Greška

Došlo je do greške.

iOS5: Osnove

12.12.2011 16:15 | 0 Software/Web
iOS5: Osnove

Benchmark je sajt koji se do današnjih dana, bez pogovora, više bavio hardverom nego softverom. Ne samo zato što je to bila naša želja, već iz prostog razloga što su dešavanja u sferi hardvera bila daleko, daleko dinamičnija. Kada pak govorimo o softveru, tu su Windows, OS X i mnogobrojne Linux distribucije. Međutim, ovog puta nas ni oni ne zanimaju, već operativni sistemi na mobilnim uređajima. Knjiga je manje višMiloš Jevtić

iOS5, najnoviji Apple mobilni operativni sistem


Kao što smo u uvodnom delu napisali, stanje na mobilnom tržištu je takvo da možete odabrati za sebe Android, trenutno najpopularniji mobilni sistem na planeti, Symbian, koji je do pre samo par godina, harao tržištem, Windows Mobile koji je pokušavao i pokušavao da nastavi staze koje je utabala desktop varijanta Windowsa, ali mu to nije pošlo za rukom, i iOS koji će biti tema današnjeg druženja. Valja spomenuti i Blackberry da bi lista bila potpuna, ali i njihov udeo, dobrano pada poslednjih meseci/godina.

Android, čiji je inače ”vlasnik” Google, je možemo reći i očekivano postao najpopularniji sistem na planeti iz prostog i jednostavnog razloga – solidno obavlja svoj posao, ima ga na mali milion uređaja, od onih najpristupačnijih, pa sve do top modela. Međutim, potpunu idilu Androida, razbija pomalo ”monotoni” (!?) sistem iz Kupertina, iOS, koji je prvi put predstavljen 2007. godine u sklopu predstavljanja prvog iPhone modela. Da nije pomenutog, Android bi najverovatnije prigrabio sebi gotovo 90% tržišta, ali taj film, bar još neko vreme, nećemo gledati.

 

 

iPhoneOS, odnosno iOS kako je kasnije nazvan, je bio i ostao namenjen isključivo iPhone uređajima i ne može se instalirati na ostale telefone na tržištu. Ova logika, koja je nasleđena od OS X proizvoda je izazvala mnogo polemike, te su opet rođene dve grupe korisnika (čudno zar ne?), onih koji obožavaju iOS i (ne)opravdano ga dižu u nebesa i onih koji naravno, ne podnose ništa što ima Apple oznaku na sebi, pa samim tim ni iOS. Zatvorenost sistema je nešto što najviše smeta protivnicima iOS-a, a mi ćemo pokušati, između ostalog da odgonetnemo šta je to zapravo ”zatvoreno” u ovom sistemu. Krenućemo od njegovih osnovnih delova, poput desktopa koji se ovde zove malo drugačije pa nadalje, popisati fabričke aplikacije, i to je manje više to.

Od nule

Kada otpakujete vaš iOS uređaj (iPhone / iPad / iPod Touch), i aktivirate ga, dočekaće vas ekran sličan prikazanom.

 

 

Dakle, vrlo prost ekran, sa maksimalno 20 ikonica koje će direktno pokretati željene aplikacije. Desktop se na iOS uređajima zove Springboard ili pak Home Screen. Sve što možete da uradite sa istim je da zadržite prst nekoliko sekundi na nekoj od ikonica, kada će one početi da se ”tresu”, što je znak da ih možete presložiti po vašem ukusu. Isto tako, naknadno instalirane aplikacije ćete moći i da obrišete prostim klikom na ”X”u njihovom gornjem levom uglu. Dakle nema zalaženja u fajl menadžere i slično, već se sve ove i slične akcije izvršavaju direktno iz Springboarda, i moramo dodati, gotovo momentalno.

 

 

Dakle, da ponovimo još jednom, nema ”menija” tj Springboard predstavlja ono što ste navikli da zovete menijem. Kada naučite da baratate sa Springboardom (ako se ima uopšte bilo šta učiti) ostatak korišćenja ovog uređaja je izuzetno prost, a kako i ne bi bio, kada je upravo ovaj koncept i začet sa iOS sistemom.

