Greška

Došlo je do greške.

Internet ne zaboravlja: Kako se igrati politike u dobu savremenih tehnologija?

29.03.2016 12:45 | 0 Software/Web
Internet ne zaboravlja: Kako se igrati politike u dobu savremenih tehnologija?

U Americi se trenutno održavaju „prajmariji“ - izbori pre izbora, gde obe dominantne američke partije (Republikanci i Demokrate) biraju koga će isturiti kao svog kandidata na predsedničkim izborima krajem 2016. Kampanja je po mnogo čemu istorijska, a među faktorima koji su značajniji nego ikada ističe se - Internet. Ne samo kada je u pitanju animiranje pristalica, oglašavanje i reklama, već pre svega kao nepristrasan staratelj nad podacima iz davnina, koji je prepreka lakom dezavuisanju. O čemu se zapravo radi?

Filip Majkić

Internet ne zaboravlja: Kako se igrati politike u dobu savremenih tehnologija?

Trka među Demokratama, koji su i favoriti na završnim izborima usled mnoštva faktora u koje ne bismo ulazili ovom prilikom jer su suviše složeni i nadilaze interesnu sferu našeg sajta, se svela na dva imena. To su našem podneblju poznata Hilari Rodam Klinton, supruga bivšeg predsednika Bila Klintona i bivša državna sekretarka, te Berni Sanders, senator iz Vermonta sa krajnjeg severozapada SAD, koji sebe naziva socijalistom. Sam taj čin je bio dovoljan da uzdrma američku javnost, a može se reći da njegov uspeh i držanje izazivaju pravu malu buru i uzbunu u establišmentu.

Do čega je to dovelo? Kampanja je u protekloj nedelji postala agresivnija i, premda Hilari Klinton ubedljivo vodi u broju delegata (što nije ekvivalentno broju osvojenih glasova), Berni Sanders čeka mnoštvo država u kojima ima prednost,  a pokazalo se da ogromna većina mladih daje prednost upravo njemu. Stoga je aktivirana politička mašinerija koja ima za cilj da dezavuiše senatora Sandersa, čije je glavno oružje masovna podrška i kampanja koja se žestoko oslanja na sredstva masovne komunikacije, gde Internet danas igra vodeću ulogu. No, sve se vratilo kao bumerang i brojke nisu uz Hilari Klinton; usled američkog izbornog sistema i velike uloge establišmenta, ona ima prednost, ali se kroz kampanju pokazala neubedljivim kandidatom, sklonom laganju i izmišljanju. Ponovo, vodeću ulogu u tome je odigrao - Internet.

lies_5.jpg

Niko nije u stanju da tako očigledno i jasno demonstrira otvoreno laganje ili izmišljanje kao Internet, koji kombinuje sve vidove izražavanja - pisanu reč, sliku, video i još toga - i crno na belo demonstrira da li se radi o laži. Vreme potrebno da se dođe do istine se skratilo sa ko zna koliko sati ili dana, tokom kojih je morao biti obavljan istraživački rad, na svega nekoliko minuta. Tako je Hilari Klinton ovih nedelja pod pravom baražnom vatrom, gde se otkrivaju njene nedoslednosti, izmišljanja, laganja i prevrtljivost.

Neko će reći - šta očekivati od političara. Možda je taj neko u pravu, ali upravo se demonstrira nikad veća uloga Interneta u promeni mišljenja javnog mnjenja baš zahvaljujući sposobnostima koje smo opisali. Pre nekoliko meseci, Hilari Klinton je doživljavana kao apsolutno siguran kandidat. Pre nekoliko nedelja, tvrdilo se da će sa lakoćom osvojiti većinu delegata u pojedinim američkim državama uz dvocifrenu razliku u procentima, da bi Berni Sanders naposletku pobedio. Jedna od tih država jeste Mičigen, gde je pobedu odneo pre samo nekoliko dana.

Interesantno je da je tokom debate u Mičigenu Hilari Klinton iznela nekoliko tvrdnji na konto svog konkurenta. Najzanimljivija se odnosila na jedno od ključnih pitanja kampanje, zdravstveni sistem: „Radila sam na reformi zdravstvenog sistema još 93. i 94. godine; gde je tada bio Berni Sanders?“ Odgovor je stigao u roku od samo nekoliko minuta, od strane šefa kampanje njenog protivkandidata, u vidu fotografije senatora Sandersa koji bukvalno stoji iza Hilari Klinton, i odgovora koji je na neverovatan način demonstrirao sve veći značaj Interneta u svakodnevnoj komunikaciji. Vest se proširila poput požara i doprinela da Hilari Klinton izgleda kao kandidat kome se ne može verovati.

2mng0tu.jpg

Uz mnogobrojna slična događanja, uključujući zaboravnost i promenu izraženog mišljenja u zavisnosti od toga pred kojom publikom govori, Hilari Klinton je na sebe navukla zao glas. U trendu je i Twitter hešteg #HistoryByHillary, gde korisnici kače govore, teze, mišljenja kandidatkinje Klinton nekada i sada, demonstrirajući na taj način brzinu i lakoću sa kojom se danas može doći do informacije i onda ta informacija podeliti. Bez obzira da li se radi o abortusu, podršci velikim bankama, upravnom odboru Volmarta ili frekingu, Hilari Klinton ima veoma puno toga da razjasni zbunjenim biračima; za sada, samo biračima Demokratske Stranke, ali uskoro i brojnim neizjašnjenim, koji čine otprilike trećinu biračkog tela i čije je pridobijanje ključno za uspeh na predsedničkim izborima.

Šta ovo znači za sve nas? Svakako postoji teza o tome da Internet pomaže demokratičnosti i otvorenosti za svačije mišljenje, bilo to pogodno ili ne. Sigurno se nalazimo u dobu u kome će političari morati debelo da razmišljaju šta govore, kada, kako i pred kim; ne samo zbog današnjice, već i zbog decenija koje dolaze. Internet će ih na to prisiliti. U praksi, to će takođe značiti da se moraju vraćati vrednostima, ideologijama, kako bi držali svoje stavove konzistentnim, umesto da se igraju politike. U suprotnom, crno im se piše.

Danas se Amerikom šire teze da postoje preinternetski političari, koji su navikli da lažu, i koji će izumreti poput dinosaurusa, i postinternetski političari, kojima je jasno šta ih čeka ukoliko ne budu bili dosledni ili koji jednostavno ne mogu sebi priuštiti da ne budu. Bez obzira na rezultate američkih izbora, postaje više nego ikada jasno da ulazimo upravo u novu eru politike. Ne znamo kada će ona dopreti do nas, ali savim je logično da najpre do temeljnih promena dođe najpre tamo gde su demokratski principi i stvoreni, ma koliko nam oni arhaično izgledali danas. Hvala Internetu!

Komentari

0 Dodaj komentar

Kriptovalute i BitCoin

Sajber Bukvar: Do lepog ponašanja na društvenim mrežama

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509