Greška

Došlo je do greške.

Kako odabrati grafičku kartu

28.12.2016 10:36 | 0 Hardver
Kako odabrati grafičku kartu

Kupovina grafičke karte je svakako jedna od najzanimljivijih koje možete obaviti. Pre svega, od toga vam zavisi kakvo ćete iskustvo imati u omiljenim igrama, Pritom tu je i niz drugih benefita poput hardverske akceleracije raznih programa, ali i dodatnih tehnologija koje AMD i Nvidia implementiraju kako bi vam ponudili što više. Međutim, kupovina može da bude i veoma zahtevna, posebno kada želite da dobijete najviše za uloženi novac.

Spremite se za kupovinu grafičke karte

Nebojša Todorović

Dakle, rešili ste da se počastite grafičkom kartom u ovoj prazničnoj sezoni, ali ne znate odakle da krenete? Ili ste odmah uskočili u cenovnike i redom gledate karte, pa vam fokus prelazi sa jedne na drugu kroz nekoliko sekundi da bi se na kraju vratili na početak. Ukoliko zaista želite da napravite pravi izbor, onda treba nastupiti planski i strpljivo. Krenimo redom.


1. Pogledajte u svoj novčanik, ali i oko njega...

Možda zvuči logično i uopšteno, ali je to najbolja polazna stanica. Prvi put kada razmislite o budžetu, neka to bude okvirno, bez tačnih cifara. Ostavite prostora da dodate ili, mnogo ređe, oduzmete. Nakon toga probajte objektivno da sagledajte kakva je vaša realna situacija. Najprostiji razlog jeste u tome što možda sa malim dodatkom možete dobiti značajno bolju grafičku kartu, ili pak obrnuto, možda će vam za nešto manje novca 95% performansi pružiti isplativija karta. Međutim, ima i drugih razloga.


asus_radeon_rx_480_strix_8gb_003_s.jpg


Recimo da ste došli do nešto veće svote novca i odmah onaj GeForce GTX 1080 Gaming počne da se smeši u izlogu. Međutim, da li je to karta koja objektivno ima smisla u vašoj situaciji? Ukoliko je reč o starijem PC-u koji ste kupili na akciji pre 4-5 godina, sve su šanse da ćete imati niz problema. Napajanje je možda došlo uz kinesko kućište i nije adekvatno za "high-end" model nove generacije.


graphics_card_slot5166542.jpg 


Takođe, tada je Core i3 delovao kao "aždaja" u odnosu na procesor iz starog PC-a i odlično radio sa GeForce GTX 550 Ti modelom, ali za novu i snažnu grafičku kartu će to biti prvo usko grlo od mnogih na koje će naići, pod uslovom da napajane preživi. Još ste tada mislili da će monitor od 1680x1050 biti zauvek dovoljan... Eh, tako to ide...

U svakom slučaju, odmerite dobro. Da li ste u tom slučaju spremni na ogroman kompromis ili dodatno ulaganje u novu ploču/procesor/RAM/napajanje/monitor...? Sve ovo važi i obrnuto, pa ukoliko imate snažan PC sa kvalitetnim komponentama i želite da nadogradite grafičku kartu, nemojte se odlučivati za najjeftiniju, jer je to jednako besmisleno. Uzmite u obzir ono čime raspolažete i odaberite adekvatno. Forumi poput našeg su odlični da se posavetujete sa iskusnijima šta bi bio optimalan izbor u odnosu na vašu trenutni konfiguraciju.

Sada pogledajte ponovo u novčanik.

 

2. Sada znate okvirno šta vam je potrebno, ali je izbor i dalje veliki

Koliko god se pripremali i skupljali savete, verovatno ćete dobiti na kraju dobiti sliku koja će obuhvatiti barem dve klase koje odgovaraju vašem PC-u. Recimo da imate noviji PC koji može lepo da sarađuje sa višom srednjom i visokom klasom grafičkih karti. Tu se postavlja pitanje koje su to igre i šta želite od njih, kao i koja je rezolucija na kojoj planirate vaše gejming iskustvo.

Primera radi, Radeon RX 470 i Radeon RX 480 su fantastične grafičke karte srednje i više srednje klase, koje zadovoljavaju potrebe i onih koji ne propuštaju nijedan novi AAA naslov, ali u tom slučaju ujedno i ne prelaze FullHD odnosno 1920x1080 rezoluciju. U slučaju da je ovo vaša rezolucija i da imate adekvatan ostatak PC-a, može se reći da su sjajan izbor i bez premca. Možda igrate samo manje zahtevne MMO igre, ali to radite na 4K TV-u? Pomenuta dva modela su i dalje sjajan izbor.


lenovo_ideacentre_y900_8_s.jpg


Sa druge strane, ukoliko imate 1440p i 4K aspiracije za najnovije naslove ili ih igrate na više monitora, a pritom favorizujete visok nivo detalja, ipak treba razmisliti ili o (ređe) više grafičkih karti ili o (neuporedivo češće) jednoj snažnijoj poput GTX-a 1070 ili 1080. Više luksuza, veća cena. Uvek bilo i uvek će biti.

Ništa drugačije nije i sa starijim mašinama i nižim rezolucijama, samo što se sve odvija u nižoj cenovnoj klasi. Primera radi, imate nešto stariji PC i igrate gotovo isključivo npr. Dota 2. Iako nisu najatraktivniji, razmislite o RX 460 i GTX 1050 modelima i uštedite sebi novac. Tada skuplja grafička karta neće ničemu doprineti, osim što će vam izbiti novac iz džepa.

 

3. OK, sada znam da hoću ovaj Radeon/GeForce, ali koji? ASUS, MSI, Gigabyte...

Sada već dolazimo do nijansi, ali i tada treba ubosti pravu. Testovi i utisci korisnika koje pronađete bi trebalo da vam daju generalnu ideju o tome kakvi su konkretni modeli. Najeća razlika između njih je kuler, ali i još ponešto. Međutim, kuler je taj koji je presudan. Svaka kompanija ima svoje rešenje. MSI ima TwinFrozr, Sapphire Dual-X i Tri-X, Asus DirectCU II i III, Gigabyte se ponosi svojim WindForce hlađenjim i tako dalje.


msi_gtx_1060_gaming_x012_s.jpg


Nemojte se nikada vezivati za brend, Ukoliko je recimo DirectCU III na npr. GeForce GTX 1060 odličan, ne znači da će to biti i na nekoj drugoj verziji ili čak podverziji. Jednostavno, taj isti kuler na većem čipu može da se "snađe" znatno lošije i da u klasi postoji neka bolja alternativa. Dakle, tražite uvek test konkretne verzije koju planirate da kupite, jer jedino tako možete da budete sigurni. Forumi su takođe odlično rešenje za ova pitanja, jer uvek postoji neko ko ima baš tu kartu koju vi tražite. 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Radeon RX 460 Strix Gaming 4 GB

Test: Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209