Greška

Došlo je do greške.

How to: Defragmentacija hard diska i korisne alatke

27.02.2012 08:07 | 0 Software/Web
How to: Defragmentacija hard diska i korisne alatke

Defragmentacija hard diska je odavno poznata stvar kada je Windows u pitanju, ali isto tako i jedna od najzanemarivanijih stavki kada je u pitanju održavanje računara. Ponekada veoma duga i zamorna operacija, zajedno sa faktorom povećanja kapaciteta hard diskova, može da bude od velikog značaja za održavanje vašeg računara i njegove odzivnosti u svakodnevnoj praksi. Istovremeno, postoje alatke koje omogućavaju da ova operacija bude daleko efikasni

Ivan Todorović

Da bismo precizirali materiju kojom ćemo se baviti, najpre moramo razmotriti pojam fragmentacije. Šta je zapravo fragmentacija diska? Objasnićemo najprostijim rečnikom. To je pojava kada na hard disku nema dovoljno prostora u kontinuitetu da se fajl ili grupa fajlova upišu “kontinualno”. Tada se pribegava jedinom mogućem rešenju, a to je upis u “rupe u prostoru” između drugih fajlova. Takođe, kada obrišete neki fajl, disk oslobađa taj prostor, pa je moguće da prilikom upisa novih fajlova ponovo dođe do “preslaganja”. Poslednji termin nam možda daje i najbolju analogiju – zamislite sopstveni ormar u kome se nalazi gomila stvari; zar nije efikasnije i bolje kada su stvari u ormanu presložene i smeštene, umesto da ih tražite nasumice? Brže ćete ih naći, manje ćete napora uložiti, imaćete organizovanu i složenu celinu – jednom rečju, sve će ići efikasnije i brže.Upravo je takva stvar sa fragmentacijom. Kada se podaci smeštaju u različite lokacije na disku, mehanika više radi, diskovi se više “habaju”, a dolazi do smanjivanja performansi, popularnog “drljanja po disku” i tome slično. Kako protiv toga? Defragmentisanjem. Radi se o operaciji kojom se reorganizuju fajlovi na vašem hard disku, i kojoj ćemo se posvetiti u ovom vodiču. Ne želimo da se upuštamo u teoretsko širenje priče, već da se zadržimo na konkretnim stvarima. Uglavnom, mnogo se toga može reći o fragmentaciji fajlova, o načinima upisivanja, o defragmentisanju, particionisanju kao jednom od mogućih lekova, ali oni neće biti predmet ovog članka. Mnogo toga se može reći i o procesu defragmentacije u zavisnosti od fajl sistema. Neki će reći da je vreme hard diska prošlo i da je SSD budućnost (kod SSD-ova ovaj problem dobija sasvim drugačiji nivo i nije izražen kao kod hard diskova). Ne sporimo, ali budućnost ostavljamo budućnosti.


Zanimljivo je da su hard diskovi jedna od stavki sa kojima se, uslovno rečeno, “najviše radi” u računaru, a istovremeno su i najveće usko grlo sistema.  Ostale komponente, nekako, rade po automatizmu i “ne habaju” se toliko. Mi smo, stoga, veliki broj vodiča i članaka iz How To sekcije posvetili upravo radu sa ovim uređajima, odnosno sa diskovnom podsekcijom, počev od fizičke instalacije diskova u računar, preko podešavanja i održavanja particija, obezbeđivanja slobodnog prostora, i sada kompletiramo priču.

Ovaj vodič će se sastojati iz više delova, od kojih će prvi na najprostiji način objasniti na primeru kako defragmentisati disk koriseći osnovnu alatku koja se ugrađuje u Windows, a zatim ćemo razmotriti i ostale alatke iste svrhe koje nude neki drugi proizvođači, fokusirajući se na besplatne i lako dostupne aplikacije.

