Greška

Došlo je do greške.

Igre koje nas čekaju u 2012. godini: Drugi deo

09.01.2012 13:18 | 0 Games

Milan Jović
  

Hitman: Absolution

 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Akcija / Datum izlaska: Tokom 2012.
 

Na petoj po redu igri sa najopakijim ćelavkom u video igrama i ovog puta radi IO Interactive koji je za potrebe igre razvio potpuno novi Glacier 2 endžin, a koji, prema njihovim rečima, omogućava da se igra izdvoji iz gomile po "jedinstvenom umetničkom pravcu i originalnom dizajnu". Da će igra izgledati apsolutno fantastično, uverili smo se u par navrata.
 


 

Ipak, najbitnije je to da je (na osnovu viđenog) IO Interactive na pravom putu da prenese sve ono što krasi serijal, a da pritom unese i solidnu dozu svežine. Tako šunjanje, skrivanje i tiha, ali brutalna eliminacija neprijatelja iz blizine i ovog puta čine srž izvodenja. Prošlogodišnji E3 sajam nam je doneo jedan od najboljih trejlera ikada, koji je samo dodatno rasplamsao naša očekivanja.


Kingdoms of Amalur: Reckoning
 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Akcioni H&S RPG / Datum izlaska: 10. februar 2012.
 

Kingdoms of Amalur: Reckoning je akcioni RPG iza koga stoji više zvučnih imena, što je jedan od glavnih razloga velikog interesovanja igrača. Tako su za priču i fantazijski svet zaslužni R.A. Salvatore i tvorac mračnog stripskog junaka Spawn-a, Todd McFarlane. Glavni dizajner je niko drugi do Ken Rolston, čovek koji je istu ulogu imao i u stvaranju The Elder Scrolls: Morrowind i Oblivion igara. Svi oni su se okupili pod 38 Studios timom koji privod kraju rad na igri.
 


 

Reckoning donosi ogroman fantazijski svet otvoren za istraživanje, sa izvođenjem nalik onom iz popularnih MMO igara sa hack & slash akcijom, odnosno borbom koja će činiti srž celokupnog iskustva. Ostaje da se nadamo da ova imena igraćke industrije nisu tu samo za “slikanje”.


Mass Effect 3
 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Akcioni RPG / Datum izlaska: 9. mart 2012.
 

Mass Effect 3 je iz više razloga najvažnija igra u jednom od najboljih Sci-Fi akcionih RPG serijala. Prvi je to što je poslednja igra koja treba da zaokruži trilogiju sa pričom od koje fanovi očekuju daleko više nego od onih iz prethodnih igara.
 


 

Drugi razlog je što je konflikt potkačio i Zemlju (pored nekih drugih svetova) koja je na udaru džinovskih Reaper-a, što obećava neke epske okršaje sa gigantskim neprijateljima kakve nismo iskusili u prve dve igre. Treci je uvodenje režima za više igrača koji nudi potpuno novo kooperativno iskustvo o kome ne znamo skoro ništa.

 

Max Payne 3
 

 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Akcija (TPS) / Datum izlaska: mart 2012.
 

Već prvim trejlerom za Max Payne 3, Rockstar je zatvorio usta mnogim skepticima. Ono što znamo je da ce igra imati neke od najboljih animacija viđenim u igrama, kao i do sad neviženu kontrolu nad likom koga vodimo, onosno Maksom. Bilo da uklizava, skače, leži ili trči, Maks sada može da se okreće u svim pravcima i filuje olovom neprijatelje oko sebe.
 


 

Realisticna balistika i kinetička energija zrna, napucavanje čine pravim praznikom za oči, sa neprijateljima koji uvek drugaćije reaguju u zavisnosti od okruženja i kalibra koji su "popili". Promena lokacije, mračna, brutalna i melanhlična priča, sa prilično ostarelim, emotivno razorenim  i zapuštenim Maksom obećavaju nešto drugačije iskustvo od onog na koje smo navikli od serijala.


Metal Gear Rising: Revengeance
 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Akcija (H&S) / Datum izlaska: Četvrti kvartal 2012.
 

