Greška

Došlo je do greške.

Gigabyte Bluetooth 4.0/WiFi Expansion Card (GC-WB300D)

30.03.2012 00:11 | 1 Hardver
Gigabyte Bluetooth 4.0/WiFi Expansion Card (GC-WB300D)

Gigabyte je na CeBIT-u 2012 predstavio svoju seriju 7 matičnih ploča koje su dizajnirane za treću generaciju Intelovih Core procesora. One podržavaju pregršt novih tehnologija, ali se u ovom tekstu nećemo baviti njima, već Bluetooth 4.0/WiFi PCI-E karticom koju Gigabyte isporučuje uz određene modele ove serije. U današnje vreme kada je trend sveopšteg umrežavanja u punom naletu, Gigabyte je očigledno smatrao da ni desktop r


Bojan Dančuo

Gigabyte Bluetooth 4.0/WiFi Expansion Card (GC-WB300D)

Laptop računari, tableti i pametni mobilni telefoni već odavno imaju mogućnost bežičnog povezivanja, dok je u desktop konfiguracijama osnovni način za umrežavanje i dalje LAN kabl. Naravno, to samo po sebi nije loše, pogotovo kada se uzme u obzir da je gigabitni LAN već postao standard i pruža daleko veće brzine od bilo koje aktuelne WiFi tehnologije. Pa ipak, nekada brzina nije najbitnija, već fleksibilnost i mogućnost lakog povezivanja bez potrebe za kablovima. Baš tu potrebu je Gigabyte prepoznao i odlučio da ponudi u kompletu sa određenim modelima svoje nove serije 7 matičnih ploča i jednostavan i funkcionalan Bluetooth 4.0/WiFi PCI-E adapter.
 

Gigabyte Bluetooth 4.0/WiFi Expansion Card (GC-WB300D)
 

Ova sitna PCI-E 1x kartica zauzima izuzetno malo prostora, tako da je vrlo lako moguće smestiti je čak i u natrpana kućišta, a kako nove ploče skoro uvek imaju neki neiskorišćen PCI-E slot, verovatno vam neće predstavljati problem da odvojite jedan za nju. Kartica inače radi bez problema i sa drugim pločama (tako smo je i testirali, pošto smo je dobili odvojeno), a od standarda podržava 802.11b/g/n WiFi i Bluetoot 4.0 sa implementiranom Smart Ready tehnologijom za bežični transfer podataka sa mobilnim uređajima (koju prvi zvanično podržava iPhone 4).
 


 

Uz karticu dolaze dve antene, jedna za WiFi, a jedna za Bluetooth. Antene su identične, pa samo od toga na koji konektor ćete ih povezati zavisi za šta će se koristiti. U paketu je i USB kabl sa konektorima koji su predviđeni za povezivanje na matičnu ploču. USB na ovoj kartici služi da omogući funkcionisanje Bluetooth modula, pa iako će WiFi raditi ako ga ne povežete, neophodan je za funkcionisanje Bluetooth-a.
 


 

USB ulaz na kartici je identičan onome koji se nalazi na ploči, dok se pored njega nalazi još jedan "klasičan" USB konektor. Na njega možete povezati neki drugi USB uređaj, pošto se kartica ponaša i kao USB 2.0 hub. Ovo rešenje je moramo priznati pomalo čudno, jer ćete retko naći kućište koje ima kabl sa klasičnim konektorom sa unutrašnje strane, tako da nismo baš sigurni koliko je moguće praktično iskoristiti ovaj konektor. Logičnije bi bilo da i drugi konektor bude identičan sa prvim, da se na njega može povezati klasičan unutrašnji USB kabl, što bi onda karticu pretvorilo samo u prolaznu stanicu za USB. Ovako praktično gubite jedan spoljnji USB konektor kada priključite ovu kartu.
 


 

Wireless čip je Atheros (Qualcomm) i nalazi se ispod metalnog oklopa koji ga štiti od smetnji, a osim njega se na štampanoj ploči nalazi veoma malo drugih komponenti.
 


 

Sa "zadnje" strane, tj. one koja će biti napolju, nalaze se konektori za antene, kao i dva LED-a za signalizaciju aktivnosti.

Sve u svemu, kartica i prateća oprema su minimalističke i zauzimaju jako malo prostora, što je i logično, pošto će se pakovati u istu kutiju sa matičnim pločama.
 

Utisci u radu


Utisci u radu

Kada smo počeli sa testiranjem ove kartice, susreli smo se sa preprekom u vidu nedostatka bilo kakvog uputstva ili drajvera. Karticu smo dobili u kesici, sa antenama i USB kablom, ali bez bilo kakvog pratećeg diska ili uputstva. Ovo je naravno posledica toga što kartica inače dolazi zajedno sa matičnom pločom, pa zasebno pakovanje ni ne postoji. Mi smo očekivali da ćemo bez problema pronaći sve što nam treba na Internetu, što se ovaj put pokazalo kao nemoguća misija. Kako je u pitanju izuzetno nov proizvod koji tek treba da izađe na tržište, na Gigabyte-ovom sajtu smo pronašli samo promotivnu stranicu i ni traga od drajvera. Srećom, pritekla nam je u pomoć lokalna Gigabyte kancelarija, pa smo ubrzo dobili arhivu sa drajverima i PDF uputstvo (doduše izuzetno šturo). Očekuje se da će svi neophodni drajveri biti online kada uređaj bude i zvanično postao dostupan.
 


