Greška

Došlo je do greške.

How To: Catalyst Control Center

26.07.2011 04:47 | 0 Software/Web
How To: Catalyst Control Center

Došlo je vreme da se nakon NVIDIA Control Panela, pozabavimo i AMD-ovim korisničkim interfejsom u okviru drajvera. Catalyst Control Center je, po nama, dosta bolje rešenje koje korisniku daje nešto više mogućnosti i slobode, pa nam se generalno nam više dopada. CCC nudi Basic i Advanced mod rada, a mi ćemo se pozabaviti naprednim, jer je Basic isuviše jednostavan. Uostalom, u okviru Advanced View-a imate sve što postoju u „B

Nebojša Todorović

Aktuelna verzija Catalyst drajvera je 11.6, pa smo nju i koristili za potrebe ovog vodiča. Ukoliko nemate ovu verziju, postoje manje šanse da se nešto neće nalaziti na istom mestu ili da će naša verzija imati neku mogućnost više nego starije revizije. Naravno, mi vam preporučujemo da apdejtujete redovno svoje drajvere za grafičku karticu, kako biste izvukli maksimum iz svog Radeona. Čak možda ne i u smislu performansi, koliko se ovo odnosi na rešavanje problema, bagova i dodatnih opcija, ali bez pogovora je pametno biti u toku sa vremenom kada su drajveri u pitanju. Kartica na koja nam se nalazila tokom pripreme ovog teksta je Radeon HD6870 1GB, a on je tipičan predstavnik nove generacije Radeona šeste HD serije.

 

 

Počećemo od „Home“ ekrana kojim vas vaš CCC dočekuje. On će vas „obradovati“ reklamom za neku aktuelnu igru, ukoliko vam je čekirana „Allow Web Content“ opcija. Naravno, ovo možete isključiti i u tom slučaju će vam biti ponuđeni generički linkovi ka korisnim stranicama. Takođe, ovu stranicu možete kompletno isključiti preko „Show this page at startup“ opcije. Ukoliko ste fan reklama iz nekog nejasnog razloga, uvek možete besomučno osvežavati ovu stranu i sličice igara će se smenjivati. Sa leve strane je postavljen niz kategorija pod kojim se nalaze određene opcije i to je osnova CCC-a.

 

 

Kao što možete videti sa slika Home lokacija je „zakačena“ pod „Pinned“ opcijama i to je standardno, dok bilo koju od ostalih opcija možete dodati ovde. To je omogućeno kako bi vam najčešće korišćene mogućnosti Catalyst Control Centra bile dostupne na najkraći mogući način. Sledeća kategorija sa leve strane je „Presets“. U okviru nje su dve opcije, Add preset i Manage preset.

 

 

Preset je najbolje predstaviti kao profil u okviru koga CCC pamti sva podešavanja, bilo da su u pitanju video ili 3D podešavanja. Stoga, kada namestite sve prema vašim potrebama, u okviru „Add preset“ opcije možete napraviti profil kojem dajete željeni naziv, a uz to, možete mu dodati „hotkey“ preko koga biste ga pozivali iz Windows okruženja. To može biti različita kombinacija tastera koja uključuje „ctrl“, „alt“ i „shift“ kao osnovu uz još neki od raspoloživih tastera. Preko Manage opcije, možete editovati postojeće presete, brisati ih i aktivirati po potrebi. Desktop Management kategorija sadrži četiri opcije. Prva je Creating and Arranging desktops i može vam  biti od koristi ukoliko ste vlasnik više monitora. U okviru ove opcije možete stvarati Eyefinity grupe, kao i povezivati monitore u kasičnu clone ili extended vezu.

 

 

Desktop properties vam daje iste mogućnosti kao i Windows-ov „Screen resolution“. Stoga očigledno je da na ovom mestu možete menjati rezoluciju, kao i paletu boja. Postoji i mogućnost rotiranja prikaza, ali ćete to raditi verovatno na drugom mestu gde je i praktičnije.

 

 

U druga dva dela pod Desktop Management imate Advanced Display Settings koji vam nudi način detekcije novih monitora/televizora odnosno da li će to biti automatski ili manuelno. Dok je druga namenjena za korigovanje boja u klasičnom prikazu u okviru desktopa operativnog sistema. Ovo ne treba mešati sa bojama tokom prikaza video materijala, jer je to u potpunosti odvojeno i neće uticati na njega.

 

 

Sledeća sekcija je „kratka“ i služi za rotiranje displeja i na ovom mestu je to izvedeno na najpraktičniji mogući način, iako se ova mogućnost pojavljuje na nekoliko mesta u okviru drajvera. Druga opcija nosi naziv „Detect Displays“ i kao što joj ime govori, služi da detektuje monitore ili televizore povezane sa vašim Radeonom.

 

 

 

2. deoNaredni segment drajvera je „My Digital Flat panels“ u okviru koga se nalazi niz opcija za baratanje sa uređajima povezanim sa vašom grafičkom karticom. Pod „Properties“ možete naći osnovne informacije kao i mogućnost GPU Scaling-a koji vam može biti koristan ukoliko ne koristite rezoluciju koja odgovara vašem monitoru, ali još češće televizoru. GPU scaling može da učini da se slika razvuče maksimalno, pritom zadržavajući odnos strana netaknutim ili jednostavno da razvuče sliku preko celog ekrana. Takođe na ovom mestu možete postaviti i način rada DVI konektora, mada u većini slučajeva promena ovih opcija neće biti potrebna.

