Greška

Došlo je do greške.

How to: Windows 10 upgrade, korak po korak

01.10.2015 14:09 | 15 Software/Web
How to: Windows 10 upgrade, korak po korak

U želji da vam demonstriramo koliko je lako i elegantno preći sa nekog od postojećih Windows operativnih sistema na Windows 10, odradili smo proces apgrejda i ovim tekstom ćemo vas provesti kroz tu proceduru korak po korak. Verovatno ste već mogli da vidite veliki broj videa, članaka i vesti na našem sajtu koji se tiču ove tematike, ili da pročitate iskustva korisnika na našem forumu. Međutim, smatrali smo da treba provesti korisnike kroz proceduru korak po korak, kako bi se uklonile sve eventualne bojazni.

Kako do novog Windows operativnog sistema?

Filip Majkić

Sasvim smo ubeđeni da, ma koliko se vendori trudili, brojni korisnici ne posećuju često njihove sajtove, niti su svesni da se na njima može pronaći nekakvo uputstvo ili koristan savet. Svesni smo i zbog čega je tako - mnogi proizvođači se jednostavno ne trude da podrobno objasne korisnicima šta nude i na koji način će oni imati benefite od takvog rešenja. Microsoft je na tom planu dosta uradio u proteklom periodu, ali i dalje sa korisnicima mora da komunicira po određenim korporativnim pravilima. Stoga verujemo da će mnogima biti koristan ovakav članak, da će im eventualno odagnati strahove od nepoznatog ili da će ih ohrabriti da pređu na noviji Windows.

update4_s.jpg


Zašto Windows 10?

Postoji mnogo odgovora na to pitanje, a dosta toga zavisi iz kakve perspektive gledate. Prelazak sa Windows 8(.1) na Windows 10 je, prema našem mišljenju, potpuno logičan i racionalan, budući da Windows 10 donosi sve što ima Windows 8(.1), ali u boljem, prihvatljivijem izdanju. Stvari su malo drugačije kada razmatrate prelazak sa Windows 7 na Windows 10. Neki razlozi autora teksta su nešto bolje performanse, podrška za DirectX 12 i razne nove tehnologije, te prosto saznanje da će Windows 10 u narednom periodu biti kvalitetnije podržan.

update5_s.jpg

Ipak, najvažniji razlog jeste unapređen multitasking po praktično svim pitanjima, a posebno kroz interfejs. Multidesktop (da, znamo da Linux to već dugo ima) donosi drastično unapređenje iskustva u svakom pogledu, Task View i bolji thumbnail overview dodatno pojačavaju taj utisak, lakše se deli prostor između više aplikacija na monitoru pri čemu vam sam Windows sugeriše kojom aktivnom aplikacijom da popunite ostatak što je nekada veoma korisna opcija, zatim bolja podrška za prikaz pri ultra-visokim rezolucijama poput 4K...Za svakoga ko koristi veliki monitor ili više monitora, ovo će biti izuzetno pogodno. U najmanju ruku, do sada smo iskusili sve što je Windows 7 mogao/trebao da pruži i vreme je da se ide korak dalje.

Za mene, najvažniji motivi za apgrejd jesu unapređen multitasking po praktično svim pitanjima, uključujući tu i interfejs, kao i očekivana poboljšanja u domenu grafike, što bismo već od kraja ove godine trebali da osetimo...

Naravno, ne tvrdimo da svako mora/treba da se odluči na taj korak. Postoje i neke kontroverzne stavke, poput problema sa prikupljanjem podataka o korisnicima, monitoringa šta sve korisnik ima na računaru i tome slično. Koliko su vam to važne stvari, ostavljamo vama da procenite. Cortana je dobar primer te dileme - izuzetno korisna alatka, koju će pak mnogi gasiti da bi bili sigurni u zaštitu svoje privatnosti. Takve stvari korisnik sam mora da prelomi. Ukoliko ste prelomili i baš vas briga da li će neko dobiti informaciju koje se igre nalaze u vašoj Steam biblioteci, ili pak mislite da je uz Google, Facebook , Amazon i njima slične apsolutno nebitno da li će još neko dobiti podatke o vašim kupovnim navikama, red je da pređemno na sam proces apgrejdovanja...

win102.jpg


Kako do apgrejda?

Ovo je verovatno najnejasniji deo koji mnogi korisnici ne razumeju u potpunosti. Rekli bismo, sa punim pravom. Microsoft nije svemoguć i ne može da pošalje apgrejd odjednom svima. Stoga, pomalo je lutrija kada ćete dobiti svoj apgrejd. Jedno je sigurno - neophodno je da vaš računar bude unapređen preko Windows Update-a. Zapravo, ne postoji razlog da vlasnici operativnih sistema ne apdejtuju redovno svoj OS.

win7upgrade_s.jpg

No, ukoliko nemate sve apdejte za Windows 7/8 instalirane, najpre trebate to da obavite. Windows 7 korisnici će biti apdejtovani na najsvežiji Service Pack 1, a Windows 8(.1) korisnici na najsvežije stanje Windows 8.1 operativnog sistema.

