Greška

Došlo je do greške.

Kako odabrati kućište?

11.04.2016 00:00 | 0 Hardver
Kako odabrati kućište?

Kada tražite proizvod u koji ćete "skućiti" vaše komponente, planiranje je ključna stvar. Razmislite o tome koliko vam prostora treba, ali ne preterujte ukoliko je prostor u sobi ograničen. Takođe, jako je bitno da vam odgovara način na koji je taj prostor iskorišćen, jer je i način na koji koristite PC jako bitan. On govori o tome koje su vam komponente prioritet. Ne zaboravite ni na konektore koje kućište ima.

Dimenzije kućišta su se tokom istorije jako menjale, a kako je hardver napredovao rasli su i naši apetiti. Nekada su kućišta najčešće bila vrlo mala, što je i imalo smisla, jer je hardver bio prilično skup i generalno nismo mnogo nadograđivali naše računare. Nije bilo ni SLI, CrossFireX, RAID i sličnih tehnologija, pa je malo ko posedovao kompjuter sa tri grafičke karte, pet hard diskova, dva optička uređaja itd. Danas su stvari dosta drugačije, ali hajde da vidimo šta tu sve zapravo imamo kao izbor. Iako mahom postoje oscilacije u ponudi i dimenzijama koje nisu u potpunost fiksne i definisane standardom, neki parametri ipak ostaju u određenim granicama.

vodic_kucista_1.jpg

Mini-Tower je tip vertikalno orijentisanog kućišta koje je veoma popularno među firmama iz prostog razloga zbog malih dimenzija. Njihova visina tipično ne prelazi 45 cm, a i sve ostale dimenzije su relativno ograničene. Ova mala i niska kućišta su, u principu, idealna za "office" kompjutere. Osim što ovakvi računari nemaju mnogo hardvera, dodavanje novih komponenti nije praksa, pa je Mini-Tower odličan za ovakvu namenu.

vodic_kucista_4.jpg

Midi-Tower je verovatno najpopularniji tip kućišta i već neko vreme može da se pohvali ovom titulom iako veći modeli počinju polako da mu dišu za vratom. Ovaj tip kućišta predstavlja neku vrstu zlatne sredine prema dimenzijama i prostoru koje zauzima. Sa visinom koje se kreće između 45 i 60 cm ova kućišta nude sasvim dovoljno prostora prosečnom korisniku. Uz dobar dizajn i organizaciju, ovi modeli mogu komotno da udome i nekoliko uređaja za smeštanje prostora, pa čak i više od jedne grafičke karte, bez velikih gubitaka na protoku vazduha. Zbog svoje fleksibilnosti, dimenzija i cene, mnogi korisnici koji imaju i veće hardverske apetite ne prelaze na veće tipove kućišta od Midi-Towera.

vodic_kucista_3.jpg

Full-Tower su veliki modeli koji imaju visinu od oko 75 cm i koji imaju jako puno prostora u svojoj unutrašnjosti. Popularni su kao manji serveri ili kod naprednih korisnika koji zaista imaju velike potrebe za smeštanje hardvera. Kvalitetno Full-Tower karakteriše odlična provetrenost, velika količina prostora za različite komponente. Proizvođači koji prekardaše i sa Full-Tower dimenzijama, kao što je recimo slučaj sa Cosmos II modelom, svrstavaju svoje kućište u Ultra-Tower kategoriju koja još uvek nije ustaljena.

vodic_kucista_5.jpg

Small Form Factor (SFF) kućišta su napravljena tako da im je glavna karakteristika zauzimanje veoma malog prostora. Mogu biti napravljena u različitim dimenzijama i oblicima, a često su kockasta, duguljasta, a njihove dimenzije mogu međusobno varirati u velikoj meri. Imajte u vidu da su često ograničena na ITX standard matične ploče, posebno ukoliko je kućište namenjeno za HTPC (Home Theater PC). Ova kućišta možete naći i pod nazivima HTPC Case, Lan Box i sl.

vodic_kucista_6.jpg

Horizontalna kućišta, neki ih zovu Slim Line Case, ali zapravo nemaju neki poseban i ustaljen naziv za razliku od ostalih. Iako generalno mogu da budu postavljena vertikalno, ideja je da budu montiralna horizontalno, pa je takva i orijentacija hardvera. Na njih možete staviti i monitor, a praktična su kada je neophodno da vam kućište bude na stolu, a ne ispod njega. Najčešće su prilagođena za mATX i ITX matične ploče, uz određene izuzetke.

Heatpipe i vapor chamber

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209