Defragmentacija u praksi – analiza

Operacija defragmentacije se sastoji od dva glavna dela, analize (kraći) i same defragmentacije (duži deo). U principu, nije od zgoreg obaviti analizu pre nego što se odlučite za defragmentaciju, da ne biste bez neke preke potrebe radili defragmentaciju koja neće imati efekta, odnosno koju nema smisla raditi. Imajući u vidu da operacija ume itekako da potraje, na ovaj način možete uštedeti dosta vremena, izbegavajući nepotrebnu defragmentaciju particija koje danas mogu bez problema iznositi i po nekoliko terabajta.Da biste obavili operaciju, morate najpre pokrenuti program Disk Defragmenter, koji je integralni deo operativnog sistema. Najjednostavnije rešenje u Windows 7 operativnom sistemu je u Search polje kucati “defrag...” i već će iskočiti Disk Defragmenter (mi smo imali već instalirane i neke 3rd party aplikacije, no njima ćemo se pozabaviti nešto kasnije). Kliknite na njega.Otvoriće vam se prozor levo, na kome će biti ispisane sve vaše particije, zajedno sa statusom. Klikom na “Tell me more...” možete saznati dodatne informacije i šta čemu služi. Na raspolaganju su vam vrlo jednostavne opcije – Analyze disk i Defragment disk. Za sada se zadržavamo na analizi. Da biste pokrenuli analizu, odaberite neki drajv i kliknite na dugme Analyze disk. Možete analizirati više particija paralelno, kako biste uštedeli vreme, s tim što ne preporučujemo tu aktivnost ako se radi o više particija jednog hard diska, kako ne bi došlo do zagušenja.Kada budete dobili rezultat, znaćete na čemu ste. U principu, od stepena fragmentacije zavisi da li uopšte ima smisla raditi defragmentaciju. Rezultate ćete dobiti tako &ˇto će uz svaki drajv biti ispisan procenat fragmentisanih fajlova.

Defragmentacija, detaljnije

Defragmentacija u praksi – defragmentacija

Sada prelazimo na ono glavno, odnosno samu defragmentaciju. Ukoliko krećete od samog starta, potrebno je da pokrenete program Disk Defragmenter kao u postupku sa prethodne stranice i dođete do donjeg prozora.Ovaj put ćete kliknuti na opciju Defragment disk. Prilikom ovog postupka, analiza se vrši automatski, a zatim sledi defragmentacija. Poželjno je da particiju koja se defragmentiše “ostavite na miru”, kako bi proces bio vršen bez kočenja i da bi se što pre završio.Obratite pažnju da, baš kao i kod analize, i defragmentaciju možete vršiti na više particija istovremeno. Kao i tamo, i ovde važi naša primedba da ne bi trebalo da particije pripadaju istom disku da ne bi došlo do “gušenja sistema”.Preostaje vam samo da čekate dok se posao ne privrši kraju. Koliko će operacija trajati? Dobro pitanje, ali ne baš sasvim jednostavan odgovor. Zavisi od vašeg sistema, stepena fragmentacije fajlova, fajl sistema, samih fajlova, broja pomeraja koji mora biti napravljen, te najzad od brzine vašeg hard diska, SATA kontrolera i njihovog međusobnog slaganja, kao i od kapaciteta hard diska tj. veličine particije – što veći kapacitet i veća particija, to potencijalno duža defragmentacija. Verovatno to nije odgovor kakav vam se dopada, ali nema pravila. Defragmentacija može trajati od nekoliko minuta pa do nekoliko sati. Kada se završi, ostaće isti prozor, neće biti nikakve posebne prijave da je operacija gotova, ali će za stepen fragmentacije diska biti upisana nova vrednost (u našem slučaju, 0% fragmentacije za C drajv).Defragmentacija u zakazanom periodu

U suštinskom smislu, defragmentacija može biti vrlo dugotrajan i “zahtevan” proces, u smislu da zahteva resurse vašeg računara za dužu operaciju čije trajanje može da se meri u satima i satima. Stoga je mogućnost zakazivanja vremena u kome možete da izvršite defragmentaciju vrlo zahvalna stavka. Iskreno, preporučujemo njeno korišćenje. Cela ideja jeste da zadate računaru da u nekom periodu kada se zna da računar neće biti korišćen (niste tu, spavate, ili nešto slično) da odradi defragmentaciju vaših particija na disku, kako biste uštedeli vreme, a zašto ne reći i nerve, te kako biste koristili računar sa maksimumom njegovih mogućnosti kada sednete za njega.

