Greška

Došlo je do greške.

Flash: Logitech VX Nano

22.10.2007 13:27 | 0 Hardver
Flash: Logitech VX Nano

Nakon MX i VX Revolution modela Logitech je predstavio i VX Nano. Revolucija se nastavlja.Darko Angeleski

Logitech VX Nano

Povodom 25-ogodišnjice svog postojanja, kompanija Logitech tokom prošle godine paralelno je lansirala prestižne MX Revolution i VX Revolution serije miševa za desktop i notebook segmente, respektivno. Tokom ove godine predstavljen je i prvi "leteći" miš na svetu, a potom je usledio novi član porodice Revolution: VX Nano.

VX Nano nije naslednik VX Revolution modela, već dopunski model koji cilja na korisnike kojima je potreban miš još manjih dimenzija nego što je to VX Revolution. Ono po čemu je Nano poseban i po čemu je dobio svoje ime jeste minijaturni USB risiver - trenutno najmanji risiver koji se isporučuje uz bilo koji bežični model na svetu!

VX Nano izrađen je od vrlo fine plastike. Bočne ivice su naglašene linijama visokog sjaja, dok je njihova unutrašnjost obložena kvalitetnom i tačkasto perforiranom gumom. VX Nano koristi dve klasične AAA baterije i prilično je optimizovan za malu potrošnju i njihovu štednju. Sa donje strane postoji poklopac koji se otvara uz pomoć male poluge, a iza njega su smeštene baterije, kao i još jedan sistem sa polugom i otvorom u koji se smešta nano-risiver tokom transporta miša. Takođe, prisutan je i Power taster kojim se dodatno mogu uštedeti baterije kada se miš ne koristi. Pritiskom na crveni tester oslobađate nano-risiver iz svog ležišta u telu miša, a vraćanjem risivera miš se automatski gasi bez potrebe za manuelnim pritiskanjem Power tastera. Vrlo kompaktan i inteligentno rešen sistem! Kvalitet osnovnih tastera je izuzetno solidan kada su notebook miševi u pitanju. Potrebno je i tu malo navike, jer se na tastere ne možete "opušteno" naslanjati prstima, začas se aktivira neželjeni klik, a tome upravo doprinosi lošija ergonomija usled male visine. Što se samog senzora tiče, on je poptuno nepromenjen u odnosu na ranije Revolution modele, tako da se oko toga ovoga puta nećemo zadržavati. U pitanju je vrhunska preciznost primerena cenovnom rangu.

Odmah na početku pojasnićemo ključne razlike između VX Nano i VX Revolution-a. VX Nano je po svojim gabaritima osetno manji u odnosu na VX Revolution: za oko centimetar kraći po dužini, za pet-šest milimetara niži i naravno, lakši. Pored toga, miš je praktično simetričnog dizajna (ako zanemarimo dva minijaturna navigaciona tastera sa gornje leve strane), za razliku od VX Revolution modela koji je isključivo namenjen dešnjacima. Manje dimenzije povlače i znatno lošiju ergonomiju sa sobom: u prvih nekoliko sati bilo nam je izuzetno teško navići se na ovog mišića, obzirom da smo pretežno navikli na klasične desktop modele. Upravo će vas težina najviše pogoditi ukoliko ste navikli na teške miševe. Ipak, nakon nekoliko sati, stiče se navika i miš tada zaista odlično sarađuje. Zoom klizač je takođe "otišao", a na njegovo mesto došli su klasični back/forward navigacioni tasteri. I VX Nano je opremljen MicroGear Scroll sistemom koji se ipak razlikuje u odnosu na VX Revolution po tome što sada ne postoji poluga sa donje strane, već se režim između klasičnog stepenastog i slobodnog (free-wheel) režima rada menja prostim klikom samog točkića (ekvivalent srednjem tasteru kod ostalih miševa). To je uslovilo da VX Nano ne podržava srednji taster što će mnogim korisnicima koji su navikli na njegovu upotrebu teško pasti, ali sa druge strane, to vam omogućava da veoma brzo i lako prebacujete režime rada točkića u toku korišćenja. Srećom, taster sa simbolom lupe odmah ispod koji inače služi za pretragu, može poslužiti u tu svrhu. U free-wheel režimu točkić predstavlja pravi spas kod skrolovanja beskonačnih lista u Excelu, MP3 pesama u Winampu, gomile email poruka u Outlooku itd. U svakom trenutku možete se prebaciti u klasični režim prostim klikom na "srednji taster", odnosno točkić, dok u okviru softvera možete podesiti stepen akceleracije i osetljivost, tako da točkić uvek radi očekivano i bez neprijatnih iznenađenja.

