Greška

Došlo je do greške.

How to: Masovna konverzija slika

07.10.2011 07:35 | 0 Software/Web
How to: Masovna konverzija slika

Bilo da ste se vratili sa odmora sa fotoaparatom punim fotografija, spremate slike (recimo screenshotove iz igara) koje želite da postavite na neki Internet forum, ili iz bilo kog drugog razloga folder pun slika koje treba obraditi na isti način, jasno je da bi ručna obrada svake slike pojedinačno bila zamoran posao, a o greškama koje bi lako mogli napraviti nehotice, ponavljajući jedno te isto na svakom fajlu, da i ne govorimo. Srećom, postoje razni progr

Ivan Todorović

Program IrfanView poznat je kao „švajcarski nožić“ među pregledačima slika. U instalacion paket veličine ispod 1,5 MB spakovano je zadivljujuće puno opcija i mogućnosti, uključujući komande koje su uobičajene za naprednije editore slika. Takođe, IrfanView je poznat i po interfejsu koji izgleda kao da je izašao iz 1998. godine, ali ako to možete da prebrodite i ako vam treba pregledač sa naprednim opcijama, a ne zamena za fajl menadžer, od ovog programa teško da ima bolje.

„Batch“, odnosno „đuture“ režim IrfanView-a aktivira se preko File -> Batch Conversion. Drugi način je jednostavnim pritiskom na taster B čim otvorite program. Uočićete novi prozor koji praktično izgleda kao odvojen program, pa prođimo kroz njegove najznačajnije elemente:

 

1 – Ovde birate šta zapravo želite da uradite: masovnu konverziju fajlova (promenu formata, velične itd) ili masovno preimenovanje. Kao što se vidi, treća opcija nudi i jedno i drugo odjednom – fajlovi će prvo biti obrađeni onako kako ste naveli, a potom preimenovani po šablonu koji ste definisali.

2 – Padajuća lista nudi izbor formata u koji će se snimiti rezultujući fajlovi. IrfanView nudi podršku za jako velik broj formata, ali će najčešći izbor biti JPEG. Klikom na dugme „Options“ možete podesiti kvalitet kompresije – što je brojka manja, slike će biti manje veličine (u bajtovima) ali će i sam kvalitet biti lošiji, odnosno biće vidljive razne „mrlje“ i slični artefakti. Zato ne preporučujemo da idete na kvalitet ispod 90.

Dugme „Advanced“ je krucijalno za ovaj kratki vodič. Ono otvara dodatni prozor sa brojnim podešavanjima poput promene dimenzija i rezolucije slike, sečenja ivica, korekcije boja i osvetljenja, rotiranja i drugo. Broj podešavanja je očigledno jako veliki tako da je prirodno da se ne snađete u prvi mah, ali samo strpljivo – nigde ne žurite, pa detaljno pogledajte šta je sve na raspolaganju (imena opcija su prilično samoopisna).

 

Prođimo kroz neke najkorišćenije opcije:

- Prvo što bi trebalo da štiklirate je „Use Resample function“ i „Preserve aspect ratio“. Prva opcija će tokom promene dimenzija slika koristiti naprednije filtere tako da će rezultujuća slika biti primetno boljeg kvaliteta nego pri pukom „nearest pixel“ risajzu koji daje pikselizovanu sliku. Na raspolaganju imate više filtera (od najbržeg „Hermite“ do najsporijeg i najkvalitetnijeg „Lanczos“). Izbor filtera vršite u pregledačkom režimu programa, pritiskom na Ctrl+R kada vam je otvorena neka slika.

- Druga opcija će očuvati odnos stranica, tako da je pri izmeni dimenzija potrebno navesti samo visinu ili samo širinu, a druga dimenzija će biti izračunata automatski. Ispod toga postoji polje u kome možete setovati DPI rezoluciju slika, ali s obzirom da DPI samo određuje skaliranje slike tokom štampanja (broj piksela po inču), možete ga zanemariti ako slike planirate samo da gledate na monitoru. U krajnjem slučaju, DPI je uvek moguće izmeniti i tokom pregledanja slika (Komanda „I“ u IrfanView-u).

- Boks sa risajz komandama je naročito interesantan. Možete smanjiti ili povećati sliku procentualno, menjati dimenzije prema dužoj ili kraćoj stranici (jako korisno ako imate folder pun „raznorodnih“ slika, različitih odnosa stranica i orjentacije), ili setovati tačne dimenzije (dovoljno je popuniti samo jedno polje ako ste prethodno štiklirali „Preserve aspect ratio“).

Ostale opcije zahtevaju određeno eksperimentisanje, što nije tako teško s obzirom da IrfanView sve ovo nudi i u vidu pojedinačnih komandi koje se mogu izvršiti nad pojedinačnim slikama. Potreba za eksperimentisanjem se naročito odnosi na opcije u vezi sa podešavanjem boja i osvetljenosti, tako da ne očekujte da će sve ispasti onako kako ste zamislili iz prve.

3 – Ako ste izabrali preimenovanje slika, ovo je deo na koji treba da obratite pažnju. Podrazumevani šablon će izbaciti fajlove sa imenima oblika Image001, Image002 itd. Pritiskom na dugme „Options“ možete navesti početnu i krajnju brojku, kao i zameniti ponavljajuću sekvencu znakova u imenu. Kako slike na mnogim fotoaparatima imaju imena koja počinju sa nekoliko karakterističnih slova, na ovaj način ih možete zameniti blanko tekstom, odnosno „odseći“ ih. Naravno, u tom slučaju uklonite „tarabe“ iz imena kako bi očuvali stara imena fajlova.

 

 

4 – Ovde navodite folder u koji će biti smeštene rezultujuće slike. Vodite računa da to ne bude folder u kome se nalaze originalne slike!

5 – U desnoj polovini prozora birate fajlove koje ćete obraditi. Možete selektovati slike pojedinačno, uobičajenim Windows mehanizmima (Ctrl + klik i slično), a možete pritisnuti i „Add All“ što će na listu za obradu ubaciti sve slike iz foldera. Nakon toga,samo okinite „Start Batch“ i sačekajte da se posao završi!

Valja napomenuti da IrfanView poseduje podršku za pregledanje i obradu RAW formata sa brojnih tipova fotoaparata, ali je taj paket dodataka potrebno odvojeno preuzeti sa sajta programa (srećom, ni on nije velik – ispod 8 MB).

Uprkos „retro“ interfejsu, IrfanView je očigledno krcat korisnim opcijama koje vam mogu drastično uštedeti vreme. Slobodno se može okarakterisati kao program iz iste kategorije u koju spada Total Commander – potrebno je vremena i truda da se upoznate sa svime što vam je na raspolaganju, ali će vam se to nemerljivo isplatiti.


 

How To: UltraISO - kreiranje butabilnog USB fleša

How to: Kreiranje Windows XP instalacije za slabije računare

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509