapacitetom i cenom, i da ga je Kingston napravio - zato što može. Da li ćete se opredeliti za njega, ostaje na vama da prelomite.


 


Toliko od nas za ovaj put. Potrudili smo se da vam predočimo šta sve nudi Kingston u domenu memorijskih proizvoda nove generacije, i vidimo da se radi o vrlo interesantnim, ali i neobičnim proizvodima na kakve nismo navikli. Definitivno se u ovom segmentu nešto dešava i očekujemo puno novih, lepih vesti u pogledu fleš memorija i proizvoda baziranih na njima, a definitivno smo mišljenja da će Kingston i dalje nastaviti da bude među pionirima u ovom segmentu, ali i lidera tržišta u sveukupnom smislu.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Apacer AC730 1 TB (Video)

Test: Kingston KC1000 480GB NVMe PCIe SSD

10203
10205
10206
10207
10208
10209