Greška

Došlo je do greške.

Intervju: Hans Ovesen, Ericsson

30.12.2013 10:45 | 0 Biznis IT
Intervju: Hans Ovesen, Ericsson

Tokom skorašnje Telfor manifestacije u Beogradu, imali smo priliku da razgovaramo sa gospodinom Hansom Ovesenom, potpredsednikom segmenta za industrijske odnose u kompaniji Ericsson. Njegov višedecenijski rad u kompaniji Ericsson, između ostalog, se fokusirao i na razvoj relacija u telekomunikacionoj industriji, kao i podršku zdravom razvoju i kreiranju radnih mesta. Smatrali smo da je gospodin Ovesen idealna osoba za razgovor na temu podsticanja rasta i otvaranja nov

Intervju: Hans Ovesen, Ericsson

Filip Majkić

Intervju: Hans Ovesen, Ericsson – Mobilni broadband – tehnologija kao pokretač ekonomskog rasta

Benchmark: Gospodine Ovesen, vaša tema na Telforu jeste uticaj mobilnog broadband kao oslonca rasta ekonomija. Recite nam nešto više o tome, budući da Srbija očajnički juri rast svog budžeta rizikujući puno sa povećavanjima nivoa javnog duga.

Hans Ovesen, Ericsson: Po mom mišljenju, za koje bih rekao da je tipično za industriju kojom se bavimo, uloga vlade jeste da stvori uslove koji generišu ekonomski rast. Istovremeno, ukoliko prođemo kroz našu nedavno objavljenu Networked Society Index studiju, uočavamo da postoji korelacija između takozvane Triple bottom linije i zrelosti ICT sektora. Oni gradovi, zajednice, pa i države koje su u stanju da na takav način pristupe stvarima, generišu nove prihode, investicije i stvaraju mogućnosti za inovacije.

Većina od navedenih stavki se može ostvariti predstavljanjem planova Vlade i zakonodavnih organa mobilnoj industriji, i dati im dovoljno vremena kako bi se mogla jasno proračunati isplativost investicionog ciklusa. Drugim rečima, potrebno je da mi kao ulagači znamo šta nas čeka ukoliko investiramo i da možemo proračunati povratak investicije i sagledati rizike.Opsezi, radne dozvolei drugi neophodni uslovi su svakako deo tih planova.

Benchmark: Koji su faktori sa kojima investiranje u broadband mora biti u korelaciji da bi se razvoj vršio bez zastajkivanja i nailaženja na prepreke sa strane? Pretpostavljamo da je, recimo, izuzetno važno ulagati paralelno u obrazovanje i tehnologije koje se oslanjaju nabroadband.

Hans Ovesen, Ericsson: Veoma je bitno za samo društvo da se osnovno i više obrazovanje mora fokusiratina činjenicu da se u ovoj oblasti i industriji stalno uči iznova. Svi moramo da dobro poznajemo osnove, ali i da u višem obrazovanju učimo kako da procenjujemo naše znanje, da smo spremni na ponovno obrazovanje i trening, reedukaciju koja će nam pomoći u stvaranju novih inovacija, a zašto da ne, i novih industrija! Ništa ne ostaje isto i svi mi stvaramo promene, shvatali to ili ne. Moja deca koriste IT na potpuno drugačiji način i u drugačijim uslovima nego što sam ja to činio u njihovom dobu, i to će se nastavljati u budućnosti.

Kada su investitori u pitanju, deo odgovora se nalazi u prethodnom pitanju, prevashodno u vezi sapravilima i uslovima poslovanja. Ali, kao što je Šumpeter (Jozef Šumpeter, austrijski ekonomista, kreator teorije kreativne destrukcije u ekonomiji prim. ured.) rekao, nijedna industrija nije zaštićena od promena; biće “Kreativne destrukcije” koja će iznova donositi nove industrije u igru, kako bi se stvarale nove inovacije, odgovaralo na nove potrebe tržišta i ljudi, te doneli novi načini stvaranja poslova. Svi moramo biti aktivni u sticanju novih znanja kako bismo ostali relevantni u industriji u kojoj poslujemo.

Benchmark: Kada govorimo o uticaju broadbanda na rast BDP-a, pokazuju li vaše analize da postoji određeni tipping point iznad koga ulaganja ne daju bolje efekte? Ako je tako, koliki je optimalan procenat ulaganja u broadband u odnosu na BDP na godišnjem nivou i razlikuje li se taj koeficijent prema toma da li je zemlja u razvoju ili je razvijena zemlja?

Hans Ovesen, Ericsson: Teško pitanje, budući dasmo bazirali naše istraživanje na realnim rezultatima, tako da je teško sagledati alternativne scenarije. U zavisnosti od iskustava drugih investitora i generalnoj teoriji smanjivanja profita, to je svakako moguće očekivati u nekom trenutku. No, na kratke staze, recimo četiri do osam godina, ne vidimo da postoji mogućnost da dođe do takve pojave.

Takođe, treba se prisetiti da je naše istraživanje pre tri godine pokazalo da za svakih 10% uvećanja prisustva broadbanda, pozitivan efekat godišnjeg BDP-a, to jest njegov rast, iznosi 1%.

Benchmark: Kako izbeći preterano zaduživanje i “prevelike” investicije u broadband koje bi sutra IT opteretilo dugovima i učinilo ulaganja manje isplativim?

Hans Ovesen, Ericsson: Generalno, poslu se uvek pristupa na racionalan način. U posebnim slučajevima, naravno da pojedine kompanije mogu da se odluče na nerealno velike investicije u IT ili infrastrukturu koji su manje relevantni ili irelevantni, što dakako utiče na isplativost investicije. Takve kompanije će verovatno imati druge probleme, manje vezane za investicije u mobilnu tehnologiju.

Kada su mobilni operatori u pitanju, uočavamo pravilo da investicije u mreže visokih performansi i visok stepen ispunjavanja korisničkih potreba, generalno dovode do uvećavanja tržišnog udela, kao i zarade od investiranja. To je usko vezano sa zadovoljstvom korisnika. Izazov je u tome što krajnji korisnici stalno uvećavaju svoje zahteve i menjaju potrebe vrlo brzo nakon što se naviknu na trenutni status.

 

 

Sajber bezbednost u Srbiji

Intervju: Džasper Tuner, Ericsson

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609