Greška

Došlo je do greške.

Hibridi - da ili ne?

02.05.2016 06:53 | 0 Mobile
Hibridi - da ili ne?

Hibridi su interesantne mešavine koje stoje na pola puta između nekoliko kategorija uređaja. Nekada su najbolje od oba sveta, ali isto tako nekada mogu biti i najgore od oba sveta. Odgovaramo na pitanje o kakvim se uređajima zapravo radi, odnosno na šta trebate da obratite pažnju ako vam treba ponešto od laptopa i tableta u jednom uređaju.

U poslednje vreme imamo dosta pokušaja da se objedine tržišta koja nisu uvek bila prepoznatljiva po zajedničkim karakteristikama. Naprotiv, koliko smo samo puta slušali odbijanja da uopšte svrstavamo tablete i računare u istu kategoriju. Međutim, vreme i tržište čine svoje, i zajedno sa napretkom u polju hardvera doprinose objedinjenju koncepata hibridnih računara. Testirajući ovakve uređaje i susrećući se sa svim njihovim prednostima i manama, izvukli smo nekoliko paralela i pouka, koje mogu biti značajne za mnoge naše čitaoce. Stoga smo rešili da ih podelimo sa vama...

Hibridni uređaj jeste uređaj koji na neki način ima za cilj da pomiri dva popularna koncepta, a to su laptop i tablet

Na samom početku, dužni smo da razjasnimo šta podrazumevamo pod hibridom u kontekstu današnjeg teksta. Hibridni uređaj jeste uređaj koji na neki način ima za cilj da pomiri dva popularna koncepta, a to su laptop i tablet. Imajući u vidu neophodnost da to bude mašina visoke mobilnosti i male potrošnje (naročito u odnosu na standardni laptop), to se najčešće svodi na kompromis između ultrabuka i tableta. Ovakve računare možete pronaći u prodaji već neko vreme i na domaćem tržištu, i postaju sve zanimljiviji i raznovrsniji iz generacije u generaciju, pošto se ispostavlja da ima više načina da se pomire ultrabuk i tablet.

hibridi2.jpg

Takođe, imamo u vidu isključivo nove koncepte. Stariji čitaoci će se setiti Microsoftovih koncepata sa tablet-PC računarima prevashodno namenjenim u poslovne svrhe, debelih uređaja koji su imali rotator u dnu ekrana, a neretko se isporučivali sa olovkama. Ne samo što je to stari koncept, već danas praktično i nemamo proizvođače koji ga forsiraju (izuzetak bi mogli biti Lenovo i/ili HP). Osim toga, to su mašine bez izuzetka namenjene poslovnom tržištu i njegovim specifičnim potrebama. Stoga ćemo se za potrebe ovog teksta ograničiti na računare usmerene prema običnim potrošačima. Pokušaćemo da vam, idući stavku po stavku i prenoseći lična iskustva, dočaramo kako izgleda koristiti hibrid, te vam na taj način pomognemo da razbistrite da li je to uređaj za vas.

Koncept

Imajući u vidu sve rečeno, koncept hibrida je vrlo, vrlo interesantan. Krajnji korisnik, pod uslovom da je kombinacija nešto što ga zadovoljava, na ovaj način može bukvalno dobiti mašinu i snova, ali istovremeno i veliko razočarenje. Kako bilo, hibridi gotovo bez izuzetka dolaze u nominalnoj ultrabuk formi (sa sposobnošću transformacije u tablet na neki od brojnih načina) i sa ultrabuk hardverom. Dakle, uglavnom se radi o 13-inčnim mašinama, sa par primeraka u 11,6-inčnoj i 10,1-inčnoj formi, koji imaju sposobnost korišćenja u laptop i u tablet režimu, u zavisnosti od potreba i želja korisnika.

