Greška

Došlo je do greške.

How to: Multi-monitorsko okruženje

03.09.2015 19:20 | 0 Multimedija
How to: Multi-monitorsko okruženje

Da li ste nekada videli rad sa više monitora, ili ste možda poželeli da se igrate u multimonitorskom okruženju, da imate potpuni pregled situacije na nekoliko monitora odjednom? Ne znate kako? Nije jednostavno ali nije ni previše komplikovano: evo prigodnog vodiča na tu temu...


Monitori su u poslednje vreme postali veoma pristupačni za kupovinu, tako da ako ste i pre ovog teksta izvršili kupovinu još jednog "blizanca" kojeg ste smestili pored vašeg postojećeg monitora, verujemo da je ta cifra bila u dosta prihvatljivim granicama. Pominjemo "blizance" jer je kupovina identičnog modela monitora iste dijagonale veoma preporučljiva, prvo iz estetskih razloga - uvek je lepše imati dva identična monitora na stolu nego dva različita. Drugi bitan razlog kod kupovine istih modela monitora je izbegavanje njihove različite visine. Proizvođači nisu standardizovali visine svojih monitora, tako da će se često desiti da je jedan monitor niži ili viši od drugog, a to može da ometa u radu i nije estetski prijatno za oko. Treća i najbitnija stvar je izbegavanje razlike kvaliteta slike - kupovinom dva ista modela donekle vam je garantovana identična slika na oba monitora, što ne možete reći za kupovinu dva različita modela.

 Ovo u čemu trenutno pričamo gde se koriste dva monitora u okruženju popularno se naziva "Dual monitor setup". Takvo okruženje bi trebalo da je dostupno velikoj većini ljudi, jer ne zahteva dodatni trošak na hardver, osim kupovine dodatnog monitora, naravno. Možete se odlučiti na uparivanje više od dva monitora, ali je pitanje da li imate toliko ulaza na vašem računaru. To se postiže kombinovanjem stvari koje su vam već dostupne sa kupovinom dodatnog hardvera, ali nešto više o potrebnim stvarima za povezivanje više od dva monitora ćemo spomenuti nekom drugom prilikom. U sledećem delu teksta predstavićemo vam uputstvo koje ilustruje korak po korak, kako povezati dva monitora na vaš računar i kako ih pravilno treba podesiti unutar samog Windows-a.

Dual monitor setup

Prva stvar na koju treba da obratite pažnju su ulazi koje imate na grafičkoj karti i kakve kablove možete da koristite. U zavisnosti od modela grafičke karte, možete posedovati četiri vrste ulaza:

- VGA (D-Sub) ulaz
- DVI ulaz
- HDMI ulaz
- DisplayPort ulaz

VGA kabl je najstarija metoda povezivanja monitora sa grafičkom kartu i u pitanju je analogna veza. Sve je manje ovakvih ulaza prisutno na novijim grafičkim kartama, čisto iz razloga jer je superiornija digitalna veza preuzela tu ulogu.
 

Ukoliko ne posedujete ovakav ulaz na vašoj grafičkoj karti, a monitor ne poseduje druge izlaze, potreban vam je DVI-VGA koji se u velikom broju slučaja dobija u pakovanju grafičke karte koje ste kupili i izgleda ovako:


DVI kabl je digitalna veza monitora i grafičke karte. Ovakav tip ulaza je postao prisutan na svim grafičkim kartama i nudi više od starih analognih VGA ulaza.
 


HDMI kabl je takođe digitalna veza između monitora i grafičke karte, sa jednom razlikom u odnosu na DVI konekciju, a to je da pored slike ima i mogućnost prenosa zvuka.

 

Ukoliko ne posedujete ovakav ulaz na grafičkoj karti, postoji alternativa u vidu DVI-HDMI kabla.

 


Takođe postoji alternativa u vidu DVI-HDMI adaptera i korišćenje standardnog HDMI-HDMI kabla.


