Greška

Došlo je do greške.

Informativne Android aplikacije

19.10.2010 09:49 | 0 Software/Web
Informativne Android aplikacije

Kvalitet mobilnih telefona, makar onih najskupljih, odavno se ne ogleda u hardveru, već u raznovrsnim programskim rešenjima. Android platforma je na našem tržištu izuzetno popularna, a tekstova o aplikacijama nikada ne može biti previše. U novom serijalu tekstova posvećenim Android platformi, aplikacije ćemo deliti po kategorijama i one nam omogućavaju i više nego dovoljno materijala za redovno predstavljanje. Danas ćemo pre


Informativne Android aplikacije

Android je za kratko vreme postala najpopularnija napredna platforma u našoj zemlji. Istina, mnogi će reći da je to Symbian. U neku ruku to jeste tačno, ali kada se govori o poslednjim generacijama telefona sa ekranom osetljivim na dodir, onda je Android definitivno broj jedan. Razloga za to ima nekoliko. Prvi, mada ne i najveći, jeste što iPhone zvanično nije prisutan. Ne kažemo da bi iPhone bio najrasprostranjeniji, jer zbog cene ne bi sigurno, već ističemo da Android ima više prostora nego inače. Rasprostranjenost Android telefona je dosta dobra za naše siromašno tržište, a i za cene bi mogle da se okarakterišu kao sasvim pristojne. Bitan je i faktor da su Android telefoni prisutni u nekoliko klasa, odnosno da ima i onih jeftinijih.

Danas ćemo pregledati informativne aplikacije, koje će većinom biti o različitim informacijama širom sveta. Na žalost, dovoljno lokalizovanih aplikacija nemamo, ali je situacija ipak bolja nego na bilo kojoj drugoj platformi.


B92

O ovoj aplikaciji ćemo govoriti i kada budemo obradili temu domaćih programa, ali joj je i ovde mesto. Kako je ovo jedina domaća aplikacija u ovom članku, s pravom je stavljamo na prvo mesto. B92 za Andriod je program koji nas u startu oduševio. Istina, iza ovog softvera stoji solidan programerski tim (za jednu mobilnu aplikaciju), ali to ne umanjuje nivo kvaliteta. B92 aplikacija je izuzetno pregledna i vizuelno prijatna. Pregledanje informacija koje B92 nudi na sajtu neretko će biti brže i intuitivnije preko ove aplikacije. Na naslovnoj strani, između ostalog, postoje tri slike koje pomerate prstima, a koje su veza ka vrućim temama. Odmah iznad slike se nalazi horizontalna lista kategorija. Nisu sve kategorije prikazane odjednom, već se pomeraju prstom levo i desno, što je je prilično atraktivno, kao i pomeranje slika sa bitnim temama.
 


Rad prstima tu nije završen, jer tokom čitanja vesti komentarima možete da pristupite pokretom prsta u desno, a pisanju novog komentara, pokretom prsta u levo. Ceo interfejs izgleda veoma lepo i pozitivna je stvar videti jednu domaću aplikaciju koja je funkcionalno i vizuelno urađena bez greške. Tu mogućnostima nije kraj, jer je dostupan pregled foto i video galerije, a direktno iz aplikacije moguće je okačiti sliku ili video. Ne smemo zaboraviti ni vremensku prognozu, koja je prisutna za četiri najveća grada u Srbiji, a tu je i opcija "trenutna lokacija" - kako ova opcija radi kada se nađete van teritorije četiri grada, nismo bili u mogućnosti da probamo. B92 aplikacija za Android je pozitivno iznenađenje, a posebno izdvajamo moderan izgled i upotrebljivost.

