Greška

Došlo je do greške.

Kingston memorije i šta možemo očekivati u budućnosti

25.06.2019 16:49 | 0 Info
Kingston memorije i šta možemo očekivati u budućnosti

Napredak tehnologije i uređaja postavljaju sve veće zahteve u pogledu raspoložive operativne i memorije za skladištenje podataka. Kompanija Kingston u ovom kratkom pregledu ukazuje na glavne razloge i rešenja koji će otkloniti problem sa rastućom količinom podataka i potrebe da koristimo sve više memorije...

Dolaskom 8K videa, 5G tehnologije i potpuno novih tipova pametnih uređaja, „eksplodirala“ je i naša potreba za čuvanjem podataka. Zbog toga nam je potrebno što više memorije i to u svakom pogledu (RAM, SSD, memorijske kartice, itd.) Tehnologija trenutno napreduje neuporedivo brže nego što je to ikada do sada bio slučaj, a jedan od ključnih i vrlo merljivih faktora ovog razvoja, jeste količina memorije koju svakodnevno koristimo.

Kingstonmemorzfuture_1.jpg 
Jedna od kompanija koja ima puno iskustva u radu sa memorijskim proizvodima svakako je Kingston. Njihove memorije nalaze se u najširem spektru uređaja. Danas postoji rastuća potreba za ovom vrstom uređaja gde god se okrenete. Desktop i laptop računari, pametni telefoni, pametni satovi – sve su to uređaji koji nam svima prvo padaju na pamet kada pomislimo na memoriju. Međutim, pored očigledne ekspanzije potreba u pomenutim segmentima, Kingston ističe kako današnje tržište se širi iz dana u dan, pa tako njihove proizvode zahtevaju robotski usisivači, uređaji za virtuelnu realnost, sistemi za zabavu u avionima, pametnim zvučnicima, uređajima za sigurnost doma, set top boxovima… Memorija više nije usko vezana za kompjutere i telefone, pa iz Kingstona često vole da kažu kako se oni danas nalaze svuda.

Kingstonmemorzfuture_21.jpg

Najubedljiviji pokazatelj koliko su se stvari promenile po pitanju naše potrebe za memorijom, bez sumnje su video sadržaji. Sve do pojave HD televizora industrijski standard su bile rezolucije 240p, 480i kao i 480p uz 30 frejmova po sekundi za TV sadržaje i 24 za filmove, kao i 24-bitne boje. Količina podataka za video fajlove uglavnom se merila megabajtima. Od tada, postavljanje 1080p rezolucije kao standarda, pa zatim povećanje frame rate-a, pa količina informacije o boji koju nosi svaki pixel – industrijski standard za video sadržaje je nezadrživo rastao u postavljao sve veće zahteve u pogledu medija za skladištenje i prenos podataka!
 Kingstonmemorzfuture_3.jpg

Danas već teško možete pronaći televizor dijagonale od 40 i više inča koji nije  4K rezolucije, a sve više se u industriji priča i o sledećem koraku - 8K rezoluciji. Dovoljno je reći da u proseku 1 minut video sadržaja u 8K rezoluciji, zauzima oko 200 GB i već vam je jasno koliko potreba za memorijom vrtoglavo raste. Osim toga, treba uzeti u obzir i tehnologije poput High Dynamic Range (HDR) i Wide Color Gamut (WCG), kao i video klipove koji imaju 60 frejmova po sekundi, koji su već par godina unazad česta pojava čak i na najpopularnijem servisu za gledanje video klipova, YouTube-u. Uzimajući sve ovo u obzir, jasno je da količina memorije koju već danas zahtevaju moderni video sadržaji, više desetina puta prevazilazi standarde na koje smo navikli u prethodnih par godina.

Da potreba za memorijama konstantno raste, lako možete zaključiti i ako pogledate ne dalje od vašeg džepa. Koliko je vaš prethodni telefon imao memorije u poređenju sa sadašnjim? A tek onaj pre njega? Fotografije, aplikacije, muzika… Nije samo video sadržaj odgovoran za naše dnevne potrebe u pogledu čuvanja velike količine podataka. Jedna od najaktuelnijih tema u svetu tehnologije ovih dana, svakako je nadolazeća masovna ekspanzija 5G mreže i svih stvari koje se očekuju dolaskom ove nove tehnologije. Danas možete čuti predviđanja koja idu toliko daleko da dolazak 5G mreže zovu i početkom četvrte industrijske revolucije. U vrlo bliskoj budućnosti, nemojte se iznenaditi ako i naše WC šolje budu povezane na 5G mrežu.
 Kingstonmemorzfuture_4.jpg

Kao kompanija koja zadovoljava potrebe kupaca microSD kartica na kojima beležimo uspomene iz našeg svakodnevnog života, preko kvalitetnih SSD-ova koji naš poslovni život čine još  bržim i konkretnijim, pa sve do memorijskih modula ugrađenih u najširi spektar uređaja, Kingston danas može da govori o memoriji u najširem spektru njene upotrebe. Uz više od trideset godina iskustva na tržištu, iz Kingstona su svesni da je tehnološka inovacija do sada bez izuzetka, išla „ruku pod ruku“ sa rastućim korisničkim potrebama za memorijom. Zbog toga, ulaganje u memorijska rešenja na duže staze može samo da bude korisno, bey obyira o kojoj IT grani da se radi. Nema sumnje da je memorija oduvek bila vrlo jasan pokazatelj kojom brzinom se razvija tehnologija. Granice se svakodnevno pomeraju, a u narednom periodu očekujemo da će se kapaciteti memorija sa kojima svakodnevno živimo i radimo značajno povećati.

17 godina Benchmarka: kome će pripasti Coolpad Max?