Greška

Došlo je do greške.

Gejmerski vodič za kupovinu

13.04.2011 17:06 | 0 Games
Gejmerski vodič za kupovinu

Prošla su skoro čeitiri meseca od prvog vodiča za kupovinu namenjenog gejmerima. To je bilo uoči Nove Godine, kada svako ko sebe smatra gejmerom, voli da se počasti nekim novim parčetom hardvera, periferijom, konzolom i naravno igrom. Međutim, za razliku od decembra, mesec april nije poznat po trinaestoj plati, bonusima i poklonima od tetke iz dijaspore u vidu deviznih hartija od vrednosti. Tome treba dodati i stiskanje novčanika zbog leta koje se bliži, a čijih desetak dana provedenih na plaži za mnoge predstavljaju priličan izdatak. Zato smo se odlučili da deo našeg „best buy“ izbora ovom prilikom bude malo skromniji, barem kada su neke igre u pitanju

Milan Jović


Igračke konzole

Sony Playstation 3
 


 

Treba li ga posebno predstavljati? Treća iteracija legendarne konzole koja je postala sinonim za konzolno tržište širom sveta. Među najpouzdanijim igračkim platformama, Playstation 3 omogućava lako povezivanje na PSN servis i igranje u multiplej režimu, koristi Blu-ray diskove i može se koristiti i kao kućni multimedijalni centar i Blu-ray plejer. U ponudi su razni modeli, sa diskovima od 160 i više GB, koji stižu u različitim paketima sa različitim kontrolerima i/ili igrama. Imajte na umu da je nekada pametnije uzeti ceo paket jer se plaća manje nego da se igra ili kontroler kupuju odvojeno. Treba spomenuti da se u prodaji mogu naći i takozvani refubrished modeli, odnosno reparirane konzole sa znatno nižom cenom, a koje ipak dolaze sa punom garancijom od 24 meseca.

Cena: 38,000 (25,500 reparirana) dinara (pa naviše, zavisno od paketa i kombinacije kontroler/igra)


Microsoft Xbox 360 Slimline
 


 

Jedna od najpoznatijih igračkih konzola današnjice i ne treba je posebno predstavljati. Microsoft konzola je predmet mnogih kontroverzi godinama unazad, ali je sve "nadživela" i postala jedna od najprodavanijih igračkih platformi na svetu. U ponudi je više verzija konzole, uključujući i nešto jeftiniju Arcade varijantu, ali vam mi toplo preporučujemo Slimline verziju, koja je hladnija, tiša, estetski privlačnija i sveukupno bolja od starog modela. Sve što vam treba jeste pogodan televizor (ili monitor, uz odgovarajući kabl koji u toj varijanti verovatno morate dokupiti), da jednostavno i bez mnogo muke povežete odgovarajuće kablove i zabava može da počne. Takođe, i ovde cena može zavisiti od paketa i dodatne opreme koju budete uzeli uz konzolu. Napomena: konzola nije modovana.

Cena: 32,990 dinara


Kontroleri osetljivi na pokrete

Playstation Move
 


 

Playstation Move kontroler je već neko vreme na tržištu, a odlična prodaja je verovatno najbolji pokazatelj onoga što pruža. Radi se o još jednom kontroleru osetljivom na pokrete, ali u formi palice, sa kontrolama, tako da je pogodan upotrebi u zahtevnijim i složenijim igrama, a ne samo u casual naslovima. Usled odlične preciznosti, velikog broja ugrađenih motora i senzora, idealan je za prostornu kontrolu, te pokrete raznog tipa verno prenosi na ekran. U ovom trenutku, ponajbolje se "slaže" sa igrom Sports Champions, 6-u-1 paketom sportova (možete se oprobati u odbojci, streličarstvu, stonom tenisu, frizbiju, boćanju i - gladijatorskom duelu) koji podržavaju korišćenje ovog kontrolera. Broj naslova će eksponencijalno rasti u narednom periodu (Sports Champions ni sada nije jedini, ali je najzanimljiviji, subjektivno gledano), a treba spomenuti da je ovaj sistem na pravi način integrisan u prelepu, aktuelnu Killzone 3 pucačinu. Zamislite kako jednim kontrolerom kontrolišete štit, a drugim mač, pri čemu se uglovi udaranja i odbrane i siline udaraca verno prenose! U svakom slučaju, za sve vlasnike Playstation 3 konzole, Move je veoma dobro ulaganje u budućnost, i omogućiće igranje igara novog tipa, kao i doneti novi vid uživanja u postojećim tipovima igara. Za korišćenje kontrolera je neophodna Playstation Eye web kamera, pa o tome vodite računa prilikom kupovine. Dostupni su razni paketi.

