Greška

Došlo je do greške.

Gejming vodič za kupovinu, Q2 2012

13.06.2012 12:55 | 0 Games
Gejming vodič za kupovinu, Q2 2012

Iako početak leta ne zvuči kao period u kome novac treba trošiti na hardver, igre i konzole, to sa druge strane ne znači da nije pogodan, odnosno povoljan za tako nešto. Oni koji u ova teška vremena imaju para i za letovanja i za ulaganje u gejming, definitivno će i imati na šta da potroše svoj novac. Tako u nastavku teskta možete pogledati koje konzole, periferije i igre vredi uzeti u obzir i po kojim cenama. Ukoliko uskoro planirate da kupite aktuelni "best buy" hardver, predlažemo da se posavetujete sa ovim vodičem

Konzole

Da, i ovog puta krećemo sa konzolama, koje smo preporučili i u prošlom, preprošlom,…i verovatno svakom dosadašnjem vodiču. Imajte u vidu da su priložene cene zasnovane na onim koje smo u trenutku sastavljanja vodiča zatekli na sajtovima domaćih prodavnica. Dakle, ne garantujemo da su te cene tačne i da proizvoda ima na lageru, pa ove informacije uzmite sa dozom rezerve.


Sony PlayStation3

Sony PS3 konzola jeste skuplja od konkurencije. Ipak, kada se uzme u obzir kvalitet, pouzdanost same konzole, prisustvo BluRay čitača i veliki broj odličnih ekskluziva, ova cena više i ne deluje tako visoko. Kako je do sledeće PS konzole ostalo barem još godinu i po dana, Sony ovaj period namerava da popuni nekim prilično bombastičnim ekskluzivama, kao što su The Last of Us, Beyond: After Life i God of War: Ascension, što znači da je i sada u najmanju ruku dobar trenutak za njenu kupovinu.
 


 

Wonderbook

Još jedan razlog da se opredelite za baš ovu konzolu, može biti nova vrsta igara koje zahtevaju Move kontroler, odnosno kameru i palice, a sve što igrač treba da uradi je da stane ispred objektiva i otvori neku od tematskih knjiga, koja će zatim oživeti pred igračem na ekranu televizora i omogućiti mu da ostvari interakciju sa bajkovitim likovima i ostalim 3D elementima koji bukvalno iskaču iz knjige, trčkaraju i lete unaokolo. Ovaj način proširivanja stvarnosti je pre svega namenjen za zabavu za celu porodicu, a naročito za one najmlađe. Prva tematska “knjiga” koja će se naći u prodaji i kod nas je Book of Speels inspirisana knjigama o Hariju Poteru.
 


 

U ponudi su razni modeli, sa diskovima od 160 i više GB, koji stižu u različitim paketima sa različitim kontrolerima i/ili igrama. Imajte na umu da je nekada pametnije uzeti ceo paket jer se plaća manje nego da se igra ili kontroler kupuju odvojeno.

Sony PlayStation3 320GB Slim – oko 33.000 dinara / LINK


PlayStation Move

Playstation Move kontroler za PS3 je već neko vreme na tržištu, a odlična prodaja je verovatno najbolji pokazatelj onoga što pruža. Radi se o još jednom kontroleru osetljivom na pokrete, ali u formi palice, sa kontrolama, tako da je pogodan upotrebi u zahtevnijim i složenijim igrama, a ne samo u casual naslovima. Usled odlične preciznosti, velikog broja ugrađenih motora i senzora, idealan je za prostornu kontrolu, te pokrete raznog tipa verno prenosi na ekran.
 


 

Zamislite kako jednim kontrolerom kontrolišete štit, a drugim mač, pri čemu se uglovi udaranja i odbrane i siline udaraca verno prenose! U svakom slučaju, za sve vlasnike Playstation 3 konzole, Move je veoma dobro ulaganje u budućnost, i omogućiće igranje igara novog tipa, kao i doneti novi vid uživanja u postojećim tipovima igara. Za korišćenje kontrolera je neophodna Playstation Eye web kamera, pa o tome vodite računa prilikom kupovine. Dostupni su razni paketi.

