Greška

Došlo je do greške.

How to: Flash Radeon HD 7970 GHz Edition biosa

10.01.2013 19:02 | 0 Hardver


Nebojša Todorović

Pre svega, trebate znati šta tačno dobijate sa novim BIOS-om i koje su njegove prednosti. Pre svega, spisak nije previše dug, jer zapravo predstavlja potez AMD-a kojim je želeo da se domogne vrha u pogledu performansi kada su grafičke karte sa jednim GPU-om u pitanju. Dakle, zbog toga je Radeon HD 7970 dobio nove frekvencije. Memorija je skočila sa 1375MHz na 1500MHz. Efektivno ovi taktovi su 5500 odnosno 6000MHz čime je memorijski protok povećan sa 264 na 288GB/s. Ovo je pristojna razlika koju ćete definitvno osetiti u visokim rezolucijama.
 


 

Što se frekvencije GPU-a tiče, tu su izvršene dve promene. Dok je klasičan Radeon HD 7970 radio na fiksinh 925MHz, kod GHz edicije njegov takt ide do 1050MHz, dok u slučaju "prelaska" van gradnica TDP-a, frekvencija biva oborena u okviru automatskog mehanizma koji se naziva Power Tune. Ovo je slično dinamičkom overkloku u GTX 600 seriji, s tim što je implementirani mehanizam daleko rudimentarniji.
 


 

U pogledu performansi, razlike između obične i GHz edicije variraju, ali se može reći da je nekih 10-15% ubrzanja minimum koji ćete videti u praktično svim igrama. Ujedno tu se razlike i završavaju, što je i očekivano s obzirom na to da se radi o istim grafičkim kartama. Da li bih isto mogao da dobijem i sa overklokom? Apsolutno, suštinski jedina razlika bi bila odsustvo dinamičkog overkloka i to je sve. Ipak, ukoliko želite da posedujete Radeon HD 7970 GHz Edition, fleš biosa je jedina opcija. Elem, vratimo se na uputstvo oko flešovanja biosa.
 


 

Pre svega, svaki Radeon HD 7970 poseduje mikroprekidač koji poseduje dve pozicije. On se nalazi pored CrossFireX konektora na gornjoj ivici štampane ploče. AMD ih je obeležio na samom PCB-u, a kao što se može videti na slici postoje pozicija 1 i 2. Jedna služi da učita zaštićeni vBIOS koji je fabrički unet i koji će osigurati funkcionalnost karte ukoliko nešto pogrešite ili se nepredviđeno desi tokom ubacivanja drugog biosa. Druga pozicija aktivira vBIOS koji je moguće menjati i upravo nam je on potreban. To je ujedno i prvi korak. Ugasite PC i prebacite prekidač u poziciju broj 1.
 
...korak po korak...


Nakon paljenja računara pokrenite aplikaciju GPU-Z koju možete preuzeti na sajtu Techpowerup.com. Nakon njegovog startovanja, videćete podatke o svojoj grafičkoj karti i njene specifikacije. Putem GPU-Z-a možete preuzeti trenutni vBIOS i napraviti bekap, sve što je potrebno jeste da ga sačuvate preko ikonice kao što možete videti na slici.
 


 

On će "izvući" .ROM fajl koji smo mi nazvali stari_bios.rom i sačuvali ga u posebnom folderu u slučaju da nam zatreba kasnije.
 


 

Naredni korak je preuzimanje Radeon HD 7970 GHz BIOS arhive, i njeno otpakivanje. Uđite u novonastali folder i pronađite exe fajl pod nazivom GHz Edition. Desnim klikom na njega dobićete padajući meni, nakon koga je potrebno pokrenuti opciju "Run as administrator".
  

Ovim ste pokrenuli proces učitavanja nove verzije BIOS-a koji će vašu kartu učiti GHz Edicijom. On ne traje dugo, svega nekoliko desetina sekundi o čemu će vas informisati loading bar.
  

Nakon uspešnog flešovanja biosa, dobićete informaciju o starim i novim parametrima i sve što je potrebno jeste da kliknete na "OK" opciju.
 


 

Uslediće pitanje da li želite da restartujete računar. Savetujemo vam da to odmah učinite, kako biste proverili uspeh vašeg zahvata i kako bi nova podešavanja mogla da počnu da se koriste. Trebamo napomenuti da ćete možda morati da reinstalirate drajvere, ali to najčešće nije slučaj, jer će postojeći pronaći promenu u hardveru i to sami učiniti, ali će biti potrebno da restartujete vaš PC još jednom.
 


 

Kada ste sve to završili, potrebno je da za svaki slučaj proverite da li je sve prošlo kako treba. Prvi korak za to je ponovno pokretanje GPU-Z-a koji će vam pokazati nove frekvencije na kojima radi grafička karta, kao i novu verziju vBIOS-a. Naravno, obavezna je i provera stabilnosti, a to je barem zabavno. Pokrenite nekoliko omiljenih naslova i igrajte se do mile volje uz obavezno motrenje na temperature. Ukoliko grafička karta ne prelazi nekih 85-87 stepeni celzijusove skale možete smatrati da je sve u redu.
 


 

Ukoliko ste pratili pažljivo ovo kratko i jednostavno uputstvo, dobili ste GHz Edition model koji će vam doneti nešto bolje performanse od originalnog modela, ali i ličnu satisfakciju da ste sami napravili upgrade i to potpuno besplatno. Ukoliko nešto krene po zlu, nemojte paničiti. Iako smo već rekli, ponovićemo. Radeon HD 7970 ima dva vBIOS-a, tako da uvek možete da vratite sve u prvobitno stanje prostim vraćanjem sviča iz pozicije 1 u poziciju broj 2. To je sve što vam je potrebno da znate, tako da ste spremni i ostaje samo da vam kažemo jednu reč. Srećno!

How To: Overklok GeForce GTX 680

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209