Cena: 4,299 dinara (sam kontroler), 5,990 dinara sa neophodnom web kamerom


Kinect

 


 

Nešto slično, a opet tako drugačije nudi i Xbox 360. Naime, Kinect je sistem kamera koji detektuje pokrete tela i prenosi ih na ekran. Prednost je u nekorišćenju bilo kakvog kontrolera, što je istovremeno i najveća mana. Naime, pošto nema nikakvih tastera niti mogućnosti da se "uklopi" sa tradicionalnim igrama, Kinect - makar je takvo trenutno stanje - zahteva potpuno novu klasu igara, koje će biti prilagođene igranju bez kontrolera, samo pokretima tela. Odlično za casual naslove (igranje, skakanje, trčanje...), ali ostaje da se vidi da li će neko razvijati komplikovaniju igru baziranu na ovom kontrolnom sistemu i kako će ta igra proći. Za početak, dostupan vam je Kinect Adventures, skup avantura prilagođenih ovom kontroleru, sa par vrlo zanimljivih mogućnosti, uključujući i ronjenje. Kinect nije jeftin. Takođe je dostupan u nekoliko varijanti sa određenim verzijama konzole, pa cena zavisi od paketa i verzije konzole koja ide uz njega.

Cena: 18,999 dinara (Kinect + Kinect Adventures paket igara)


Igrački hardver i periferije


Nvidia GeForce GTX 460 1GB i AMD Radeon HD 6850 1GB
 

U prethodnom vodiču titulu “best buy” grafičke karte sa cenom od oko 150 evra, odneo je AMD Radeon HD 6850. Slobodno možemo reći da ova preporuku i dalje važi, s tim da rame uz rame, kako cenovno, tako i po performansama, sa ovim modelom sada stoji i NVIDIA GeForce GTX 460 1GB. Za koju god da se odlučite, definitivno nećete pogrešiti, pa je možda najbolje da se vodite brendom koji preferirate.

Cena za GeForce GTX 460 1GB: oko 15-20 hiljada dinara, zavisno od modela
Cena za Radeon HD 6850 1GB: oko 15-20 hiljada dinara, zavisno od modela

 


 

Nvidia GeForce GTX 560 Ti 1GB i AMD Radeon HD 6950 1GB

Međutim, u međuvremenu su se pojavili neki novi takmaci na tržištu, koji predstavljaju ubedljivo najbolju kupovinu sa cenom od 200-220 evra. Prva je GeForce GTX 560 Ti karta koja je ono što je GTX 460 trebao da bude, odnosno u potpunosti otključan GF104 čip, koji u proseku pruža oko 30% bolje performanse od prethodnika (a košta taman toliko više). Sa druge strane, pojavio se i Radeon HD 6950 1GB, koji je od prethodne u proseku brži koliko je  skuplji, a skuplji je nekih 15-20 evra. Treba imati u vidu da postoji i 6950 model sa 2GB memorije koji je osetno skuplji, a dodatna količina VRAM-a u igrama ne opravdava dobitak u performansama koji gotovo i da ne postoji.
 

