Greška

Došlo je do greške.

How To: Ubrzajte svakodnevni rad u Windowsu, 2. deo

18.10.2012 09:44 | 0 Software/Web
How To: Ubrzajte svakodnevni rad u Windowsu, 2. deo

Nakon prvog dela teksta Kako ubrzati rad u Windowsu, dolazimo sa novim savetima kako bismo vam pomogli u svakodnevnom korišćenju vašeg računara. U tom tekstu smo pokrili „grube radove“, a ovom prilikom ćemo se pozabaviti nekim finijim opcijama, savetima i detaljima koji možda neće biti podjednako korisni svakome, ali nekome će možda baš takav savet biti od neizmernog značaja. Pogledajte šta smo pripremili za vas u

Ivan Todorović

Nećemo previše komplikovati u uvodu. Mnogo tema treba pokriti, mnogo stvarčica treba otkriti slabije upućenim korisnicima, na mnogo štošta valja podsetiti iskusnije. Prelazimo odmah na neke od zanimljivijih i lako primenjivih načina kako ubrzati korisniku svakodnevni rad u Windows operativnom sistemu, sprečiti potencijalne probleme, ili prosto na trikove koji vam mogu pomoći u svakodnevnom snalaženju i kliktanju.Zaustavite problematične programe - iskusniji korisnici dobro znaju kako to uraditi, ali uvek je dobro podsetiti sve ostale koje su im opcije na raspolaganju. Osim toga, ovakva intervencija je ponekada vrlo potrebna. Verovatno su mnogi korisnici doživeli situaciju da se odjednom Windows drastično usporava, da aplikacije “laguju”, da animacije seckaju. Vrlo je moguće da je to zato što je neki program ili servis “zabagovao”, pa troši veću količinu memorije ili procesorskog vremena nego što bi trebalo.

Radi se, naravno, o dobro poznatom Task Manager-u, sistemskom alatu koji može služiti mnogo čemu. Ovde nam je najinteresantnija mogućnost "ubijanja" pokrenutih programa i servisa. Ukoliko se neki program ne odaziva ili sumnjate da vam nešto troši procesorsko vreme ili memoriju i na taj način obara performanse, kliknite desnim dugmetom na taskbar i odaberite opciju Task Manager, ili pritisnite tastere Ctrl+Alt+Del istovremeno (ova mogućnost je tu kada vam računar toliko blokira da ne možete da dođete na desktop ili prestane odzivnost pokrenutog programa/igre) i odaberite Task Manager.Iz tabova Applications, Processes i Services možete videti pokrenute procese i servise, te ih isključiti i zaustaviti (ili pokrenuti, ako je reč o servisima) desnim klikom i odabirom stavke End Task ili End Process. Ovo može biti veoma korisno u raznim situacijama. Osim navedenog, aplikacija vam može poslužiti u mnoge druge svrhe. Recimo, možete vršiti praćenje opterećenja procesora, zauzetosti memorije ili, na rudimentarnom nivou, mrežnih aktivnosti.


Koristite System Tray na pravi način - (pre)uređivanje prostora u donjem desnom uglu desktopa može dosta pomoći u izvršavanju svakodnevnih poslova. System Tray, kako se ta oblast zove, može biti stavka koja vam pomaže da neke operacije izvršite brzo i lako, ali vas isto tako može zakočiti ako bude prenatrpana desetinama raznih ikonica, koje svojim prisustvom zbunjuju korisnika. Šta se po tom pitanju može učiniti?Podešavanje ovog područja možete vršiti na sledeći način - desni klik na Taskbar, pa odaberete Properties, a potom Customize, pod naslovom Notification Area. Tada za svaki program možete da odredite da li želite da se prikazuje ikonica u ovom području i na koji način. Same ikonice možete da preuređujete time što ćete ih levim tasterom miša prevlačiti i menjati im redosled. System Tray je generalno vrlo koristan, ali je ovakvo podešavanja poželjno budući da vas mnoge stvari jednostavno neće zanimati i nema potrebe da vam stalno stoje u tom području i odvraćaju pažnju.


