Greška

Došlo je do greške.

Intel Thunderbolt tehnologija - godinu dana kasnije

27.03.2012 10:19 | 45 Hardver
Intel Thunderbolt tehnologija - godinu dana kasnije

Pre godinu dana, Intel je predstavio svoju novu tehnologiju pod radnim nazivom “LightPeak” većini nas poznatije pod nazivom "Thunderbolt". Benchmark je, naravno,ispratio tu temu sa člankom iz marta 2011 godine. Pre nekoliko dana, Intel je najavio veće brzine transfera podataka u novoj verziji Thunderbolt, prelaskom na PCI-Express 3.0. Pravo je vreme da se osvrnemo na situaciju vezanu za Intelov koncept, koji je na papiru fantastično rešenje, ali u praksi za sada ne uspeva da pobudi značajnije interesovanje, kako proizvođača, tako i publike

Bogdan Gavrilović

U teoriji, tehnologija je trebala da u potpunosti izbaci potrebu za dock konektorima i da gomile kablova raznih perifernih uređaja “optimizuje”, odnosno smanji na samo jedan. Takođe, tehnologija je omogućila da korisnik poveže svoje periferne uređaje direktno na PCIe, da prebacuje podatke sa eksternih hard diskova, daleko većom brzinom nego što bi bio slučaj preko FireWire, USB 2.0, USB 3.0 ili SuperSpeed USB 3.0, dok bi u isto vreme korisnik mogao da gleda film na eksternom monitoru. Sama tehnologija, kao i FireWire, omogućava lančano povezivanje više uređaja(Daisy Chain), što znači, po jedan kabl do svakog Thunderbolt uređaja.

Uostalom, Intel je sve gore navedeno demonstrirao na prošlogodišnjem Computex-u:
 Apple je bio Intel-ov partner u toku razvoja Thunderbolt tehnologije i prva kompanija koja je ponudila proizvode sa Thunderbolt konektorom. Stoga se na novim Macbook Pro modelima,  početkom 2011 godine, mogao videti, umesto do tada standardnog Mini-DisplayPort konektora, novi (a i stari) konektor sa oznakom u obliku munje. Sve to uprkos činjenici da u tom trenutku nije postojao niti jedan eksterni uređaj koji bi mogao da iskoristi Thunderbolt.

Na prvi Thunderbolt eksterni uređaj se čekalo nekoliko meseci dok Apple nije predstavio svoj prvi Thunderbolt monitor i u tom momentu, jedinu periferiju koja podržava ovu novu tehnologiju, punu potencijala.U mesecima koji su dolazili, nekoliko proizvođača je predstavilo svoje Thunderbolt periferne uređaje. Od onih koji su namenjeni "širim narodnim masama", mogao bi se izdvojiti samo LaCie eksterni hdd od 4TB sa Thunderbolt konektorom i maloprodajnom cenom (preko Apple Store sajta) od 649$. Postoje i modeli sa većim kapacitetom i, naravno, većom cenom.

Niti jedan od velikih proizvođača hard diskova nije ponudio neki njihov eksterni hard disk sa Thunderbolt konektorom. Identična je situacija i na tržištu monitora, gde osim uređaja kompanije Apple, trenutno ne postoji niti jedan monitor sa Thunderbolt konektorom. Ali ubedljivo najslabija situacija je na tržištu dock/hub uređaja koji bi iskoristili potencijal Thunderbolt tehnologije. Belkin je na CES-u u septembru 2011 predstavio svoj protip Thuderbolt dock konektora, koji je tek u februaru ove godine, počeo da se prodaje u USA, sa cenom od 299$.Imali smo na raspolaganju Macbook Pro 15, poslednji model, sa integrisanim Thunderbolt konektorom, koji smo želeli da testiramo u real-life situacijama i upotrebi. Nažalost, nakon nekoliko dana potrage, jedini uređaj koji smo našli a poseduje thunderbolt konektor je Apple Cinema Display Thunderbolt, koji možete pogledati u nekoj od ovlašćenih Apple prodavnica i kupiti po maloprodajnoj ceni od 124.290 dinara! Dakle, bukvalno ništa od konkretnih uređaja nismo mogli pronaći i povezati sa MacBook računarom.

