Greška

Došlo je do greške.

Heatpipe i vapor chamber

12.04.2014 00:00 | 0 Hardver
Heatpipe i vapor chamber

Heatpipe i vapor chamber su deo većine modernih kulera koje kupujete i ugrađujete naknadno. Predstavljaju jako bitnu stavku kod rashladnih sistema i praktično su doneli revoluciju. Povećavaju efikasnost i poboljšavaju transfer toplote od izvora na ostatak rashladnog tela. Bez njih je moderni kuler praktično nezamisliv.

Heatpipe je sastavni deo gotovo svakog naprednog kulera. Bilo da je reč o "top-down", "tower" ili nekom kuleru za grafičku kartu oni su najčešće prisutni. Čak i na odrešenim "box" hlađenjima heatpipe predstavlja integralni deo. Zašto su heatpipeovi toliko bitna komponenta hlađenja i šta zapravo predstavljaju? Osim što čine kuler atraktivnijim, njihova uloga je transfer toplote sa izvora koji može biti CPU, GPU ili neki drugi čip, na ostatak tela. Veoma su efikasni, jer su tipično izrađeni od bakra koji je eventualno u završnoj fazi obrade dodatno i niklovan. Ipak, bakar je samo deo priče, ali ono što se nalazi u njima je daleko bitnije. Reč je o oslanjanju na princip po kome kretanje materije nastaje prilikom promene agregatnog stanja.

heatpipe_2.jpg

Heatpipeovi su napunjeni rashladnom tečnošću koja se kreće kroz ceo heatpipe. Na izvoru toplote tečnost prelazi u gasovito agregatno stanje i počinje da se kreće prema hladnijem kraju koji se nalazi među rebrima. Ona dalje preuzimaju toplotu, a gas se kondenzuje i vraća se na izvor toplote, odakle se nastavlja dalje kretanje. Ovaj sistem, svoju primenu nalazi u mnogim sferama industrije, od kuhinjskih aparata, pa sve do sve do delova svemirskih letilica. U kompjuterskoj industriji heatpipe je svoju primenu našao tokom kasnih devedesetih godina prošlog veka i od tada predstavlja neizostavni element svakog naprednog vazdušnog kulera.

heatpipe_4.jpg

Vapor chamber funkcioniše praktično na vrlo sličnom principu i mnogi bi rekli da funkcioniše poput velikog heatpipea. Za razliku od heatpipea koji, kao što mu ime sugeriše, ima formu cevi, vapor chamber predstavlja veću ravnu površinu koja je šuplja iznutra. Koristi se bakar kao jedan od boljih termalnih provodnika, a unutra se nalazi rashladna tečnost.

heatpipe_3.jpg

Za razliku od heatpipe-a, kako je vapor-chamber pljosnat, jedna površina ima kontakt sa izvorom toplote, dok se na drugoj strani nalaze elementi rashladnog tela. Dalji sistem funkcionisanja je praktično isti. Kretanje nastaje iz promene agregatnog stanja rashladne tečnosti koje se javlja kao posledica naglog zagrevanja, odnosno hlađenja. Vapor-chamber se obično koristi umesto heatpipe-a, pa vrlo retko možete naići na kuler koji upotrebljava oba. Pojedine kompanije su se proslavile koristeći ovaj sistem, a svakom će pasti na pamet kompanija Sapphire sa svojom legendarnom Vapor-X serijom.

heatpipe_8.jpg

Šta je bolje? Pa, to je vrlo teško reći i sve zavisi od ostatka dizajna. Jednostavno, nijedan od ovih sistema ne može da se proglasi pobednikom. U jednom momentu je delovalo kao da je vapor-chamber novitet koji će osvojiti svet, ali su heatpipe-ovi postali brojniji, duži, deblji itd. Nakon toga, može da se kaže da koegzistiraju i da je heatpipe svakako zastupljeniji, ali ne i bolji.

heatpipe_7.jpg

Kako odabrati kućište?

Kako odabrati kuler za vaš procesor?

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209