Dakle, i laptop i tablet u istom uređaju. Prelazak iz jednog u drugi režim rada se ostvaruje na različite načine, od rotiranja ekrana, preko određenih mehanizama, do obrtanja ili nekog sličnog postupka. Zajedničko im je da se na lak i brz (makar u teoriji) način uređaj može transformisati. Takav 2-u-1 pristup povlači i određena očekivanja, ali i balansiranja. Postoje uređaji kod kojih je jasno izraženo da se ne očekuje da ih previše upotrebljavate u tablet režimu, jer su veliki i teški, ali je predviđeno da i u takvom režimu rada mogu da posluže.

hibridi3.jpg

Hibrid takođe uvek podrazumeva i prisustvo ekrana osetljivog na dodir, pošto je neophodno da radi i kao tablet. Time profitira i iskustvo korišćenja u laptop režimu. Naše viđenje je formirano kroz druženje sa, sada već možemo reći da je užitak korisnika na višem nivou nego kod ultrabukova koji nemaju ekran osetljiv na dodir. To je naše gledište, koje naravno ne mora svako da deli.

Tablet mod, i prednost i mana

Zapravo, ovo je najdiskutabilnija stavka. U zavisnosti od karakteristika uređaja možete dobiti situaciju da imate potpuno funkcionalan tablet, delimično funkcionalan tablet, ili pak potpuno neupotrebljiv tablet režim rada. Na primer, ASUS Transformer T100 je veoma upotrebljiv kao tablet, pre svega zbog toga što se ekran odvaja od donjeg dela, i što dolazi u 10-inčnoj formi. T300 je slabije upotrebljiv, jer dolazi u 13-inčnoj formi i sa većom masom i teško je koristiti tako veliki tablet na isti način kao 10-inčni. Masa igra veliku ulogu. Videli smo koliko je truda uloženo i koliko je generacija proteklo da bi klasični 10-inčni tableti dobili masu manju od 500 grama, naspram 600-650 grama koliko je nekada iznosila. Stoga je sasvim jasno da će korišćenje “tabletoidnih” hibrida mase 1-1,4 kilograma biti vrlo...hm...pa, recimo, zanimljivo.

hibridi5.jpg

Tu tek sada dolazimo do upotrebljivosti u zavisnosti od konstrukcijskih rešenja. Na primer, Lenovo Yoga hibridi prelaze u tablet formu tako što ekran obrćete oko horizontalne ose za 180 stepeni. Prosto rečeno, zamislite da otvarate ekran laptopa i obrćete ga skroz, skroz do druge strane. Takvo rešenje je delimično prihvatljivo, zato što i dalje imate debljinu ultrabuka, dakle dosta veću od tableta, i kompletnu njegovu masu. Postoje još neka rešenja, poput dva ekrana na unutrašnjoj i spoljnoj strani poklopca (ASUS TaiChi), obrtnim mehanizmom u dnu ekrana i tako dalje.

Tablet mod ima i svojih dobrih strana. Pre svega, dobijate dosta pogodnosti u odnosu na tipičan tablet, kao što su prisustvo snažne platforme za mobile računare, odnosno dobar i brz hardver. Takođe, tu su specifične pogodnosti, kao što su neizostavno prisustvo USB porta ili HDMI izlaza, pomoću kojih sliku lako i brzo možete izbaciti na eksterni displej ili povezati bilo koju periferiju ili skladište. Konačno, tu je i prisustvo poznate softverske platforme, kao što je Windows! U nedostatku kvalitetnih, ili možda prisustvu ograničenih tipičnih Windows tableta, ovakvi hibridi mogu da odgovore na specifične potrebe pojedinih korisnika. Ponovo, pažljivo treba vagati da li je to pravi izbor za vas.