DisplayPort je najnovija tehnologija povezivanja monitora, a takav ulaz poseduju samo grafičke karte nešto više klase. Svojim izgledom dosta podseća na HDMI, ali je superiorniji po performansama i veoma je moguće da će ovakva veza u bliskoj budućnosti postati standard za povezivanje monitora sa grafičkim kartama.

 

Kada ste pogledali koje ulaze vaša grafička karta poseduje i kada ste odlučili koja vam metoda povezivanja odgovara, prikačite jedan od pomenutih kablova u drugi slobodan ulaz na vašoj grafičkoj karti, pored ulaza gde je vaš primarni monitor koji ste koristili do tad već prikačen. Pri uključivanju kabla, u Windowsu bi trebali da čujete zvuk koji obaveštava da je novi uređaj prikačen.

Najjednostavnija metoda je konfigurisanje novog monitora direktno iz podešavanja Windows-a. Podešavanje iz drajvera grafičke karte može da se učini malo komplikovanim, a ovako ne moramo da brinemo da li imate ATI ili Nvidia grafičku kartu, pošto je proces standardizovan u samom Windows-u. Kako će se novi monitor prikazivati podešavate desnim klikom na desktop i odabirom opcije "Screen resolution".

 


Nakon što se kliknuli na Screen resolution pojaviće vam se prozor koji izgleda ovako:

 

U gornjem desnom uglu imate opciju Identify, koja vam olakšava snalaženje koji displej je pod kojim brojem:


 


Klikom na nju, na ekranim monitora će se pojaviti brojevi 1 i 2, koji će vam otkloniti svaku sumnju koji je monitor kako označen, a to izgleda ovako:

 

Levo od dugmeta Identify videćete dva prozora sa oznakama 1 i 2 koji se nalaze u plavim krugovima:

 Oni mogu zameniti mesta jednostavnim klikom na prozor 1 i držanjem levog klika prevlačenjem udesno do desne strane prozora 2. Može se raditi i obrnuto sa prevlačenjem prozora 2 - krajnji rezultat je isti i dobijate ovakvu situaciju:

 Ovim potezom niste promenili oznake monitora, već ste samo promenili kako ih windows posmatra u prostoru - jednostavno ste naznačili koji je levi a koji desni monitor. Pogledajte primer gde smo ostavili standardnu 1, 2 formaciju:

 

Aktivni prozor smo prevukli tako da jedna polovina bude na jednom ekranu, a druga polovina na drugom. Pogledajte kako to izgleda kada stavimo 2, 1 konfiguraciju:

 

Ovim smo Windows-u naznačili obrnut redosled monitora od njihove stvarne pozicije kako nam se nalaze na stolu ispred nas. Monitor 1 kod nas je zapravo levo, a monitor 2 desno od njega. Ovo ne želimo da tako ostane i budite sigurni da su vam monitori namešteni u Windows-u upravo onako kako stoje ispred vas. Monitor sa Windows taskbar-om u dnu ekrana uvek označava primarni monitor, možete i tako da pratite konfiguraciju ako vam je lakše.

Ispod tih prozora nalazi se još opcija za podešavanje monitora, a prva od njih je opcija Display, u čijem padajućem meniju birate podešavanja za monitor 1 ili monitor 2:

 

 

Klikom na monitor 2 - u našem slučaju je to model HP ZR24w, prelazimo na njegova podešavanja, iako se prozor nije znatno promenio, samo će u Display polju sada pisati "2. HP ZR24w":

 

Ispod opcije Display nalazi se opcija Resolution, u kojoj očigledno menjamo rezoluciju monitora na kome se trenutno u opciji Display nalazimo:

 

 

Oba monitora bi trebalo da držite na njihovoj standardnoj "recommended" rezoluciji kako bi dobili najbolju i najoštriju moguću sliku.

