Greška

Došlo je do greške.

Kako odabrati kuler za vaš procesor?

29.04.2016 00:00 | 0 Hardver
Kako odabrati kuler za vaš procesor?

Čim odete korak dalje od kulera koji dobijate uz procesor, otvara vam se izuzetno veliki broj mogućnosti. Mali, veliki, tanki, debeli, aktivni, pasivni, visoki, niski... Kulera ima mnogo, a razlike su značajne. Kada se odlučujete na novi model, pored željenih temperatura obratite pažnju na još niz različitih stavki pre nego što donesete finalnu odluku.

Ukoliko ste shvatili da vam je takozvani "box" kuler nedovoljan (kuler koji se dobija u paketu uz procesor), verovatno ste se zapitali koji model da kupite i na šta treba da se obrati pažnja. Pretpostavićemo da ste se odlučili na vazdušni rashladni sistem i da znate kojim budžetom raspolažete.

vodic_kuleri_6.jpg

Prva stvar je da istražite kakav je pomenuti kuler sa vašim procesorom i da li pruža odgovarajuće performanse. Bitno je da makar okvirno znate da li se ono što pruža poklapa sa vašim željama. Ukoliko imate termalno zahtevan procesor koji želite da overklokujete, najjeftiniji "tower" kuler će svakako biti bolji nego "box", ali vam neće ostaviti previše prostora da povećavate napon i frekvenciju. S tim u vidu, morate da definišete da li želite samo tih rad na fabričkim vrednostima ili vam je cilj overklok i ako je tako u kojoj meri.

vodic_kuleri_3.jpg

Pored toga, bitno je da budete sigurni da novi kuler može da se uklopi u okruženje na matičnoj ploči i da staje u kućište. Dimenzije su ključne prilikom donošenja ove odluke. Potrebno je da se uverite da kuler može da se uklopi na matičnu ploču bez problema, jer u slučaju odabira preširokog ili predugačkog modela vrlo lako može da nastane "konflikt" sa naponskom jedinicom, naponskim konektorima ili visokim memorijskim modulima. Visina je takođe nešto što bi moglo da vam pokvari dan u slučaju da prilikom montaže shvatite da bočna stranica kućišta ne može da se zatvori. Dakle, veličinu kulera obavezno uzmite u obzir i više puta premerite da li je moguće da se uklopi u vaš PC bez problema.

vodic_kuleri_5.jpg

Način montaže je takođe nešto što može da predstavlja problem. Proverite da li se kuler montira uz pomoć backplatea ili ima neki jednostavniji mehanizam. U slučaju da ste neiskusni i da nemate otvor na kućištu za backplate, bićete primorani da matičnu ploču izvadite iz kućišta. Nekom je ovo noćna mora, pa svakako treba da obrati pažnju pre kupovine. Takođe, svaki od proizvođača ima svoj sistem patentirani sistem montaže. Obavezno se raspitajte koliko je jednostavno izvršiti zamenu, jer su mnogi kao glavnu zamerku na kuler isticali upravo težinu montaže. Ukoliko ste početnik i kupujete svoj prvi kuler, zaista vam ne treba da se "istraumirate" tokom svog prvog iskustva na ovom polju.

vodic_kuleri_7.jpg

Dimenzije i oblik ventilatora kod određenih modela nije standardnog tipa, pa je kasnija zamena potencijalna poteškoća. Ukoliko treba da se kupi specifičan ventilator da bi kuler radio kako treba, smanjuje se sloboda izbora da kasnije menjate ventilator prema željenim specifikacijama. Takođe, izbor ventilatora od 120mm je svakako veći od onih čiji je prečnik 150mm. U slučaju "tower" modela proverite da li je dizajniran tako da možete da napravite "push-pull" metod dodavanjem drugog ventilatora. Osim što ćete dobiti koji stepen manje za procesor, ambijentalna temperatura u kućištu može da se smanji zbog veće zapremine toplog vazduha koji će biti izbačen napolje.

vodic_kuleri_4.jpg

Sitnice kao što su gumeni odbojnici koji smanjuju vibracije, svetleći ventilatori, mogućnosti montaže za druge sokete osim onog koji je vama potreban u trenutku kupovine, kvalitet obrade, ispoliranost baze i još dosta toga su sitnice na koje je potrebno obratiti pažnju. Uvek proučite testove, potražite mišljenje drugih korisnika i na kraju slobodno preuzmite i uputstvo za montažu od strane samog proizvođača kako biste mogli da procenite kakav je kuler koji treba da kupite. Ukoliko dobro odaberete, bićete zadovoljniji kasnije i nećete morati da trošite dodatni novac.

Heatpipe i vapor chamber

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine napajanja

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209