Greška

Došlo je do greške.

Kako odabrati grafičku kartu

28.12.2016 10:36 | 2 Hardver
Kako odabrati grafičku kartu

Kupovina grafičke karte je svakako jedna od najzanimljivijih koje možete obaviti. Pre svega, od toga vam zavisi kakvo ćete iskustvo imati u omiljenim igrama, Pritom tu je i niz drugih benefita poput hardverske akceleracije raznih programa, ali i dodatnih tehnologija koje AMD i Nvidia implementiraju kako bi vam ponudili što više. Međutim, kupovina može da bude i veoma zahtevna, posebno kada želite da dobijete najviše za uloženi novac.

Nebojša Todorović

Dakle, rešili ste da se počastite grafičkom kartom u ovoj prazničnoj sezoni, ali ne znate odakle da krenete? Ili ste odmah uskočili u cenovnike i redom gledate karte, pa vam fokus prelazi sa jedne na drugu kroz nekoliko sekundi da bi se na kraju vratili na početak. Ukoliko zaista želite da napravite pravi izbor, onda treba nastupiti planski i strpljivo. Krenimo redom.


1. Pogledajte u svoj novčanik, ali i oko njega...

Možda zvuči logično i uopšteno, ali je to najbolja polazna stanica. Prvi put kada razmislite o budžetu, neka to bude okvirno, bez tačnih cifara. Ostavite prostora da dodate ili, mnogo ređe, oduzmete. Nakon toga probajte objektivno da sagledajte kakva je vaša realna situacija. Najprostiji razlog jeste u tome što možda sa malim dodatkom možete dobiti značajno bolju grafičku kartu, ili pak obrnuto, možda će vam za nešto manje novca 95% performansi pružiti isplativija karta. Međutim, ima i drugih razloga.


asus_radeon_rx_480_strix_8gb_003_s.jpg


Recimo da ste došli do nešto veće svote novca i odmah onaj GeForce GTX 1080 Gaming počne da se smeši u izlogu. Međutim, da li je to karta koja objektivno ima smisla u vašoj situaciji? Ukoliko je reč o starijem PC-u koji ste kupili na akciji pre 4-5 godina, sve su šanse da ćete imati niz problema. Napajanje je možda došlo uz kinesko kućište i nije adekvatno za "high-end" model nove generacije.


graphics_card_slot5166542.jpg 


Takođe, tada je Core i3 delovao kao "aždaja" u odnosu na procesor iz starog PC-a i odlično radio sa GeForce GTX 550 Ti modelom, ali za novu i snažnu grafičku kartu će to biti prvo usko grlo od mnogih na koje će naići, pod uslovom da napajane preživi. Još ste tada mislili da će monitor od 1680x1050 biti zauvek dovoljan... Eh, tako to ide...

U svakom slučaju, odmerite dobro. Da li ste u tom slučaju spremni na ogroman kompromis ili dodatno ulaganje u novu ploču/procesor/RAM/napajanje/monitor...? Sve ovo važi i obrnuto, pa ukoliko imate snažan PC sa kvalitetnim komponentama i želite da nadogradite grafičku kartu, nemojte se odlučivati za najjeftiniju, jer je to jednako besmisleno. Uzmite u obzir ono čime raspolažete i odaberite adekvatno. Forumi poput našeg su odlični da se posavetujete sa iskusnijima šta bi bio optimalan izbor u odnosu na vašu trenutni konfiguraciju.

Sada pogledajte ponovo u novčanik.

 

2. Sada znate okvirno šta vam je potrebno, ali je izbor i dalje veliki

Koliko god se pripremali i skupljali savete, verovatno ćete dobiti na kraju dobiti sliku koja će obuhvatiti barem dve klase koje odgovaraju vašem PC-u. Recimo da imate noviji PC koji može lepo da sarađuje sa višom srednjom i visokom klasom grafičkih karti. Tu se postavlja pitanje koje su to igre i šta želite od njih, kao i koja je rezolucija na kojoj planirate vaše gejming iskustvo.

