Greška

Došlo je do greške.

Igre koje nas čekaju u 2012. godini: Prvi deo

04.01.2012 14:26 | 0 Games
Igre koje nas čekaju u 2012. godini: Prvi deo

Do skoro nam se činilo da se igračka industriju "ispucala" kvalitetnih naslova u protekloj godini, zbog čega smo sa skepticizmom gledali na ovu u koju smo tek zagazili. Nakon igara kao što su Portal 2, Skyrim, Battlefield 3, Deus Ex: Human Revolution, The Witcher II, Batman: Arkham City i sličnih "teškaša", zapitali smo se šta će nam ostati za sledeću godinu (?!). Ipak, kada sednemo i prisetimo se svega onog što je najavljeno za narednih 12 meseci, sav pesimizam i strah nestaju u bujici optimizma. Ova godina ima potencijal da postane podjednako dobra kao i prethodna, iako to zvuči po malo neverovatno

Milan Jović


Igre koje nas čekaju u 2012. godini: Prvi deo


Za optimizam sa kojim ulazimo u 2012. su pre svega zaslužni obećavajući nastavci nekih legendarnih serijala za kojima vapimo godinama. Dovoljno je reći da su neki od njih novi Diablo, Dota, GTA, Hitman i Tomb Raider. Početak godine je pravo vreme da bacimo pogled na blisku  budućnost i na jedno mesto smestimo sve igre koje trebate da pratite na radaru. Kako tačni datumi izlazaka velike većine igara nisu precizno ili uopšte definisani (osim činjenice da su najavljeni za 2012. godinu), igre ćemo poređati po imenu, odnosno “od A do Š“.


Aliens: Colonial Marines
 Platforme:  PC, PS3, X360, Wii U / Žanr: Pucačina / Datum izlaska: Proleće 2012.


Igara sa legendarnim Xenomorph vanzemaljcima nikad dosta, pod uslovom da tvorci igre uspeju da na pravi način prenesu jezivu horor atmosferu po kojoj je univerzum prepoznatljiv. Nakon bezbroj odlaganja, čini se da je Gearbox na pravom putu da nam donese jednu takvu. 20th Centrury Fox je ovom timu dao veliku slobodu da sam nadogradi Aliens univerzum, pa se nadamo da imaju dovoljno kvalitetnih idaja (vremena su imali i previše) da igru učine boljom od poslednje Aliens vs Predator igre…daleko boljom.
 


 

Viđeno izgleda prilično obećavajuće, a nedostatak HUD-a , mračni koridori i konstantan zvuk motion tracker-a, obećavaju napetu i kvalitetnu horor atmosferu u kojoj ćemo moći da uživamo i u kooperativnom modu.


Borderlands 2
 Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Pucačina / Datum izlaska: Treći kvartal 2012.


Iako se u srži ne razlikuje previše od prethodne igre, Borderlands 2 na prvi pogled donosi sasvim dovoljno novina od kojih su neke neophodne, a druge dobrodošle. Bezbroj varijacija oružja, produbljena RPG komponenta (sa više veština), kompleksnija priča i uticaj igrača na istu su svakako neke najzvučnije. Priča ovog puta prati jednog od četiri nova lika, dok ćemo one iz prve igre sretati kao NPC-jeve koji će imati svoju ulogu u priči.
 


 

Ono što nam se naročito dopalo je dinamičniji i okretniji AI neprijatelja koji sad skaču i preskaču prepreke, pentraju se preko krovova i čine sve kako bi vas naterali da učitate poslednji “sejv”. Sjajna vest je da je kooperativni mod za četiri igrača sada dobio i vozila. Opuštena, gotovo stripska grafika je i dalje tu, a primetno je da je dodatno utegnuta i obogaćena nekim novim efektima.
 

BioShock Infinite
 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Pucačina / Datum izlaska: Leto 2012.


2k Games i Irrational su sa poslednjom Bioshock igrom napravili veliki zaokret kada je okruženje u pitanju. Ovog puta igra se iz klaustrofobičnog Rapture grada sa dna mora seli u oblake, u lebdeći Columbia grad. Infinite stavlja igrača u ulogu bivšeg Pinkerton agenta (najpoznatija privatna detektivska agencija u SAD) po imenu Buker Devit, koji "ume da izgura stvari do kraja".
 


 

Nakon što ga misteriozni gospodin poseti i unajmi da spasi Elizabet, on će se otisnuti put izgubljenog ledećeg grada. Najvažnije je to da, sudeći po viđenom,  i pored nekih drastičnih promena igru i dalje tresu prepoznatljive Bioshock vibracije.


Counter-Strike: Global Offensive
 Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Multiplayer pucačina / Datum izlaska: Prvi kvartal 2012.


Izlazak novog CS-a svakako zvuči kao jedan od najvećih događaja godine, bez obzira na to što je u srži ovo i dalje onaj isti, stari, dobri CS, samo taman dovoljno osvežen da zadrži igrače u godinama koje dolaze. Jednostavno, Valve je svestan da  u rukama ima ogromnu bazu fanova koja je alergična na “moderne trendove” koji su zahvatili žanr, pa zato ne želi da eskperimentiše i rizikuje sa nekim drastičnim promenama (pametno).
 


