Greška

Došlo je do greške.

Intel Thunderbolt tehnologija - godinu dana kasnije

27.03.2012 10:19 | 44 Hardver
Intel Thunderbolt tehnologija - godinu dana kasnije

Pre godinu dana, Intel je predstavio svoju novu tehnologiju pod radnim nazivom “LightPeak” većini nas poznatije pod nazivom "Thunderbolt". Benchmark je, naravno,ispratio tu temu sa člankom iz marta 2011 godine. Pre nekoliko dana, Intel je najavio veće brzine transfera podataka u novoj verziji Thunderbolt, prelaskom na PCI-Express 3.0. Pravo je vreme da se osvrnemo na situaciju vezanu za Intelov koncept, koji je na papiru fantastično rešenje, ali u praksi za sada ne uspeva da pobudi značajnije interesovanje, kako proizvođača, tako i publike

Intel Thunderbolt tehnologija - godinu dana kasnije

Bogdan Gavrilović

U teoriji, tehnologija je trebala da u potpunosti izbaci potrebu za dock konektorima i da gomile kablova raznih perifernih uređaja “optimizuje”, odnosno smanji na samo jedan. Takođe, tehnologija je omogućila da korisnik poveže svoje periferne uređaje direktno na PCIe, da prebacuje podatke sa eksternih hard diskova, daleko većom brzinom nego što bi bio slučaj preko FireWire, USB 2.0, USB 3.0 ili SuperSpeed USB 3.0, dok bi u isto vreme korisnik mogao da gleda film na eksternom monitoru. Sama tehnologija, kao i FireWire, omogućava lančano povezivanje više uređaja(Daisy Chain), što znači, po jedan kabl do svakog Thunderbolt uređaja.

Uostalom, Intel je sve gore navedeno demonstrirao na prošlogodišnjem Computex-u:
 Apple je bio Intel-ov partner u toku razvoja Thunderbolt tehnologije i prva kompanija koja je ponudila proizvode sa Thunderbolt konektorom. Stoga se na novim Macbook Pro modelima,  početkom 2011 godine, mogao videti, umesto do tada standardnog Mini-DisplayPort konektora, novi (a i stari) konektor sa oznakom u obliku munje. Sve to uprkos činjenici da u tom trenutku nije postojao niti jedan eksterni uređaj koji bi mogao da iskoristi Thunderbolt.

Na prvi Thunderbolt eksterni uređaj se čekalo nekoliko meseci dok Apple nije predstavio svoj prvi Thunderbolt monitor i u tom momentu, jedinu periferiju koja podržava ovu novu tehnologiju, punu potencijala.U mesecima koji su dolazili, nekoliko proizvođača je predstavilo svoje Thunderbolt periferne uređaje. Od onih koji su namenjeni "širim narodnim masama", mogao bi se izdvojiti samo LaCie eksterni hdd od 4TB sa Thunderbolt konektorom i maloprodajnom cenom (preko Apple Store sajta) od 649$. Postoje i modeli sa većim kapacitetom i, naravno, većom cenom.

Niti jedan od velikih proizvođača hard diskova nije ponudio neki njihov eksterni hard disk sa Thunderbolt konektorom. Identična je situacija i na tržištu monitora, gde osim uređaja kompanije Apple, trenutno ne postoji niti jedan monitor sa Thunderbolt konektorom. Ali ubedljivo najslabija situacija je na tržištu dock/hub uređaja koji bi iskoristili potencijal Thunderbolt tehnologije. Belkin je na CES-u u septembru 2011 predstavio svoj protip Thuderbolt dock konektora, koji je tek u februaru ove godine, počeo da se prodaje u USA, sa cenom od 299$.Imali smo na raspolaganju Macbook Pro 15, poslednji model, sa integrisanim Thunderbolt konektorom, koji smo želeli da testiramo u real-life situacijama i upotrebi. Nažalost, nakon nekoliko dana potrage, jedini uređaj koji smo našli a poseduje thunderbolt konektor je Apple Cinema Display Thunderbolt, koji možete pogledati u nekoj od ovlašćenih Apple prodavnica i kupiti po maloprodajnoj ceni od 124.290 dinara! Dakle, bukvalno ništa od konkretnih uređaja nismo mogli pronaći i povezati sa MacBook računarom.

Na svu sreću, Thunderbolt je zasnovan na osnovama DisplayPort interfejsa, što omogućava povezivanje Macbook Pro računara sa svim monitorima, koji imaju DisplayPort priključak, naravno, uz pomoć MiniDP -> DP adaptera(isto pravilo važi i za VGA, DVI i HDMI). Međutim, pošto Apple ne prodaje takav adapter, ponosni vlasnik novog Macbook Pro računara će biti prinuđen da pronađe rešenje od, naječešće, no-name kineskih proizvođača, kao što je i uradio autor ovog teksta.Znali smo da Apple prodaje adaptere, kao na priloženoj slici, međutim, pošto smo imali Dell Ultrasharp monitor koji je imao DisplayPort priključak, koji smo želeli da iskoristimo. Pozvali smo skoro sve PC prodavnice, kojih smo mogli da se setimo, kao i prodavnicu koja se specijalizovala za prodaju elektronske opreme u potrazi za MiniDP -> DP adapterom. Na kraju smo uspeli da pronađemo i kupimo isti za svega 750 dinara, naspram cene od 3500din u ovlašćenim Apple prodavnicama. Naravno, bio je no-name i kao na većini stvari danas, stajalo je "Made in China" na pakovanju adaptera. Preporučili bismo malo opreza, onima koji žele da kupe dotični adapter, da obratite pažnju na sam priključak, pošto neodoljivo podseća na HDMI, čak i oblik "glave" adaptera je identičan (znamo, imali smo  oba na raspolaganju...).
 Elem, pošto Dell ne dostavlja displayport kablove sa svojim monitorima, bilo je potrebno nabaviti i jedan takav kabl, pa je ukupna potrošena suma novca bila manja od cene samog adaptera, koji biste kupili u nekoj od Apple prodavnica. Sa zadovoljstvom možemo da izvestimo da nakon 6 meseci i tri različita monitora, adapter i dalje radi savršeno(sada povezan na MacMini na jednoj i Dell U2711h na drugoj strani).

 


alfaunits Član postova: 32560
Znaci i dalje imas (neki) feeling
Uros Novakovic Član postova: 6742
Citiram korisnika: alfaunitsApple pravi feeling... kako nemas osecaj za feeling, BRE
Eh...imao sam ga nekad uz iMac pa je ispario negdje izmedju 5. i 6. promijenjenog ekrana zbog prasine i probijanja osvetljenja.
kovacm Član postova: 8451
Hm... Nestao post? Regulisacemo cim sednem za desktop
RingeRaja Vip member postova: 4501
--- link ---
Neće da bude baš jeftin, ali bitno je da je krenulo.
alfaunits Član postova: 32560
Apple pravi feeling... kako nemas osecaj za feeling, BRE

Reč urednika: Migracije - od hardverskog do mobilnog sveta

Osvrt: 10 stvari koje morate znati o predstojećoj VR revoluciji

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209