Engadget

Naši ljuti konkurenti :). Šalu na stranu, ali snaga ovog sajta ne može da se ospori. Pored svih promena na internetu poslednjih nekoliko godina, Engadget je, rekli bismo, zasluženo zauzeo pol poziciju ili makar prvi startni red. Kombinacija čitljivih tekstova, u kojima se ne izostavljaju bitne informacje, čini se kao dobitna kombinacija. Sama Engadget aplikacija ne donosi "wow" efekat, ali takav je i sajt. Suština softvera je da se što više članaka, slika, audio i video zapisa smesti na što manju površinu. Mi ih u tome podržavamo, jer zbog toga ova aplikacija deluje veoma moćno. Prva strana ima skrolovanje slika kao i B92 aplikacija (ili bolje reći obrnuto). Članci su podeljeni u dva dela: poslednji i po kategorijama.
 


Postoje još tri dela, koja su namenjena za video snimke, audio snimke (odnosno Engadget podcast) i galeriju. Tu su i komentari na članke, ali nisu urađeni na najbolji mogući način. Na vrhu aplikacije nalazi se padajući meni putem kojeg se bira Classic, Mobile ili HD deo sajta. Prisutan je i widget, koji nije preterano funkcionalan, osim kao prečica. Sama aplikacija nije ništa specijalno, za jedno ovako veliko ime, ali količina informacija koju možete da dobijete je za svaku pohvalu. Pogotovo što su preglednost i lakoća korišćenja odlični.

Informativni mediji

Ne želimo ni jednu aplikaciju iz predstojeće grupe da izdvajamo posebno. Daleko od toga da će svaki članak, slika ili video iz ovih aplikacija biti zanimljiv našim korisnicima, ali za sve one koji žele da prate dešavanja u svetu na Android telefonu, mogu da probaju neku od sledećih aplikacija.

USA Today - ova aplikacija, kao što joj naziv kaže, neće nam previše biti zanimljiva (osim ako niste stanovnik SAD) za one klasične vesti, ali ima solidnu listu drugih stvari za koje možete biti zainteresovani. Sport odeljak je dosta dobar, jer pruža rezultate uživo, koji su izuzetno pregledni. Istina, u pitanju su samo američki sportovi, ali većina američkih sportova se intenzivno prati i kod nas.
 


NY Times - ovaj softver poseduje veliku količinu informacija, ali nam se ne dopada organizacija sadržaja. Problem za to je padajući meni, koji nije praktičan, kao i ideja da aplikacija što više izgleda kao novine sa "crno na belom" konceptom. Iz tog razloga gotovo da ne postoje opcije za brzu navigaciju. Ipak, količina sadržaja je ogromna, kao i broj ponuđenih kategorija.
 


Fox News - još jedna od američkih aplikacija. Ne favorizujemo ih, već se prosto fokusiramo na aplikacije koje su na engleskom jeziku (kad ih već nema na srpskom), gde dominiraju one američke. Fox News je prilično atraktivna aplikacija, iako ne poseduje veću količinu sadržaja u poređenju sa prethodne dve. Fox News je za oko prijatan program, koji nudi sasvim kvalitetnu navigaciju i moguće da će privući najviše korisnika u konkurenciji jednakih aplikacija.
 


CNN News - prava aplikacija za sve koji ne žele na ekranu da vide ništa osim vesti i fotografije. Za razliku od NY Times, CNN program ima više nego dobru navigaciju. Istina, nije vam sve pri ruci, kao kod Fox i USA Today aplikacija, ali je brzina kojom se krećete kroz vesti, više nego dovoljna.
 Informativne aplikacije - nastavak

Vremenska prognoza

Kao i kod aplikacija informativnih medija, ni ovde se ne može izdvojiti ni jedan poseban softver. Pa ćemo pogledati osnovne karakteristike tri najpopularnije aplikacije za vremensku prognozu.

AccuWeather - aplikacija kojoj treba dati šansu. Vizuelno nije atraktivna i u prvih mah će moći da vas zbuni. Ipak, kada shvatite kako se koristi, moguće da će vam ovo biti bolja aplikacija u odnosu na druge dve. Ipak, ono što će mnogima biti najveća mana, jeste što ova aplikacija nema widgete, što je, vrlo često, glavni razlog za instaliranja neke aplikacije za vremensku prognozu.
 