Ispod opcije Resolution nalazi se opcija "Orientation" koja predstavlja orijentaciju monitora i imate četiri moguće opcije - Landscape (standardna orijentacija na monitorima) , Portait (kod monitora koji mogu fizički da se okrenu u Portrait mod) , Landscape (flipped) i Portrait (flipped):

 

 

Pokazaćemo vam kako izgleda Portrait opcija u praksi kada smo već u mogućnosti, jer nam se u posedu trenutno nalaze oba monitora koji fizički podržavaju ovaj položaj:

 

 

Ako razmatrate kupovinu monitora nešto više klase kao što su ova dva monitora i njihovim uparivanjem u Portrait modu, može vam se učiniti zanimljivim jer dobijate veliku vertikalnu radnu površinu.

Sledeća opcija se zove Multiple displays koja je najbitnija u ovom tekstu, jer ona menja kako ćete koristi vaše monitore. Do sada smo vam pokazivali kako se monitori ponašaju u Extended modu, ali pogledajmo koje su još opcije moguće:

 

 

"Duplicate these displays" opcija upravo radi ono što joj piše u imenu - ona pravi duplikat sadržaja na ekranu i identično ih prikazuje na oba monitora. Kod ove opcije ne postoji primarni i sekundarni ekran, oba ekrana su glavni. Primer koji ćemo videti ispred sebe u stvarnosti na oba monitora:

 

Dakle, istu stvar koja je trenutno na ekranu vidimo na oba monitora. Duplicate opcija (ili Clone mod kako se zove u drajverima grafičke) vam se verovatno ne čini toliko poželjnom u ovakvom Dual monitor okruženju, ali ima svojih primena, naravno. Verovatno ćete preferirati Extend opciju, zbog svoje povećane radne površine, a verujemo da vam je to najbitnija stvar pri korišćenju dva monitora odjednom.

Vratimo se na sledeću opciju u Screen resolution meniju, a to je opcija "Make this my main display", koja kada je štikliramo čini selektovani monitor glavnim ekranom, na kome će se pojavljivati taskbar - pogledate primer:

 

 

Dobijamo:

Sećate se da nam je glavni ekran bio Dell U2411 - sada smo štikliranjem opcije odabrali HP ZR24w kao glavni ekran. Pogledajmo šta se promenilo:

 

Da li primećujete da je sad Windows taskbar na monitoru 2, iako je uvek bio na broju 1 bez obzira na orijentaciju - time smo učinili monitor 2 primarnim monitorom, iako on nosi oznaku 2. Uvek se možete odlučiti da li će vaš glavni monitor biti levi ili desni, to je pitanje ukusa, ali budite obavezni da proverite da li su oni tako orijentisani u prostoru, kako smo vam ranije pokazali sa plavim prozorima.

Verujemo da sami zaključujete koliko je Dual Monitor setup okruženje primaljiva opcija i u kojoj meri bi vam on olakšao svakodnevni rad na računaru povećavanjem radne površine. Mogućnosti su brojne - možete igrati igricu na jednom ekranu (fullscreen windowed mod naravno), dok na drugom možete da ostavite neku web stranicu, recimo sajt Benchmark-a i nećete morati da minimizujete igru kako bi proverili neku novost, samo ćete pomeriti kursor na drugi monitor i kliknuti na ono što vas zanima. Želite da pratite dve webstrane odjednom - nema problema, samo otvorite dva puta prozor vašeg internet browser-a i posećujte dve strane u isto vreme, bez menjanja tab-ova ili prozora. Možda se bavite nekom profesijom koja zahteva veću radnu površinu - nema problema, dva monitora na stolu će upravo rešiti taj problem. Beneficije korišćenja Dual monitor okruženja su brojne, ali za kraj, mi ćemo vam ostaviti jednu sliku koja vas može približiti ideji, kako bi sve to izgledalo u stvarnosti:

 


 

Editorijal: Proces testiranja monitora na Benchmark sajtu

Stopa osvežavanja ekrana - Refresh rate

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309