Greška

Došlo je do greške.

Hibridi - da ili ne?

02.05.2016 06:53 | 0 Mobile
Hibridi - da ili ne?

Hibridi su interesantne mešavine koje stoje na pola puta između nekoliko kategorija uređaja. Nekada su najbolje od oba sveta, ali isto tako nekada mogu biti i najgore od oba sveta. Odgovaramo na pitanje o kakvim se uređajima zapravo radi, odnosno na šta trebate da obratite pažnju ako vam treba ponešto od laptopa i tableta u jednom uređaju.

Koncept hibrida

U poslednje vreme imamo dosta pokušaja da se objedine tržišta koja nisu uvek bila prepoznatljiva po zajedničkim karakteristikama. Naprotiv, koliko smo samo puta slušali odbijanja da uopšte svrstavamo tablete i računare u istu kategoriju. Međutim, vreme i tržište čine svoje, i zajedno sa napretkom u polju hardvera doprinose objedinjenju koncepata hibridnih računara. Testirajući ovakve uređaje i susrećući se sa svim njihovim prednostima i manama, izvukli smo nekoliko paralela i pouka, koje mogu biti značajne za mnoge naše čitaoce. Stoga smo rešili da ih podelimo sa vama...

Hibridni uređaj jeste uređaj koji na neki način ima za cilj da pomiri dva popularna koncepta, a to su laptop i tablet

Na samom početku, dužni smo da razjasnimo šta podrazumevamo pod hibridom u kontekstu današnjeg teksta. Hibridni uređaj jeste uređaj koji na neki način ima za cilj da pomiri dva popularna koncepta, a to su laptop i tablet. Imajući u vidu neophodnost da to bude mašina visoke mobilnosti i male potrošnje (naročito u odnosu na standardni laptop), to se najčešće svodi na kompromis između ultrabuka i tableta. Ovakve računare možete pronaći u prodaji već neko vreme i na domaćem tržištu, i postaju sve zanimljiviji i raznovrsniji iz generacije u generaciju, pošto se ispostavlja da ima više načina da se pomire ultrabuk i tablet.

hibridi2.jpg

Takođe, imamo u vidu isključivo nove koncepte. Stariji čitaoci će se setiti Microsoftovih koncepata sa tablet-PC računarima prevashodno namenjenim u poslovne svrhe, debelih uređaja koji su imali rotator u dnu ekrana, a neretko se isporučivali sa olovkama. Ne samo što je to stari koncept, već danas praktično i nemamo proizvođače koji ga forsiraju (izuzetak bi mogli biti Lenovo i/ili HP). Osim toga, to su mašine bez izuzetka namenjene poslovnom tržištu i njegovim specifičnim potrebama. Stoga ćemo se za potrebe ovog teksta ograničiti na računare usmerene prema običnim potrošačima. Pokušaćemo da vam, idući stavku po stavku i prenoseći lična iskustva, dočaramo kako izgleda koristiti hibrid, te vam na taj način pomognemo da razbistrite da li je to uređaj za vas.

Koncept

Imajući u vidu sve rečeno, koncept hibrida je vrlo, vrlo interesantan. Krajnji korisnik, pod uslovom da je kombinacija nešto što ga zadovoljava, na ovaj način može bukvalno dobiti mašinu i snova, ali istovremeno i veliko razočarenje. Kako bilo, hibridi gotovo bez izuzetka dolaze u nominalnoj ultrabuk formi (sa sposobnošću transformacije u tablet na neki od brojnih načina) i sa ultrabuk hardverom. Dakle, uglavnom se radi o 13-inčnim mašinama, sa par primeraka u 11,6-inčnoj i 10,1-inčnoj formi, koji imaju sposobnost korišćenja u laptop i u tablet režimu, u zavisnosti od potreba i želja korisnika.

Dakle, i laptop i tablet u istom uređaju. Prelazak iz jednog u drugi režim rada se ostvaruje na različite načine, od rotiranja ekrana, preko određenih mehanizama, do obrtanja ili nekog sličnog postupka. Zajedničko im je da se na lak i brz (makar u teoriji) način uređaj može transformisati. Takav 2-u-1 pristup povlači i određena očekivanja, ali i balansiranja. Postoje uređaji kod kojih je jasno izraženo da se ne očekuje da ih previše upotrebljavate u tablet režimu, jer su veliki i teški, ali je predviđeno da i u takvom režimu rada mogu da posluže.

hibridi3.jpg

Hibrid takođe uvek podrazumeva i prisustvo ekrana osetljivog na dodir, pošto je neophodno da radi i kao tablet. Time profitira i iskustvo korišćenja u laptop režimu. Naše viđenje je formirano kroz druženje sa, sada već možemo reći da je užitak korisnika na višem nivou nego kod ultrabukova koji nemaju ekran osetljiv na dodir. To je naše gledište, koje naravno ne mora svako da deli.

Tablet mod, i prednost i mana

Zapravo, ovo je najdiskutabilnija stavka. U zavisnosti od karakteristika uređaja možete dobiti situaciju da imate potpuno funkcionalan tablet, delimično funkcionalan tablet, ili pak potpuno neupotrebljiv tablet režim rada. Na primer, ASUS Transformer T100 je veoma upotrebljiv kao tablet, pre svega zbog toga što se ekran odvaja od donjeg dela, i što dolazi u 10-inčnoj formi. T300 je slabije upotrebljiv, jer dolazi u 13-inčnoj formi i sa većom masom i teško je koristiti tako veliki tablet na isti način kao 10-inčni. Masa igra veliku ulogu. Videli smo koliko je truda uloženo i koliko je generacija proteklo da bi klasični 10-inčni tableti dobili masu manju od 500 grama, naspram 600-650 grama koliko je nekada iznosila. Stoga je sasvim jasno da će korišćenje “tabletoidnih” hibrida mase 1-1,4 kilograma biti vrlo...hm...pa, recimo, zanimljivo.

hibridi5.jpg

Tu tek sada dolazimo do upotrebljivosti u zavisnosti od konstrukcijskih rešenja. Na primer, Lenovo Yoga hibridi prelaze u tablet formu tako što ekran obrćete oko horizontalne ose za 180 stepeni. Prosto rečeno, zamislite da otvarate ekran laptopa i obrćete ga skroz, skroz do druge strane. Takvo rešenje je delimično prihvatljivo, zato što i dalje imate debljinu ultrabuka, dakle dosta veću od tableta, i kompletnu njegovu masu. Postoje još neka rešenja, poput dva ekrana na unutrašnjoj i spoljnoj strani poklopca (ASUS TaiChi), obrtnim mehanizmom u dnu ekrana i tako dalje.

Tablet mod ima i svojih dobrih strana. Pre svega, dobijate dosta pogodnosti u odnosu na tipičan tablet, kao što su prisustvo snažne platforme za mobile računare, odnosno dobar i brz hardver. Takođe, tu su specifične pogodnosti, kao što su neizostavno prisustvo USB porta ili HDMI izlaza, pomoću kojih sliku lako i brzo možete izbaciti na eksterni displej ili povezati bilo koju periferiju ili skladište. Konačno, tu je i prisustvo poznate softverske platforme, kao što je Windows! U nedostatku kvalitetnih, ili možda prisustvu ograničenih tipičnih Windows tableta, ovakvi hibridi mogu da odgovore na specifične potrebe pojedinih korisnika. Ponovo, pažljivo treba vagati da li je to pravi izbor za vas.

Saveti prilikom kupovine laptopa

Saveti za održavanje baterije

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109