Na svu sreću, Thunderbolt je zasnovan na osnovama DisplayPort interfejsa, što omogućava povezivanje Macbook Pro računara sa svim monitorima, koji imaju DisplayPort priključak, naravno, uz pomoć MiniDP -> DP adaptera(isto pravilo važi i za VGA, DVI i HDMI). Međutim, pošto Apple ne prodaje takav adapter, ponosni vlasnik novog Macbook Pro računara će biti prinuđen da pronađe rešenje od, naječešće, no-name kineskih proizvođača, kao što je i uradio autor ovog teksta.Znali smo da Apple prodaje adaptere, kao na priloženoj slici, međutim, pošto smo imali Dell Ultrasharp monitor koji je imao DisplayPort priključak, koji smo želeli da iskoristimo. Pozvali smo skoro sve PC prodavnice, kojih smo mogli da se setimo, kao i prodavnicu koja se specijalizovala za prodaju elektronske opreme u potrazi za MiniDP -> DP adapterom. Na kraju smo uspeli da pronađemo i kupimo isti za svega 750 dinara, naspram cene od 3500din u ovlašćenim Apple prodavnicama. Naravno, bio je no-name i kao na većini stvari danas, stajalo je "Made in China" na pakovanju adaptera. Preporučili bismo malo opreza, onima koji žele da kupe dotični adapter, da obratite pažnju na sam priključak, pošto neodoljivo podseća na HDMI, čak i oblik "glave" adaptera je identičan (znamo, imali smo  oba na raspolaganju...).
 Elem, pošto Dell ne dostavlja displayport kablove sa svojim monitorima, bilo je potrebno nabaviti i jedan takav kabl, pa je ukupna potrošena suma novca bila manja od cene samog adaptera, koji biste kupili u nekoj od Apple prodavnica. Sa zadovoljstvom možemo da izvestimo da nakon 6 meseci i tri različita monitora, adapter i dalje radi savršeno(sada povezan na MacMini na jednoj i Dell U2711h na drugoj strani).

 


Kuda dalje?

Dosta nakon Apple-a, Intelova tehnologija se pojavila i kod drugih PC proizvođača. Međutim, samo jedan je zaista i uradio nešto vredno pomena sa istom. To je bio Sony, koji je predstavio svoj novi model laptopa sa oznakom Vaio Z2.

