Greška

Došlo je do greške.

How to: Formatiranje i menadžment particija hard diska

26.01.2012 20:36 | 0 Hardver
How to: Formatiranje i menadžment particija hard diska

Nakon nedavno objavljenog vodiča koji se bavio sklapanjem eksternog hard diska i procedurom njegove pripreme za rad, na red je došlo i da se pozabavimo mogućnostima koje nudi Windows 7, vezano za formatiranje hard diska, pravljenje particija i osnovnu manipulaciju istima. Ovaj vodič je namenjen početnicima koji tek ulaze u svet PC-a i imaju problema da se snađu sa, za one koji nas dugo prate ili su jednostavno odavno na sceni, relativno elementarnim opcijama. Ipak, nikad nije od zgoreg znati elementarne stvari, ili ih obnoviti s vremena na vreme...

How to: Formatiranje i menadžment particija hard diska

Nebojša Todorović

U skladu sa tim, primenićemo "korak po korak" pristup kako bismo smanjili mogućnost bilo kakve greške na minimum, kao i da bismo što razumljivije demonstrirali da se radi o prilično jednostavnom procesu koga se ne treba plašiti. Naravno, ukoliko planirate da ovo uradite na svom hardveru, preporučujemo vam da radite na novom hard disku ili jednostavno da iskoristite neki na kom nema podataka.

Dakle, kupili ste novi hard disk, već ste proučili način kako da ga stavite u računar, naučili ste šta je SATA, a šta naponski konektor i upalili ste računar. Vaš novi hard disk nije formatiran, a uz to, ne biste želeli da napravite samo jednu particiju, već da ih imate nekoliko, kako biste lakše organizovali podatke. Istini, veliki broj korisnika ovo zna da uradi u pola noći, ali su upravo kao i vi, to nekada radili po prvi put. Prvi korak je da odredite koliko particija želite da imate, kao i koliki njihov kapacitet treba da bude, a onda i da se bacite "na posao".

Prvi pravi korak ćete učiniti odlaskom u Control Panela i među njegovim mnogobrojnim opcijama izabrati stavku Administrative Tools u kom se nalazi bogat set alata za podešavanje računara.Nakon toga, potrebno je posetiti Computer Management i otvoriće se novi prozor koji sa leve strane ima vertikalni spisak podešavanja.Pod stavkom Storage se nalazi opcija Disk Management koja vam daje mogućnost raznih manipulacija vašim jedinicama za smeštanje podataka. Tu ćete imati pregled svih hard diskova, fleš memorije, pa čak i optičkih uređaja. Oni su prikazani pravougaonim površinama koje simbolišu njihov prostor odnosno kapacitet. Na njima su naznačene i trake različith boja, koje sugerišu status u kome se uređaj nalazi.Poći ćemo od pretpostavke da u našem slučaju imamo novi hard disk kapaciteta 500GB, koji je tek povezan sa računarom. Kao što vidite, on je obeležen kao "Disk 0". Kako nije formatiran, nema dodeljeno slovo, a ni particije, obeležen je crnom trakom, jer iako ima 465GB slobodne memorije, ona nije alocirana i računar joj ne može pristupiti.Dakle, pretpostavićemo da smo unapred odlučili da napravimo dve particije, od kojih će prva imati 160 gigabajta, dok će druga biti napravljena od onoga što ostane, a imajući u vidu da imamo oko 465GB, to znači da će na drugoj particiji biti oko 305GB mesta nakon što je formatiramo. Ono što treba uraditi je kliknuti desnim tasterom miša na površinu koja simboliše željeni hard disk i izabrati opciju "New Simple Volume...".Otvoriće se novi box, koji će vam u koracima nuditi različite opcije kako biste lakše prilagodili hard disk vašim potrebama. 


How To: Eyefinity podešavanje za početnike

How to: Eksterni hard disk

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209