update1_s.jpg

Nakon toga, preostaje vam da - čekate. U nekom trenutku, Microsoft će poslati obaveštenje da je apgrejd spreman. Ono će stići u vidu Windows 10-olike ikonice, odnosno aplikacije koja će se smestiti na sam početak system tray-a. Pogledajte išta o tome kaže Microsoft zvanična stranica.

update3_s.jpg

Obzirom da je najupitnija stavka period koji će korisnik čekati do dobijanja ove ikonice, Microsoft se potrudio da za korisnike dodatno olakša dilemu i neizvesnost. U tu svrhu je kreirana Get Windows 10 Diagnostics App, koja se može pronaći na ovoj stranici.

update2_s.jpg

Reč je o jednostavnoj alatki, koju pokrenete i ona pronađe uzroke zbog čega niste u mogućnosti da dobijete apgrejd. Obratite pažnju da određeni malveri i drugi zloćudni softveri mogu da budu uzrok da ne dobijete apgrejd, odnosno da dijagnostička alatka ne može da detektuje i otkloni problem. Nažalost, to je tako...

Alternativno, korisnici koji ne žele da čekaju i koji su svesni da je apgrejd neophodan, mogu da preuzmu odgovarajuću alatku koja će im direktno odraditi apgrejd, bez ikakvih lomljenja, čekanja i slično. Tu alatku možete preuzeti odavde (32-bitna verzija), odnosno odavde (64-bitna verzija). Neophodno je da prilikom startovanja odaberete opciju "Upgrade", a potom će aplikacija odrediti šta vam je potrebno, preuzeti Windows 10 i odraditi apgrejd uz svega nekoliko vaših intervencija po "next, next, finish" principu.

Dusan Nestorov Član postova: 217
Ovo je individualno stvar svakog korisnika. Zelje i ocekivanja su razlicita: neko voli "Control panel", neko da sljasti, igraci vole najnoviji "Direct X", peti vele "Cortana" trik. Imam nov kompjuter, vrlo jak.....da se sad ne hvalim, ali mi ne pada na pamet da predjem na W10. Nema nista toliko fascinantno na W10 da bi ga trebao instalirati. Koristim W8.1 PRO i prezadovoljan sam.
Nikola Neregistrovan korisnik
Generalno je misljenje da nesto kada se apdejtuje/apgrejduje je samim tim i bolje. Windows definitivno nije dokaz za to niti se krece tim putem. Ono sto sam ja primetio za sada je da Windows 10 svakako ne radi/funkcionise bolje od svojih prethodnika. Svakako nije normalno da u takvom jednom sistemu dobijamo pakete/programe koji su preinstalirani i ne daju mogucnost njihovog uklanjanja kao npr njihove mape. Svakako nije normalno da Windows na mom racunaru da kazemo u idle stanju u proseku drzi temperaturu procesora od 50c dok za neke da kazemo manje zahtevne procese ide cak i do 60c. Na Windows-u 7 ta temperatura ne prelazi 47. Unapredjenje koje je da kazemo u korisnickom interfejsu izgleda da kazemo lepse ali nikako ne funkcionise bolje. Licno mi se sam modern interfejs ne dopada ali ne bih nista imao na protiv kada bi npr funkcionisao bar toliko dobro kao interfejs na Windows-u 7. Primitio sam razne da kazemo bagove ili glicove u novom interfejsu pre sve u novim podesavanjima, svakako je bolje funkcionisao/funkcionise Control Panel ali verujem da ce jako brzo biti izbacen iz Windows-a 10. Smanjen FPS u apsolutno svim igrama, vece temperature procesora/grafike. Da li je napredak multitasking, podrska za DirectX 12? Mislim da ne.
Neregistrovan korisnik Neregistrovan korisnik
Koristio sam Windows 10 jedno sedam dana i vratio sam se nazad na Windows 8.1. Drjvere sam sve nasao (graficka GeForce 820m) ali mi je broj FPS opao sa 33 na 19 u Cinebench R15 testu. Vratio sam se na 8.1 zbog toga sto nisam osecao kontrolu nad sistemom, prilikom instalacije update-ova npr. sistem je neophodne file-ove za instalaciju skinuo na D particiju iz nekog razloga i nisam ih mogao obrisati posle bez da za svaki file menjam vlasnistvo i menjam dozvole koje sistem ima. Ako su glasine istinite da Microsoft ukida Control Panel to je samo jos jedan razlog da ne predjem na 10.
Milos Neregistrovan korisnik
Svaka preporuka za WIN10.
dragan Neregistrovan korisnik
imam pitanje jer u tekstu to nisam video ili sam predvideo,a to je da li ja koji imam nelegalnu verziju 7mice,sto ja mislim da vecina ima mogu isto da izvrsim upgrade na 10tku ili ce mi posle 10tak dana(cuo sam razne price)da mi microsoft blokira i necu moci koristiti windows,nisam neki IT strucnjak pa bi voleo da dobijem odgovor,puno bi mi znacio.hvala

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 10. - Finalni utisci

How To: Windows 10 Safe Mode

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509