Ono što treba da znate je da će vam svi pomenuti modeli pružiti fluidno iskustvo u svim igrama, na najvišim detaljima i punoj HD rezoluciji. Naravno, pomenute cene se odnose na referentnih modela, a pre kupovine predlažemo da pogledate custom modele raznih proizvođača od kojih mnogi imaju bolje hlađenje ili su fabrički overklokovani, a ne koštaju mnogo više.

Cena za GeForce GTX 560 Ti 1GB: oko 20-25 hiljada dinara, zavisno od modela
Cena za Radeon HD 6950 1GB: oko 22-25 hiljada dinara, zavisno od modelaMonitor Dell U2311H
 


 

Iako ne nosi etiketu gejmerskog monitora, Dell U2311H je model koji je IPS matricu spustio u cenovni rang prosečnih TN monitora. U pitanju je model dijagonale 23 inča i pune HD rezolucije od 1920x1080 tačaka po inču koji pored jednostavnog, ali atraktivnog dizajna, nudi kvalitet slike kome ne mogu da pariraju ni najbolji TN modeli. IPS panel nudi daleko življe boje, prirodniju sliku i neuporedivo veće uglove, što je jedna od najvećih prednosti u odnosu na TN tehnologiju. Tu je i pivot opcija koja je uglavnom prisutna samo na profesionalnim i daleko skupljim modelima. Odziv od 8ms ne treba previše da vas brine, jer na ovom monitoru nećete primetiti nikakve duhove ni u brzim, adrenalinskim pucačinama. Osim DisplayPort-a, U2311H poseduje gotovo sve aktuelne priključke, pa ćete pored DVI izlaza za povezivanje sa računarom, moći da prikačite i konzolu preko HDMI-a.

Cena: oko 21 hiljada dinara


Logitech F serija gamepadova
 


 

Nakon par godina, Logitech je predstavio novu seriju gamepadova koja će igračima omogućiti ugodno “konzolaško” iskustvo i na PC-u. Radi se o tri kontrolera sa oznakama F310, F510 i F710. Sva tri modela imaju prepoznatljiv i proveren raspored tastera, sa plutajućim D-pad-om koji omogućava veliku preciznost u svih osam smerova. Gamepadovi podržavaju XInput i DirectInput tehnologije, što znači da će raditi sa bilo kojom igrom koja ima podršku za gamepad, pa čak i sa emulatorima kao što je MAME. Tu je i softver za mapiranje tastera, koji je zadužen za emuliranje miša i tastatura u igrama koje ne podržavaju gamepad, što u prevodu znači da ćete sa ovim modelima u rukama moći da igrate bukvalno sve igre. Jedina razlika između modela je u tome što F510 (za razliku od F310) ima dva vibraciona motora, baš kao i F710 koji je ujedno i jedini bežični model iz nove serije.

Cene modela: F310 – 2850 dinara; F510 – 3999 dinara; F710 – 4799 dinara

 

Igre

Crysis 2
 

Platforme: PS3, X360, PC; Žanr: Pucačina iz prvog lica; CENA: 4.999 dinara (7.999 za konzole); OPIS
 

Crysis 2 je Crytek-ovo čudo koga smo sa nestrpljenjem čekali još od fantastične prve igre iz 2007. godine. Sada kada je napokon tu, slobodno možemo reći da se čekanje isplatilo i da smo dobili verovatno najlepšu igru na konzolama, koja je iz njih iscedila i poslednji atom snage. Urbana džungla izgleda podjednako zapanjujuće kao tropska, dok su akcija i napucavanje sada još intenzivniji, a novo Nanosuit odelo još ubojitije i interesantnije. Iako je prilično linarnija od prve igre, Crysis 2 na pravi način pravi balans između slobode kretanja i taktiziranja (koji su krasili prvu igru) i filmske atmosfere napakovane akcijom nalik onoj iz Call of Duty igara, što Crytek-u i jeste bio cilj. Ne treba zaboraviti ni odličan multiplayer koji će vam nakon 10-15 sati zabave pružiti višestruko duže uživanje u okršajima sa drugim igračima. Nećete pogrešiti za koju god verziju igre se odlučili, jer su osećaj i iskustvo podjednako „epski“ na svim platformama. 