WeatherBug - svi oni kojima je bitna estetika, neka ne instaliraju ovu aplikaciju. Ipak, ukoliko su vam informacije na prvom mestu, onda je WeatherBug za svaku pohvalu. Međutim, čini se da je količina informacija za mnoge prevelika, a program se ne može pohvaliti ni preglednošću podataka. Kako WeatherBug poseduje detalje koji nam ne trebaju u svakodnevnici i kako ima opciju za "uzbunu" u slučaju promene vremena, čini mi se da će ovaj softver biti korišćen za specifične namene. Widget koji dolazi u ovu aplikaciju je za pohvalu. Na desktop možete staviti koliko god želite widgeta sa različitim gradovima, a pozadina widgeta može da se ukloni, pa se lakše može uklopiti u dizajn vaših osnovnih ekrana .
 


The Weather Channel - poslednja na listi, ali ne po kvalitetu. Ova aplikacija je vizuelno značajno bolja od dve konkurentske, ali teško da će pobediti na bilo kom konkursu za izbor najlepšeg programa. Preglednost je na najboljem mogućem nivou i onako kako program za prognozu treba da izgleda, mada je AccuWeather na jedan korak da preuzme tu titulu. Ono što zameramo i ne možemo da razumemo jeste to što se kolone i tabele menjaju na prilično ružan način kada prstom dodirnete ekran, što zna da para oči. TWC ne nudi detaljnu prognozu kao WeatherBug. Kada se porede widgeti, The Weather Channel pobeđuje što se tiče preglednosti, ali nekada ovaj plavi widget nećete moći da uklopite u vizuelno okruženje, za šta je onda WeatherBug bolje rešenje.
 


Sport

Ponovo ni jednu aplikaciju ne želimo da izdvojimo kao najbolju, već ćemo ukratko reći osnovne informacije o našim favoritima.

Soccer Livescore - ovo je program sa kojim smo se već ranije upoznali. U pitanju je jedna od najčešće ažuriranih aplikacija na čitavom Marketu. Većinu tih promena nećete primetiti, ali je to samo dokaz da neko izuzetno brine o ovom programu. Bitne karakteristike, osim praćenja svih fudbalskih liga uživo, jeste filtriranje nepoželjnih liga i markiranje omiljenih timova. Aplikacija će vas kasnije obaveštavati o promena rezultata, čak i ako zaboravite da je vaš omiljeni tim počeo da igra.
 


SportsTap - u moru sličnih aplikacija, ova se izdvaja po lakoći i brzini korišćenja. Praktičnost je zaštitni znak ove aplikacije, a napravljena je tako da se što lakše i brže dođe do informacije. Sportovi, lige i podaci su odlično birani, pa je tako ovo pravi program za sve one koji traže bitne, a ne vole dodatne informacije.
 


Scoreboard - jedina Google aplikacija u ovom članku. U pitanju je dosta dobar program, kojem ipak "nešto" fali. Ipak, Scoreboard morate da probate, jer poseduje pojedina rešenja koja ni jedna druga aplikacija nema, a sa samo još malo programiranja, ovo bi bila ultimativna sportska aplikacija, ali, nažalost, ni jedna od tri prikazane to nije.
 
Skrećemo vam pažnju da je ovo samo naš presek nekih od mora informativnih aplikacija. Vrlo je moguće da će vaš izbor biti sasvim drugačiji, jer kod ovih aplikacija sam kvalitet ne igra presudnu ulogu, već način na koji su informacije servirane - a ocenjivanje toga je već subjektivna kategorija. Šteta je što nema više domaćih aplikacija, kao što je B92, iako Android uopšte nije loš što se tiče ponuda aplikacija korisnih srpskim korisnicima (o čemu će takođe biti reči na našim stranama). Sve u svemu, Android Market vam besplatno omogućava ove aplikacije, pa savetujemo da ih probate i nađete svoje favorite.

Android aplikacije - septembar 2010

Domaće Android aplikacije

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509