Greška

Došlo je do greške.

Kako odabrati SSD?

28.02.2016 00:00 | 0 Hardver
Kako odabrati SSD?

SSD-ovi se razvijaju veoma agresivno i sve češće ih viđamo čak i u prosečnim konfiguracijama. Predstavljaju idealan izbor za sistemski disk zbog svog gotovo nepostojećeg vremena potrebnog da pristupe podacima. Ipak, različiti modeli imaju specifične karakteristike koje ih smeštaju u određeni cenovni segment. Kako ne biste dodatno plaćali nešto što vam ne treba, obavezno se informišite o svim mogućnostima koje željeni SSD poseduje.

Rešili ste da kupite SSD, pa vas zanima na šta da obratite pažnju? U principu sa SSD-ovima nema greške ukoliko se ne opterećujete brojkama. Činjenica da je njihov pristup podacima višestruko brži, svaki SSD moderni SSD će biti drastično brži u praktično svakoj aktivnosti. Od podizanja operativnog sistema, preko aplikacija i svih ostalih aspekata.

vodic_ssd_2.jpg

Ipak, razlike postoje, pa ćemo se pozabaviti sa najbitnijim detaljima. Pre svega, veoma bitna stavka je kontroler. U zavisnosti od proizvođača SSD-a i konkretnog modela, upotrebljeni su različiti kontroleri. SandForce, Indilinx, Samsung MDX, MCX itd. U suštini SandForce čipovi zavise u velikoj meri od stepena kompresije fajlova, pa nemaju iste performanse u radu sa svim podaci. Ovo ne važi za ostale modele, pa u zavisnosti od toga šta vam se dopada ili koja vam cena odgovara donesite i odluku čiji kontroler želite u svom SSD-u.

vodic_ssd_3.jpg

Naravno, performanse su svakako važne, ali nemojte se zaletati na osnovu velikih brzina koje su označene na kutiji. U principu radi se o najboljem mogućem scenariju i merenju u aplikaciji ATTO Bench iz koje će proizvođač izvući najbolji mogući rezultat i plasirati ga na vidljivo mesto na kutiji. Savetujemo vas da se uvek konsultujete preko testova i vidite kako realno stoje stvari.

vodic_ssd_5.jpg

Tip NAND-a isto treba da se ima u vidu, ali u poslednje vreme najveći deo komercijalno dostupnih SSD-ova za tipične korisnike upotrebljavaju MLC čipove. U zavisnosti od toga da li su deklarisani na 3 ili 5K P/E ciklusa njihova trajnost je veća ili manja. Kako se ne biste previše opterećivali traženjem ovih podataka, obratite pažnju na garantni rok koji će biti 3 ili 5 godina. Pored ovih, u najjeftinijim "Enterprise" modelima ćete možda videti i eMLC NAND koji je namenjen za profesionalnu upotrebu.

vodic_ssd_6.jpg

Dimenzije SSD-a su takođe stavka na koju vredi obratiti pažnju. Dok su dužina i širina uvek ista, debljina može biti 7 i 9.5 milimetara. Dok uz tanje model dobijate obično i adapter koji učini da SSD postane 9.5 mm debeo, kupovina SSD-a sa kućištem od 9.5 mm može predstavljati problem ukoliko ga kupujete za laptop gde je proizvođač predvideo da disk bude isključivo 7 mm. Dodatna oprema je takođe jako bitna stavka. Ukoliko imate sve spremno i nisu vam potrebni dodaci, gledajte da pronađete verziju sa što manje opreme. Proizvođači često nude isti model SSD-a u dva ili više pakovanja baš iz ovog razloga.

vodic_ssd_7.jpg

Sa druge strane, mnoge kompanije isporučuju krajnje korisne dodatke kao što je softver za migraciju koji će vam spasiti ponovne instalacije operativnog sistema, drajvera, programa, igara itd. Ovo može biti posebno korisno ukoliko SSD kupujete kao sistemski za laptop. Pojedini brendovi isporučuju razne druge dodatke kao što su kablovi, oprema za montiranje u 3.5-inčni slot, pa čak i kućišta za eksterne diskove kako biste iskoristili stari disk iz laptopa.

SSD kontroler

Test: Intel 730 Series 240 GB

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209