Primera radi, Radeon RX 470 i Radeon RX 480 su fantastične grafičke karte srednje i više srednje klase, koje zadovoljavaju potrebe i onih koji ne propuštaju nijedan novi AAA naslov, ali u tom slučaju ujedno i ne prelaze FullHD odnosno 1920x1080 rezoluciju. U slučaju da je ovo vaša rezolucija i da imate adekvatan ostatak PC-a, može se reći da su sjajan izbor i bez premca. Možda igrate samo manje zahtevne MMO igre, ali to radite na 4K TV-u? Pomenuta dva modela su i dalje sjajan izbor.


lenovo_ideacentre_y900_8_s.jpg


Sa druge strane, ukoliko imate 1440p i 4K aspiracije za najnovije naslove ili ih igrate na više monitora, a pritom favorizujete visok nivo detalja, ipak treba razmisliti ili o (ređe) više grafičkih karti ili o (neuporedivo češće) jednoj snažnijoj poput GTX-a 1070 ili 1080. Više luksuza, veća cena. Uvek bilo i uvek će biti.

Ništa drugačije nije i sa starijim mašinama i nižim rezolucijama, samo što se sve odvija u nižoj cenovnoj klasi. Primera radi, imate nešto stariji PC i igrate gotovo isključivo npr. Dota 2. Iako nisu najatraktivniji, razmislite o RX 460 i GTX 1050 modelima i uštedite sebi novac. Tada skuplja grafička karta neće ničemu doprineti, osim što će vam izbiti novac iz džepa.

 

3. OK, sada znam da hoću ovaj Radeon/GeForce, ali koji? ASUS, MSI, Gigabyte...

Sada već dolazimo do nijansi, ali i tada treba ubosti pravu. Testovi i utisci korisnika koje pronađete bi trebalo da vam daju generalnu ideju o tome kakvi su konkretni modeli. Najeća razlika između njih je kuler, ali i još ponešto. Međutim, kuler je taj koji je presudan. Svaka kompanija ima svoje rešenje. MSI ima TwinFrozr, Sapphire Dual-X i Tri-X, Asus DirectCU II i III, Gigabyte se ponosi svojim WindForce hlađenjim i tako dalje.


msi_gtx_1060_gaming_x012_s.jpg


Nemojte se nikada vezivati za brend, Ukoliko je recimo DirectCU III na npr. GeForce GTX 1060 odličan, ne znači da će to biti i na nekoj drugoj verziji ili čak podverziji. Jednostavno, taj isti kuler na većem čipu može da se "snađe" znatno lošije i da u klasi postoji neka bolja alternativa. Dakle, tražite uvek test konkretne verzije koju planirate da kupite, jer jedino tako možete da budete sigurni. Forumi su takođe odlično rešenje za ova pitanja, jer uvek postoji neko ko ima baš tu kartu koju vi tražite. 

Spremite se za kupovinu grafičke karte - Nastavak

4. Možda ipak da uzmem polovnu kartu?

Ukoliko kupujete relativno novu grafičku kartu iz aktuelne generacije na oglasima, tu nema mnogo filozofije. Proverite garanciju i u slučaju da se prodaje na forumu, proverite za svaki slučaj da li član koji je prodaje pisao nešto o njoj u ranijim postovima. Odatle možete saznati da li je kojim slučajem imao problema, koji su joj overklok dometi i možda još ponešto. Što se tiče garancije, to je stvar ličnog stava. Generalno uvek je dobrodošla, ali je šansa da pazarite relativno novu grafičku kartu iz aktuelne generacije sa garancijom po nekoj posebno povoljnoj ceni relativno mala.

 

5. Možda neka starija "high-end" karta umesto nove karte iz srednje klase? Ovih dana su dobre cene polovnih modela iz prošle generacije...