 

Tako i ovog puta možemo da očekujemo  legendarne  mape osvežene novim grafičkim detaljima i lepšim teksturama. Pored starih tu su i neka nova oružja. Ona koja će imati najveći uticaj na gameplay su svakako granate za ošamućivanje protivnika i molotovljevi kokteli koji prave vatreni tepih i nanose štetu igračima koji se nađu na njemu (zvuči kao pravo sredstvo za isterivanje “štekara”).


The Darkness II
 Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr:  / Datum izlaska: 7. februar 2012.


Priznajemo da smo bili nezasiti krvi i komadanja neprijatelja u pucačinama (i igrama generalno), sve dok nismo videli trejler za ovu igru. U pitanju je nastavak konzolaškog naslova iz 2007. godine i igra za koju  već sada možemo da tvrdimo da će biti daleko brutalnija i bolesnija od svega što smo do sada bili u prilici da iskusimo preko ekrana.
 


 

Na ramenima protagoniste su i ovog puta krvoločni stvorovi koji prestravljene neprijatelje komadaju, seku (uzduž i popreko), probadaju i drobe uz neverovatno nasilne i krvave scene koje definitivno nisu za svačiji stomak. The Darkness II dolazi sa interesantnim kooperativnim modom koji nosi ime Vendetta, a koji zapravo predstavlja zasebnu kampanju sa pričom koja je komplement centralnoj, odnosno kampanji za jednog igrača. Vendetta misije mogu igrati četiri igrača, sa četiri jedinstvena lika od kojih svaki nosi karakteristično magično i izuzetno smrtonosno Darkness oružje.


Darksiders II
 Platforme: PC, PS3, X360, Wii U / Žanr: Akciona H&S avantura / Datum izlaska: Drugi kvartal 2012.


Darksiders je nastavak odlične akcione H&S avanture iz 2009. godine koja je oduševila igrače kako na konzolama, tako i na PC-u (godinu dana kasnije). Ovog puta igrač je u ulozi drugog jahača, koji ni manje ni više predstavlja samu smrt (Horseman Death), a koji se spustio na zemlju sa ciljem da otkrije one koji su smestili njegovom bratu (Horseman War – glavni lik iz prve igre).
 


 

Iako će se priča igre odvijati paralelno sa onom iz prethodne igre, THQ obećava da će lokacije ovog puta biti potpuno drugačije i daleko veće. Svet je sada podeljen na habove koje nastanjuju NPC likovi koji će nas slati na sporedne zadatke, odnosno u tamnice i mračna podzemlja. Iako koristi isti endžin, Darksiders II izgleda lepše od prve igre.

Strana 2

Diablo III
 Platforme: PC / Žanr: Akcioni H&S RPG / Datum izlaska: Kad bude gotova (2012.)


Igra koja se nije ni pojavila, a već joj je predodređeno da bude igra 2012. godine (kandidatura se ne dovodi u pitanje). Blizzard je i treći nastavak uložio mnogo para, vremena i truda, a sa njima i brojne kontraverzne novine koje ćemo milom ili silom morati da zavolimo. Može se reći da će Diablo III biti prava igra u oblacima, kreirana sa kooperativnim igranjem na umu, koja će verovatno zahtevati konstantnu vezu sa internetom, a čak će se i sejvovi i čitav progres igrača čuvati na serverima Blizzarda.
 


 

Značajnu novinu predstavljaju i virtuelne aukcijske kuće u kojima će igrači moći da trguju hiljadama predmeta, u zamenu za virtualni, ali i pravi novac (gde Blizzard od provizije planira da cedi brdo keša u narednim godinama). Svi skeptici koji su probali betu su uglavnom digli ruke od sumnji koje su imali, pre svega zahvaljujući fantastičnom kooperativnom iskustvu i raznolikim klasama. Jednostavno, Diablo III je igra koja se pažljivo pravi godinama da bi se igrala godinama.


DiRT: Showdown
 Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Vožnja / Datum izlaska: Maj 2012.


DiRT Showdown je jedna od malo vožnji koje nas čekaju u ovo godini. Sam podnaslov igre nagoveštava arkadnije izvođenje i neke bombastičnije discipline i takmičenja. Zapravo, osim imena, ovaj izlet iz serijala neće imati skoro nikakve veze prethodnim igrama. Codemasters ovog puta cilja na daleko širu publiku i obećava gomilu inovativnih modovo i originalan režim sa više igrača.
 


 

Showdown se fokusira na ludovanju na točkovima, odnosno na skokove, drfiting i destrukciju, zbog čega će više ličiti na Motorstorm i Flatout igre, što samo potvrđuje Destruction Derby mod čije ime govori dovoljno. Tu je Crashback opcija nalik onoj iz igre Race Driver: GRID, kojom igrač vraća vreme par sekundi pre udesa, kako bi ispravio grešku i eventualno video ko ga je slupao, da bi mu kasnije vratio istom merom.