Killzone 3
 

Platforme: PS3; Žanr: Pucačina iz prvog lica; CENA: 7.999 dinara; OPIS
 

Nastavak o kome ne treba trošiti mnogo reči, jer ako vam se dopao Killzone 2 (a verujemo da jeste), nema sumnje da ćete voleti i Killzone 3 (možda čak i više). Ovog puta zaostale, pobeđene ISA trupe se bore za opstanak na surovoj planeti Helghan, pod budnim motrenjem opakih crvenookih neprijatelja, koji koriste svaku priliku da dokrajče poslednje neprijatelje na svojoj rodnoj planeti. Raznoliki predeli, počev od ledenih tundri, preko smrtonosnih vanzemaljskih džungli, samo su neka od novih bojišta na kojima se rat nastavlja sa starim neprijateljima. Neke sitne ispravke i novine, poput brutalne melee borbe i korišćenje jetpack-ova donose sasvim dovoljnu dozu svežine, a dodatno poboljšana i onako fantastična grafika Killzone 3 stavlja rame uz rame sa poslednjim Crytek-ovim čedom. Naravno, unapređen multiplayer je ispravio neke mane prethodne igre, a još jedan način interakcije sa drugim igračima je i split screen kooperativni mod u kome dva igrača mogu zajedno da prelaze kampanju. Da stvar bude zaokružena, tu je i odlična podrška za Move kontroler, za koji čak postoji i zaseban matchmaking u multiplayer-u. 

Bulletstorm
 

Platforme: PS3, X360, PC; Žanr: Pucačina iz prvog lica; CENA: 5.499 dinara (7.999 za konzole); OPIS
 

“Kill with Skill” je moto kojim se vodi najnovija igra nastala zajedničkim radom Epic-a i njihovog internog People Can Fly studija. U pitanju je neverovatno brutalna i ništa manje zabavna igra koja igraču pruža do sad neviđenu slobodu za iživljavanjem nad raznoraznim frikovima. Nakon povlačenja neprijatelja električnim bičem u vazduh, igraču je da odluči da li će ga šutnuti i “okačiti” na obližnji kaktus, šipke betonske armature ili će ga jednostavno razneti u komade pre nego dotakne zemlju. Za ovako nešto je jedino sposoban pobesneli plaćenik Hunt u želji da osveti članove Delta Echo tima na čijem je bio čelu. Što su egzekucije brutalnije i kreativnije, igra igrača časti većom količinom poena za kupovinu municije i otključavanje novih mogućnosti oružja. Tu je i zabavan miks multiplayer-a i kooperativnog igranja u kome sa do tri igrača možete peglati talase sve jačih neprijatelja, a koji zahteva timsko eliminisanje neprijatelja u cilju prikupljanja što većeg broja poena. U svakom slučaju, u pitanju je izuzetno zabavna igra upakovana u poslednju verziju Unreal 3 endžina, koji u Bulletstorm-u izgleda fantastično. 

Shogun 2: Total War
 

Platforme: PC; Žanr: Strategija; CENA: 3.999 dinara; OPIS
 

Šta reći o poslednjoj igri iz serijala koji godinama stratezima donosi istu, gotovo ne promenjenu formulu. U pitanju je više nego dostojan naslednik koji je ispravio mnoge nedostatke prethodnika, pa za Shogun 2 možemo reći da je najmasivnija, najkompletnija i najlepša Total War igra. Ako do sada niste zavoleli ovaj serijal, ova igra to svakako neće promeniti. Međutim, ako ste kojim slučajem zasićeni Total War-a, imajte na umu da Shogun 2 ima taman dovoljno novina i svežine da vas drži dovoljno dugo okupiranim da otplati 50 evra koje bi vam izbila iz džepa. Shogun 2 je proizvod decenijskog iskustva i eksperimentisanja koji su tek sada pretočeni u jednu enormnu, kompleksnu, skoro do savršenstva ispoliranu celinu. 

