Greška

Došlo je do greške.

Kako odabrati pravu matičnu ploču

02.06.2016 03:02 | 0 Hardver
Kako odabrati pravu matičnu ploču

Postoje razni kriterijumi kojima se možete voditi prilikom odabira matične ploče. Obzirom da se radi o prilično kompleksnom uređaju, ne čudi da je stoga i odabir prave matične ploče za korisnika poprilična glavolomka. Ipak, ne brinite, i u kupovinu krenite naoružani strpljenjem i našim savetima kako odabrati pravu matičnu ploču...

Postoji puno načina da odaberete pravu matičnu ploču za sebe, tako da na postavljeno pitanje nema jednostavnog odgovora. Jedini pravi način za odabir jeste da sledite niz sopstvenih kriterijuma i potreba i da odgovorite sebi na neka pitanja, koja će vas potom jasnije usmeriti ka željenom cilju. Na neka pitanja je krajnje jednostavno odgovoriti (na primer, kada ste ograničeni budžetom do tačno određenog iznosa), a za neka je potrebno duže razmisliti kako bi se došlo do adekvatnog odgovora.

Pre svega, potrebno je da znate da je matična ploča osnova kompletne platforme vašeg desktop računara i da od nje veoma puno zavisi kada se radi o svakodnevnom radu, udobnosti u istom i dostizanju željenih nivoa performansi. Stoga trebate najpre da razmislite kakva vam zapravo platforma treba, odnosno kakav računar želite. Odgovorite sebi na pitanje koje su vaše potrebe, i na koji način ćete provoditi 90 i više odsto vremena za računarom. Tek tada možete nastaviti dalje kako biste pravilno odabrati ploču za sebe. I ne, nemojte pokušavati da prosto želite sve (tipičan odgovor – „treba mi za rad, surf, igranje, filmove, muziku...), jer će vas to lako odvesti putem kupovine proizvoda koji zapravo nije idealan za vas, već je „idealan“ za prototip kupca određenog profila, što ne morate biti vi.

kakoplocu2.jpg

Nakon toga, prelazite na pitanje budžeta. Ukoliko ste bili iskreni sa sobom u prethodnom pitanju, ovaj deo će biti znatno lakši. Primera radi, ukoliko vam ne treba ekstremno brz računar sa Z87 čipsetom koji se overklokuje, posao će vam itekako obaviti pristupačne matične ploče bazirane na H87 ili B85 čipsetu, i dolazite do situacije u kojoj ćete em manje mozgati, em imati jasniju predstavu o novcu koji biste bili spremni da potrošite. Pitanje budžeta je prilično jasno, i svi znamo da obično sebi zacrtamo određene okvire, plus pokoja „hiljadarka“ gore-dole.

Proučite karakteristike! Kada ste jednom odredili svoje potrebe i cenovni okvir, izvagajte opcije i mogućnosti koje očekujete od svoje matične ploče. Ukoliko ste svesni mogućnosti koje sa sobom donosi odgovarajući čipset, kakve tehnologije nudi određena firma kao standard u nekoj svojoj seriji matičnih ploča koja vam se uklapa u potrebe i u cenovni rang, to će vam drastično olakšati kupovinu.

kakoplocu3.jpg

Sledeći korak vam je, u neku ruku, zapravo povratak na prvi korak, sa tom razlikom što ćete sada detaljnije i pažljivije razrađivati kriterijume kako biste unutar određene grupe proizvoda na koju ste fokusirani pronašli pravu matičnu ploču za sebe. Birate ploču u zavisnosti od toga da li ste skloni overklokingu, da li želite da se igrate, koliko grafičkih karti želite da koristite, koliko imate hard diskova i planirate li značajno uvećanje skladišnog prostora, da li vam je bitan kvalitetan audio čip integrisan na ploči ili imate eksternu audio kartu, koliko ventilatora imate...

Sve su to samo neki od parametara i kriterijuma koji itekako mogu uticati na vaš izbor matične ploče. (Ne) želite da overklokujete? U skladu sa tim, odabraćete čipset koji tu mogućnost (ne) podržava. Imate puno hard diskova? Tražićete ploču sa što više SATA portova. Navikli ste na komforan rad? Verovatno ćete želeti ploču sa provereno pouzdanim i kvalitetno odrađenim BIOSem. I tako dalje, bitno je samo da budete iskreni sa sobom i da imate jasnu predstavu o svojim potrebama i željama, i rešenje će se sasvim sigurno naći.

kakoplocu4.jpg

Da li ste skloni brendovima? To je takođe jedan od bitnih kriterijuma za odabir matične ploče. Slično kao i u drugim sferama života, brendomanija je sa protokom vremena uzela maha i na PC tržištu. To posebno važi za upravo onu grupu korisnika koja će prva poricati da je to slučaj – entuzijaste. Oni su do sada vrlo verovatno već navikli na interfejs i mogućnosti koje im neki brendovi donose, da ne govorimo o BIOS opcijama i njegovom internom rasporedu, tako da je vrlo verovatno (i sve češći je slučaj) da se korisnik opredeli i po tome, odnosno da mu to bude jedan od važnijih kriterijuma. Danas tako imamo ljude koji se kunu u ASUS, ili koji ne bi menjali svoj Gigabyte, i samo ih neka ozbiljna havarija može naterati da promene mišljenje. To je sve OK i potpuno je razumljivo, a ako ništa drugo može doprineti značajnom suženju izbora, što znači i manje „glavolomki“.

Matična ploča je osnova kompletne platforme vašeg desktop računara i da od nje veoma puno zavisi kada se radi o svakodnevnom radu, udobnosti u istom i dostizanju željenih nivoa performansi

Ovim kratkim člankom smo želeli da vam pomognemo i uputimo na pravilan način razmišljanja o matičnoj ploči i njenoj nabavci. Prilikom pisanja smo maltene podrazumevali da birate od nule, odnosno da ste na samom početku razmišljanja o kupovini nove matične ploče. Ukoliko to nije slučaj i već imate neke jasnije definisane predstave i kriterijume, utoliko bolje, preskočićete neki korak i bićete bliže svojoj novoj matičnoj ploči. Daćemo za kraj još samo jedan savet - danas su samo najkvalitetniji proizvođači opstali na tržištu (ASUS, Gigabyte, MSI , AsRock) i stoga nema potrebe da strahujete od eksperimentisanja ili da zazirete od nekog proizvođača zato što vam nije dovoljno poznat. Samo se potrudite da upoznate karakteristike konkretnih modela pre kupovine...

Razlike između skupih i pristupačnih matičnih ploča

Elementi matičnih ploča

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209