Metal Gear Rising je nedavno dobio podnaslov Revengeance, a poslednji trejler je otkrio da se radi o pravoj hack & slash akciji sa brutalno krvavim makljažama.Treba imati u vidu da igra ne pripada Metal Gear Solid univerzumu, iako je smeštena par godina nakon poslednje MGS igre. Iako je u pitanju ideja samog Kojima-e, rad na igri je preuzeo Platinum Games tim, koji je spasao od propasti u odmakloj fazi razvoja.
 


 

Ova tranzicija je donele i neke značajne promene u priči i izvođenju koje su prilicno uočljive u poslednjem trejleru. Na E3 dogadaju je prikazan video u kome igrač pod željenim uglom secka i uništa gotovo sve predmete i  neprijatelje u igri. Ovo je sada gotovo u potpunosti zamenjeno klasičnom H&S makljažom, što znači da cemo i igri moći da seckamo na komade tek po neke neprijatelje i to samo kada nam igra to dozvoli.

 

Metro: Last Light
 

 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Pucačina / Datum izlaska: Leto 2012.
 

Pored nove Darksiders igre, THQ sprema još jedan nastavak. Ovog puta u pitanju je Metro 2033: Last Light, kao direktan nastavak atmosferične pucacčne koja nas je vodila kroz mračne, jezive tunele i stanice moskovskog metroa, baš kao što će to raditi i ova igra. 4A Game sa nastavkom planira da ispravi sve propuste koji su pratili prethodnu, pa možemo da očekujemo bolje napucavanje, intenzivnije korišćenje zaklona i ugodnije šunjanje i korišcenje okruženja za skrivanje.
 


 

THQ najavljuje da će igra biti novi benchmark za poslednju generaciju grafičkih karti, baš kao što je svojevremeno bila i prva igra. THQ takođe obećava da će PC verzija igre ovog puta biti vrlo skalabilna i da će lepo raditi i na prosečnim konfiguracijama.

Strana 2

Prey 2
 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Pucačina / Datum izlaska: Leto 2012.
 

Prey 2 donosi toliko novina da ga je teško uopšte porediti sa prvom igrom. Preciznije, pozajmljuje najbolje iz gomile drugih hitova. Tako igra sada odiše atmosferom koja nas podseća na miks Blade Runner i Mass Effect univerzuma, u kome je igrač u ulozi lovca na ucenjene glave, pa će dobar deo igre provesti jurcajući za svojim plenom u pravom Mirrors Edge stilu, usput roštiljajući gomile vanzemaljskih neprijatelja.
 


 

Human Head obećava da ce napucavanje ličiti no ono iz poslednje dve Killzone igre, a možemo da ocekujemo i “looting” nalik onom iz Borderlands pucaćine. Svet igre je sada otvoren za istraživanje, a brojni likovi ce nam pružiti solidnu količinu “sporednog sadržaja”, što ce u praksi podsećati na Mass Effect igre.

 

Dishonored
 

 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Akciona avantura i šunjalica / Datum izlaska: Leto 2012.
 

Dishonorod je akciona igra iz prvog lica o kojoj ne znamo mnogo. Ono što znamo je da će šunjanje u igri biti realizovano tako da ne morate da ubijete ni jednog neprijatelja. Spominje se i morality sistem koji bi u velikoj meri trebao da utiče na tok priče.
 


 

Ipak, ono što uliva najviše poverenja je cinjenica da na igri radi Arcane Studios (od 2010 u vlasništvu ZeniMax grupe, odnosno Bethesda-e), odnosno tvorci igara Dark Messiah of Might and Magic i Arx Fatalis. U razvoj je uključen i Harvey Smith, jedan od vodećih dizajnera originalnog Deus Ex-a. Na osnovu prvih slika iz igre, čini se da su dizajneri inspiraciju dobili i od igara kao što su Bioshock i Half-Life 2.


StarCraft II: Heart of The Swarm
 

Platforme: PC / Žanr: Strategija / Datum izlaska: Tokom 2012.
 

Još od najve StarCraft II sage 2007. godine, znalo se da će ista biti podeljena na tri dela, gde će svaki biti posvećen jednoj od tri jedinstvene rase. Prva igra sa Terran frakcijom nas je oduševila 2010. godine, dok od druge očekujemo da uradi isto tokom ove godine.
 