 


 

Instalacija drajvera je srećom jednostavna i svodi se na Next, Next, Finish, a jedina stvar koja je bila van uobičajene je na momente čudnjikav hrvatski prevod Bluetooth instalacije koji se automatski aktivirao. Tokom instalacije će biti dodat određen broj novih uređaja u device manager-u, u mrežnim uređajima će se pojaviti Atheros WiFi adapter, a Bluetooth ikonica će početi da čuči u desktop tray-u.
 


 


 


 

Odmah zatim se možete povezati na WiFi mrežu preko standardnog Windows 7 interfejsa na koji su korisnici laptopova već navikli. Adapter je u našem slučaju prijavio brzinu konekcije od 144 Mbps.
 


 


 

Što se brzine transfera preko wireless-a tiče, izmerili smo oko 5 MB/s prilikom kopiranja na laptop povezan preko wireless-a (što prepolovi brzinu, jer u isto vreme ruter i prima i šalje podatke) i oko 11 MB/s prilikom kopiranja na laptop vezan 100 Mbit LAN-om. Ovo su sasvim dobri rezultati za 802.11n WiFi na 2.4GHz i bez tri antene.
 


 


 

Ima doduše jedna stvar koju smo primetili i koja nam se nije dopala. Kartica je povremeno (otprilike jednom u desetak minuta) na par sekundi gubila konekciju sa ruterom. Možemo samo da nagađamo šta je uzrok ovome, da li su možda drajveri još uvek neispeglani ili je prosto u pitanju neka nekompatibilnost sa našim hardverom (koji je inače radio bez problema u svim ostalim testovima). Tokom surfovanja ovo uopšte nije problematično i verovatno nikada ne biste ni primetili da se događa, ali ako recimo igrate neku on-line igru... u bukvalnom smislu te reči. Dovoljno je da ste nekome na nišanu kada net secne i završili ste u večnim lovištima. Nadamo se da je u pitanju čisto softverski problem koji se može lako ispraviti.
 


 

Što se tiče Bluetooth-a, nismo imali pri ruci iPhone 4 kako bismo probali Smart Ready tehnologiju, ali smo uspešno uparili računar sa Android mobilnim telefonom.
 


 


 

To nam je onda omogućilo da obavljamo telefonske razgovore preko mobilnog koristeći mikrofon i zvučnike računara (računar glumi handsfree), da prenosimo fajlove između računara i telefona, da puštamo muziku sa telefona preko zvučnika računara, kao i da iščitamo imenik i spisak poziva.
 


 


 


 


 

 

Zaključak


Zaključak

Gigabyte Bluetooth 4.0/WiFi kartica je vrlo koristan bonus za kupce Gigabyte matičnih ploča uz koje se isporučuje. Dobijate fleksibilnost bežične komunikacije i na desktop računaru po ceni zauzeća jednog PCI-E 1x slota i jednog USB konektora. WiFi podržava 802.11n standard i omogućiće vam brzine prenosa podataka uporedive sa 100Mbit LAN-om, dok je Bluetooth podržan u najnovijoj 4.0 verziji sa implementiranom Smart Ready tehnologijom.
 


 

Instalacija je jednostavna i oslanja se u potpunosti na mehanizme koji već postoje u Windows operativnom sistemu (uz ogradu da nismo imali prilike da je probamo na nekom drugom OS-u). Jedina zamerka koju imamo se odnosi na povremene kratke prekide WiFi konekcije za koje nismo uspeli da utvrdimo uzrok.

U svakom slučaju, ponuda ovakvog dodatka uz matične ploče je interesantan i originalan potez Gigabyte-a, koji time proširuje mogućnosti svog hardvera van uobičajenog, što je uvek dobra stvar. Jedno je sigurno - kartica je vrlo, vrlo zanimljiv dodatak korisnicima desktop računara i zaista omogućava dosta toga onima koji su navikli da rade u udobnom desktop okruženju, duboko zavaljeni u fotelju.

Za kupce matičnih ploča uz koje se ova kartica ne dobija, Gigabyte će omogućiti i njenu kupovinu kao zasebnog proizvoda, a po našim informacijama, cena bi trebalo da se kreće oko 20 eura + pdv.


Prednosti:

- Dobija se u paketu uz određene modele Z77 serije Gigabyte matičnih ploča
- Dodaje mogućnost WiFi povezivanja desktop računarima
- Podrška za Bluetooth 4.0 i Smart Ready tehnologiju

Mane:

- "Troši" jedan USB port
- Tokom testa smo zapažali povremene kratke prekide WiFi konekcije


Uređaj na test ustupio Gigabyte.


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link PowerLine Homeplug AV Mini Starter Kit (DHP-311AV)

Test: D-Link DIR-645 Wireless N Router

10203
10205
10206
10207
10208
10209