Dragon Age II
 

Platforme: PS3, X360, PC; Žanr: Akcioni RPG; CENA: 4.999 dinara (7.999 za konzole); OPIS
 

Iako je u mnogim aspektima igra uprošćena u odnosu na odličnu prvu igru, Dragon Age II ipak predstavlja odličan akcioni RPG, ali bez taktičke mehanike i nekih sitnica koje su krasile Origins. Međutim, sve ono karakteristično za igre kompanije  BioWare je i dalje tu, pa tako možete da očekujete solidnu priču, brdo kvestova, interesantne likove, gomilu magija i neverovatno brutalne i još krvavije borbe. Igra sada igrača stavlja u oklop lika po imenu Hawke, koji će od izbeglice postati “šampion Kirkwall-a”, grada u koji je prebegao sa porodicom. 

Gran Turismo 5
 

Platforme: PS3; Žanr: Vožnja; CENA: 7.999 dinara; OPIS
 

I ovog puta ne možemo a da ne preporučimo GT5 kao igru koju smo bili u stanju da strpljivo čekamo koliko god je bilo potrebno, jer se radi o naslovu koji se igra godinama! Stotine automobila, desetine verno prenetih staza, fantastično ponašanje kola, verna fizika, svi elementi koji čine jednu vožnju su na najvišem mogućem nivou i najbliži su stvarnosti od svih igara koje postoje na tržištu, uključujući tu i audio-vizuelni doživljaj. Radi se o najvećoj auto-franšizi na konzolama, sa preko 60 miliona prodatih primeraka širom sveta! Razvojni tim, Polyphony Digital, na čelu sa zaljubljenikom u automobilizam, Kazunori Jamaučijem, stvorili su ne samo igru, već gotovo umetničko delo. Gran Turismo 5 donosi stotine automobila sa verno prenesenim karakteristikama i ponašanjem kola, online modove igranja, podržavaće 3D tehnologiju, fenomenalan (mnogi bi rekli i jedini pravi upotrebljiv) pogled iz kokpita, fantastičnu grafiku, seriju specijalnih takmičenja (AMG driving school, The Stig Challenge, Jeff Gordon NASCAR School, Sebastien Loeb Rally Challenge i Gran Turismo Rally)...Jednom rečju - savršena vožnja. Treba li išta dodati? 

Priložene cene su preuzete sa sajtova ComputerLand Games i Game-S.

Malo para, mnogo zabave

Da kvalitetna zabava ne mora da košta 50+ evra, govore i sledeći naslovi od kojih većina košta ispod 10 evra, a koji su dostupni isključivo u digitalnom obliku, odnosno na popularnom Steam servisu. Sve što vam je potrebno jeste Steam nalog, Internet kartica neke od domaćih banaka i par evra na računu.

Monday Night Combat
 

Platforme: X360, PC; Žanr: Akcija / Strategija ; CENA: €11,49; OPIS
 

MNC je multiplayer timska akciona igra interesantnog dizajna i sveže mehanike, koja u šuterski žanr unosi neke odlično integrisane Tower defense elemente. U pitanju su futuristička takmičenja u kojima dva tima pokušavaju jedan drugom da upadnu u bazu i raznesu kuglu prepunu keša. Usput svaki igrač mora pažljivo da koristi mogućnosti klase koju je odabrao, ali i da pametno troši novac na poboljšavanje svojih sposobnosti, kupovinu raznih vrsta odbrambenih stacionarnih tornjeva i slanje talasa robota koji se predefinisanim rutama kreću ka centru neprijateljske baze.  U pitaju je neverovatno zarazna i duboka igra, što se ne vidi sa njene površine. Još jedan bitan faktor je svakako cena, koja je smešna za sate i sate zabave koje će vam pružiti, a koja na Steam-u trenutno iznosi oko 11.5 evra. 

