Greška

Došlo je do greške.

Ispitujemo: dual-channel vs quad-channel

13.03.2013 15:35 | 1 Hardver
Ispitujemo: dual-channel vs quad-channel

Kada su pre nekoliko meseci masovno počeli da se pojavljuju RAM kitovi radnih taktova znatno viših nego što smo to navikli imali smo prilike da istestiramo Kingston HyperX module radnog takta 2400 MHz. Još tada smo naveli da je magična granica od 2333 MHz već davno probijena i da možemo očekivati frekvencije bliske 3 GHz! U međuvremenu Kingston je spremio interesantan paketić namenjen zahtevnim korisnicima koji raspolažu sa X79 čipsetom, odnosno podrškom za quad channel memoriju

Zoran Petrović

Sa četiri modula od po 4 GB ovaj quad channel kit u atartu nudi lepu količinu memorije za moderne računare. Da je u pitanju dual channel kit sada bismo priču okrenuli ka AMD platformi i APU koji ume itekako da koristi visoke frekvencije memorije kako bi GPU deo brže radio, a samim tim se i grafičke performanse podigle na viši nivo. Međutim, nijedna AMD platforma ne ume da utilizuje četvorokanalnu memoriju, pa su ovi moduli namenjeni isključivo Intel korisnicima koji poseduju (serversku) X79 platformu, odnosno sokete sa 2011 iglica.

 

Oznaka modela Kingston KHX24C11X3K4/16X
Kapacitet 16 GB (4x 4 GB) quad channel
Radni takt 2400 MHz
Latencije 11
Radni napon 1,65 V

 

U novom tipu pakovanja Kingston je spakovao četiri memorijska modula zaštićena blago redizajniranim pasivnim hladnjacima. Kao i kod drugih Kingston memorijskih modula, sve potrebne informacije možete pronaći ukoliko umete da rastumačite kriptičnu oznaku - KHX24C11X3K4/16X. Radi se o modulima iz HyperX familije (KHX) takta 2400 MHz (24) sa cl11 latencijama (C11), normalnog rashladnog profila (X3), a dolazi u kitu koji sadrži četiri modula (K4) ukupnog kapaciteta 16 GB sa XMP profilima (16X).

Blago redizajnirani hladnjaci prate prepoznatljivu Kingston HyperX koncepciju, a sada srebrno telo poseduje sjajni peforirani HyperX logo i obaveznu oznaku desetogodišnjeg postojanja HyperX brenda. Tu su, naravno i Kingston i HyperX logoi, kao i nalepnica sa oznakom i bitnim karakteristikama modula. Ovi moduli su napravljeni kao serija koja proslavlja desetogodišnjicu HyperX-a, a možete naići na kapacitete u rasponu od 4 do 32 GB sa radnim frekvencijama između 1600 i 2400 MHz, kao i u paketima (kitovima) od dva ili četiri modula. Kao i ostali moduli, i ovaj HyperX dolazi u paketu sa doživotnom garancijom i besplatnom tehničkom podrškom.

Svaki modul raspolaže sa šesnaest čipova od po 256 MB, a kako se radi o uzorku koji nismo mogli da “otvaramo”, nismo sigurno o kojim se konkretno čipovima radi. Kako se ne radi o visokim “Tower” hladnjacima, u ovom slučaju termalni oklopi ne prelaze visinu modula za više od nekoliko milimetara, pa prilikom instalacije CPU kulera neće biti previše problema.

X.M.P.

Xtreme Memory Profile, ili skraćeno X.M.P. prisutni su i ovde, pa će korisnici Intel sistema biti više nego zadovoljni sa predefinisanim podešavanjima. U našem slučaju radi se o dva XMP i jednom JEDEC profilu:

JEDEC: DDR3-1333 CL9-9-9 @1,5 V
XMP Profile #1: D3-2400 CL11-13-13 @1,65 V
XMP Profile #2: D3-2133 CL11-12-12 @1,65 V

Testovi

Platforma na kojoj su vršeni testovi sastojala se od odlične ASUS P9X79 PRO matične ploče i Intel Core i7 3960X procesora. Sa odličnim memorijskim kontrolerom procesora nismo imali nikakvih problema tokom inicijalnog podešavanja i sve je proradilo onako kako je trebalo. Sa najnovijom verzijom BIOS-a, ASUS ploča je bez ikakvih problema dopuštala rad na frekvencijama višim od 2550 MHz, što je odličan rezultat, kako za ploču, tako i za RAM. Rezultate i zaključke ćemo komentarisati na završnoj stranici.

 

Završni komentari

Idealna prilika koja nam se ukazala prilikom testiranja ove memorije je da proverimo benefite i izmerimo razlike između dual channel i quad channel setapa na istoj platformi. Uz malo podešavanja BIOS-a, sve je proradilo, a rezultate testova možete videti na priloženim grafikonima. Ukratko, razlike postoje, ali su pre svega vezane za sintetičke aplikacije i teoretske brzine protoka. Nešto primetnije prednosti dodavanjem još dva kanala osetio je i WinRAR sa čitavih 30% ubrzanja u odnosu na dual channel mod. Očekivano u testovima poput AIDA i SiSoft Sandra rezultati su više nego vidljivi, dok su u nešto realnijim uslovima poput x264 enkodinga i Blender rendera manje-više neprimetni.

Namerno smo odabrali x264 i rendering testove, jer su ovo aplikacije koje se najčešće koriste na X79 platformama zbog toga što one najbolje iskorišćavaju moćne višejezgarne procesore. Malo je korisnika koji će se za X79 i LGA2011 CPU odlučiti zbog igara, jer su razlike u performansama u odnosu na tri puta jeftiniji Core i7 3770K marginalne, pa su pomenuta dva testa po našem mišljenju i pravo merilo kada su benefiti od višekanalnog rada memorije u pitanju. Jednostavno, u realnom radu razlike gotovo i da nema, sve se svodi na teoretske mogućnosti koje trenutni hardver ne može da iskoristi, pa je, prosto govoreći isto bilo da imate dva ili četiri memorijska modula u svojoj mašini, dokle god su im ostale karakteristike identične.

Zaključak

Još jednom je Kingston pokazao da je memorija posao u kojem su dugo vremena i da itekako znaju da naprave dobar RAM. Za desetogodišnjicu HyperX brenda su izabrali odlične kitove namenjene različitim segmentima tržišta, a samim timi različitim tipovima potrošača, pa ćete bez obzira na platformu moći da odaberete neki od veoma interesantnih modula sa “HyperX 10years” nalepnicom na sebi.

Kada je priča o dual vs quad channelu u pitanju, nećemo se previše ponavljati, razlike postoje, ali su više u teoretskim nego u realnim domenima, pa je savet da se ne opterećujete previše sa podešavanjem modula. Ukoliko ste u prilici, pazarite quad channel kit, a ukoliko niste bilo koji ekvivalentni dual channel će vam itekako završiti posao.

Za:

- visok radni takt
- XMP profili
- pasivni kuleri
- pristupačna cena

Protiv:

- nije namenjena overkloku

Komentari

0 Dodaj komentar

Uporedni test hard diskova

Test: Kingston SSDNow V300 240 GB

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209