Brzina računara zavisi od režima štedljivosti! - Proverite Power Options. Ovo naročito važi imate laptop, pošto to može veoma puno značiti za brzinu rada. Proverite ovu sekciju sekciju Control Panela, ali i podešavanja u svom softveru za Power Management koji je došao preinstaliran uz računar. Uvek se može desiti da vam je, recimo, maksimalna brzina procesora ograničena radi uštede baterije, ili da ceo računar potpuno radi u “power saving” modu.Da biste pristupili ovoj sekciji, idite u Control Panel i aktivirajte Power Options. Za fino podešavanje, kliknite na Change Plan Settings, pa potom na Change Advanced Settings. Čak i da se ne radi o potrebi za ubrzavanjem rada, ovde ima dosta interesantnih podešavanja kojima jednostavno možete da podesite ponašanje svog računara - na primer, da li da se neaktivni diskovi isključuju radi uštede energije ili da stalno rade, da li da računar reaguje u “sleep” režimu na neku komandu, ponašanje tastera za paljenje i slično. Naročito savetujemo da hard diskove NE isključujete ako su neaktivni, pošto im daleko manje smeta da non-stop budu pod naponom nego da se više puta dnevno uključuju i gase, kada elektronske komponente doživljavaju neprijatne “šokove” koji skraćuju njihov životni vek.


Ugasite Windows Defender ako koristite antivirus – Ugrađeni Windows Defender nije naročito efikasan, ali je ponekad i to bolje nego nemati ništa instalirano. Međutim, ako ste se odlučili za neki kvalitetniji antivirus, slobodno isključite Windows Defender kako ne biste dodatno opterećivali računar. Takođe, opcija automatskog skeniranja podrazumevano je aktivna, pa isključivanjem Defendera možete smanjiti neobjašnjiva “oranja” po disku.Da isključite ovu aplikaciju,najlakši način je da pokrenete Start meni, ukucate Defender, te nakon pokretanja programa odete na Tools -> Options ->Administrator, te isključite ovaj program, kao na prikazanoj slici. Možda ne deluje kao naročito značajna stavka, ali će svakako osloboditi jedan deo resursa.


 

Registar, butovanje, prozori

Čuvanje Registry key-jeva - Nadamo se da ne moramo da objašnjavamo šta je Registry, jer smo ga spominjali već previše puta na ovim stranicama. Ono na šta želimo da ukažemo jeste jedan efikasan način kako sačuvati neko podešavanje za slučaj da se promenom podešavanja nešto poremeti i upropaste performanse računara, ako ne i nešto više. Možete uvek sačuvati Restore Point, ali to snima dobar deo sistemskih komponenti Windowsa u zadatom trenutku, a vi menjate samo neke parametre. Kako onda na lakši način sačuvati podešavanje?Otvorite Regedit (ponovo, kucanjem u Search). Obratite pažnju na toolbar na iznad prozora regedita. Tu možete naći Favorites meni. Key koji editujete možete dodati u Favorites i tako brzo i lako snimiti njegovu poziciju i vrednosti. Na taj način ga možete ponovo učitati i eliminisati eventualni problem koji bi izbio editovanjem vrednosti registra. Na taj način bilo koju promenu možete promeniti u sekundi, a prilikom snimanja u Favorites možete dodeljivati bilo kakvo ime, kako biste se kasnije lakše snašli.


Muke sa iTunes-om – ako posedujete neki Apple uređaj, verovatno proklinjete nesrećni iTunes. Nekada samo muzički plejer kompanije Apple, danas je to primarna (i jedina) aplikacija za punu interakciju sa istoimenim servisom gde brojni korisnici kupuju svoje digitalne sadržaje. Nažalost, istovremeno je ova aplikacija strahovito neprijatna po resurse, a jedan od poznatijih bagova jeste snimanje duplikata istih pesama bez ikakve potrebe. Prosto deluje neverovatno da se ova programska greška provlači iz verzije u verziju softvera, ali zato postoji alatka za pronalaženje i uklanjanje duplikata. Zapravo, pravljenje duplikata nije bag u punom smislu te reči, već karakteristika programa, koji pravi sopstvene baze pa nekada duplira unose u istu.Da biste obavili ovu operaciju, idite u iTunes, zatim odaberite File -> Display Duplicates. Tada ćete ugledati spisak svih duplikata pesama koje su prethodno unete u plejliste. Odavde možete obrisati duplikate unosa. Obratite pažnju da iTunes prikazuje i original i duplikat, te stoga morate obrisati jedan od ta dva, mučeći se sa selektiranjem duplikata u listi, što može biti problem ako imate veći broj duplikata.