 

 

Display Color služi za promene pode&ˇavanja boja za svaki monitor ponaosob kako bi se dobili željeni rezultati. Naravno, ukoliko imate samo jedan monitor, nećete imati izbor već će se promene izvršavati odnah nad vašim primarnim ekranom. Scaling ima jednu jedinu namenu, a to je da u slučaju da vam se slika ne podudara sa ivicama ekrana, a pritom je odnos stranica odgovarajući, jednostavno možete smanjiti ili povećati sliku kako biste imali prikaz preko celog ekrana. Ovo se češće dešava sa televizorima, dok je sa monitorima vrlo mala mogućnost da će  vam ova opcija trebati.

 

 

Ukoliko iščitavanje EDID (Extended display identification data) sa vašeg uređaja nije izvršeno ispravno, kroz HDTV support opciju uvek možete napraviti odgovarajući profil kako bi prikaz slike bio ispravan. Naravno, profil koji napravite mora biti u skladu sa mogućnostima vašeg televizora, što je i logično. 

 

 

LCD overdrive, je namenjen da smanji „duhove“ i da se prikaz brzih objekata prilikom video prikaza poboljša. Ukoliko je aktivirate, pojaviće se sivi pravougaonik u okviru kog će se kretati vertikalne linije. Uz pomoć slajdera i praćenje kretanja tih vertikalnih linija biste trebali biti u mogućnosti da „doterate“ ovo podešavanje kako bi prikaz bio bolji. AMD navodi kako određeni uređaji već poseduju svoj interni mehanizam za popravljanje ove anomalije, te da možda željeni rezultat možda neće moći da se postigne.

 

 

Na redu su video podešavanja koja su kod AMD-a znatno bolje rešena od konkurencije i imaju znatno više mogućnosti. U suštini sva raspoloživa podešavanja se nalaze pod „Video Settings“ i tu ćete naći apsolutno sve što vam je potrebno da prikaz video materijala podesite baš onako kako vam to odgovara. Prvo na šta ćete naići je „Override Application Settings“. Ukoliko aktivirate ovu opciju, CCC će preuzeti kontrolu nad podešavanjima u okviru aplikacije. U suštini tu možete prilagoditi svetlinu, kontrast, zasićenost boja i „tint“. Promena ovih podešavanja će po prioritetu biti iznad podešavanja koja ste namestili u svakom video plejeru koji koristite na vašem računaru.

 

 

Nakon toga slede podešavanja iz naprednijih kolornih podešavanja. Tu već možete modifikovati „Color Vibrance“, korekciju nijanse boje kože, pojačati bele tonove i još dosta toga. Takođe možete povećati dinamičko raspon sa ograničenog (16-235) na FullRGB (0-255). Dalje se nalaze i podešavanja za kvalitet slike, kao što je promena tipa „deinterlacing-a“, umanjenje šuma, promenu dinamičkog kontrasta, kao i što fluidnijeg prikaza. Podešavanja možete čak primeniti i na video koji se strimuje preko interneta. Uz sve to, AMD je omogućio i demo mod kako biste bili u mogućnosti da odmah poredite izmene sa starim podešavanjima u okviru „Video Demo Mode“ opcije, što je za svaku pohvalu.

 

 

Druga opcija u okviru video podešavanja je akceleracija konverzije video materijala koju možete na ovaj način uključiti odnosno isključiti.

 

 

Dolazimo i do Gaming kategorije sa podešavanjima vezanim za prikaz u igrama, za koje nažalost ne možete praviti profile, ali to i nije toliki problem. U okviru 3D podešavanja, možete menjati podešavanja za AntiAliasing, za koji možete podesti stepen, tip filtera i mogućnost morfološkog filteringa. Uz to možete izabrati i AA mod, koji može biti Multi-Sample, Adaptive Multi-Sample ili najkvalitetniji Super-Sample. Takođe, možete menjati i podešavanja za Anisotropic Filtering, kao i za teselaciju. AMD nudi i mogućnost promene kvaliteta teksturnog filteringa, korišćenje V-Synca itd.

 

 

Pretposlednji AMD Overdrive predstavlja odličan način da najsigurnije moguće uđete u svet overkloka, bez bojazni da će išta poći naopako. Ovo kažemo, zato što AMD Overdrive najčešće nudi relativno malu overklok marginu, što znači da se zadržava u okviru sigurnih taktova ili ih makar ne prelazi mnogo. Da biste dobili kontrolu nad Overdrive-om morate ga otključati odnoso kliknuti na dugme sa sličicom katanca. Na ovom mestu možete menjati taktove grafičkog procesora i memorije, a takođe možete kontrolisati i brzinu obrtaja ventilatora ukoliko kartica ima tu mogućnost. Takoše možete videti trenutni takt kartice, kao i temperaturu GPU-a. Ukoliko ste vlasnik Radeon-a sa Cayman čipom, moći ćete i da povećate maksimalnu energiju kartice kako bi povećali OC marginu.

 

 

U poslednjoj kategoriji sa nazivom „Informations“ imate različite informacije na raspolaganju, koje su podeljene na hardver i na softver, a ujedno imate i opciju provere da li je izašao update drajvera odnosno novija verzija u odnosu na onu koja vam je trenutno instalirana na računaru.

 

 

Ovim završavamo ovaj obilazak kroz opcije Catalyst Control Centra. Nadamo se da smo pomogli novim korisnicima da se upoznaju sa ovim veoma korisnim softverom. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nejasnoća, odgovore uvek možete potražiti na našem forumu. Mi se nadamo da su vam pregledi najbitnijih opcija u video drajverima pomogli i istovremeno bili zanimljivo štivo za čitanje. Nekada zaista nije loše vratiti se korak unazad da bi se krenulo unapred... 

img alt=ˇ

How To: Nvidia Control Panel

How To: Windows 7 Homegroup file sharing

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509