Greška

Došlo je do greške.

Intervju: Džef Liu, Coolpad CEO (Video)

13.01.2017 18:56 | 2 Biznis IT
Intervju: Džef Liu, Coolpad CEO (Video)

U današnje vreme je retka prilika doći u situaciju da se vodi otvoren i srdačan razgovor sa prvim ljudima najvećih svetskih kompanija. Coolpad, konstantno u top 10 proizvođača mobilnih telefona, nam je omogućio upravo takvu priliku. Vodili smo razgovor sa CEO-om kompanije - naš sagovornik je bio gospodin Džef Liu, prvi operativac kompanije Coolpad. Govorio je otvoreno o tržišnim prilikama, poslovnim odnosima sa kompanijom LeEco, ali i o novim modelima koji će se pojaviti na tržištu.

Intervju: Džef Liu, Coolpad CEO

Šta je cilj kompanije Coolpad u narednom periodu, gde su ključni izazovi?

Džef Liu, Coolpad: Naša želja je da se nakon smartfona preselimo i na druge vrste uređaja, prevashodno nosive uređaje. Takođe, i AI  uređaje koji su kompatibilni sa smartfonima i mobilnim uređajima kakve je LeEco upravo lansirao.Planirate, dakle, širenje ekosistema na nove proizvode?

Džef Liu, Coolpad: Da, tako je. Imamo situaciju da ljudima trebaju razne stvari, počev od prostog robota za potrebe domaćinstva. Opet, to nije i neće biti masovno tržište. Želimo da razvijemo uređaje srodne telefonima koji će koristiti lične informacije ili biti VR kompatibilne. Pripremamo VR naočare, ali ne komplikovane kao što su to Google naočare, već jednostavnije, koje se mogu jednostavno koristiti, bez komplikacija.

Na primer, imamo mali displej od 4 milimetara unutar vaših normalnih naočara - spolja sve izgleda kao da vi koristite obične naočare, ali vi zapravo primate mnoštvo informacija, naročito u kombinaciji sa smartfonom.

I dalje je smartfon u središtu svega, takvi uređaji će koristiti informacije koje dobijaju preko njega i moći će se koristiti u kombinaciji sa njim?

Džef Liu, Coolpad: Da, upravo tako. Postojaće i softver kojim će se sve automatski usklađivati. Lične informacije će se posebno tretirati, posebno ukoliko ste u teretani ili u društvu.


PET_0013_s.jpg


Da li takve proizvode želite da lansirate globalno, ili samo na određenim tržištima?

Džef Liu, Coolpad: Globalno. Zapravo, naša strategija se upravo na tim osnovama i menja, umesto fokusa na kinesko tržište, počinjemo da posmatramo stvari u širem, globalnom kontekstu, sa globalnom strategijom. Zapravo, sada su inostrana tržišta važnija od kineskog, jer je u Kini pravi rat cenama na tržištu smartfona. Kakav god uređaj imali, postojaće neki sličan koji će koštati 50-ak evra, nalik na onaj od 500 evra. Veoma je zahtevno i “teško” tržište u pitanju.

U 2016. godini smo imali veliki rast u Americi, Aziji, Indiji, u Istočnoj Evropi gde takođe imamo zapaženo prisustvo. Želimo da još više investiramo u Ameriku, Evropu, sa naročitim fokusom na Istočnu Evropu koja je za nas od prvorazrednog značaja. Na zapadu je takođe veoma jaka konkurencija i Coolpad nije dovoljno jak da “napadne” to tržište, možda od naredne godine...Coolpad ima veoma pristupačne uređaje dobrih specifikacija. Postoji li opasnost da Coolpad i LeEco “kanibalizuju” svoju prodaju, budući da postoji veliki broj proizvoda približno istih specifikacija u sličnim cenovnim kategorijama?

Džef Liu, Coolpad: Ko zna, videćemo. Zapravo, naši korisnici i ne znaju ko je LeEco, niti za odnos između kompanija LeEco i Coolpad. LeEco Inside oznaka važi samo za Kinu. Zašto? Potrebno je vreme da osvežimo sistem, a u Kini koristimo LeEco korisnički interfejs i otuda ta oznaka na telefonima.

Kakvi su planovi na evropskom tržištu? Planira li se proširenje ekosistema i dodatno podsticanje prepoznavanja brenda?

Džef Liu, Coolpad: Samo da pre svega pojasnim, LeEco je većinski vlasnik naših deonica, ali funkcionišemo kao potpuno nezavisne kompanije. Sa poslovne strane, imamo različite strategije. Coolpad strategija je odvojena od LeEco strategije, ne znam šta je roadmap kompanije LeEco, niti oni znaju naš. Stoga, mi smo u neku ruku i suparnici na tržištu, bez obzira na kooperaciju ili sinergiju koju želimo da dostignemo, kao na primer po pitanju određenih sadržaja.


PET_0023_s.jpg


Drugo, ne znam puno o samoj kompaniji LeEco, jer je u pitanju potpuno druga kompanija. U Rusiji i Istočnoj Evropi imaju svoje kancelarije i biće potrebno vremena i ulaganja da razvijemo kompletan ekosistem u Istočnoj Evropi. Mi definitivno želimo da promovišemo naše uređaje i smartfone, to je naša strategija. Naš fokus je pre svega na hardveru, ne softveru. Želimo da najpre privučemo korisnike kvalitetnim proizvodima, potom dobrim iskustvom korišćenja softvera, i na samom kraju sadržajima.

Verujemo da će uređaji koje ćemo lansirati ove godine biti još bolji nego što su bili do sada i da će se porediti sa najvećima.

Na odabranim tržištima ste već odavno u 10 proizvođača. Koji su vaši ciljevi u narednih 1-2 godine?

Džef Liu, Coolpad: Definitivno želimo da u naredne tri godine budemo u prvih pet proizvođača na globalnom nivou. Isto važi i za prekomorska (van Kine) tržišta. Međutim preduslov je da situacija bude stabilna, jer konkurencija je žestoka i troškovi rastu poprilično - čipovi, memorije, materijali, sve to utiče na cene. Takođe je promenjena vrednost dolara na svetskom nivou.Za nas je stanje sledeće, u SAD-u i Aziji već imamo veliki udeo, ove godine ćemo investirati u Istočnu Evropu, u Zapadnu Evropu možda sledeće godine u zavisnosti od progresa u Istočnoj Evropi.

Hoće li kineski proizvođači biti velika konkurencija i koliki broj proizvođača iz Kine uopšte tržište može da prihvati?

Džef Liu, Coolpad: Mislim da je to 5 ili 6 rivala.

Pera Neregistrovan korisnik
Trebace im jos 3-4 godine konstantnog kvaliteta da ih ljudi prihvate kao huaweia, lenova, itd.

Paint 3D intervju: Jens Tinap, Microsoft

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609