Smanjite vreme butovanja ako imate dva sistema - ova opcija ima smisla samo ako imate dva operativna sistema instalirana na jednom računaru. Odnosi se na trajanje menija za odabir operativnog sistema prilikom pokretanja računara. U današnje vreme to je ređa pojava, budući da je bila izraženija kada smo imali Windows ME/XP i Windows 2000, kao i zbog velikog broja kvalitetnog softvera za virtuelizaciju, ali i dalje nije retkost, posebno među korisnicima koji vole da eksperimentišu.Istovremeno, slutimo da će sa dolaskom Windows 8 OS-a zbog značajne razlike u filozofiji korišćenja veliki broj naših čitalaca da ponovo koristi dual boot dok isprobavaju novajliju, pa evo podsećanja na jedan koristan zahvat koji možete da učinite tom prilikom.Idite u Start meni i kucajte msconfig. Pritisnite Enter i u menijima odaberite tab Boot. Sada ovde možete podesiti nekoliko opcija, uključujući prikazivanje boot loga, no GUI boot, i tako dalje. Međutim, obratite pažnju na opciju Timeout. Ona je podrazumevano podešena na 30 sekundi. Smanjite taj broj na 5, 10 ili koliko već želite sekundi i time skraćujete trajanje prikazivanja menija sa odabirom operativnih sistema tokom butovanja računara.


Sredite probleme sa butovanjem - kada smo već kod startovanja mašine, u Windowsu 7 postoji mala greška. Radi se o problemu koji se može desiti ako ne koristite neku desktop pozadinu u vidu slike, već uniformne boje. U toj varijanti, nekim korisnicima se dešava bag koji produžava startovanje operativnog sistema za dobrih 40-ak sekundi, nekada i više.Možda ste imali ovaj problem, a da ga i niste bili svesni. Rešenja su jednostavna - ili odaberite neku sliku za desktop pozadinu, ili preuzmite ispravku sa adrese support.microsoft.com/kb/977346.


Isključivanje transparentnih prozora - onemogućavanje ove opcije može pomoći ubrzanju računara, naročito onih hardverski slabijih, tj. starijih računara. Posebno bi moglo pomoći kod animacija, a to je uvek problematična stavka koja doprinosi ugodnijem korišćenju računara čak i ako nema realnih ubrzanja. Kompletna operacija je prilično jednostavna.Kliknite na desktop desnim dugmetom miša i odaberite opciju Personalize. Iz novog prozora odaberite aktivnu temu, pa potom kliknite na dugme koje će se uvek nalaziti u dnu prozora - Windows Color. Odavde možete da (de)štiklirate Enable Transparency opciju.

 

Mreža, start meni, efekti


Kako brže do mrežnih fajlova - u poslovnim okruženjima ponekada je frustrirajuće raditi na fajlovima koji su na mreži, a pritom postoje problemi sa mrežom, odnosno sa konekcijom ili aktuelnom vidljivošću sadržaja. U takvim situacijama, vrlo je korisna opcija keširanja mrežnih fajlova. Mala ograda - za korišćenje ove opcije, neophodno je imati Windows 7 Professional, Enterprise ili Ultimate, dakle ona ne bi trebala biti dostupna na Home Premium ili Basic varijantama operativnog sistema. Kako do aktiviranja ove opcije, odnosno kako da uključite da vam konkretan fajl sa mreže uvek bude dostupan, i time izbegnete zastoj u radu i završavanju posla u slučaju da mreža "trokira"? Vrlo jednostavno.U trenucima kada je mreža dostupna i vidljiva, pronađite fajl ili folder na kome želite da radite u svom mrežnom okruženju. Desni klik mišem na njega i selektirajte Always Available Offline. Potom će Windows napraviti lokalnu kopiju na vašem računaru, kojoj uvek možete pristupiti. Postoji i mana ovog pristupa - za svaki fajl ili folder morate pojedinačno naznačiti da želite da bude dostupan, što može biti zamarajuće ako ih ima puno.

Kad smo već tu, daćemo uputstvo kako da kontrolišete prostor za sve fajlove i foldere kojima odredite da budu dostupni u lokalu. U Start meniju kucajte Offline i kliknite na Manage Offline Files. Tada se otvara opcija Offline Files, unutar koje imate nekoliko tabova. Disk Usage vam omogućava da podesite koliko prostora na disku ova opcija treba da koristi. Windows će automatski dodeliti inicijalnu vrednost u zavisnosti od količine prostora na vašem disku, u svakom slučaju od 10-ak gigabajta pa naviše. Tu je i opcija šifrovanja, koju takođe možete aktivirati.