AplikacijeiOS, kao i ostali moderni sistemi namenjeni mobilnim uređajima poseduje multitasking, odnosno mogućnost istovremenog baratanja sa nekoliko aplikacija, dok iste ostaju u memoriji radi što bržeg ”ponovnog” pokretanja. Do ove opcije ćete doći prostim, duplim pritiskom na fizički, ”home” taster, gde će se pojaviti novi red ikonica u kome su prikazane sve trenutno aktivne aplikacije. Identičnom logikom, nakon držanja prsta nekoliko sekundi na ikonici, počeće sve da se tresu, i klikom na crveni kružić potpuno gasite aktivnu aplikaciju i oslobađate mesto u memoriji.

 

  

 

 

iOS, kao i njegov stariji brat, OS X, o kome smo pisali predstavlja UNIX sistem, i time, onako laički bi trebao ako ništa drugo da garantuje izuzetno stabilan rad, kako bi Englezi rekli – ”rock solid”. Situacija i jeste baš takva u praksi. Koliko god zatrpavali memoriju ovih uređaja, oni će apsolutno, jednako dobro raditi, kao i kada ništa na njima nije pokrenuto i sa tog aspekta stabilnosti i fluidnosti, ostali operativni sistemi nisu ni do kolena iOS-u. Jednostavno, kada samo za jedan tip uređaja isprojektujete softver, jasno je da će daleko bolje raditi nego kada se taj isti softver nalazi na stotinama različitih uređaja. Tu je, čini nam se, i najveća snaga iOS-a, kohezija hardvera i softvera.

Aplikacije

Kako biste odmah nakon kupovine telefona isti mogli da koristite, on mora posedovati neke određene aplikacije, zar ne? Tako ćemo u ovom delu teksta, pobrojati sve aplikacije koje fabrički dolaze u iOS i koje će vam olakšati korišćenje istog. Krenućemo redom...

 

 

Messages – Appleova integrisana aplikacija za razmenu SMS/MMS poruka. Podržava u novijim verzijama i srpska slova. Od mana, naveli bismo nemogućnost primanja izveštaja odnosno delivery reporta koji je jednostavno neophodan.

Calendar – Ugrađeni kalendar, sa osnovnim funkcijama pregleda po danima, mesecima... Sinhronizacija sa Gmail kalendarom radi besprekorno.

Photos – Ovo je pandan galeriji na androidu na primer. Dakle, služi za pregled slika. Sa iOS5 je stiglo i dosta opcija za deljenje istih, a tu je i geotaging, koji prosto fenomenalno radi, te ćete moći na mapi sveta skroz jasno videti tačnu lokaciju gde je slika napravljena.

 

 

Camera – Kamera. Uglavnom vrlo skromnih opcija za posešavanja. Dakle, uperi i uslikaj, bez preteranih mudrolija.

Videos – Sjajna aplikacija... Za promeniti je nekom drugom. Vrlo ograničen broj formata koje reprodukuje poput .mov i .mp4 su dovoljan razlog da se sa AppStore skine neka dodatna aplikacija.

YouTube – Klasična YouTube aplikacija.

 

 

Stocks – Brokerima možda i zanimljiva aplikacija. Nama, običnim ljudima, može samo da smeta i da nam nepotrebno vuče internet protok.

Maps/Compas – Savšreno je jasno i za ove dve aplikacije čemu služe.

Weather – Widgeta na iOS uređajima nema te će vam Weather biti jedina aplikacija koja iole liči na to, a naravno prikazuje vremensku prognozu.

 

 

Notes – Beležnica, simpatičnog izgleda.

Reminders – ”Revolucionarni” podsetnik koji nam je stigao sa iOS verzijom 5. Pored klasičnog Alarma, možemo slobodno reći suvišan detalj.

Game Center – Ovo je Appleova vizija kako treba da izgleda socijalna mreža namenjena gejmerima. Vrlo dobro prihvaćen od strane igrača, Game Center je postao veoma popularan za kratko vreme.

 

 

App Store – Online radnja gde možete naći bukvalno sve što vas zanima od aplikacija za vaš uređaj. Sada, AppStore, sadrži preko 500.000 aplikacija i skinuto je sa njega preko 18 milijardi pomenutih, te o njegovoj popularnosti zaista nemamo šta mnogo za reći.

Settings – Ovde ćete pronaći apsolutno sve informacije o vašem telefonu, od zauzetosti memorije, vremena korišćenja, preko podešavanja mail naloga, mreže, raznoraznih notifikacija koje su takođe novotarija koja nam je stigla sa iOS5.Aplikacije, deo 2, utisciNa prethodnoj strani je otprilike sve što se tiče aplikacija u ”gornjem” domu, a kada govorimo o donjem delu, tu će vas sačekati četiri, default aplikacije, koje ćete po procenama iz Applea najčešće koristiti. Tu su:

Phone – Aplikacija za telefoniranje. U sebi poseduje prečice kako za listu kontakata, klasičan dialpad, listu ”omiljenih” brojeva, i naravno, pregled skorašnjih poziva, njih 50.