PlayStation Move Navigation kontroler - oko 4490 dianra / PlayStation Move Charging Station - oko 3999 dinara


Microsoft Xbox 360

Moramo priznati da se i Xbox 360 drži podjednako dobro. Eksluzive kao što su Halo 4, Forza Horizon i Gears of War: Judgement su nastavci najpopularnijih igara sa ove platforme, koji će se pojaviti u toku ove i naredne godine. Treba imati u vidu i to da je Microsoft značajno unapredio korisnički interfejs i softverskom nadgradnjom proširio mogućnosti konzole na gotovo sve vidove digitalne zabave, napravivši od nje pravi centar kućne zabave. Ipak, MS nema nameru da se ovde zaustavi, pa će X360 uskoro dobiti i Internet Explorer i SmartGlass mogućnost.

Xbox 360 je jedna od najpoznatijih igračkih konzola današnjice i ne treba je posebno predstavljati. Microsoft konzola je predmet mnogih kontroverzi godinama unazad, ali je sve "nadživela" i postala jedna od najprodavanijih igračkih platformi na svetu. U ponudi je više verzija konzole, uključujući i nešto jeftiniju Arcade varijantu, ali vam mi toplo preporučujemo Slimline verziju, koja je hladnija, tiša, estetski privlačnija i sveukupno bolja od starog modela. Sve što vam treba jeste pogodan televizor (ili monitor, uz odgovarajući kabl koji u toj varijanti verovatno morate dokupiti), da jednostavno i bez mnogo muke povežete odgovarajuće kablove i zabava može da počne. Takođe, i ovde cena može zavisiti od paketa i dodatne opreme koju budete uzeli uz konzolu. Napomena: konzola nije modovana.

Microsoft Xbox 360 120GB Elite – oko 22.000 dinara / LINK


Xbox 360 Kinect

Nešto slično, a opet tako drugačije nudi i Xbox 360. Naime, Kinect je sistem kamera koji detektuje pokrete tela i prenosi ih na ekran. Prednost je u nekorišćenju bilo kakvog kontrolera, što je istovremeno i najveća mana. Naime, pošto nema nikakvih tastera niti mogućnosti da se "uklopi" sa tradicionalnim igrama, Kinect - makar je takvo trenutno stanje - zahteva potpuno novu klasu igara, koje će biti prilagođene igranju bez kontrolera, samo pokretima tela. Odlično za casual naslove (igranje, skakanje, trčanje...), ali i za neke daleko ozbiljnije, kao što su Skyrim, Mass Effect 3 i Ghost Recon: Future Soldier u kojima glasom i pokretima ruku možete izdavati komande, pa čak i kontrolisati likove u igri.
 


 

Za početak, dostupan vam je Kinect Adventures, skup avantura prilagođenih ovom kontroleru, sa par vrlo zanimljivih mogućnosti, uključujući i ronjenje. Kinect nije jeftin. Takođe je dostupan u nekoliko varijanti sa određenim verzijama konzole, pa cena zavisi od paketa i verzije konzole koja ide uz njega. Ako želite da se najmlađi u porodici fizički aktiviraju dok igraju igre, Kinect je definitivno ono što ćete poželeti da im poklonite za praznike.

XBOX360 Kinect + Kinect Adventures – oko 18.000 dinara

Konzole - nastavak i periferije

Sony PlayStation Vita

Poslednji igrač na tržištu je fantastična, prenosna - PS Vita konzola, koja ne može a da ne dobije našu preporuku. U pitanju je jedan potpuno zaokružen proizvod koji će vam, gde god se nalazili, pružiti uživanje u igrama, počev od casual naslova, pa do hard-core igara koje se u svakom pogledu mogu meriti sa onim sa aktuelne generacije “stonih” konzola. Pritom, Vita objedinjuje sve poznate načine za interakciju sa igrama i kompatibilna je sa većinom naslova namenjenih njenom prethodniku – PSP-u. Konzolu još karakteriše izuzetno moćan hardver koji je u stanju da renderuje fantastičnu grafiku, koja izgleda još impresivnije na odličnom velikom ekranu. Iako je konzola dostupna tek nešto manje od pola godine u Evropi, ali već ima solidnu bazu igara različitih žanorva, koja će uskoro biti još bogatija igrama kao što su Resistance: Burning Skies i Assassins Creed III Liberation.
 


 

Ako ste u mogućnosti, predlažemo da konzolu nabavite u nekoj od zemalja zapadne Evrope ili “preko bare”, gde će se do polovine jula prodavati po promotivnoj ceni koja je 50 evra niža od uobičajne. Takođe, Sony je pokrenuo akciju u kojoj deli PS Vita ili PS3 konzolu svakom ko kupi neki od novih modela Vaio laptopova. Ipak, ne znamo da li ova akcija važi i kod nas. U svakom slučaju, naš predlog je da se odlučite za Wi-Fi model, jer razlika u ceni od 7-8 hiljada dinara ne opravdvdava ono što nudi 3G varijanta.