Kupac ovog laptopa, pored same mašine, dobija i jedan dock, veličine 2.5" eksternog hard diska ali ono što razlikuje ovaj dock od svih ostalih je 6650M grafička kartica koja se nalazi unutra. Dock se priključuje preko porta koji podseća na USB 3.0, međutim, Sony je ingeniozno spojio LightPeak sa USB-om i napravio jedan port, koji podržava oba standarda i interfejsa. Uprkos lošoj realizaciji ove, brilijantne, ideje, ovakvi uređaji su ono što su mnogi entuzijasti imali na umu kada su po prvi put čitali o Thunderbolt tehnologiji.Dakle, Sandy Bridge procesor, sa svojom zadovoljavajućom integrisanom HD grafikom za svakodnevne poslove, dok bi priključivanjem ovakvog dock-a, koji ima i grafičku kartu u sebi, došlo do idealnog hardverskog balansa za situacije kada se gleda FullHD film ili kada se igra neka zahtevnija igrica. Prednost ovakvog razdvajanja bi omogućila duže trajanje baterije i još bitnije, bio bi eliminisan jedan značajan izvor toplote u sve manjim i tanjim "telima" laptopova. Takođe, omogućava se svojevrsna nezavisnost kompletne mašine i grafičkog podsistema, pa više korisnici ne bi morali da menjaju laptop zato što im grafika “ne izdržava”, već bi jednostavno, brzo i efikasno mogli da unapređuju grafičke podsisteme, nalik na situaciju na desktop tržištu i tamošnjim grafičkim kartama.Intel je definitivno, još pre nekoliko godina, odlučio da su laptopovi budućnost a da su desktop računari stvar prošlosti. Donekle opravdano, gledajući benchmark testove novih Sandy Bridge mobile procesora uporedo sa njivom desktop "braćom". i7-2670QM @ 2.2GHz ima samo 20% slabiji rezultat od i7-2600 @ 3.4GHz, sa TDP od 45W naspram 95W. Očigledno je da Intelovi procesori idu u tom smeru i sa očekivanjem Ivy Bridge procesora sredinom godine, koji bi trebali da donesu značajno povećanje performansi integrisane grafike, Intelove tvrdnje sa početka ovog pasusa, definitivno imaju smisla. Međutim, sa povećanjem standardne rezolucije na ekranima laptopova, gde se mogu sve češće naći modeli koji u 15.6" imaju 1920x1080 ili 13" sa 1600x900 rezolucijom, integrisana grafika neće biti dovoljna da onima koji bi zaista zamenili svoj desktop računar laptopom.Između ostalog, možda i najbitniji argument ovoj tvrdnji je došao od Microsoft-a sa Windows 8. Samo jedan pogled na MetroUI interfejs koji dočekuje korisnike je siguran znak u kom smeru se kreće PC industrija. Iako je mnogima na prvom mestu Windows 8 za tablet računare, autor teksta vidi daleko veću primenu na laptopovima, pogovoto ultrabook modelima, koji imaju dosta bolje tačpede. Dakle, potreba za ne samo eksternom grafičkom karticom, nego i mnogim drugim interfejsima će i dalje postojati i Thunderbolt je trebao, a i dalje treba, da bude najbolji odgovor na tu potrebu.

Posle izlaska Ivy Bridge-a, trebalo bi da se predstavi nova generacija Thunderbolt kontrolera (Cactus Ridge), koji bi smanjila cenu Thunderbolt uređaja, barem tako tvrdi Intel. Najveći (i jedini) konkurent Intela na polju x86 procesora, AMD, je predstavio svoju alternativu Thunderbolt tehnologiji i nazvao je "Lightning Bolt" (obe reči kad se prevedu na srpski znače "munja"). Cilj AMD-a je da napravi jeftinu i dostupnu tehnologiju, koja bi zamenila konektore za USB, DisplayPort i napajanje sa jednim LightningBolt konektorom i naravno, bila bi ugrađena u laptopove sa novim Trinity procesorima koji se očekuju sredinom godine. Očekivana cena, barem prema AMD-u, bi trebala da bude u ravni one za prosečan USB 3.0 hub. 300$ za Belkin-ov dock, neko reče?

Završna reč

Želeli bismo da podsetimo čitaoce da je Intel predstavio ovu tehnologiju još 2010 godine a Apple implementirao u martu 2011 sa Macbook Pro modelima (kasnije u toku godine i svim ostalim Mac računarima). Prošlo je više nego dovoljno vremena da se pojave i eksterni uređaji koji neće koštati više nego prosečan desktop PC ili čija primena će biti striktno vezana za Mac-ove. USB 3.0 je u roku od samo par meseci dobio kompletnu paletu, kako komponenti, tako i perifernih uređaja sposobnih da iskoriste novi ili unapređen USB standard.Očigledan je neverovatan potencijal koji tehnologija poseduje, mnoštvo različite primene i teoretska zamena mnogih kablova, konektora, pa i uređaja. Pa se pitanje, nekako, samo od sebe nameće - kako je moguće da je za širu implementaciju i upotrebu Thunderbolt-a, potrebno ovoliko vremena? Ta činjenica nije sprečila Intel da najavi novu verziju Thunderbolt-a, sa većim brzinama i smanjenjem gubitka prilikom korišćenja dužih kablova od 2m, prelaskom sa bakarnih na optičke kablove. Budućnost će, zasigurno, dati mnoge odgovora na pitanja kojih smo se dotakli u ovom tekstu.


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Reč urednika: Migracije - od hardverskog do mobilnog sveta

Osvrt: 10 stvari koje morate znati o predstojećoj VR revoluciji

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209