Ubrzajte pretrage Start menija - već ste primetili i u ovom i u prethodnom vodiču da se u uputstvima podosta okrećemo Start meniju zarad bržeg pristupa. Zaista, ukoliko znate šta i kako radite, Start meni postaje moćna alatka za kretanje kroz računar i njegove opcije. Windows 7 je korak napred od sedam milja po pitanju korisnosti istog, a još uvek se oporavljamo od neprijatnosti zvane nepostojanje Start menija u Windowsu 8.Kliknite na Start meni desnim dugmetom i odaberite Properties. Potom odaberite Customize i skrolujte nadole, dok ne dođete do opcije Search without public folders, koju štiklirate. Ova opcija se nalazi unutar segmenta Search other files and libraries. Rezultati bi potom trebali da se pojavljuju u kraćem vremenskom periodu, jer tada dosta sužavamo polje pretraga. Prosto, pretraga se vrši na mnogo manje mesta. Public folderi se jako retko koriste od strane većine korisnika i stoga je veoma korisno isključiti ih iz pretraga unutar Start menija.


Smanjite vizuelne efekte - još jedan trik, mada to ima smisla raditi samo ako vam je računar na minimumu specifikacija, posebno kada se radi o memoriji. Kliknite na Start, potom desni klik na Computer, pa Properties. Potom odaberite Advanced System Settings. Tu ćete naići na stavku Performance.U ovoj sekciji kliknite na Settings. Tu će se pojaviti opcija Adjust for best performance koju štiklirajte. Alternativno, ispod ove bazične opcije postoji više čekbokseva koje možete (de)štiklirati kako biste optimizovali određeni segment - na primer razne animacije, fontove, tooltipove i slično. Ponavljamo, ovo u principu samo ima smisla ako imate računar koji je prilično slab.


Prelazak/vraćanje na stariji sistem? Nemojte to raditi - za sam kraj, mali antipod: šta zapravo ne preporučujemo da radite ako ste baš željni da ubrzate svoj računar. I ovde imamo manje ograde. Najpre, pretpostavljamo da vam mašina nije baš toliko stara, pod čime podrazumevamo starost u nivou Windowsa XP. Naime, Windows 7 je u odnosu na Vistu (a i Windows 8 u odnosu na Windows 7) načinio mali zaokret i generalno se dešava da novi Windows operativni sistemi imaju manje hardverske zahteve i donose bolje iskorišćenje hardvera od starijih. Dakle, dok je kod starijih OS-ova važilo da je novi sistem hardverski zahtevniji, sa Windows Vistom taj trend je okončan (makar neko vreme) i usledile su verzije koje su sve manje zahtevne.Stoga, nema puno svrhe vraćati se na stare operativne sisteme. Uostalom, Windows XP i zvanično više nije podržan, osim za preduzeća. Vraćanjem na Vistu ništa nećete postići ako niste zadovoljni Windows 7 performansama, budući da je ona zahtevnija od sedmice. Umesto toga, primenite neki od saveta koje smo vam dali u ovom i prethodnom pregledu, a odnose se na generalne performanse pre nego na ubrzavanje nekog segmenta rada u Windowsu.


Zaključak

Postoji još mnogo načina da ubrzate rad u Windowsu, koji zavise od vašeg načina korišćenja računara, korišćenja input uređaja (da li koristite uporedo tastaturu i miša ili ste tip korisnika koji se prevashodno oslanja na kliktanje mišem), aplikacija koje koristite...Tu su i prečice za Windows koje možete koristiti, različite alatke koje potpuno menjaju princip rada - primera radi, potpuno je drugačija situacija ako se oslanjate na Windows Explorer ili ako se oslanjate na Total Commander kao na svoj primarni fajl menadžer.Još jednom ponavljamo, budite strpljivi i pažljivi i nemojte se libiti da u komentarima pitate za bilo kakve savete i uputstva. U ovom tekstu smo vam skrenuli pažnju i na neke mehanizme koji vam mogu poslužiti kao svojevrsna tačka povratka ukoliko pogrešite u nečemu. Za apsolutno bilo kakva pitanja i pojašnjenja, posetite najbolji forum u zemlji za PC računare - Benchmark Forum. Svi će vas podržati i pomoći vam bez ikakve razlike.


 

How to: Windows servisi

How To: Administrative Tools

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509