Sony PlayStation Vita Wi-Fi model – oko 31.000 dinara / TEST


Periferije

Roccat Arvo

Roccat Arvo nije ni najnovija ni najbolja gejmerska testatura. Ipak, glavni adut ovog modela su kompaktne dimenzije. U pitanju je vrlo kvalitetna tastatura atraktivnog dizajna koja nudi gotovo sve što možete da tražite od jedne gejmerske tastature – odlični materijali i kvalitet izrade, pozadinsko osvetljenje, dvostruka uloga numpad-a, bogat softver, podrška za makroe.
 


 

Iz svega navedenog može se zaključiti Arvo ne žrtvuje gotovo ništa zarad manjih dimenzija, a pritom će vam sigurno uštedeti mesta na random stolu. Raspored broj i veličina tastera takođe nisu žrtvovani, a Roccat je ipak uspeo da značajno smanji dimenzije tastature, što je i čini tako jedinstvenom.

Roccat Arvo – oko 5700 dinara / LINK


SteelSeries Kana Black

Ovo je miš koji je najzahvalnije preporučiti širem auditorijumu, pre svega zbog univerzalne ergonomije, odnosno činjenice da će svakom dobro ležati u ruci, bez obzira na veličinu šake i to da li je levoruk ili dešnjak. Ipak, pre svega ga preporučujemo onima koji preferiraju “kandža” (claw) način držanja. Jednostavan, elegantan i diskretno atraktivan dizajn se možda neće dopasti svakom, baš kao ni kombinacija boja. Ipak, ovo je miš sa kojim ćete sigurno biti zadovoljni u igrama, a naročito u multiplayer pucačinama, za šta su pre svega zaslužni odličan optički senzor i ništa manje dobra softverska podrška.
 


 

SteelSeries Kana – oko 4400 dinara / TEST


SteelSeries XAI

Ako preporučimo Kana model, ne bi bilo fer a da ne istaknemo i starijeg XAI brata istog proizvođača, vrlo slične ergonomije, ali nešto većih dimenzija i sa malo naprednijim softverom. Cena ovog modela je takođe korigovana na dole, pa se sada može kupiti za nekih 7000 dinara.

SteelSeries XAI – oko 7000 dinara / TEST

Igre

Diablo III

 


 

Platforme: PC / Žanr: Akcioni H&S RPG  / Uzrast: 16+ / CENA: 5999 / Trejler

Igru koju ne treba posebno predstavljati. 99% onih koji je žele su je već nabavili, a većina je svoju kopiju rezervisala mnogo pre njenog izlaska. Ono što od ove igre možete da očekujete jeste da vam pruži mesece, pa možda i godine kvalitetne izometrijske hack & slash akcije, kakvu je sa sobom doneo prvi Diablo. Igranje u kooperativnom modu je naročito interesantno, a u budućnosti sigurno nećete imati problem da pronađete ortaka za igranje, jer horde demona u svakom trenutku komada na stotine hiljada igrača. Trogovina predmetima, oružjem i opremom u igri za virtuelni i pravi novac je još jedan razlog da je ne preskočite, a pritom vam može doneti i zaradu. Ako planirate da je nabavite, budite oprezni sa doziranjem, da se zadovoljstvo ne bi pretvorilo u zavist.


Max Payne 3
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Pucačina iz trećeg lica  / Uzrast: 16+ / CENA: 5999 (PC); 7499 (konzole) / Trejler / OPIS

Max Payne 3 je mnogo više od još jedne pucačine. U pitanju je igra sa uverljivim lokacijama, likovima i pričom zasnovanom na surovoj realnosti mračne strane Sao Paola. Priča u kojoj Maks, na prvi pogled ne pripada, ali koja mu ipak savršeno pristaje i koja neprestano provocira unutrašnje demone koje već godinama pokušava da umiri alkoholom i tabletama. Rockstar je pritom uspeo da nam pruži onu jednostavnu, ali zaraznu mehaniku, sa adrenalinskom, filmskom akcijom sa matorim Maksom u glavnoj ulozi, kao anđelom smrti koju isporučuje u gracioznom stilu. - Ovo je zaključak opisa koji će vas, nadamo se, ubediti da je igra “awesome”, a pritom ima i sasvim solidan multiplayer, za razliku od prethodnih igara iz serijala.


