Greška

Došlo je do greške.

How To: UltraISO - kreiranje butabilnog USB fleša

28.09.2011 04:31 | 0 Software/Web
How To: UltraISO - kreiranje butabilnog USB fleša

UltraISO spada u programe čija je prvobitna namena bila kreiranje i editovanje „slika“ optičkih diskova u ISO i sličnim formatima. Ovakvih programa ima dosta – verovatno ste već čuli za PowerISO i MagicISO. Štaviše, ova tri programa nekad su neverovatno ličila jedan na drugi, do te mere da se zapitate da li su tri programerske kuće koje ih razvijaju locirane u istim prostorijama, ili samo bezobrazno kopiraju jedna od druge. UltraISO je u međuvremenu evoluirao toliko da se više ne može nazvati pukim ISO editorom i daleko…

Ivan Todorović

Jedna od naprednijih funkcija koja će biti izuzetno korisna mnogim „računarcima“, a koja nas je originalno podstakla za pisanje ovog mini-vodiča, jeste mogućnost kreiranja butabilnog USB fleš diska od optičkog diska ili njegove ISO slike. Recimo, imate instalacioni disk Windowsa 7 i hoćete da napravite butabilan fleš, jer računar na koji planirate da instalirate ovaj sistem nema optički drajv, ili je isti neispravan. Prvo što vam može pasti na pamet je da Microsoft nudi „zvaničnu“ alatku koja ovo može da uradi od gotove ISO slike koju već imate.

Tu nastupa mali problem – pomenuta alatka prethodno formatira vaš USB fleš u NTFS fajl sistem bez mogućnosti drugog izbora, a više puta nam se desilo da dobijena Windows 7 instalacija sa NTFS fleša, napravljena upravo Microsoftovom alatkom, jednostavno neće da se butuje na pojedinim računarima. Rešenje nudi UltraISO.

 

 

Prvo što treba uraditi jeste da formatirate vaš USB fleš, i to u FAT32 kao najsigurnije rešenje. To možete učiniti i direktno iz Windows Explorera, izabravši pritom Quick Format (tehnički, pun format predstavlja proveru diska plus Quick Format, a ako ste sigurni da je fleš ispravan, pomenutu proveru možete preskočiti da uštedite vreme). Kada se to završi, u UltraISO-u treba da otvorite ISO sliku (File -> Open) ili čak fizički disk (File -> Open CD/DVD).

Sledi komanda Bootable -> Write Disk Image, kada se otvara novi prozor. Izaberite destinacioni USB fleš drajv, „write method“ preporučujemo da ostavite kao „USB-HDD+”, a onda kliknite na “Write”. Nakon okončane procedure, imaćete spreman USB fleš sa koga možete podići instalaciju operativnog sistema. Metoda je probana sa Windowsom 7 u 32-bitnoj i 64-bitnoj verziji, sa i bez integrisanog Service Packa 1, kao i sa nekoliko varijanti Windows Viste i nekoliko različitih izdanja relativno novijih Linux distribucija (uključujući Ubuntu). Rezultujući USB fleševi uspešno su se butovali na svim desktop i laptop računarima na kojima smo ih probali (doduše, nijedan nije bio stariji od Pentium 4 generacije).

 

 

Ova metoda neće proći sa apsolutno svakom butabilnom ISO slikom koju podmetnete, jer su instalacije pojedinih sistema prosto napravljene tako da rade samo sa optičkog diska. Dobar primer je Windows XP. Ipak, UltraISO i sa tim može da izađe na kraj, uz određene korake koje morate preduzeti pre opisane procedure (u vašem omiljenom Internet pretraživaču unesite „ultraiso windows xp boot usb“ i pratite opis na UltraISO forumu). Što se tiče novijih operativnih sistema, opisana metoda provereno radi.

Kada smo se već dohvatili UltraISO-a, evo jedne korisne funkcije za ljude koji snimaju bitne podatke na optičke diskove. Gotovo svi programi za snimanje nude mogućnost verifikacije, ali se ona svodi čisto na proveru čitljivosti diska. Ponekad vam može zatrebati i nešto više – recimo, da saznate koji je tačno fajl nečitljiv u slučaju oštećenja diska. UltraISO nudi mogućnost kreiranja kontrolnih heš vrednosti (po MD5 algoritmu) svih fajlova unutar ISO slike (File -> Create Checksums) ili sa fizičkog CD/DVD/Blu-ray diska (Tools -> Create CD/DVD Checksums).

 

 

Primer – imate ISO sliku koju hoćete da „narežete“ na disk. Otvorite je u ovom programu, pa uradite File -> Create Checksums. UltraISO će proračunati MD5 heševe svih fajlova iz ISO slike i upisati ih u određeni fajl.

 

 

Kada narežete ISO kao disk (što možete učiniti i direktno u ovom programu, pritiskom na taster F7), pomoću MD5 heševa u bilo kom kasnijem trenutku (a ne samo direktno nakon snimanja, što čini opcija „Verify“) možete proveriti validnost narezanih fajlova. Komanda Tools -> Verify CD/DVD Checksums će izračunati MD5 heševe fajlova sa optičkog diska, uporediti ih sa onima upisanim u fajl koji ste prethodno napravili komandom „Create Checksums“, i tako ćete tačno znati da li je sve u redu. Savet iz prakse: ako naletite na neispravne fajlove, možete da probate sa nekim drugim optičkim uređajem, jer se pojedine marke DVD uređaja muče sa pojedinim brendovima diskova.

 

How To: Windows 7 Homegroup file sharing

How to: Masovna konverzija slika

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509