Greška

Došlo je do greške.

How to: Android za PC uz optimizaciju za AMD

03.01.2013 19:21 | 0 Software/Web
How to: Android za PC uz optimizaciju za AMD

Android je postao megapopularna platforma i kao takav našao se na velikom broju različitih uređaja. Telefoni, tableti, televizori, pa čak i fotoaparati su usvojili ovaj operativni sistem što govori jasno o njegovoj probojnoj moći. Zanimljivo je čak da je ovaj OS uspeo da stigne i od Windowsa odnosno desktop računara. Većina korisnika je upoznata ili barem u osnovi zna šta je BlueStack i kako ovaj Android App plejer funkcioniše. Ipa

Nebojša Todorović

Kompanija AMD je u BlueStack investirala čak 6,4 miliona dolara, što je po svakoj osnovi jako velika suma novca. Ipak, ovo nije učinjeno bez ikakvog razloga. Naime, još krajem septembra AMD je objavio donošenje optimizovanih Android aplikacija na svoj AppZone portal. Do tada, na AppZone-u ste mogli pronaći Windows bazirane aplikacije i igre koje su bile optimizovane za AMD hardver. Klikom na neku od njih biste dobili link ka sajtu izdavača, odakle biste mogli da preuzmete softver.
 


 

Sa druge strane, Android aplikacije se vrlo jednostavno mogu preuzeti direktno na AMD AppZone-u nakon čega će vas browser upitati gde želite da snimite instalacioni fajl. Osim toga što sadrži samu aplikaciju, instalacioni fajl poseduje i instalaciju posebne verzije BlueStacks plejera za android aplikacije. BlueStack je u običnoj verziji moguće preuzeti sa njihove oficijalne web stranice.
 


 

Trenutno je na samom AppZone-u dostupno oko 60 različitih Android aplikacija. Osim igara, koje su mahom prisutne, tu su i neke aplikacije medijskog tipa kao što je Bloomberg, Engadget, Pulse itd. Pored ovih, u samom BlueStacks-u postoji sistem pretrage aplikacija i njihovog download-a, a one koje se nalaze na AMD-ovo App zoni su zvanično optimizovane za Radeon grafičke karte i APU-e.
 


 

Nakon što ste odabrali aplikaciju koju želite da preuzmete, proces instalacije je prilično jednostavan. Nakon downloada, potrebno je pokrenuti instalaciju i nakon toga se sve automatski završava. Osim same igre ili alata koji ste skinuli, dobićete i posebnu verziju BlueStacks-a prilagođenog AMD baziranom hardveru. AMD tvrdi da je verzija BlueStacks-a koja se preuzima preko njihovog sajta unapređena OpenGL hardverskom akceleracijom, kako bi aplikacije izgledale lepše, a izvođenje bilo fluidnije.
 


 

Mi smo probali više igara i aplikacija sa AMD-ovog sajta i moramo priznati da je sve radilo izuzetno dobro i bez ikakvih štucanja ili problema u prikazu. Pored aplikacija koje možete naći na AppZone-u, Bluestack omogućava instalaciju više app store-ova putem kojih ste u mogućnosti da preuzmete još mnogo drugih aplikacija od ukupnog broja koji iznosi više od 500.000. Osim Google Play-a, tu su i 1Mobile Market, Amazon Appstore i GetJar. Ukoliko već imate nalog na nekom od ovih store-ova, moguće je i kupovati aplikacije.
 


 

Instalacija aplikacija iz samog BlueStacksa je još jednostavnija i svodi se na odabir željene igre ili programa i klik ikonicu. Posle toga, dobićete novu ikonu na glavnom ekranu što znači da je instalacija završena uspešno. Preostaje vam da se upustite u avanturu istraživanja Android ekosistema i njegovih stotina i stotina hiljada aplikacija.
  


Podešavanja, završni utisci

U pogledu podešavanja, BlueStacks je prilično skroman i identičan običnoj verziji koja nije preuzeta sa AMD-ovog sajta. U prevodu, ništa od podešavanja vezano za AMD-ovu hardversku akceleraciju nije dostupno. Suštinski podešavanja se svode na jezik, Google nalog koji želite da koristite, datum, vreme i ostala rudimentarna podešavanja, koja su i inače tipična za Android. Sve optimizacije vezane za AMD grafiku su smeštene "ispod haube", i nema nikakvih potreba da korisnici naknadno intervenišu na bilo koji način, što doprinosi jednostavnosti korišćenja.
 


 

Savetujemo vam da podestie odmah Google nalog koji koristite i za vaš android telefon ukoliko ga imate, jer će vam omogućiti cloud sinhronizaciju, kako biste mogli da koristite vaše omiljene aplikacije sa vašeg pametnog telefona. Čak i u slučaju da iz nekog razloga nemate Google nalog, predlažemo vam da ga napravite, jer će vam biti potreban pre ili kasnije. Sva podešavanja u tom smislu su intuitivna i jednostavna, te identična onima koja vršite i na telefonu prilikom podešavanja naloga, opcija i slično.
 


Pre samog kraja, dve bitne stvar vezana za iskustvo korišćenja Android aplikacija na PC računarima. Pre svega, tu je velika prednost u vidu korišćenja monitora. Zadržimo se samo na primeru igara. Iako na papiru čačkanje tačskrina intrigira, u praksi većina igara u kojima je potreban viši nivo interakcije ume da zamori posle kraćeg vremena, bez obzira igrali se na manjim ekranima mobilnih telefona ili na većim ekranima tableta koji koriste Android platformu. Sa velikim monitorom, tj. velikim ekranom, igranje poprima novu dimenziju. Sa druge strane, tačno je da tastatura i miš donose i drugačiji iskustvo u igranju - nećemo reći ni da je bolje ni da je gore, posebno budući da ima igara kojima miš i tastatura sjajno leže, ali i igara koje jednostavno nisu predviđene za ovakav kontrolni sistem.

Druga bitna stvar jeste glatkoća u radu, odnosno optimizacija. Prosto, Android aplikacije podrazumevano nisu pravljene za x86 procesore, niti grafike kakve imamo na PC računarima. Posledica toga je da se u neoptimizovanim okruženjima - a takvih je više, nije ovo koje vam danas predstavljamo jedino - javlja nedovoljan broj frejmova, štucanje animacija, seckanje. To nije posledica nedovoljne hardverske snage, već problema sa optimizacijom, tj. nedostatkom iste. Upravo tu jeste kvalitet rešenja koje nam je ponudio AMD u saradnji sa BlueStack-om, jer ovakvo rešenje donosi gladak i kontinualan rad, da ne kažemo - pravo uživanje u korišćenju. Džaba vam sve ako svakih 15 sekundi aplikacija zamrzne na sekund ili se događa neka slična pojava, tipična za neoptimizovan softver.Na kraju, ostaje nam samo da kažemo da je igranje sa BlueStacks-om veoma zabavno iskustvo, jer je igranje Android igara na velikom ekranu kućnog PC-a izuzetno zanimljvo. Ovo je apsolutno tačno bez obzira na to da li imate AMD grafičku kartu i APU, jer obična verzija BlueStacks-a ne poseduje nikakve specifične zahteve. Sa druge strane, ukoliko već posedujete neki od Radeona novije generacije, savetujemo vam da koristite optimizovanu verziju sa AMD AppZone-a iz razloga koje smo naveli koji pasus pre. Svakako treba istaći da je AMD jako puno novca uložio u ovaj projekat i verujemo da će unapređenja biti sve više, posebno nakon što BlueStack konačno izađe iz Beta faze u kojoj se trenutno nalazi.

How To: Administrative Tools

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509