Anomaly: Warzone Earth

 

Platforme: X360, PC; Žanr: Akcija / Strategija; CENA: €8,99 (trenutno)
 

U pitanju je igra koja je upravo stigla od novooformljenog 11 bit Studios tima. Radi se o inteligentnom miksu Tower defense / attack žanra u kome u bliskoj budućnosti sprovodite vojni konvoj ulicama Bagdada i Tokija, dok vas stacionarne vanzemaljske tvorevine zasipaju nekim opakim oružjima. Međutim, vaš kec u rukavu je general nad kojim (za razliku od konvoja) imate potpunu kontrolu, a koji igra ključnu ulogu u eskortovanju oklopnih vozila iz jednog dela grada u drugi. Tako može da postavlja mamce ispred konvoja koji će na kratko preusmeriti neprijateljsku vatru, zatim da popravlja oštećena vozila ili baca dimne zavese. Prelaženjem nivoa zarađujete novac za kupovinu novih jedinica i poboljšavanje postojećih. Iako nismo ljubitelji žanra, moramo priznati da smo uz ovu igru proveli sate i sate slobodnog vremena – preporuka! 

Magicka
 

Platforme:PC; Žanr: Akcioni RPG; CENA: €4,99 (Vietnam dodatak - €4,99) (trenutno)
 

Magicka je vrlo simpatična akciona RPG igra za kojom i dalje vlada prava pomama, a koja je Paradox Interactiv izdavaču za kratko vreme donela ogroman profit. Igrač je u ulozi simpatičnog čarobnjaka koji je u stanju da na nebrojano mnogo načina kombinuje neke od osam elementarnih moći poput, vode, vatre, leda, groma,…Originalno rešenje koje otvara brojne mogućnosti za obračune sa neprijateljima i prelaženje raznih zamki i prepreka, kombinovanjem magija pomoću prečica na tastaturi. Igra je u početku patila od brojnih bagova od kojih se većina odnosila na online i kooperativno igranje, međutim vredni momci iz Arrowhead tima su sve to ispravili brojnim zakrpama. Da stvar bude još lepša, upravo se pojavili u Magicka: Vietnam ekspanzija koja malim čarobnjacima u ruke stavlja AK-47, M16, bazuke i bacače plamena i baca ih u sred Vijetnamskog konflikta. U tu čast, Magicka se trenutno prodaje po duplo nižoj ceni, pa tako obe igre mogu biti vaše za samo 7,99 evra! 

Amnesia: The Dark Descent
 

Platforme:PC; Žanr: Horor; CENA: €7,49 (trenutno)
 

Amnesia donosi sve ono što od jednog survival horor naslva možete da očekujete, što i ne čudi, imajući u vidu da dolazi od Frictional Games tima, odnosno tvoraca Penumbra igara. Amnesia ja jedna od najjezvijih, najmračnijih i najlepših horor igara u kojoj ćete se konstantno osećati bespomoćno i napeto, dok sa fenjerom (sa plinom na izmaku) u rukama pokušavate da pobegnete od jezivih spodoba u mračnim katakombama. O kvalitetu igre govore i brojne nagrade i priznanja koje je pokupila na raznim manifestacijama, a poslednja, verovatno i najveća je ona sa skorašnjeg IGF-a.  Najlepše od svega je to što ovakvu igru trenutno možete preuzeti sa Steam-a za samo 7,49 evra.

 


Svako ko želi da se kvalitetno igra i da odigra najbolje igre iz raznih žanrova definitivno ne sme biti ograničen samo na jednu platformu. U ovom trenutku, pored PC računara je poželjno imati i konzolu (PS3 ili Xbox 360) kako bi se uživalo u raznim naslovima. Stojimo iza ove tvrdnje i prepustićemo protoku vremena da je dokaže u potpunosti.

World of Tanks - Ural Steel Championship završen, Benchmark tim ostaje kod kuće

PSN: Od napada do danas

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409