 

 

Mail – Kada govorimo o mailu, iOS se može podičiti vrlo praktičnom mail aplikacijom koja sa sobom donosi podršku za praktično sve popularne servise, poput Yahoo, Gmail, Aol, Microsoft Exchange i Hotmail. Naravno, sa iOS5 je došla podrška i za iCloud pa ne čudi što je se i on nalazi na spisku. Cloudu ćemo posvetiti neki od narednih tekstova, kada se sa verzijom sistema 5.1 koji je najavljen za januar budu ”ispeglale” neke sitnice i bagovi.

Safari – Kako najveća prednost tako i najveća mana iOS uređaja je upravo Safari. Kroz verzije je zaista napredovao i sada je fenomenalno brz browser, ali isto tako je za sobom vukao tu manu da ne podržava Flash. Da li je ovo mana ili nije, pričalo se i pričaće se dokle god Flash kao takav bude postojao na tržištu. Naše mišljenje je da ipak u nekim momentima može zatrebati, te da bi bar trebala postojati opcija da ko želi može da ga uključi, ko ne želi, naravno, može isključiti. Bilo kako bilo, ne nekim stranama ćete vrlo često videti plavu kockicu sa znakom pitanja, te će vam istog momenta biti jasno da se na tom delu strane nalazi neka Flash animacija koju vaš uređaj ne podržava.

Sa druge, pozitivne strane, novi Safari je dobio opciju ”Reader” koja će se definitivno svideti svim ljudima koji vole puno da čitaju na svojim mobilnim uređajima.

 

 

Music – Samo ime mu kaže, aplikacija preko koje ćete puštati muziku, a kako su iOS uređaji ipak potekli iz kompanije Apple iz koje je potekao i iPod, muzički doživljaj će vam biti i više nego prijatno iskustvo. Ovo iskustvo će otići i na stepenik više ako posedujete kompletno legalnu ili pak jako dobro organizovanu muzičku biblioteku, pa će svaku numeru pratiti i odgovarajuća slika albuma.

 Napomena: Mnoštvo dodatnih fotografija i skrinšotova možete pronaći u galeriji.


Utisci u radu/Zaključak

Ovo je sfera koja sve korisnike najviše zanima kada se govori o operativnim sistemima. Bićemo vrlo kratki po ovom pitanju jer je stvar vrlo jasna. iOS je definitivno najbrži i najstabilniji sistem na tržištu. U konkretno ta dva segmenta apsolutno nema (trenutno) konkurencije. Da li je to posledica ”ograničenosti” sistema, odnosno nemogućnosti da se instaliraju kojekakvi widgeti pa sam sistem radi bez greške, u to ne ulazimo, ali sistem kao sistem radi fenomenalno! Naravno, nije brzina sve na svetu, pa nedostatak klasičnog bluetootha, odnosno prebacivanja fajlova između uređaja fali u nekim momentima. Flash? Spomenuli smo ga već, nema ga i neće ga biti.Isto tako, iOS uređaji se moraju Jailbrake-ovati kako biste na njih mogli instalirati ”krekovane” aplikacije. Problem sa Jailbrakeom se ogleda u tome što uglavnom podržava starije verzije operativnih sistema, te konkretno za verziju 5 o kojoj danas govorimo nema adekvatnog rešenja osim kupovine legalnih aplikacija. Ovo je čini nam se, većini korisnika, možda najveće ”ograničenje”, barem kada se radi o našoj državi. Na paprenu cenu uređaja treba dodati i još 10-20-30 dolara za željene aplikacije. Po mišljenju autora ovih redova, ovo je vredno ulaganja. Većina korisnika se neće složiti sa ovom konstatacijom ali šta je tu je, drugog rešenja nema.Ukratko, to bi bilo to o iOS-u. Nismo se previše osvrtali na istoriju i šta je iOS sve dobijao od opcija kroz godine, jer manje više to nikoga ni ne zanima. Trenutno je ispred nas iOS5 i treba se sa njim detaljnije upoznavati, a prethodne verzije ostaviti za sobom. Očekujte uskoro detaljnije osvrte na mogućnosti i pojedine aplikacije...


 

25 igara za iPhone koje ne smete propustiti

Cydia aplikacije i tvikovi - osnove

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509