Mass Effect 3
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Akcioni RPG  / Uzrast: 16+ / CENA: 4999 (PC); 7999 (konzole) / Trejler / OPIS

Mass Effect 3 je poslednji nastavak sage započete 2007. godine. U pitanju je univerzum, odnosno serijal koji se po kvalitetu i kompleksnoti može meriti sa drugim neiscrpnim serijalima iz drugih sfera, kao što su Star Wars i Warhammer 40k na primer. Skoro savršen spoj akcije i RPG-a, propraćeni su fenomenalnom pričom, odličnim likovima, dijalozima i glumom i nekim od najdramatičnijih i najupečatljivijih momenata koje pamtimo u igrama. Pritom, ovog puta tu je i solidan multiplayer, koji obećava barem još onoliko zabave koliko će vam pružiti kampanja.


Dragon’s Dogma
 


 

Platforme: PS3, X360 / Žanr: Sandbox akcioni RPG  / Uzrast: 16+ / CENA: - / Trejler / Najava

Capcom je sa ovom igrom uspeo da spoji naizgled nespojivo. Tako je Dragon's Dogma pravi miks istočnjačkog i zapadnjačkog dizajna, gde su oba podjednako prisutna i uočljiva. U pitanju je akcioni RPG smešten u fantazijski svet otvoren za istraživanje, nalik onima iz TES i Gothic igara, ali sa borbom i mehanikom karakterističnim za japanske igre iz žanra. Nekoliko jedinstvenih klasa, smena dana i noći, neka impresivna čudovišta i borbe sa džinovskim bosovima, u kombinaciji sa prelepim animacijama i efektima, ovu igru čine vrlo primamljivom i zabavnom na duže staze. Pritom, Dragon's Dogma donosi i neke interesantne novine, kao što je mogućnost da svog pomoćnika iznajmite drugim igračima i pritom zaradite iskustvene poene i virtuelni novac. Bilo da se odlučite za PS3 ili X360 verziju, nećete pogrešiti. Jedini problem je to što igre trenutno nema u ponudi domaćih distributere za razliku od nekih drugih naslova Capcom-a, pa se nadamo da je ovo samo privremena nestašica.


Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
 


 

Platforme: PC / Žanr: Strategija  / Uzrast: 16+ / CENA: 2999 / Trejler

Po mnogima najbolja strategija iz prošle godine je skoro dobila dodatak koji u feudalni Japan donosi industrijsku revoluciju i vatreno oružje sa zapada, koje će u potpunosti i zauvek promeniti način ratovanja na ovim prostorima. Creative Assembley jeveliku pažnju posvetio najsitnijim detaljima, počev od vizuelnih, pa do onih vezanih za kompleksnu mehaniku. Ovo je verovatno najmasivnija ekspanzija koja ne zahteva original da bi je igrali, a koja sa sobom donosi dovoljno novog sadržaja da je možemo proglasiti pravim nastavkom.

Igre i download only naslovi


DiRT Showdown
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Vožnja  / Uzrast: 7+ / CENA: 3999 (PC); 7499 (konzole) / Trejler

DiRT Showdown je na neki način izrod iz serijala. Umesto relija i drugih ozbiljnih disciplina i mehanikom koja vuče ka simulaciji, Showdown donosi adrenalinske, arkadne trke (ili bolje reći derbije) u pravom američkom stilu. Tako je igra ovog puta mnogo bliža onim iz Flatout serijala, gde do cilja treba stići ne birajući sredstva kojima ćete protivnike sprečiti da to urade pre vas. Tako možete da očekujete moćne, nabudžene automobile, napaljenu publiku i mnogo truckavih i prašnjavih puteva pored kojih pršti kojekakva pirotehnika. Sve to upakovano je u odličnu grafiku, sa detaljnim modelom oštećenja vozila i gomilom modova.


The Elder Scrolls: Skyrim
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Sandbox akcioni RPG  / Uzrast: 16+ / CENA: 4599 (PC); 6999 (konzole) / Trejler / OPIS

Skyrim je prevelika igra za par redova. U pitanju je najbolji, naljepši i najmasovniji nastavak The Elder Scrolls serijala koji igrača baca na 40 kvadratnih kilometara hladnog i nepristupačnog fantazijskog sveta potpuno otvorenog za istraživanje. Najlepše od svega je što ćete u igri uživati bez obzira da li ste upoznati sa serijalom. Nebrojan broj kvestova odvešće vas na ništa manje misterioznih lokacija koje kriju neke nove opasnosti, bandite i monstrume koje treba iseckati magijama, hladnim oružjem ili njihovim kombinovanjem. Jedna od najsvetlijih strana igre su zmajevi koji će vam svaki put lediti i topiti krv svojim smrtonosnim zadahom. Prosto je neverovatno koliko sadržaja je Bethesda uspela da ubaci u igru, a da pritom ne poklekne pod sopstvenom težinom. Pritom, u međuvremenu je ogromna mod zajednica donela nebrojano mnogo kvalitetnih modova koji su u svakom smislu unapredili i proširili igru.