Dota 2
 Platforme: PC / Žanr: MOBA / Datum izlaska: Prva polovina 2012.


O popularnosti ove igre dovoljno govori zatvorena beta koja već neko vreme traje, odnosno pomama za beta ključevima za koje bi neki igrači donirali organe. Nekada običan mod za Warcraft III je zaslužan za naglu ekspanziju MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) žanra koji je kasnije izrodio hitove kao što su League of Legends i Heroes of Newereth, koji su ujedno i najveći konkurenti novoj Dota-i.
 


 

Ipak, ako neko zna šta radi, odna je to Valve (pored Blizzarda). Tako ovaj gigant obećava da će igra biti daleko pristupačnije i neiskusnim igračima, bež žrtvovanja svega što prethodnu igru čini tako posebnom, pa ogromna baza hard core fanova ne treba da bude previše zabrinuta.


Far Cry 3
 Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Sandbox pucačina / Datum izlaska: 2012


Far Cry 3 izgleda baš onako kako odčekujete da izgleda nova Far Cry igra. Tropsko, rajsko ostrvo na rubu sveta preplavljeno je kriminalicma koje treba eliminisati (ili zaobići), dok usput sami odlučujete ko će vam biti prijatelj, a ko neprijatelj. Sloboda izbora će ovde biti podignuta na još viši nivo.
 


 

Tako ćemo pored neograničene slobode kretanja moći da biramo pristup okršajima, odnosno da li ćemo neprijatelje zaobilaziti, eliminisati tiho jednog po jednog ili upadati na prednja vrata uz spektakularan vatromet. Sve što smo do sad videli zaista obećava, počev od grafike i lokacija, preko nekih vrlo interesantnih i lepo oživljenih likova, do akcije koja izgleda odlično i raznoliko.


GTA V
 Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Akcija / Datum izlaska: Četvrti kvartal 2012.


Rockstar nikad nije omanuo sa GTA igrom (kao ni sa bilo kojom drugom), pa nema bojazni da će se tu nešto promeniti ni sa petim po redu nastavkom legendarnog serijala. Iako se vizuelno neće preterano razlikovati od prethodne (koristi isti RAGE endžin), GTA V će se još više fokusirati na priču koja se vraća u fiktivni San Andreas, preciznije u Los Santos grad (inspirisan Los Anđelesom) koji izgleda prilično drugačije od onog iz 90-tih.
 


 

GTA ide ruku pod ruku sa Call of Duty serijalom kada je popularnost u pitanju, a analitičari već prognoziraju da će GTA V srušiti sve rekorde prodaje.


Guild Wars 2


Platforme: PC / Žanr: MMO / Datum izlaska: Prva polovina 2012.


Guild Wars je jedna od najboljih i najpopularnijih MMO igara današnjice, a samim tim i jedan od najvećih konkurenata WoW-u. Guild Wars 2 je nakon brojnih odlaganja skoro spreman da iskoči pred igrače koji je čekaju sa još većim nestrpljenjem, naročito oni koji su probali betu. Ovaj ambiciozni MMO donosi brojne interesantne novine od kojih su mnoge upravo one koje su priželjkivali fanovi.
 


 

Ovog puta igra je smeštena nekih 250 godina nakon dešavanja iz prve igre. Igrači sada mogu da očekuju prelep, živi fantazijski svet renderovan u novom endžinu, sa lokacijama i stanovnicima koji se dinamično menjaju pod uticajem vremena. Ono što će obradovati sve igrače je da za raztliku od prethodne, Guild Wars 2 neće zahtevati da izdvajate novac za mesečnu pretplatu.


Halo 4Platforme: X360 / Žanr: Pucačina / Datum izlaska: Četvrti kvartal 2012.


Halo 4 je iz više razloga mnogo više od još jednog nastavka. Kao prvo, na igri više ne radi Bungie, već 343 Industries tim. Promena developera je ujedno i prekretnica u serijalu, pa će Halo 4 biti prva igre nove Halo sage, odnosno trilogije i poslednja koja će se pojaviti na Xbox 360 konzoli. Još jedan važan detalj je da se nakon duge pauze John-117 (poznatiji kao Master Chief) vraća kao glavni protagonista, baš kao i Cortana u nešto drugačijem izdanju.
 


 

Priča igre je smeštena nakon dešavanja iz Halo 3, a Master Chief će morati da se suoči sa misterioznim drevnim zlom koje preti celom univerzumu. Priča čini odličnu podlogu za značajne izmene u dizajnu nivoa i izvođenju koje će se ovog puta više fokusirati na istraživanje i nova otkrića. Ako ne bude odlaganja krajem godine Halo 4 će doneti i odgovore na neka pitanja koja su ostavile prethodne igre.

Sa ovim člankom smo obuhvatili tačno polovinu onoga što smo pripremili, pa predlažemo da se vratite u petak kako bi se podsetili preostalih 13 (i kusur) igara koje će obogatiti ovu godinu.

Besplatne igre u 2012. godini

Igre koje nas čekaju u 2012. godini: Drugi deo

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409