Greška

Došlo je do greške.

GDDR3 ili GDDR5?

16.04.2014 00:00 | 0 Hardver
GDDR3 ili GDDR5?

Kada pročitate na kutiji grafičke karte oznaku 1, 2 ili više GB memorije, obavezno proverite i koji tip čipova je u pitanju. Zapravo, to je mnogo bitnije od samog kapaciteta kod modela iz budžetski orijentisane kategorije. Mnogi proizvođači gledaju da sakriju ovu stavku ukoliko su se odlučili na jeftiniji i dvostruko sporiji GDDR3. Stoga, otvorite četvore oči prilikom kupovine jeftinijih modela.

GDDR je skraćenica od Graphics Double Data Rate što će reći da je to memorija sa dvostrukom stopom prenosa podataka i to u odnosu na SDR (Single Data Rate). Ovi memorijski čipovi su izuzetno brzi i predstavljaju jako bitnu stavku na svakoj grafičkoj karti. Brojna oznaka na kraju predstavlja generaciju, a trenutno su aktuelni GDDR5 i GDDR3.

gddr_1.jpg

Ovi čipovi imaju jako bitne razlike između sebe i vrlo lako mogu da predstavljaju razliku između dobre i promašene kupovine. Zašto je ovaj "detalj" toliko bitan? Iz prostog razloga što GDDR5 u odnosu na GDDR3 poseduje dvostruko veći protok podataka u istim uslovima.

gddr_2.jpg

Dakle, ukoliko imamo GDDR3 i GDDR5 koji formiraju memorijsku magistralu od, recimo, 256 bita, a pritom rade na frekvencijama od realnih 1000 MHz odnos će biti 32, naspram čak 64 GB/s u korist memorijskog sistema zasnovanog na GDDR5 čipovima. Upravo zbog toga se najčešće dešava da GPU na grafičkoj karti sa GDDR3 čipovima bude jednstavno "ugušen" od strane malog protoka. Razlike u performansama u ovakvim situacijama neretko budu i preko 50%, posebno kod većih rezolucija.

gddr_4.jpg

Zašto onda proizvođači uopšte rade takve stvari? Razlog je vrlo jednostavan, a krije se u zaradi. Mnogi kupci ni ne obrate pažnju da li Radeon HD 7750 koji kupuju ima GDDR3 ili GDDR5 memoriju, a tu se krije zamka. Proizvođači iskoriste jeftin trik i naprave model sa 1 GB GDDR5, odnosno 2 GB GDDR3 memorije. Pritom oznaka kapaciteta bude velika, a tip memorije mala kako bi se istakla manje bitna stavka. Kupac koji se uhvati u ovu zamku će završiti sa 50% sporijom grafičkom kartom, pritom praveći proizvođaču veću zaradu.

gddr_3.jpg

Pre svega vredi da se naglasi da ćete iste karte u verziji sa GDDR3 i GDDR5 memorijom naći u nižem cenovnom segmentu. U ovoj kategoriji su kompanije spremne da rizikuju da žrtvuju ugled u manjoj meri, posebno jer su kupci češće slabije informisani nego oni koji kupuju skupe modele. Upravo ta demografija biva ponesena velikim brojevima koji ne znače ništa, jer to što je kapacitet memorije dvostruko veći on jednostavno ne može da bude iskorišćen. Sada kada sve ovo znate, ostaje samo da kažemo ne zalećite se i uvek proverite detaljno šta kupujete.

AMD Eyefinity

Kako izračunati fillrate i bandwidith

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209