Kako zadati raspored? Najpre, pokrenete aplikaciju Disk Defragmenter i dođete (ponovo) do donjeg ekrana.Ovaj put nas ne zanimaju donji dugmići, već gornje dugme “Turn on schedule...” Pritiskom na njega dobijate sledeći meni, za koji cenimo da je u dovoljnoj meri samoreprezentativan.Opcije su veoma jasne, zar ne? Najpre štiklirate “Run on schedule”, a zatim ispod toga setujete frekvencu vršenja operacije (dnevno, nedeljno, mesečno), tačno vreme i najzad, birate diskove/particije na kojima će operacija biti vršena. To bi bilo to. Vaš računar će sam u zadatom vremenu obaviti ovu operaciju.

Skrenućemo vam već pažnju na nešto što ćemo dodatno spomenuti i u zaključku – nije neophodno da često obavljate defragmentaciju. Ne radi se o operaciji koju treba prečesto upražnjavati, čak je mišljenje mnogih da i nije preterano “zdravo po disk” preterivati u tome. Ova operacija se radi povremeno, po potrebi, i u slučaju da duže vremena niste obavili defragmentaciju. Za većinu korisnika će više nego dovoljno biti da jednom mesečno odrade defragmentaciju putem automatskog predefinisanja.Korisne alatke


Aplikacije za defragmentaciju

Do sada smo koristili isključivo aplikaciju koja je ugrađena u Windows, a sada ćemo vas uputiti na još dve aplikacije koje su besplatne, male, i što je najbitnije, jako zanimljive i efikasne u pogledu defragmentisanja. Primedbe na aplikaciju ugrađenu u Windows su brojne i kreću se od kozmetičkih (Windows 7 je raskrstio sa lepim grafičkim prikazom kojim se opisuje šta se trenutno radi), preko suštinskih (da Windows aplikacija nije dovoljno efikasna, odnosno da se mnogo bolji rezultati postižu korišćenjem nekih drugih aplikacija), do funkcionalnih (prisutne mogućnosti koje Windows aplikacija nema).Nećemo se udubljivati previše u razloge zašto je to tako, ali znajte da mnogi korisnici računara koriste posebne programe za defragmentaciju, a ne rešenje ugrađeno u Windows, i sada ćemo vas upoznati sa dva takva programa. Nema potrebe da vas i kroz ove programe vodimo kroz iste operacije opisane na prethodnim stranama korak po korak, jer je sve vrlo analogno i očekujemo da ćete se u njima vrlo lako snaći.


IObit Smart Defrag 2.3

Radi se o veoma dobroj aplikaciji koja ne samo da donosi interesantan dizajn, već i nekoliko korisnih alatki za monitoring. Osnovne funkcije su jasne – u gornjem delu imate spisak particija, a u donjem delu komande.Skrenuli bismo pažnju na grafički prikaz pomoću kockica. Plave označavaju fajlove koji se retko koriste, zelene koje se često koriste, crvene označavaju fragmentisane fajlove i tako dalje. Skrećemo još jednom pažnju na razlike među programima o kojima smo govorili – ovo je onaj isti drajv C za koji je Windowsov defragmenter našao da maltene nema fragmentisanih fajlova, i još ga defragmentisao – dakle, sa 0% fragmentacije po Windowsovoj aplikaciji. Situacija je, međutim, značajno drugačija kada upotrebite ovaj softver...Šta, dakle, nudi Smart Defrag 2.3? Za početak, može da uradi defragmentaciju tokom butovanja, zatim nudi monitoring performansi, mogućnost kreiranja lista fajlova i foldera koje želite da izuzmete iz procesa defragmentacije, ali i opciju stopiranja operacija kada se resursi previše koriste (korisnik podešava do kog procenta). Pored defragmentacije, tu su i četiri profila koji uključuju i optimizaciju, gde se eliminisanje praznog prostora između popunjenih ćelija vrši sa različitim stepenom agresivnosti.

