Greška

Došlo je do greške.

Google: Novi sistem pretrage slika

13.08.2011 09:56 | 0 Software/Web
Google: Novi sistem pretrage slika

Osim promena u pretraživanju stranica o čemu smo govorili nešto ranije u našim vestima, svetski pretraživač broj jedan napravio je niz izmena pre izvesnog vremena. Jedna od njih je i pregled pretrage slika čiji kratak opis vam donosimo u ovom tekstu. Sistem pretrage slika je sada u značajnoj meri izmenjen, kako vizuelno tako i funkcionalno. Svako ko je pokušao da potraži neku sliku preko Googlea primetio je promenu. Prvo što je mo

Goran Aničić

Krucijalna razlika između starog i novog sistema, prema našem mišljenju, jeste u prvom koraku pretrage. U starom sistemu pretrage, ispod slike ste dobijali podatke o slici: podatke o tome na kojoj se web stranici ta slika nalazi, koje je veličine, naziv slike, kao i mogućnost pretrage "slične slike". Takođe, vidljiv je bio i format slike, da li je ona jpg, gif ili neke druge ekstenzije. Broj slika po stranici je bio ograničen a listanje na sledeću "turu" slika je bilo određeno u donjem delu sa brojevima stranica. Sada je broj slika po stranici izuzetno povećan. Preciznije rečeno, možete da skrolujete poprilično, reda veličine nekih šest dosadašnjih stranica - ali, da li je ovo zaista korisnije? Na "drugu loptu", promene dobijaju jasniji smisao...

 

 

Ceo sistem pretrage sada deluje pomalo nezgrapno korisnicima koji su navikli na stariji mehanizam, jer prilikom prvog učitavanja vi nemate apsolutno nikakvih informacija osim samih sličica nabacanih u pretraživaču. Ne postoji, dakle, u prvom vašem pokušaju pretrage ni informacija o veličini slike, koja je za mnoge korisnike možda i najvažnija prilikom pretrage slike, nema ni informacije o web sajtu na kome se slika nalazi, u kojoj je ekstenziji i slično.

 

 

Situacija se donekle menja kada mišem odete na sliku koju želite, tada će se sličica uvećati tek toliko da se izdvoji od ostalih i vi ćete dobiti tražene informacije. Imajte u vidu da uvećanja neće biti ako je sličica...toliko mala da je bukvalno već u rezultatu pretrage prikazana u svojoj prirodnoj veličini. No dobro, tu se nema šta zameriti.

 

 

Dolazimo do situacije kada ste pronašli željenu sliku. Dosadašnji sistem pretrage je otvarao celu stranicu na kojoj se nalazila slika, a vi ste u gornjem levom uglu imali opcije koje vas prilikom pretrage slika najviše zanimaju. Naravno, ovde mislimo na otvaranje slike u njenoj punoj veličini u vašem pretraživaču. Sada je ovaj sistem u znatnoj meri promenjen i ovde možemo dati plus Google-u. Kada kliknete na željenu sliku otvoriće vam se kompletna stranica na kojoj se ona nalazi, ali ovaj put "zamagljena" u pozadini, dok je u prvom planu ono što i treba da bude - tražena slika. U odnosu na dosadašnji sistem još jedna stvar je ovde izmenjena, sada se opcija u kojoj vi birate otvaranje ove slike u punoj veličini (kao i ostale slične opcije) nalazi sa desne strane u gornjem uglu.

Ukoliko poželite da pristupite samoj stranici na kojoj se slika nalazi, dovoljno je da "ugasite" sliku i ostaće vam stranica u pozadini. Do sada je bilo potrebno dodatno učitavanje. Učitao bi se sajt sa koga je rezultat pretrage - slika - dobijen, i ponuđene opcije u gornjem levom uglu, a onda bi korisnici morali da kliknu još jednom na "Remove frame", nakon čega bi se sajt sa koga slika potiče učitavao ponovo. Sada je to eliminisano, što možemo toplo da pozdravimo.

 

 

Ono što ste u mogućnosti da uradite kako biste povratili deo informacija koje je stara pretraga imala, a vi ih smatrate korisnim, ćemo vam sada izložiti. Sa desne strane sada imate meni koji sadrži priličan broj opcija. Kao veoma korisna pokazala se opcija "povratka" prikazivanja veličine slika prilikom pretrage. Tu mogućnost ćete dobiti ako izaberete opciju "Show sizes" u donjem delu menija. Upadljive opcije koje se mogu videti jesu - mogućnost da pretraga daje samo slike određene veličine/načine (velike, srednje, ikonice, ili mogućnost "veće nego - pa izabrana veličina -"), potom izbor slika samo određene boje ili pretraga samo po određenoj karakteristici - lica, slika ili slično.

Konačno, tu je i opcija koja vam omogućava resetovanje u slučaju da želite da se vratite na prvobitne mogućnosti. Sasvim donja opcija je "reset tools" koja, kako joj i ime kaže, resetuje sve izabrane mogućnosti i vraća pretragu na prvobitnu.

Zaključak je da novi sistem donosi dosta novina, nekom će se svideti a nekom ne, kao uostalom svaki put kada se menja nešto na šta se ljudi naviknu tokom dužeg vremenskog perioda korišćenja. Često kod ovakvih promena u početku korisnici imaju tendenciju da ih prihvataju sa solidnom dozom odbojnosti, ili čak da iz rezignacije prestanu da koriste servis, da bi se potom mic-po-mic vraćali. Ili, da nakon kratkog perioda sve deluje kao da nikada nije ni bilo drugačije, da je tu baš taj novih izgled. Za ove promene Googleu nećemo davati nikakve ocene, ostavićemo korisnike da sami procene koji je sistem bolji i efikasniji. U kranjoj liniji, oni će najbolje znati koliko im se ovakav sistem ili mehanizam dopada.

 

Google Plus

Facebook Timeline

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509