Mnogi od nas u pri traženju grafičke karte pogledaju i stanje na tržištu polovnjaka. Zaista, kada vidite recimo Radeon R9 290X ili GeForce GTX 980 po ceni trostruko manjoj od one kada je prvi put predstavljena, morate da se zamislite. Posebno što te karte izgledaju daleko impresivnije sa svojim ogromnim kulerima i atraktivnim dizajnom.


asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_006_s.jpg


U pogledu performansi ovo može da bude jako dobar potez. Međutim, imajte u vidu da je potrošnja ovih karti često daleko veća od nove karte sa modernijim čipom koji je izrađen u manjem proizvodnom procesu, ima manji TDP i generalno je manje zahtevan. Nije redak slučaj da u istoj klasi kompanija nudi kartu sa dva 6-pinska konektora da bi već u narednom koraku evolucije prešla na jedan ili nijedan što automatski znači 50 do 150 W uštede. Vaše napajanje će umeti to da ceni.


maxresdefault.jpg


Nije samo stvar potrošnje, starije karte ponekad nemaju neku od mogućnosti koju noviji modeli imaju, pa proverite kakva je situacija sa podržanim tehnologijama. Da li vam je bitan TruAudio? HDMI 2.0? Podrška za ShadowPlay? Proverite kakva je situacija sa starijom kartom. Možda jeste brža, ali je zato izvesno da će izostati neka od novih tehnologija, a možda vam je baš to potrebno. Dobar primer je HDMI 2.0 koji donosi 4K @ 60Hz podršku, a koji ne poseduje nijedna Radeon karta do RX 400 generacije. Ukoliko vam ništa od toga ne smeta, onda kupovina polovne karte može da bude odličan izbor.Ipak, imajte u vidu da će podrška kroz drajvere i optimizaciju biti kraća od novog modela za tekuću godinu. Nažalost, kompanije umeju da "zaborave" veliki deo svojih korisnika kada dođe do optimizacije nakon određenog vremena. Nvidia ume da bude posebno oštra u ovom aspektu, pa imajte u vidu da je Kepler arhitektura zapostavljena iako je reč o i dalje ne tako starim kartama. Međutim, mnogi korisnici se žale na performanse koje gotovo da se degradiraju kroz vreme. Stoga, imajte u vidu da poredak u brzini neće zauvek biti isti. Možda već sa narednim drajverima model iz prethodne generacije bude zaboravljen, a nova generacija dobije povećanje performansi.

Naoružajte se informacijama i strpljenjem

Suština svega je da samo vi sami možete tačno da znate kakva vam je grafička karta potrebna, na osnovu želja, novca kojim raspolažete i opcija koje su vam dostupne. Vi sami ćete najbolje znati kakve su vam opcije i mogućnosti po pitanju nabrojanih parametara. Bilo da je reč o novoj ili polovnoj karti, naoružajte se strpljenjem i informacijama sa što više strana. Jedino tako ćete biti spremni za kupovinu.


Predstavljamo: Benchmark F1 i R1 računari


Naravno, u tekstu smo vam na više mesta preporučili da obratite pažnju na testove grafičkih karti, sa naročitim naglaskom na konkretne modele za koje ste eventualno zainteresovani. Kao i uvek, jedan od najboljih izvora u tom smislu vam može biti upravo - naš sajt. Na stranici Video Karte ćete pronaći veliki broj testova grafičkih karti iz aktuelnih generacija, kao i ogroman broj drugih informacija o video kartama, pre svega u obliku najvažnijih vesti i pregleda dešavanja.


Video Karte - Benchmark


Benchmark Shop - Grafičke karte


Za kraj ostaje da vam poželimo sreću da nađete grafičku kartu koju ste tražili i da ispuni sva vaša očekivanja, kao i da se lepo naigrate ne samo u prazničnoj sezoni, već i tokom čitave 2017. godine. Do sledećeg čitanja....

Nikola Neregistrovan korisnik
Pozdrav,
Potrebna mi je pomoc oko graficke karte, naime u racunaru mi je trenutno graficka SAPPHIRE RX 46O 4GB NITRO+, i imam problem kada pokrenem odredjene igrice graficka doloazi do 100% iskoriscenosti, a kod nekih igrica je problem i pored 100% iskoriscenosti dolazi i do neverovatnog zujanja koje se okretanjem lika u igrici misem menja, pa me interesuje sta mi vi savetujete, koju graficku da uzmem da ne bi imao tih problema cena do 250-300e?
Moje specifikacije:
CPU FX 6300
MATICNA MSI 970A G43
PSU CM B700
RAM SAVAGE 8GB 2133GHz

Test: Asus Radeon RX 460 Strix Gaming 4 GB

Test: Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209