Hibridizacija

Izrada, dizajn

U principu, izuzev malog broja low-end modela koji se ciljano izrađuju da budu što pristupačniji, hibridi se odlikuju izuzetno dobrim kvalitetom izrade. Zapravo, budući da su predviđeni da budu slični ultrabukovima, a njih odlikuje visok kvalitet i posvećenost dizajnu. Neka rešenja mogu delovati nezgrapno, to je istina, npr. naročito usled potrebe za rotiranjem ekrana, ali u principu ih odlikuje visok kvalitet izrade. Slično se može reći i za dizajn. Nekada ćete biti zaprepašćeni rešenjem za koje se razvojni tim opredelio, ali će to najčešće biti u pozitivnom smislu (ili je makar naše iskustvo bilo takvo).

hibridi6.jpg


Softver?

Još jedan dvojaki parametar. Ovakav uređaj treba korisnicima koji žele Windows uređaj i punokrvno iskustvo na istom, bez obzira da li će ga koristiti u laptop ili tablet modu. To posebno znači korisnicima kojima povremeno treba tablet, ali ne žele da imaju različita korisnička okruženja ili različite uređaje, već jednostavno žele da nastave da koriste postojeću napravu u poznatom, podešenom i formiranom okruženju.

hibridi4.jpg

Sa druge strane, mane Windowsa mogu doći do izražaja. To se posebno odnosi na tablet režim, bez obzira što je Microsoft učinio velike pomake da se pomoću Metro sistema učini prijemčivijim uređajima koji koriste kontrolu putem dodira. Posebno toga mogu postati svesni korisnici koji su navikli na određene aplikacije pod Windowsom koje zapravo nisu optimizovane za ovakvu upotrebu, a čega će postati svesni tek kada počnu da intenzivnije koriste aplikacije u svakodnevici. Najprostiji primer – navikli ste da koristite ACDSee Classic za brz, efikasan, ali i pomalo starinski pregled fotografija? Nema podršku za kontrolu dodirom, moraćete da tražite neku novu aplikaciju.

Postojanost mana

Stavka koja treba da ilustruje da u praksi ne znači da proizvođači vide mane hibrida kao mane, te ih ostavljaju prisutnima iz generacije u generaciju, ili neke iritirajuće pojave uočljive na modelima nižih klasa (gde ih je lakše i tolerisati) ne otklanjaju na modelima više klase. Susrećemo se sa dva klasična primera u prilog ovih teza. Lenovo Yoga 2 Pro nije nimalo ispravila nedostatke – ili makar ono što mi tako percipiramo – u odnosu na prethodnika, Lenovo Yoga 13 hibrid. Ekran se treska prilikom kuckanja jer se ne drži čvrsto na šarkama, uređaj je izrađen od plastike, povremeno dođe do baga gde se tastatura i tačped isključe kao da ste prešli u tablet mod, iako ste u laptop modu svo vreme.

hibridi7.jpg

Sličan primer disfunkcionalnih pojama možemo naći i na relaciji ASUS T100 – T300. Dok je prvi 10-inčni hibrid “za mase”, sa Atom procesorima i generalno slabijim hardverom (manje memorije, TN ekran, manje prostora na disku...), dotle je T300 uprkos daleko boljoj izradi i uz sve svoje prednosti (više memorije, IPS ekran, veći disk...) zadržao i određene mane, poput nedovoljno dobrog tačpeda, ili čak dodao neke nove, kao što su potreba da se dok i ekranski deo povezuju i određenim kablićem koji “zatvara” dostupne USB portove. I teže je mnogo koristiti ga kao tablet, zbog 13-inčne forme i skoro duplo veće mase. Dakle, treba debelo razmisliti da li je više uvek i bolje.

Cena

Ponovo imamo stavku koja zavisi od vašeg gledišta. Objektivno gledano, za jedan vrhunski hibrid možete kupiti dobar ultrabuk (doduše, bez ekrana osetljivog na dodir) i odličan tablet. Šta više odgovara vašim potrebama i vašem stilu korišćenja? Da li vam je potreban jedan uređaj sa jednom platformom, ili vam je zapravo pogodnije da imate dva uređaja, sa odvojenim, različitim okruženjima? To su neka od pitanja na koja samo vi možete dati odgovor.

