Greška

Došlo je do greške.

How To: Windows 10 Safe Mode

09.06.2016 10:44 | 17 Software/Web
How To: Windows 10 Safe Mode

Jedno od najčešće korišćenih okruženja za rešavanje ozbiljnijih problema sa Windows operativnim sistemima je Safe Mode. Reč je o režimu u kome se sistem podiže sa minimalnim funkcijama i omogućava da se izvrši promena ili podešavanje, ukloni problematičan softver i slično. Međutim, u Windows 10 operativnom sistemu su izvršene određene promene i stoga je za svakog korisnika poželjno da prouči na koje je načine Safe Mode moguće aktivirati. Mi smo tu da pomognemo.

How To: Safe Mode i Windows 10

Filip Majkić

Ulazak u Safe Mode nije kao na ranijim operativnim sistemima, kada je Windows 10 u pitanju. Zapravo, još u Windows 8(.1) je načinjena velika promena u načinu butovanja sistema, koje je drastično ubrzano. Ubrzano do te mere da je danas praktično nemoguće koristiti raniji metod pritiska na F8 taster prilikom butovanja i prostog odabira Safe Mode režima.

Pogledajte naš kratak video tutorijal:


Safe Mode je izuzetno koristan za rešavanje i ispravljanje brojnih eventualnih problema na koje možete naići, ma koliki intenzitet tih problema bio, te je stoga zaista dobro znati kako mu sve možete pristupiti. Na gore opisani način danas možete da uđete u Safe Mode pod uslovom da nemate moderan PC računar (doduše, u Windowsu 10 je potrebno pritiskati Shift + F8). Ukoliko imate kombinaciju UEFI biosa i SSD-a, kao što većina korisnika danas ima, nije moguće uraditi "interrupt" i ući u Safe Mode sa F8. Šta vam u tom slučaju ostaje? Postoje tri načina, koja ćemo ukratko opisati.

safemode1.jpg


  1. način: Shift i klik mišem na Restart

Jednostavan način da uđete u Safe Mode jeste da iskoristite Windows 10 opciju Shift + Restart kombinacije. Nama ona deluje najjednostavnije. Mana? Što operativni sistem mora biti u stanju da se podigne da biste iskoristili ovaj metod. Sve je prilično jednostavno:

1) Otvorite Start meni i kliknete na Power taster. Tada će vam se otvoriti Shut Down, Restart i Sleep opcije.

2) Pritisnite i držite dugme Shift na tastaturi, i kliknite na opciju Restart. Važno je da držite Shift pritisnutim.

3) Tada će se Windows restartovati i tražiti da odaberete neku od ponuđenih opcija. Vama je potrebna stavka Troubleshoot.

windows_10_safe_mode1_s.jpg

4) U okviru Troubleshoot stavki, pojaviće se više opcija. Odaberite Advanced Options, pa Startup Settings

5) Unutar Startup Settings imate na raspolaganju nekoliko opcija za Safe Mode, u zavisnosti od toga da li želite klasičan Safe Mode ili Safe Mode sa podrškom za Networking ili Command Prompt. Za svaki od ovih modova korespondira jedan od F tastera, pa tako za aktiviranje opcije "4) Safe Mode" trebate da pritisneete F4. Nakon toga, sistem će se podići u Safe Modu.

windows_10_safe_mode2_s.jpg

 

 

duyenkull Novi član postova: 2
Malo nam se redakcija probudila, konkretniji sadrzaji u zadnje vreme
scouser Član postova: 2396
A tvoja odbrana gluposti je baš do j.. a. Jbt, siliš računar da bi ušao u safe mode.
Vuk40 Users postova: 7675
Citiram korisnika: krleKod winxp ili win7 dovoljno je bilo F8, ovde moraš imati recovery disk ili moraš ući u win. Da li samo ja mislim da je ovo glupost (šta ako sistem neće da se digne, a nemaš disk) ili još neko dali moje mišljenje?
Dele, ali tvoju neinformisanost, dovoljno je par puta nasilni restart, ako win ne boot-uje iz dva puta sam ulazi u recovery.Tako da ti ne treba usb/disk...probaj sam kod podizanja sistema idi nasilni restart.
krle Neregistrovan korisnik
Kod winxp ili win7 dovoljno je bilo F8, ovde moraš imati recovery disk ili moraš ući u win. Da li samo ja mislim da je ovo glupost (šta ako sistem neće da se digne, a nemaš disk) ili još neko dali moje mišljenje?
Darkodar Users postova: 3380
Kakvo je to pitanje pa samo restart i izacice , najbolje za Windows 10 je da se posle instalacije Windowsa ukuca u command prompt:
bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy
Nakon toga kada restartujes kompijuter mozes brzo da pritiskas f8 i ucice ti u safe mode opcije kao na Windows 7.

How to: Windows 10 upgrade, korak po korak

Windows 10: Godinu dana kasnije

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509