 

Iako je je Blizzard trenutno preokupiran peglanjem novog Ðavola, mi ga i dalje držimo za reč koju je dao nakon izlaska prve igre, a to je da ce se Heart of The Swarm pojaviti u narednih 12 do 18 meseci. Naravno, igra nas ovog puta stavlja na stranu Zerg frakcije ružnjikavih vanzemaljaca koje ćemo voditi kroz kampanju. Nove jedinice, perfektan balans i nove mape su ono što očekujemo od ovog nastavka, nadamo se, pre kraja godine.

 

Syndicate
 

 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Pucačina / Datum izlaska: 24. februar 2012.
 

Syndicate je rimejk izometrijske igre, odnosno odličnog serijala sa prve polovine 90-tih. Ipak, igra je ovog puta pucačina iz prvog lica smeštena u 2069. godinu, u svet kojim upravljaju moćne korporacije poznate kao Sindikati. Svaki sindikat ima svoje hi-tech agente obučene za korporacijsku špijunažu i sabotažu konkurencije, a igrač će biti u ulozi jednog od njih.
 


 

2069. godina je ujedno vreme u kome se podrazumeva da svaki čovek ima ugraden čip u mozgu, a oni napredniji (kakav cemo mi imati) omogućavaju hakovanje terminala i bezbednosnih sisteme iz daljine, ali i čipove drugih ljudi, kako bi ih naterali da urade nešto glupo ili pak stanu na našu stranu. Sve ovo deluje prilicno interesantno, a još interesantnije je to da na igri radi Starbreeze Studios poznat po The Chronicless of Riddick igrama.


Tomb Raider
 Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Akciona avantura / Datum izlaska: Jesen 2012.
 

Sledeći Tomb Raider će predstavljati prvi veliki zaokret u serijalu kome su promene i više nego potrebne. Igra će pratiti prvu avanturu mlade Lare u kojoj ima tek 20 godina. Sudeći po videnom, njena prva avantura je ujedno i najmračnija i najbrutalnija do sada, a smeštena je na ostrvo potpuno otvoreno za istraživanje na kome se Lara našla nakon brodoloma.
 


 

Iako će prvi koraci biti u cilju pukog preživljavanja, Laru na ostrvu čekaju brojna iznenađenja skrivena u pećinama i gustoj džungli. Raduje nas i vest da će igra imati i neke RPG elemente, poput razvoja veština i zanatstva, dok ce borba u velikoj meri zavisiti od interakcije sa okruženjem. Prva demonstracija gejmpleja nas je oduševila atmosferom i filmskim izvođenjem nalik onom iz Uncharted igara.
 

The Last Guardian
 

Platforme: PS3 / Žanr: Avantura / Datum izlaska: Tokom 2012.
 

Team ICO je jedan od onih malih studija punih talentovanih ljudi koji svoje igre prave iz ljubavi, bez novčanih i vremenskih pritisaka izdavača. Iako tim postoji još od 1997. godine, do sada je izbacio samo dve igre, ali kakve. U pitanju su originalne Ico i Shadow of Colossus avanture, koje su obeležile žanr na PS2 konzoli.
 


 

Od kraja 2006. Team ICO radi na igri The Last Guardian, o kojoj i dalje ne znamo mnogo, osim da će glavni junaci biti mali dečak i njegov džinovski krznati ljubimac nalik letećem psu. Malo dostupnog materijala iz igre, neodoljivo miriše na prethodne dve igre, pa verujemo da ćemo se i ovde pentrati po drevnim džinovskim građevinama i ništa manjim mitološkim kreaturama. Sve navedeno je dovoljno da ovaj naslov stavi na sam vrh naše "most wanted" liste za ovu godinu.


Ipak, priložene igre nisu i jedine koje nas čekaju u ovoj godini. Tu su i Alan Wake (PC), Brothers in Arms: Furious 4, Prototype 2, XCOM, Twisted Metal, Tribes: Ascend, inSANE, End of Nations, Transformers: Fall of Cybertron, Torchlight II, Gotham City Imposters, Risen 2, The Secret World, a ko zna, možda se i S.T.A.L.K.E.R. 2 izvuče iz blata i stigne da nas obraduje pre kraja godine. Isto tako, nadamo se da će se i The Last of Us akciona horor avantura Naughty Dog tima (Uncharted) pojaviti pre 2013., iako je to malo verovatno.

Igre koje nas čekaju u 2012. godini: Prvi deo

Decembarska CS: GO groznica - ESEC šampionat u Beogradu

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409