Najzad, program izbacuje listu fragmentisanih fajlova i foldera tako da imate jasan uvid u to šta je fragmentisano. Uz informacije o zauzetosti resursa u realnom vremenu i čak i mogućnost da defragmentujete pagefile, sistemske fajlove ili MFT, jasno je da se radi o vrlo, vrlo interesantnoj opciji za one koji žele nešto više od rudimentarnih mogućnosti.

IObit Smart Defrag 2.3
Link za preuzimanje: http://www.freenew.net/windows/smart-defrag-2-2/68806.htm
Veličina: 4.62 MB
Tip: Utility, besplatan


Auslogic Disk Defrag 3.3 Free

Postoje dve varijante ovog programa – jedna je besplatna, a druga se plaća, te nas logično više interesuje besplatna verzija. Glavna odlika ovog programa, sa čime bi se mnogi korisnici složili, jeste velika brzine. Brzo analizira, brzo defragmentiše, a ukupno gledano vrši veoma dobar posao. Korisnički interfejs je takođe vrlo jasan i intuitivan i sve se može videti sa donje slike.Ponovo, pogledajte samo koliku fragmentaciju prijavljuje za navodno defragmentisan drajv? Ah, taj nesklad među programima...U svakom slučaju, Disk Defrag 3.3 nudi neke veoma zanimljive opcije. Možete fajlove kojima se ređe pristupa da prerasporedite tako da zauzimaju obode diska, a da fajlove kojima se češće pristupa smestite bliže unutrašnjosti, čime se dobija na brzini. Isto tako, možete da zadajete da se preskaču fajlovi određene veličine, čime možete drastično ubrzati operaciju.Takođe, jedna od zanimljivijih odlika ovog programa jeste što ne morate defragmentovati kompletne drajvove, odnosno particije. Dovoljno je selektirati samo određenu grupu fajlova ili foldera i moguće je defragmentovati samo njih, odnosno lokacije na particijama koje oni zauzimaju. Generalno, radi se o još jednoj korisnoj aplikaciji koja će korisnicima ponuditi dosta više od podrazumevanog Disk Defragmentera ugrađenog u Windows.

Auslogic Disk Defrag 3.3
Link za preuzimanje: http://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/download/
Veličina: 4.9 MB
Tip: Utility, besplatan


ZaključakPored spomenutih 3rd party aplikacija, postoje i mnoge druge. Za sve njih nema ni prostora, ni vremena, niti bi bilo naročito svrsishodno ponavljati se iz jedne priče o nekoj aplikaciji u drugu. U svakom slučaju, želeli smo da opišemo osnovni postupak prilikom korišćenja defragmentera, kao i da vam ukažemo na neke napredne aplikacije koje služe u tu svrhu, a koje nude i prilično napredne mogućnosti. Priključite se i živoj diskusiji na forumu gde naši forumaši uvek mogu da vam detaljno objasne pogodnosti aplikacija koje preporučuju, te da vam pristupe u pomoć, generalno.Još jednom naglašavamo da operacija defragmentacije nije nešto što se radi svaki dan (iako, naravno, niko ne može zabraniti da je radite koliko god puta želite). Naša preporuka: radite je povremeno, kako biste išli u korak sa performansama svog sistema, odnosno kako biste omogućavali svom Windows OSu da radi živahno i bez napora. Svim korisnicima, pak, koji nikada nisu odradili ovu operaciju, toplo preporučujemo da je svakako odradite, makar jednom, pa ćete već videti kakve ćete situacije zateći i kakve ćete eventualne koristi od ove operacije imati. Samo koristi možete i imati, nikakve štete.


 

Sprečite gubitak prostora na disku

How to: Konverzija videa u H.264

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509