USB nano-risiver, po kojem je miš i dobio ime, zaista predstavlja najmanji RF risiver na 2.4 GHz koji je ikada isporučen uz neki bežični miš do danas. Svega par milimetara plastike iza standardnog USB konektora čini ga idealnim za "plug and forget" opciju, kako to promoviše Logitech. Naime, risiver možete priključiti u slobodni USB port vašeg laptopa i ostaviti ga povezanim čak i tokom transporta računara. Nedajte da vas male dimenzije zavaraju, testirali smo domet ovog risivera i miš je radio čak i sa 5-6 metara udaljenosti bez problema. Na gornjim fotografijama možete videti poređenje nano-risivera sa standardnim verzijama uz brojne Logitech modele. Interesantno je i to da ukoliko planirate da VX Nano koristite i sa desktop mašinom, uz uređaj se dobija i produžno postolje sa USB konektorom kako se ne biste svaki put zavlačili iza kućišta i priključivali risiver, ako već nemate prednje USB portove na kućištu.

Tehnička specifikacija / karakteristike

 • Logitech VX Nano
 • Operativni sistemi:
  Windows XP, Windows Vista (Logitech SetPoint softver)
  MacOS X (10.2.9+) (Logitech Control Center softver)
 • Trajanje baterija: do 6 meseci
 • 5 programabilnih tastera
 • USB 1.1 / 2.0 kompatibilan
 • Sadržaj pakovanja:
  - Logitech VX Nano bežični notebook miš
  - USB nano-risiver
  - Duracell 2 x 1.5V AAA alkalne baterije
  - CD Logitech SetPoint 4.0 softver
  - Torbica (futrola) za transport
  - Desktop USB produžni hab
  - Štampano uputstvo
 • Cena: 60 €

Performanse / Utisci

 • Izuzetno kvalitetna izrada, odlične teflonske podloške
 • Minijaturne dimenzije čine ga idealnim za transport
 • Simetričan dizajn pogodan za levake i dešnjake
 • Precizni senzor i IR laserski izvor svetlosti (848 nm)
 • USB nano-risiver, najmanji RF risiver na svetu
 • MicroGear Scroll točkić: klasični i "free-wheel" režimi rada

Na kraju, kome je namenjen VX Nano? Pre svega, ne treba uopšte sumnjati da je ovo jedan od vrhunskih miševa kada je primena u prenosnim računarima u pitanju. VX Nano je prvenstveno namenjen poslovnim korisnicima koji često putuju i drže do minijaturnih dimenzija neophodnih periferija ili pak ljubiteljima kvalitetnih minijaturnih uređaja. VX Nano je kvalitetan i izuzetno lepo dizajniran model, ali po našem mišljenju nije pogodan za dugotrajnu upotrebu i u tom kontekstu VX Revolution je prirodan izbor ukoliko vam ne smetaju nešto veće dimenzije i ukoliko se ne služite levom rukom, a zašto da ne spomenemo, stariji model je i nešto jeftiniji. Ipak, ukoliko vam je zaista neophodan simetričan minijaturni miš sa kvalitetnim MicroGear točkićem i minijaturnim USB risiverom, VX Nano je odličan izbor.

Uređaj za prikaz ustupio Logitech .

Intervju: Denis Karas, Logitech - In memoriam 25.09.2008.

Flash: Logitech ChillStream Gamepad

10203
10205
10206
10207
10208
10209