hibridi8.jpg

Najprostiji način posmatranja bi bio da li cena opravdava kupovinu jednog uređaja umesto dva odvojena, ali iz razloga koje smo naveli u gornjem pasusu, taj rezon nije uvek sasvim ispravan. Nekome dva uređaja ne znače ništa, jer mu treba da sa sobom ponese jednu jedinu napravu na kojoj su mu svi podaci. Drugome je zapravo odlično da ima dva uređaja, i da svaki optimizuje za određenu grupu namena, a da pride uvek može da koristi jedan od njih ako mu je drugi zauzet. Prosto, ovde nema ni crnog ni belog. Da li su cene današnjih hibrida prevelike? Možda. Jedno je sigurno, i to ćemo izraziti na ovakav način – nije da ne možete da za cenu hibrida nađete odličan ultrabuk i odličan tablet, pa da stoga kupovina hibrida predstavlja akt uštede. Naprotiv, najčešće se uopšte ne radi o uštedi, već o težnji ka određenom načinu korišćenja.

Brendovi i zaključak

Brendovi

Ko to uopšte proizvodi hibride? Nažalost, u ovom trenutku, knjiga je (makar na domaćem tržištu) spala na dva slova. Srećom, ta dva slova su istovremeno i proizvođači kojima najbolje ide i u ovom vremenu oskudica na PC tržištu. To su ASUS i Lenovo. Pojavi se tu i tamo još poneko, recimo HP ili Samsung, ali isuviše sporadično (možda jedan model dođe na naše tržište, i to u oskudnim količinama), ili pak to bude hibridni uređaj koji nije baziran na Windows platformi. ASUS voli da eksperimentiše i nudi više varijanti hibrida, koje pokrivaju i daleko širi cenovni spektar. Imamo hibride koji se odvajaju od postolja fizički, imamo hibride koji stižu sa dva ekrana (po jedan sa svake strane poklopca) i tako dalje.

hibridi9.jpg

Lenovo je nešto konzervativniji. Oni se drže dva recepta, koncepta “prevrtanja” ekrana na drugu stranu viđenog u Yoga laptopovima, sa više hardverskih konfiguracija u kojima je takav uređaj dostupan. Sa druge strane, oni su i retki koji osim hibrida u užem smislu koji su predmet razmatranja ovog teksta još uvek nude “Tablet-PC” koncept Microsofta od pre 10-ak i više godina, sa obrtnim ekranom, debelim kućištem i olovkom, namenjen prevashodno poslovnom tržištu. Ništa neobično, imajući u vidu portfolio kompanije i njenu ulogu u svetu poslovnih laptopova. No, kao što smo rekli u uvodu, to već nije predmet ovog teksta...

hibridi10.jpg


Zaključak

Kroz ovaj članak smo pokušali da vam izložim svoje viđenje problematike hibrida. Rekli smo vam šta ih odlikuje, spomenuli koji su problemi sa kojima se susrećemo u svakodnevnoj praksi, izložili vam jednu i drugu stranu medalje u svakoj stavci. Možda nikada nije bila tačnija sintagma da je izbor na vama, i da ste upravo vi neko ko mora da proceni da li mu konkretan hibrid odgovara, jer je pored odabira po ceni potrebno izvršiti i procenu načina korišćenja i prilagođavanja sopstvenim potrebama.

hibridi11.jpg

Postoji sigurna stvar na koju uvek možete računati – ako ništa drugo, ukoliko tablet režim zakaže i ispostavi se da ga koristite dosta manje nego što ste možda inicijalno planirali, najveći broj hibrida svakako možete koristiti kao vrhunske ultrabuk računare. Isto tako, možemo garantovati da ukoliko vam “legne” koncept određenog hibrida, taj računar ćete ne samo koristiti na sopstveno veliko zadovoljstvo, već će vam ostati u lepom sećanju veoma, veoma dugo, i puno godina nakon što budete prestali da koristite tu spravu ili pređete na nešto drugo.

Saveti prilikom kupovine laptopa

Saveti za održavanje baterije

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109