The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition
 


 

Platforme: PC, X360 / Žanr: Akcioni RPG  / Uzrast: 16+ / CENA: 4999 (PC); - (konzole) / Trejler / OPIS

The Witcher II je još jedan, ništa manje impresivan RPG koji predstavlja nastavak legendarne igre iz 2007. godine. Pored nešto drugačije izvođenja, ovu igru krasi neverovatno detaljan fantazijski svet sa odličnom, mračnom i prevrtljivom pričom koja će vas u potpunosti uvući u ovaj prelep, ali negostoljubiv svet. Priču kroje brojni interesantni likovi, a svakako najinteresantniji je Geralt od Rivije sa svojim životinjskim instinktima, refleksima i nekim impresivnim borilačkim veštinama. Kao takav ostaće upamćen kao jedan od najupečatljivijih likova u igrama generalno. Fantastična grafika, odlična atmosfera, sjajna muzika i solidna glasovna gluma su još jedan razlog da se odlučite za ovaj biser RPG žanra, koji je od aprila dostupan i na X360 konzoli. Ono što ovu igru i dalje čini tako primamljivom je i bogat dodatni sadržaj koji je CD Projekt podario igračima, pa tako svako može da svoju verziju igre unapredi u Enhanced Edition izdanje, a da pritom dobije i DRM free kopiju iste, koju u svakom trenutku može preuzeti sa GoG sajta.


Star Wars: The Old Republic
 


 

Platforme: PC / Žanr: MMO  / Uzrast: 16+ / CENA: 5999 / Trejler

Možda MMO igre na zvuči kao dobra preporuka u letnjem period, ali ipak ne možemo a da je ne preporučimo još jednom, naročito ne sada kada su EA i BioWare odlučili da igra bude besplatna do 15. nivoa, a pritom su najavili da već tokom ovog meseca stiže i bogat dodatni sadržaj.  U pitanju je MMO igra nalik ultra popularnom World of Warcraft planetarnom hitu, smeštena u legendarni univerzum Džordža Lukasa.


Digital download igre

Ovo su igre koje je moguće nabaviti isključivo digitalnim putem ili koje iz nekog razloga nije moguće nabaviti u domaćim prodavnicama u kutiji.

Alan’s Wake American Nightmare
 


 

Platforme: PC, X360 / Žanr: Pucačina iz trećeg lica / Uzrast: 16+ / CENA: 14€  / Trejler / OPIS / STEAM

American Nightmare je samostalna ekspanzija ili Alan Wake u nešto drugačijem izdanju. U pitanju je igra koja je pravi omaž sci-fi serijama iz 80-ih. Za razliku od originala, ova je daleko više okrenuta akciji koja je sada dodatno utegnuta i još zabavnija zahvaljujući nekim novim neprijateljima i gomili novog oružja. Jeziva atmosfera i uzbudljiva priča definitivno nisu na nivou originala, ali zato su akcija i napucavanje daleko intenzivniji. Ono što ovu igru čini vrednom 14 evra je Arcade mod koji nam je dozu adrenalina u krvi konstantno držao na visokom nivou.


Battlefield (3) Premium
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Pucačina iz prvog lica  / Uzrast: 16+ / CENA: 50€ / Trejler / OPIS / ORIGIN

Trenutno, Battlefield Premium je prodavanje magle. U pitanju je novi biznis model koji je osmislio pohlepni EA, koji želi da nam proda svih pet planiranih ekspanzija za Battlefield 3, po ceni jedne igre, koja iznosi 50 dolara, odnosno evra. Ipak, kada uzmete u obzir da ćete za ovaj novac dobiti pristup svim ekspanzijama (od kojih će se preostale četiri pojaviti u narednih 9 meseci) dve nedelje pre ostalih, kao i to da možete da računate na beneficije kao što je prvenstvo prilikom ulaska na servere i još štošta, onda ovo više i ne zvuči kao loša kupovina, naprotiv.

E3 2012: Nintendo i Ubisoft

Osvrt: Windows 8 i gejming – Novi početak ili nož u leđa PC gejmingu?

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409